De reviews van de nieuwe MacBook Air
geplaatst: 7 november 2018 - 08:47
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookAir2018-icoon.jpg
De reviews van de nieuwe MacBook Air
Toen Apple recent tijdens de keynote de nieuwe MacBook Air presenteerde was de zaal duidelijk enthousiast. Niet voor niets, er was veel om enthousiast over te zijn: het nieuwe Retina Display, het nieuwe derde generatie butterfly toetsenbord en natuurlijk de veel snellere processor.

Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn. Deze MacBook Air zorgt er bijvoorbeeld voor dat Apple’s gamma op dit moment een beetje vreemd is geworden. Want waarom zou je nu nog de MacBook willen kopen, die is trager en kost meer. En ook de goedkoopste MacBook Pro modellen zullen de hete adem van deze nieuwe MacBook Air in hun nek voelen.

Terwijl Apple het ons daar moeilijker gemaakt heeft is er ook één ding vereenvoudigd: je hoeft niet meer te kiezen welke processor je in deze MacBook Air wilt, er is maar één optie. Je moet alleen beslissen hoeveel opslag je wilt. Als je budget het toelaat dan is de 256 GB optie dan verreweg de beste, ook voor de waarde later. Hieronder een overzicht van de reviews:

Dan Ackerman voor CNet

Citaat
The new model has such sweeping overall design, usability and component upgrades that it's certainly worth at least $200 more than the old one. It's just a shame that right as the MacBook Air is again one of the most universally useful laptops you can buy, it's that much more of a reach for potential owners.




Dieter Bohn voor The Verge

Citaat
If you were hoping that lightning would strike twice and this new MacBook Air would be as revolutionary as the old MacBook Air, well, it’s not. It’s basically a MacBook that finally includes all of the stuff that has been happening with laptops for the past few years. It is on par with the rest of the laptop world, but it hasn’t moved beyond it. Sometimes that means the fan is going to spin up on you.




Andrew O'Hara voor AppleInsider

Citaat
MacBook Air is an enticing machine. It fits squarely between the MacBook and the MacBook Pro, with tradeoffs of course. If you opted for the MacBook with a Retina screen instead, you'd be getting a much less powerful machine, no Touch ID, and a single USB-C rather than dual Thunderbolt 3. However, it is smaller and cheaper than the Air. On the other end of the scale, if you chose the MacBook Pro then that's more expensive and heavier, but it comes packed with two more Thunderbolt 3 ports and better performance.




Brian Heater voor TechCrunch

Citaat
There’s no doubt the new Air marks a sizable update. It’s pricier, too, though Apple’s kept things more in check here than with the Mac Mini. With all of its upgrades and lower price point to boot, the Air is the clear pick over the 12-inch MacBook in practically every way. As a matter of fact, barring some major future upgrade, the 12-inch likely isn’t long for this world. And that’s perfectly fine. The new Air is very clearly the better buy.



Lauren Goode voor Wired

Citaat
Apple has heard the calls for a newer, better MacBook Air, and it has answered. Thank goodness for that. But one might get the sneaking suspicion, as she stares at the gorgeous, liquid-looking display of this new machine, that such a laptop could have arrived two years ago. Or more. The new MacBook Air is not pure innovation; it's an incantation composed to make you think it is.



John Gruber voor Daring Fireball

Citaat
A lot of people are looking at the lineup as it stands today thinking they must be missing something, because it seems obvious that most people looking for a MacBook in this price range should buy the new MacBook Air. They’re not missing anything. The new Air is exactly that: the MacBook most people should buy, and exactly the MacBook everyone has been asking Apple to make.



