Epic Games moet record-boete betalen (Upd.)
20 december 2022 - 10:19   
geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/EpicGames-icoon.jpg
Epic Games moet record-boete betalen (Upd.)
Epic Games is het bedrijf met onder andere de enorme hit-game Fortnite, en dat Apple min of meer forceerde die game uit de App Store te verwijderen door tegen de regels van de App Store in betalingen elders aan te bieden (waar Apple dus niets aan kon verdienen).

In de rechtszaak die Epic daarna aanspande ving het op op negen punten bot, maar het beroep loopt nog en Epic’s CEO Tim Sweeney liet recent nog weten dat hij die zaak tot op het bot wil uitvechten, desnoods tot aan het hoogste college. Diezelfde Tim Sweeney heeft ook al vaker gezegd dat Epic graag een eigen App Store zou willen starten, dus een alternatief voor die van Apple.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadProFortnite.jpg
Epic Games moet record-boete betalen (Upd.)


Mocht je daar een voorstander van zijn dan is het misschien tijd om te heroverwegen, want Epic Games heeft net de allergrootste boete uit de geschiedenis gekregen van de Federal Trade Commission (FTC) in de VS: 275 miljoen dollar voor het overtreden van de wetten rond privacy van kinderen en 245 miljoen als terugbetalingen voor het misleiden van gebruikers tot het maken van kosten die ze helemaal niet wilden.

Het rapport van FTC hierover is zeker de moeite van het lezen waard, hieronder de vrije vertaling van twee van de belangrijkste passages:

Citaat
Zoals in onze klachten wordt opgemerkt, gebruikte Epic privacy-invasieve standaardinstellingen en misleidende interfaces waarmee Fortnite-gebruikers, waaronder tieners en kinderen, werden misleid. De bescherming van het publiek, en vooral kinderen, tegen online privacyschendingen en duistere algoritmes (dark patterns) is een topprioriteit voor de Commissie, en deze handhavings-acties maken bedrijven duidelijk dat de FTC hard optreedt tegen deze onwettige praktijken.
Citaat
Epic bracht kinderen en tieners in gevaar door zijn lakse privacybeleid en kostte consumenten miljoenen aan illegale kosten door het gebruik van duistere algoritmes (dark patterns). Volgens de vandaag aangekondigde voorstellen moet het bedrijf zijn standaardinstellingen wijzigen, miljoenen teruggeven aan de consumenten en een recordboete betalen voor zijn privacymisbruik.
Mochten er ooit alternatieve App Stores komen dan maken deze uitspraken overduidelijk hoe belangrijk het is om te weten wie er achter zit. En mocht Epic Games er ooit een opstarten, dan is het te hopen dat een gewaarschuwd mens voor twee geldt.

Ondertussen werpt Tim Sweeney zich nog steeds op als voorvechter van privacy, het wordt interessant om te zien of die de komende tijd zijn toon gaat matigen. Doet hij dat niet dan zal hij op Twitter zeker extra aangepakt gaan worden.Update: inmiddels is het zover, en heeft de Federal Trade Commission (FTC) de definitieve order uitgevaardigd waardoor Epic Games 245 miljoen zal moeten betalen. Dit geld zal worden verdeeld onder mensen die door Epic Games benadeeld zijn. #AppStore
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Epic Games moet record-boete betalen (Upd.)
20 december 2022 - 11:08    reactie #1
geplaatst door: MacFrankie
Ondertussen werpt Tim Sweeney zich nog steeds op als voorvechter van privacy, het wordt interessant om te zien of die de komende tijd zijn toon gaat matigen. Doet hij dat niet dan zal hij op Twitter zeker extra aangepakt gaan worden.
Privacy en Twitter? Twitter en privacy?

Maar mooi dat dit misleidende bedrijf wordt aangepakt!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Epic Games moet record-boete betalen (Upd.)
20 maart 2023 - 11:38    reactie #2
geplaatst door: de Redactie
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.