Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
geplaatst: 15 november 2017 - 15:28
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Firefox-icoon-nieuw2017.jpg
Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
De afgelopen tijd hebben we op deze site in de nieuwsberichten geen aandacht meer besteed aan updates van browsers, zelfs niet als het versienummer suggereerde dat het om een compleet nieuwe versie ging. De reden was simpel, in de concurrentieslag tussen Chrome en Firefox werd zelfs voor kleine updates een compleet nieuw versienummer gebruikt.

Safari heeft daar niet aan meegedaan en zit daardoor op dit moment op versienummer 11, terwijl Google's Chrome browser al aan versienummer 61 toe is en de teller bij Firefox op dit moment op 57 staat. Maar aan deze nieuwe versie van Firefox besteden we wel even aandacht, want deze update is de grootste die van deze browser is uitgekomen in de afgelopen 10 jaar.

https://www.mozilla.org/media/img/firefox/whatsnew_57/new-tab.93241b5328be.jpg
Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Het eerste wat opvalt bij deze update is de nieuwe interface, maar de grootste verandering zit onder de motorkap. Want deze nieuwe versie van Firefox wordt aangedreven door een compleet nieuwe engine, die ook gaming en Virtual Reality in de browser veel sneller zou moeten maken. Van dit alles geeft Chris Beard, de CEO van Mozilla, zelf natuurlijk erg hoog op.
Citaat


The new Firefox. Fast for good.

Today we're thrilled to introduce you to our brand new browser - Firefox Quantum.

What you'll notice first is that the new Firefox is blazing fast. In fact, you'll enjoy speeds up to twice as fast as a year ago. It's also more powerful. We've rebuilt Firefox from the ground up to focus on how you use the Web today to watch, listen, create and play without limits. We're excited to deliver a browser that feels completely different - modern, quick and efficient. We think you'll agree: It's a quantum leap forward in how you'll experience the Internet.

When you use Firefox, you're also contributing to a movement to ensure the Internet remains a global public resource, open and accessible to all. As an independent, not-for-profit organization, we've been committed since 2003 to building products that put you in control of your online life and advancing open technology and public policy that promote a healthier Internet. We put you at the center of everything we do.

On behalf of Mozilla's global community, we're proud to introduce you to the new Firefox. Fast for good.

Chris Beard
CEO, Mozilla


Meer informatie over deze update is te vinden op deze blog-pagina van het Firefox-team zelf. Wil je zelf deze nieuwe versie downloaden, je vindt de Nederlandse versie op deze pagina, daar vind je ook Add-ons die geschikt zijn voor deze versie en ondersteuning, als dat nodig is.

Als je Firefox nu al op jouw Mac hebt staan, maar is dat nog niet versie 57? Dan kan je de update makkelijk naar binnen halen door te klikken op Firefox linksboven in de menubalk (naast het Apple-icoontje) en daar de eerste optie te kiezen ("Over Firefox").

Mocht je op zoek zijn naar een versie in een andere taal, alle beschikbare variaties die van Firefox te vinden zijn kan je vinden op deze pagina. Als laatste een vergelijk tussen de beta-versie van Firefox 57 en Chrome, waarin we zelf kunnen zien welke van de twee het beste presteert.

met dank aan forumlid 'Spooter', die als eerste dit nieuws op ons forum meldde


geplaatst door: Robert
Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #1 geplaatst: 15 november 2017 - 16:44
Bij mij is deze versie ongelofelijk veel sneller dan Safari! Ik was altijd een Safari adept maar deze heel snelle browser heeft nu toch wel even mijn voorkeur.
geplaatst door: viantenham
Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #2 geplaatst: 15 november 2017 - 17:10
Snel!
geplaatst door: cyrano
I'd tell you a UDP joke but you might not get it.
Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #3 geplaatst: 15 november 2017 - 17:16
Ik zou maar uitkijken dat jullie bazen dit niet lezen anders, krijg je morgen nog meer werk in je takenpakket en verwacht hij dat je nog sneller klaar bent met je huidige werk omdat je nu zo'n boost in snelheid hebt gekregen.
 :smile:
geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #4 geplaatst: 15 november 2017 - 17:34
Gezien de prestaties van deze versie van Firefox is dat helemaal niet onredelijk Shmoo.

Ook het inzoomen vastleggen wat ik in de laatste Safari heel prettig vind kan in Firefox. Het is een echte aanrader ondanks de ietwat lelijke interface.