Jason Cross voor Macworld

Citaat
If you’re familiar with the 12-inch MacBook, using the new MacBook Air makes it immediately obvious that this is a slightly updated and scaled-up version of that model, with the “Air” name attached. If you’ve been waiting for years for Apple to finally re-imagine the MacBook Air in a way that will once again revolutionize the thin-and-light laptop market, you’re going to be disappointed to find that it has only been brought up to the standards of other modern Mac laptops, with all the good and bad that goes with that.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
geplaatst door: Robert
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #1 geplaatst: 21 november 2018 - 07:11
Tweakers:

https://tweakers.net/reviews/6691/apple-macbook-air-alle-reden-om-een-macbook-pro-te-kopen.html

Citaat
Samengevat

De MacBook Air heeft een metamorfose ondergaan en heeft nu een goed Retina-scherm gekregen, terwijl de accuduur met 10,5 uur tijdens browsen nog altijd goed is. Helaas heeft het toetsenbord nu net zo weinig travel als dat van andere MacBooks en is de processor niet veel sneller dan zijn voorganger uit 2015. Het instapmodel kost 1350 euro en dat is veel geld gezien de niet bijzondere hardware, waaronder de ssd van 128GB. Upgraden kost ook veel en zelf onderdelen vervangen is er niet bij. Het belangrijkste effect van de prijsverhoging is dat het prijsverschil met de MacBook Pro nog maar 150 euro is en die laptop is sneller, heeft een beter scherm en een vergelijkbare accuduur. Dat maakt de MacBook Air een prima reden om door te sparen voor de MacBook Pro.
geplaatst door: puk1980
Et soudain surgit face au vent, le vrai héros de tous les temps.
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #2 geplaatst: 21 november 2018 - 13:06
Ik vind het niet leuk, maar ik sta 100% achter de conclusie van Tweakers!

Apple heeft de perfecte (voor Apple begrippen) betaalbare instap laptop vakkundig om zeep geholpen... Heel erg jammer!
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #3 geplaatst: 21 november 2018 - 14:54
mee eens @macfrankie 
geplaatst door: Mac OS X
mvg Mac OS X mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) 1x iPod 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB 2016 1x Apple SuperDrive
@JensBamps Twitter. old Apple computers never death
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #4 geplaatst: 21 november 2018 - 15:49
Ik vind het niet leuk, maar ik sta 100% achter de conclusie van Tweakers!

Apple heeft de perfecte (voor Apple begrippen) betaalbare instap laptop vakkundig om zeep geholpen... Heel erg jammer!

Wat veel erger is en waar niemand bij stilstaat is WAAROM!

Allemaal 'slap' lullen over hoe geweldig het ding is en dat geloof ik (en iedereen) die in 2015+ een Retina MacBook of 2016+ MacBook Pro gekocht heeft. Kom op mensen, dit is toch geen kunstje meer voor Apple, in deze Air zit toch helemaal niets dat Apple nog nooit heeft gedaan. Als dat wel het geval was geweest dan had Phil Schiller 'm wel gepresenteerd met al zijn poespas erop en eraan , en hadden ze Jony Ive's stem gebruikt tijdens de introductie. Wat je nu krijgt is een slap aftreksel verhaal over 100% duurzaam blablablabla en dat moet dan je selling point worden want verder geloof ik het allemaal wel.

De vraag WAAROM heeft het 5 jaar moeten duren voordat we deze Air überhaupt kregen. In 2012-2013 was al duidelijk dat iedereen met een MacBook Air maar één wens had. Een Retina scherm in de MacBook Air, dat is/was het enige dat men graag wilde zien, dat de Air een vergelijkbaar scherm kreeg als de Pro. Dat kon allemaal niet als je de wijsneuzen moest geloven want dan ging je batterijduur eraan. Blablablabla...

Nu komen ze ineens met dit ding aanzetten terwijl iedereen er wel vanuit ging dat de Air afgelopen zaak was. Ik bedoel, denk eens na, de best verkopende computer in Apple's geschiedenis - wat de Air is zo'n fenomeen geworden over het algemeen in het laptop segment dat heel wat bedrijven de Air zagen als de standaard. En dan komt Apple als allerlaatste inhuur hele productassortiment met een Retina scherm voor zo'n belangrijk machinetje. Ik vind dat eigenlijk een beetje een belediging naar je klanten toe die al jaren zo'n product kopen. Als je de MacBook Air als allerlaatste device in je hele line-up een Retina scherm geeft terwijl iedereen er vanuit ging dat het over en uit was voor deze generatie.


