geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPadPro-2022-icoon.jpg
Eindelijk is het zover: Final Cut Pro en Logic Pro komen naar de iPad
Vanaf het moment dat in mei 2021 iPad Pro modellen met M1-chip uitkwamen was er kritiek dat er voor zoveel rekenkracht de professionele apps van Apple ontbraken. En die kritiek zwol natuurlijk alleen maar aan toen in oktober 2022 de iPad Pro’s met M2-chip op de markt kwamen.

Maar inmiddels is het zover, Apple heeft aangekondigd dat het vanaf 23 mei mogelijk is om Final Cut Pro en Logic Pro op de iPad te gebruiken. Voor Final Cut Pro heb je daar minimaal een iPad met M1-chip nodig, voor Logic Pro liggen de eisen wat lager, dat werkt al met een iPad met een A12 Bionic chip. Dat zijn alle iPad Pro modellen vanaf 2018, de iPad Air en iPad mini vanaf 2019 en de ‘gewone’ iPad vanaf 2020.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadLogicProLifestyle.jpg
Eindelijk is het zover: Final Cut Pro en Logic Pro komen naar de iPad


Vooral die laatste twee zijn opvallend, je kan dus een Pro app draaien op een relatief goedkope iPad.

Welke modellen

Hieronder vind je alle modellen op een rij, om te beginnen de iPads waarop Final Cut Pro gedraaid kan worden:

  • 11-inch iPad Pro 3e generatie (2021) met M1
  • 12,9-inch iPad Pro 5e generatie (2021) met M1
  • iPad Air 5e generatie (2022) met M1
  • 11-inch iPad Pro 4e generatie (2022) met M2
  • 12,9-inch iPad Pro 6e generatie (2022) met M2

En hieronder alle iPads waarop je Logic Pro kan gebruiken:

  • iPad Pro (2018) of nieuwer
  • iPad Air 3e generatie (2019) of nieuwer
  • iPad mini 5e generatie (2019) of nieuwer
  • iPad 8e generatie (2020) of nieuwer

Er waren trouwens voor Apple al andere makers van professionele apps die Apple voor waren, een goed voorbeeld daarvan is de video-edit-app DaVinci Resolve dat al sinds december afgelopen jaar voor de iPad uit is.

De prijs

Naast de aankondiging zelf valt de prijs het meest op. Want voor het eerst biedt Apple apps alleen maar aan in de vorm van een abonnement. De eerste maand kan je ze nog gratis gebruiken, zodat je kan kijken of het voor jou voldoet, maar daarna moet je er € 5,99 per maand of € 59,- per jaar voor betalen. En vanaf 23 mei zullen ze allebei natuurlijk te vinden zijn in de App Store.

Final Cut Pro voor iPad

Final Cut Pro voor iPad introduceert een geheel nieuwe touch-interface met intuïtieve tools - waardoor nieuwe workflows voor videomakers ontstaan. Een nieuw jog-wiel maakt het montageproces eenvoudiger dan ooit en stelt je in staat om op geheel nieuwe manieren met materiaal om te gaan.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadFinalCutProProLifestyle.jpg
Eindelijk is het zover: Final Cut Pro en Logic Pro komen naar de iPad


Daarmee kan je door de Magnetic Timeline navigeren, clips verplaatsen en snelle frame-accurate bewerkingen uitvoeren met slechts een tik van een vinger, en met de directheid en intuïtiviteit van Multi-Touch-bewegingen je creativiteit naar nieuwe hoogten stuwen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadFinalCutProMulticamVideoEditing.jpg
Eindelijk is het zover: Final Cut Pro en Logic Pro komen naar de iPad


Met Live Drawing kan je met Apple Pencil direct bovenop videomateriaal tekenen en schrijven. Op iPad Pro met M2 ontsluit de Apple Pencil de mogelijkheid om snel beelden te bekijken zonder het scherm aan te raken. Ook kan je jouw workflows versnellen door een Magic Keyboard of Smart Keyboard Folio toe te voegen, zodat je toetscommando's kan gebruiken.

Ontwerpers kunnen HDR-video's bekijken en bewerken - waarbij je kan profiteren van het Liquid Retina XDR-scherm van de 12,9-inch iPad Pro - en nauwkeurig kleurgradaties toepassen met de Referentiemodus.

Logic Pro voor iPad

Logic Pro voor iPad combineert de kracht van Logic Pro met de draagbaarheid van de iPad om een alles-in-één professionele muziekcreatie-app te ontsluiten. Met Multi-Touch-bewegingen kan je software-instrumenten bespelen en op een natuurlijke manier met de bedieningselementen omgaan, en door complexe projecten navigeren met pinch-to-zoom en swipe-to-scroll.
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadLogicProSoundBrowser.jpg
Eindelijk is het zover: Final Cut Pro en Logic Pro komen naar de iPad

Plug-in Tiles plaatsen de nuttigste bedieningselementen binnen handbereik, waardoor het gemakkelijk is om snel geluiden vorm te geven. Met de ingebouwde microfoons op iPad kunnen je stem- of instrumentopnamen maken, en met de vijf studiokwaliteit microfoons op iPad Pro is het mogelijk om vrijwel elke ruimte om te toveren tot een opnamestudio. Ook kan je met de Apple Pencil nauwkeurige bewerkingen uitvoeren en gedetailleerde track-automatisering tekenen, en een Smart Keyboard Folio of Magic Keyboard aansluiten om toetscommando's te gebruiken die de productie versnellen.

Wil je alle nieuwe mogelijkheden van Final Cut Pro en Logic Pro voor iPad weten, die zijn te vinden in dit persbericht van Apple zelf.


met dank aan forumlid ‘Triumph’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum #FinalCutPro #LogicPro
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: orange
Logic Pro bij de digitale piano! Nice!!

Abonnement! NEEEEEEE!!
Sinds 12-01-1963.
Hobby > Music in Motion: www.drumcorpsinprogress.nl
geplaatst door: Welldone
Dit is het begin van een slechte trend: abonnementsvorm voor apps die eerst gewoon gekocht konden/moesten worden. Een vette 👎
geplaatst door: MacFrankie
Ja, zo gaat dat tegenwoordig. Helaas...

Aan de andere kant verzeker je je met een abonnement van continue updates. Met een eenmalige aanschaf werken de ontwikkelaars gratis aan updates. Voor Apple geen probleem, voor kleine ontwikkelaars wel.

Maar goed, iedereen doet het. MS Office 365 bijvoorbeeld...
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: orange
...Aan de andere kant verzeker je je met een abonnement van continue updates. Met een eenmalige aanschaf werken de ontwikkelaars gratis aan updates...
Nee, en nee. ;)

Het is zeker gebruikelijk/geen uitzondering dat updates voor de punt gewoon betaalde updates zijn.

En met een abonnement ben je absoluut niet verzekerd van updates. Sterker nog; je bent aan de goden overgeleverd. Geen updates = toch gewoon blijven betalen.
Sinds 12-01-1963.
Hobby > Music in Motion: www.drumcorpsinprogress.nl