Kan/wil Apple hier tegenop?
geplaatst door: viantenham
Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #5 geplaatst: 15 november 2017 - 18:02
Citaat
Kan/wil Apple hier tegenop?


Nee en dat gaan ze ook niet doen of proberen. Omdat ze dit niet hoeven.

Firefox zit in deze 'problemen' omdat de hele browseroorlog om zieltjes op basis van snelheid al 3 jaar geleden of zo ten einde kwam. Er zijn geen slechte browsers meer, ons internet wordt steeds sneller, sites worden steeds meer geoptimaliseerd omdat Google hier op aandringt dus developers worden zich meer en meer bewust dat ze rekening moeten houden met snelle en functionele websites - daarnaast stoppen we ook nog eens allemaal een AdBlock in onze browser dat voorkomt dat een hoop trackers en reclame-scripts geladen worden, dit komt de prestaties van elke site ook heel erg veel ten goede. Kortom. Snelheid is gewoon geen issue meer.

En ja, natuurlijk voelt deze browser 28 keer sneller dan Safari wanneer je ze naast elkaar zet. Alleen na een week of twee ben je daar wel aan gewend zoals je ook heel snel wend aan de snelheid van een nieuwe computer ... en dan ? Wat blijft dan over van deze browser? Precies, hetzelfde als de voorgaande versies, gewoon een stabiele en goede browser waar je van moet houden omdat het gebouwd is op een andere engine dan de standaard Mac en iOS apps (in ons geval).

Apple en Google richting hun focus veel meer op integraties en gebruikersgemak. Zij hebben beide hardware + software (een OS), Safari + Mail dat op je Mac hetzelfde werkt (dezelfde WebKit engine) als op al je andere devices zoals een iPad en iPhone. Daar tussenin staat iCloud om alles te syncen, geen 3rd party sync-account dienst dat je gegevens heen en weer stuurt en waar je speciaal een account bij moet aanmaken om überhaupt je geven te delen tussen twee browsers. Nee alles zit perfect en native in elkaar verweven en Safari is gewoon een prima browser omdat er geen slechte en trage browsers meer gemaakt worden.

Kortom, Firefox kan dit gewoon niet meer winnen want ze hebben geen hardware of OS als basis. Ze kunnen alleen proberen om weer een nieuwe poging te doen om een x aantal zieltjes terug te halen die ze jaren geleden stuk voor stuk verloren hebben. Dan groeit je populariteit weer even met 10 of 15% en na 3 jaar zwakt dat weer af.

Er is niemand hier die Safari een trage browser zal vinden, tenzij je nu bewust iets lelijks wilt zeggen. Firefox is nu een snelle browser omdat je het ding naast Safari zet en dan gaat vergelijken. Dat is totaal kansloos en slaat nergens op.

En natuurlijk, mensen die Firefox fijn vinden werken moeten zeker met Firefox en deze versie gaan werken. Wil je het proberen, ga je gang en gebruik het, het is geen slechte browser maar dat is geen enkele browser, niet Edge, niet Chrome, niet Safari en niet Opera of Firefox.
Het komt tegenwoordig allemaal aan op persoonlijke voorkeur en welke integraties geven ze mij. <-- eenvoudig.

geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #6 geplaatst: 15 november 2017 - 18:22
FireFox voelt weer als nieuw aan! Een iets ander uiterlijk, maar onder de motorkap een wereld van verschil: enorm snel!

Het was en blijft mijn favoriete browser. Nu helemaal! Het is op elk platform beschikbaar en werkt overal ongeveer hetzelfde. Ideaal!
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #7 geplaatst: 15 november 2017 - 18:28
En krijgt een hogere html5 score dan Safari via klik
geplaatst door: Spooter
Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #8 geplaatst: 15 november 2017 - 19:07

Citaat
Shmoo om 18:02, 15-11-2017
Snelheid is gewoon geen issue meer.

Daar denk ik dus heel anders over. Firefox haalt nu andere browsers links en recht in. Ik vind het fijn wanneer een pagina binnen één tel op het scherm staat. Dat jou dat niet uitmaakt is je goed recht.

Ik heb eigenlijk altijd alleen Safari gebruikt, behalve dan in de tijd dat je er nauwelijks mee online kon bankieren. Nu is Safari geen slechte browser Shmoo, er is hier ook (nog) niemand die dat beweert, dus ik begrijp het argument ook niet.