Ik krijg hier heel erg het gevoel bij alsof deze Air, qua design, al in 2014-2015 op de plank klaar lag. Nog voor de Retina MacBook maar dat Apple het eigenlijk over een andere kant wilde gooien. De MacBook als instap en iPad Pro voor alle Air gebruikers maar ergens onderweg is er iets fout gegaan en hebben te weinig mensen hun Air opgegeven voor een iPad Pro. Dan kom je op een moment dat je naar Plan-B moet grijpen en dat is deze Air geworden. Zo voelt dat namelijk heel erg. En ja de vingerafdrukscanner + het nieuwe gen. toetsenbord hebben ze er toen nog op het laatste moment aan toegevoegd, sinds ze dat ding in 2015 of zo de plank hadden gelegd vanwege de iPad Pro. Dat gevoel heb ik heel erg bij deze machine. Dat het een niet gepland kindje was, waar je natuurlijk net zo goed van gaat houden.
geplaatst door: Shmoo
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #5 geplaatst: 21 november 2018 - 16:40
@Shmoo goed dat de oude MBA nog koop is voorlopig  :confused:
geplaatst door: Mac OS X
mvg Mac OS X mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) 1x iPod 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB 2016 1x Apple SuperDrive
@JensBamps Twitter. old Apple computers never death
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #6 geplaatst: 21 november 2018 - 21:06
@Mac Os X
Dus jij vindt dat de oude MBA nog een goede koop is ?  :confused:
geplaatst door: marg
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #7 geplaatst: 21 november 2018 - 22:11
De oude MacBook Air met retina scherm voor onder de €1000. Dat zou na jaren geen updates een mooie instap Mac zijn geweest!
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #8 geplaatst: 24 november 2018 - 06:49
Ik vind het niet leuk, maar ik sta 100% achter de conclusie van Tweakers!

 :shakehands:
Waar is de tijd dat ik tweakers een Windows duitenklievers site met als gevolg onterecht anti-Mac vond.

Bij de tip dat ze deze MacBook Air een prima reden vinden om door te sparen voor de MacBook Pro vergeten ze echter wel iets: De Macbook Pro er net boven, die van 150 euro meer, heeft geen 3de generatie toetsenbord en dus geen onderliggende siliconen bescherming.

En nog iets, enkel twee usb-c poorten aan de linkerkant.
Waar is de tijd dat we blij waren dat er ook aan de rechterkant een usb poort zat...
We zullen maar aannemen dat dit om de één of andere technische reden niet meer kan in de instap modellen. Of dat ze anders nog duurder zouden zijn...  :boring:
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #9 geplaatst: 24 november 2018 - 07:10
Ook nog uit het Tweakers-artikel (heb zelf een deel vet gezet)

Citaat
Het instapmodel kost 1350 euro, en voor dat geld heb je 8GB werkgeheugen en een 128GB-ssd. Dat vinden we wel erg weinig, dus we vermoeden dat de meesten voor een upgrade naar 256GB gaan, maar daarvoor zul je flink in de buidel moeten tasten.  Die meerprijzen staan in geen verhouding tot wat je betaalt voor losse onderdelen. Voor het geld dat je neerlegt voor de upgrade naar een 512GB-ssd, koop je op het moment van schrijven drie 512GB-ssd's en dan zijn het ook nog eens Samsung 970 Pro's.

Dat is wat ik ook al schreef in het topic over de nieuwe Mac mini.
...Ik weet alleen dat de prijzen enorm gestegen zijn van Apple's SSD's. Daar kan niemand naast kijken wanneer een 1TB meer kost dan de instapper van deze Mac mini zelf.

Tsja, dat is de prijs die we tegenwoordig moeten betalen voor zeer snel kopiëren en vooral voor onze eigen veiligheid.

