Een stevige storm in een glas water rond de iPhone X
geplaatst: 27 december 2017 - 12:13
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhoneX-icoon.jpg
Een stevige storm in een glas water rond de iPhone X
Beleggen is speculeren en de kristallen bol is dan ook een erg geliefd instrument van analisten. Daarbij wordt vaak vooral naar de directe toekomst gekeken, de winst moet tenslotte zo snel mogelijk binnen gehaald worden.

Die kristallen bol was ook verantwoorden voor de behoorlijke stijging van het aandeel Apple op de beurs in de afgelopen maanden, er werd onder andere gegokt op de verwachting dat de iPhone X voor nieuwe records zou gaan zorgen. Apple zelf had daar trouwens ook vertrouwen in, bij de presentatie van kwartaalcijfers begin november voorspelde Apple zelf dat ze ongeveer 7 miljard dollar meer zouden gaan omzetten dit kwartaal, vergeleken met hun beste kwartaal in deze periode tot nu toe.Apple is zo'n grote speler geworden dat als er wat gebeurt, wat vroeger alleen op tech-sites te lezen was, we nu werkelijk overal tegen komen. Daarbij is het populair om het nieuws lekker negatief te brengen, want dat trekt natuurlijk veel aandacht. Een mooi voorbeeld, de volgende kop: Vraag naar iPhone X valt tegen door hoge prijskaartje, Apple-aandeel onder druk. De feiten lijken werkelijk alles wat er in die kop staat tegen te spreken. De vraag zou niet tegenvallen, het prijskaartje heeft er dus niets mee te maken, en Apple's aandeel staat helemaal niet onder druk.

Historie

Als je al wat langer Apple volgt dan haal je waarschijnlijk je schouders op. Niet alleen is tegenwoordig de kans dat het clickbait is extra groot, we hebben al vaker verhalen voorbij zien komen dat het allemaal mis aan het gaan was. Maar analisten zien zelden of nooit het hele plaatje, en keer op keer blijken bijna alle negatieve verhalen er weer naast te zitten. Maar aandacht genereren ze natuurlijk wel.

De feiten

De Taiwanese krant Economic Daily News meldde als eerste dat Apple zijn eigen voorspelling voor de iPhone X had bijgesteld van 50 naar 30 miljoen verkochte exemplaren. Bloomberg volgde snel, daar was het analist Zhang Bin van Sinolink Securities die min of meer dezelfde boodschap had.

Het lijkt er op dat zowel Economic Daily News als Zhang Bin wat feiten verkeerd heeft geïnterpreteerd, en dat dit op veel plaatsen snel en klakkeloos is overgenomen.

Het tegengeluid komt uit onverdachte hoek, want het is de analist Jun Zhang van Rosenblatt Securities dit niet alleen laat weten dat de iPhone X nog steeds uitstekend verkoopt, er zou in China zelfs een toename van de verkopen te zien zijn.
Citaat


We believe iPhone X sales were stable in North American market throughout holiday season and has likely seen an acceleration in China's market over the last two weeks.

Our industry research with Chinese operators indicates that iPhone X sales likely surpassed 8/8Plus sales combined so far. We also note that recent estimate adjustments could be attributed to previously very bullish views on the iPhone X cycle.


Jun Zhang denkt dat de andere analisten het verminderen van de productie van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus hebben geïnterpreteerd als een vermindering van de vraag naar de iPhone X. Het naar beneden schroeven van de productie van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus gebeurde op het moment dat de iPhone X geleverd kon worden, simpelweg omdat er door Apple al verwacht werd dat de vraag naar het nieuwe vlaggenschip de vraag voor de iPhone 8 modellen zou verminderen.

Rosenblatt Securities

De analisten van Rosenblatt Securities zijn beslist geen blinde Apple fans, in tegendeel, het is juist dit bedrijf dat altijd heel erg voorzichtig geweest bij zijn voorspellingen voor Apple. Eind november veranderden ze het aandeel van Apple van "Neutral" naar "Buy", dus relatief laat, en ze denken dat 180 dollar per aandeel een realistische koers is (op dit moment staat het op $ 170,57).

De toekomst

De publicaties die hierover bericht hebben zouden nu natuurlijk nieuwe berichten moeten publiceren met net zulke ronkende titels, maar wij zullen er onze adem niet voor in houden.

Jun Zhang denkt trouwens dat de vraag naar de iPhone X het komende kwartaal zal afvlakken, daar denken ze dat het er 'maar' ruim 35 miljoen zullen zijn die dan nog over de toonbank zullen gaan.


geplaatst door: Robert