Wanneer ik een pakweg potje bieten wil kopen en ik weet dat ieder merk ongeveer hetzelfde smaakt en van prima kwaliteit is ga ik voor de goedkoopste. Zo ga ik bij al die niet slechte browsers voor de snelste en dat is op dit moment ongetwijfeld FireFox.
geplaatst door: viantenham
Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #9 geplaatst: 16 november 2017 - 00:16
Ik gebruik naar tevredenheid opera met vpn, werd gek van die strandbal in safari.
ik ga eens kijken hoe die vos het doet.
geplaatst door: mayo
It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so - Mark Twain
Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #10 geplaatst: 16 november 2017 - 03:10
Citaat
Wanneer ik een pakweg potje bieten wil kopen en ik weet dat ieder merk ongeveer hetzelfde smaakt en van prima kwaliteit is ga ik voor de goedkoopste. Zo ga ik bij al die niet slechte browsers voor de snelste en dat is op dit moment ongetwijfeld FireFox


En daar ben jij dan met heel weinig andere (lees steeds minder mensen) een uitzondering van.

Want de meeste mensen kiezen tegenwoordig voor integraties.

Lees hierboven.. "Ik gebruik naar tevredenheid Opera met VPN" ... kortom die eenvoudige VPN functie in Opera i.c.m de strandballen (negatief) in Safari was een reden voor die keuze.

Web developers kiezen allemaal massaal voor Google Chrome vanwege de ingebouwde Web Dev tools en Apps in Chrome. Die integratie is zeg maar hun verlengstukje van hun code editor.
Zo is er voor iedereen wel iets of wat te vinden waarom hij/zij een bepaalde browser kiezen maar 8/10 maakt een keuze op basis van een functionaliteit of integratie, veel minder op basis van standaarden of snelheid.

Die één tel webpagina laden wil ik je morgen ook wel in het verschil aantonen. Dan zet ik een kopie van MacFreak online en dan laat ik je zien wat optimaliseren is. Dan mag je in je snelle Firefox browser eens MacFreak openen en dan mijn MacFreak. Dan die je dag en nacht verschil zelfs in een snelle, nee, de aller snelste browser.
geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #11 geplaatst: 16 november 2017 - 03:29
Citaat
Dan zet ik een kopie van MacFreak online en dan laat ik je zien wat optimaliseren is. Dan mag je in je snelle Firefox browser eens MacFreak openen en dan mijn MacFreak.


Stoer, doen  :smile:

ik wil dat wel is zien
geplaatst door: DomP
Blow your mind, smoke gunpowder
Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #12 geplaatst: 16 november 2017 - 07:26
Citaat
Shmoo om 03:10, 16-11-2017Web developers kiezen allemaal massaal voor Google Chrome vanwege de ingebouwde Web Dev tools en Apps in Chrome. Die integratie is zeg maar hun verlengstukje van hun code editor.


Er zijn veel developers overgestapt van FF naar Chrome maar ook FF heeft ingebouwde webdeveloper tools (sommige mensen vinden echter de voorheen losse, als extensie beschikbare omgeving, fijner dan de huidige geintegreerde (al is dat ook een kwestie van wennen denk ik)
geplaatst door: Spooter
Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #13 geplaatst: 16 november 2017 - 09:55
De meeste mensen zijn helemaal geen webdeveloper en hebben dan ook geen behoefte aan geïntegreerde tools en apps.
Ook is het verschil in snelheid tussen een site en zijn getweakte versie niet wat mijn interesse heeft. Er zijn mij geen sites bekend die een langzame en een snelle versie hebben.

Ik ben geen webdeveloper en ga niet op zoek naar geoptimaliseerde sites. Ik ben slechts een gebruiker en ben blij met de snelheid van deze Firefox.
geplaatst door: viantenham
Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #14 geplaatst: 16 november 2017 - 12:06
Citaat
Shmoo om 03:10, 16-11-2017
Citaat
Die één tel webpagina laden wil ik je morgen ook wel in het verschil aantonen. Dan zet ik een kopie van MacFreak online en dan laat ik je zien wat optimaliseren is. Dan mag je in je snelle Firefox browser eens MacFreak openen en dan mijn MacFreak. Dan die je dag en nacht verschil zelfs in een snelle, nee, de aller snelste browser.


Ga je dat ook doen met het nieuwe MacFreak?  :wink:
geplaatst door: Robert
Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #15 geplaatst: 16 november 2017 - 12:29

Citaat
Shmoo om 18:02, 15-11-2017Er is niemand hier die Safari een trage browser zal vinden...


Ik anders wel.