Nog wat uit het artikel...
Citaat
We hebben de Air opengeschroefd. Zoals bij heel veel Apple-laptops van de afgelopen jaren ziet de hardware er prachtig uit, maar valt er niets gemakkelijk te vervangen. Dat is deels een kwestie van veiligheid. Zolang er niets te vervangen valt, kan er ook geen hardware waarmee is gerommeld worden geïnstalleerd. Daarnaast heeft Apple de Air voorzien van de T2-beveiligingschip. Die zorgt voor secure boot, de beeldverwerking van de webcam en authenticatie via Touch ID, maar houdt ook in de gaten of er gecertificeerde onderdelen worden gebruikt. Gebeurt dat niet, dan kan de chip het starten van de laptop blokkeren.

 Leve de T2-beveiligingschip!
Onmisbaar in deze tijden van toenemende digitale criminaliteit.
We gaan er Apple nog dankbaar voor zijn dat ze de SSD's in hun laptops en de nieuwe Mac mini vast-solderen.    :angry:


Laatst bewerkt op: 24 november 2018 - 07:27 door boni
geplaatst door: boni
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #10 geplaatst: 24 november 2018 - 08:14
Ditching the MacBook Pro for a MacBook Air

Citaat
A while back I upgraded my computer to a new MacBook Pro, and ran into a ton of issues with it. My post on the topic apparently found its way to Apple’s engineering team, and I ended up working with them for a few months to get to the bottom of some of the software bugs I was experiencing. It was a wild experience.

The situation has definitely improved over the last year and a half, but I still wasn’t a huge fan of the machine. I continue to find the TouchBar annoying, and the battery life I got was never impressive. So when the new MacBook Air was announced, my interest was piqued. As it happens, Ian‘s hand-me-down MacBook Pro was wilting and the screen got all messed up somehow, so I decided to get a MacBook Air and pass my MacBook Pro to my favorite (and only) employee.

It’s still early days, but I’ll say that the new MacBook Air is the best machine I’ve ever owned. I’ll break down some of the pros and cons of the machine. ...

meer...
geplaatst door: puk1980
Et soudain surgit face au vent, le vrai héros de tous les temps.
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #11 geplaatst: 24 november 2018 - 09:29
Je moet alles lezen, ook de pros en cons, en dan moet je eens kijken hoeveel pros er voor jou overblijven.

Er is een enorme behoefte aan een MacBook Air onder de €1000! Deze nieuwe is 50% duurder en biedt buiten een beter scherm niks extra. Je verliest poorten, en een SD slot, welke in de oude Air gebruikt kan worden om je opslag pseudo permanent te vergroten. En dat ik nu space grey of goud kan kiezen boeit me totaal niet!

Ik wil graag een goeie mooie Apple laptop voor maximaal €1000!!!!!!!
Laatst bewerkt op: 24 november 2018 - 12:19 door MacFrankie
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #12 geplaatst: 24 november 2018 - 10:37
Zo kennen we MacFrankie weer; een post met “duur” en veel uitroeptekens. :smile:
geplaatst door: puk1980
Et soudain surgit face au vent, le vrai héros de tous les temps.
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #13 geplaatst: 24 november 2018 - 11:42
Maximaal 100 euro, zoals Macfrankie wil, geeft niet echt een laptop met de juiste gebruikservaring.
Hoewel, ik heb nog een powerbook 12 inch in mint conditie die hij mag overnemen!
geplaatst door: Efsix
MacfreakDonateur2016!
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #14 geplaatst: 24 november 2018 - 12:21
Een keer 1000 en een keer 100. Twee keer 1000 had dat natuurlijk moeten zijn!

En hoe moeten we jou kennen, beste Puk?
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #15 geplaatst: 25 november 2018 - 15:11
Het zijn rare Apple laptop tijden..

Ik bekeek net deze gisteren op YouTube gepubliceerde review: Don’t Buy the New MacBook Air.

Ook daarin komt naar voor dat de Macbook Pro te verkiezen is boven de MacBook air maar de Pro zonder Touch Bar heeft niet het 3de generatie met membraan verbeterde toetsenbord.  :sneaky2:
Dit model is dus einde reek of eens de voorraad op komt er een opvolger 'Pro zonder touchbar' mét membraan beschermd toetsenbord.

In de reacties lees ik dit:
Citaat
I used to love Apple.. But with every year since 2011 I hate them a little more. And surprisingly microsoft and other companies come up with amazing products.
I wish Apple would focus on peoples needs again, instead of try to "catch" them just with looks and fashion.

Sluit ik me volledig bij aan. Ik beveel geen Apple laptops meer aan.
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #16 geplaatst: 25 november 2018 - 15:23
@boni ik blij dat geen  Apple laptop gekocht maar imac. ik zou alleen nog  Apple laptop kopen de PRO dan voor buiten zitten op reis een goede 2dehands model van jaar 2012 raad @hexdiy
geplaatst door: Mac OS X
mvg Mac OS X mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) 1x iPod 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB 2016 1x Apple SuperDrive
@JensBamps Twitter. old Apple computers never death
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #17 geplaatst: 26 november 2018 - 01:24
een goede 2dehands model van jaar 2012 raad @hexdiy

Ik heb hetzelfde gedaan. Had ik nooit verwacht van mezelf want ik heb wel 3.000 of meer Euro over voor een Apple laptop, maar dan moet het wel helemaal mijn meug zijn en 'redelijk' betaalbaar. En wat Apple sinds eind 2012 op de markt brengt is dat niet meer qua opslag prijzen. Dus heb ik maanden geleden maar een gerefurbished 15 inch mid-2012 model gekocht. De laatste waar men nog zelf Ram geheugen en vooral HDD / SSD in kan vervangen.
Een Samsung Evo 4 TB SSD kost tegenwoordig slechts 849 euro. Ik zie me die nog in mijn gerefurbished model steken.
Als ik dat in een nieuwe 15 inch instapper MacBook Pro wil kost met dat 4.080 €.  :wacko:
Het is zoals te lezen in de Tweakers review: Die meerprijzen staan in geen verhouding tot wat je betaalt voor losse onderdelen.
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #18 geplaatst: 26 november 2018 - 06:59
@boni: Je vergelijkt appelen met peren, SATA met NVMe SSDs.

Als je voor een duppie op de eerste rang wilt zitten moet je niet bij Apple zijn. Dat was vroeger niet, en vandaag de dag nog steeds niet. En morgen ook niet.

https://www.pcworld.com/article/2899351/storage/everything-you-need-to-know-about-nvme.html

Citaat
If you’ve bought, say a MacBook Pro, in the last two years, you may have noticed that you hardly wait at all anymore for mundane operations. Programs pop open, files load and save in an instant, and the machine boots and shuts down in just a few seconds.

That’s because the NVMe SSD inside the latest MacBook Pro reads and writes data literally four times faster than the SATA SSDs found in previous generations. Not only that, but it locates them 10 times as fast (seek). That’s on top of the four- to five-fold improvement in throughput and ten-fold improvement in seek times already provided by SATA SSDs (over hard drives).
geplaatst door: puk1980
Et soudain surgit face au vent, le vrai héros de tous les temps.
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #19 geplaatst: 26 november 2018 - 08:09
En die veel snellere SSD's zijn ook de reden dat de hoeveelheid RAM minder belangrijk is dan vroeger, want de 'swaps' naar de SSD zijn zo snel dat je daar nauwelijks wat van merkt, terwijl dat op oudere Macs de boel stevig vertraagde.
geplaatst door: GeorgeM
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #20 geplaatst: 26 november 2018 - 14:13
Soms heb je gewoon veel opslag nodig. Dan is 4TB belangrijk, en volstaat "gewoon supersnel" ipv "belachelijk supersnel".

Dat je bij Apple niet voor een dubbeltje op de eerste rang zit is niet erg. Ik wil graag een paar euro betalen, maar als ik dan nog maar op de derde rang zit, dan word ik daar niet vrolijk van.
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #21 geplaatst: 26 november 2018 - 14:20
@ MacFrankie: dan plug je toch gewoon even een externe schijf in?   :blink:
geplaatst door: GeorgeM
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #22 geplaatst: 26 november 2018 - 14:54
Soms heb je gewoon veel opslag nodig. Dan is 4TB belangrijk, en volstaat "gewoon supersnel" ipv "belachelijk supersnel".

Ik denk dat allen wij, van de prijsbewuste oude garde, dat nog begrijpen Frank.  :sad:

@ MacFrankie: dan plug je toch gewoon even een externe schijf in?   :blink:

Houd nu toch is op met die onzinnige tip!  :angry:  :yucky:
Een laptop is gemaakt om vooral op je LAP, je schoot te gebruiken.
Apple maakt zijn Laptop niet voor niets zo dun mogelijk, zo plat als een pannekoek.
Dan wil je, ik alvast niet, daar geen externe schijf aankoppelen die meteen ook ongewild als anker gaat dienen, want waardoor je vastzit in de zetel, vastligt in bed, want "oei, ai, opletten als ik me of de laptop ga verzetten dat de externe schijf niet onbedoeld losgekoppeld wordt..."
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #23 geplaatst: 26 november 2018 - 15:10
Houd nu toch is op met die onzinnige tip!  :angry:  :yucky:

Onzinnige tip?

MacFrankie schrijft "Soms heb je gewoon veel opslag nodig". Ik begrijp dat dit jou alleen overkomt als je op een stoel of in bed zit?

Ik ga er van uit dat als je met serieus werk bezig bent (en dus veel opslag nodig kan hebben) dat een laptop op een tafel of bureau staat, bij mij is dat in ieder geval altijd het geval. Een laptop is een draagbare computer, maar er is volgens mij geen laptop-religie die voorschrijft dat die alleen op je schoot gebruik kan (en mag?) worden.

Of heb ik iets gemist?  :cool: :devil:
geplaatst door: GeorgeM
antw: De reviews van de nieuwe MacBook Air
reactie #24 geplaatst: 26 november 2018 - 15:20
@boni: Je vergelijkt appelen met peren, SATA met NVMe SSDs.

Ik sta op de rand om met jou niet meer te discussiëren Puk, buiten hier even kort dan nog.
MacFrankie heet het in twee zinnen samengevat. Ik citeer ze nog is:

Citaat
Soms heb je gewoon veel opslag nodig. Dan is 4TB belangrijk, en volstaat "gewoon supersnel" ipv "belachelijk supersnel".

@boni: Als je voor een duppie op de eerste rang wilt zitten moet je niet bij Apple zijn. Dat was vroeger niet, en vandaag de dag nog steeds niet. En morgen ook niet.

Als jij dan vind dat ik voor een 'duppie' van 849 euro tegenover Apple's 4.080 € voor 4 TB op de eerste rag wil zitten is het zinloos nog te discussiëren daarover.

Ik ben al jaren zeer tevreden met  een 1 TB Samsung Evo SSD die "gewoon supersnel" is, en wil graag € 849 euro neerleggen voor een 4 x grotere, om lekker al mijn vele muziek, films, foto's intern op een 4 TB SSD te hebben in een Laptop zonder hinderlijk extern opslagmedium op mijn lap te hoeven gebruiken. € 4.080 heb ik daar niet voor over. Voor een "belachelijk supersnel" verschil weiger ik 4 x meer te betalen.

@GeorgeM: en me niet de vraag gaan stellen waarom ik 4 TB nodig heb.
Dat heb je eerder in het Mac mini topic al gedaan betreffende een 2 TB.

@ boni: ik snap dat je van die prijs schrikt.

Maar wie heeft 2 TB intern nodig?

Ik denk alleen professionals, die zo'n prijs geen bezwaar vinden.

Want die verdienen hun Mac (als het goed is) erg snel terug, en is de meerprijs voor PCIe SSD volgens mij ook geen bezwaar.

Net als Jaco123 in dat topic over de Mac mini ben ik geen professional ...
@GeorgeM: Uuuuhh.  Ik heb 2TB nodig? En ben geen professional.