Van de browsers die ik geinstalleerd staan heb*, is Safari veruit de traagste. Het is ook de enige die af en toe crasht. Zelfs de cache religieus leeg houden, helpt niet.

Safari is wel niet de laatste versie, want ik draai nog Mavericks. Het meest gebruik ik Chrome, want dat draait elke tab in een apart proces. Een crashende flah site van 10 jaar geleden, laat dus niet meteen de hele browser crashen.

* Firefox, Chrome, Safari, Omniweb, Vivaldi. Alleen Safari is niet recent, dankzij Apple.

Ik wil wel eerst eens zien wat de nieuwe FF doet eens de cache gevuld is. In die omstandigheid blijft Chrome en Vivaldi meester.
geplaatst door: cyrano
I'd tell you a UDP joke but you might not get it.
Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #16 geplaatst: 16 november 2017 - 18:30
snel en super goed  :thumbs-up:
geplaatst door: Mac OS X
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB IOS 13.5 2016
old Apple computers never death
geplaatst door: puk1980
Ik luister nu naar The League Unlimited Orchestra.
antw: Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #18 geplaatst: 24 oktober 2018 - 08:16
Nieuw in Firefox 63, en vooral interessant voor mensen die zelf websites maken, is ondersteuning voor Web Components. Concepten (zoals een ‘virtual DOM’) die toegepast worden in technologieën als React komen nu standaard beschikbaar in de browsers.

En eerlijk is eerlijk, Safari heeft al bijna twee jaar ondersteuning voor deze technologie! Alleen heeft het Webkit team het over Custom Elements.

geplaatst door: puk1980
Ik luister nu naar The League Unlimited Orchestra.
antw: Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #19 geplaatst: 24 oktober 2018 - 20:29
Op mijn iMac Mavericks heb ik gisteren de Firefox versie 63 geïnstalleerd. Maar ik ontdekte dat deze versie toch wat mankementen vertoont op mijn OS X 10.9.5. De filmpjes op YouTube b.v. trillen als je de muis over het beeld beweegt. Dat komt niet voor bij de andere browsers. Ben dus toch maar weer terug gegaan naar de Firefox versie 62.0.3. Het probleem is daarmee opgelost. Ben benieuwd of andere Mavericks-gebruikers dit getril ook hebben in YouTube-filmpjes met Firefox 63.

Edit: ik ben er inmiddels achter gekomen waar het aan ligt: Voorkeuren/Algemeen/Prestaties/Aanbevolen prestatie-instellingen gebruiken: ontvinken
Daarna, daaronder aanvinken: Hardwareversnelling gebruiken wanneer beschikbaar

Laatst bewerkt op: 25 oktober 2018 - 11:56 door bacon
geplaatst door: bacon
Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal. (Einstein)
antw: Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #20 geplaatst: 21 november 2019 - 07:15
Eating your own dog food

https://briangrinstead.com/blog/firefox-webcomponents/

Citaat

The Firefox UI is now built with Web Components

A couple of weeks ago, we landed a commit that took years of effort at Mozilla. It removed “XBL”, which means we’ve completed the process of migrating the Firefox UI to Web Components. It wasn’t easy - but I’ll get to that later.

The Firefox UI can be thought of as a very large single page app. It was built with DOM and JS from the start, which was a bold technology choice for a native application 20+ years ago. Because of this, Mozilla implemented some features necessary to build complex web applications way before the Web platform supported them.

Over time, these features have evolved into specifications like CSS flexbox and Web Components. When this happens, it’s easy to allow the existing codebase to continue to use the original version, and require the platform supports both features. This makes sense - rewriting legacy code that already works is difficult and not always cost effective.

But we made a decision while Web Components were being implemented in Firefox to start a parallel project in which we would migrate our existing UI components to use them. We decided to do this in an incremental way, so that each individual change could land while keeping Firefox in a functional state, as opposed to branching and rewriting the UI from scratch.

It’s taken a couple years of work of remarkably steady progress by a small team of engineers along with the support of the rest of the organization, and I’m happy to report that we’ve now finished. This is a big accomplishment on its own, and also a foundational improvement for Firefox. It allows teams to focus efforts on modern web standards, and means we can remove a whole lot of duplicated and complicated functionality that wasn’t exposed to websites.

meer ...

Discussie op HN

Informatie over Web components
geplaatst door: puk1980
Ik luister nu naar The League Unlimited Orchestra.
antw: Firefox 57 'Quantum' heeft een compleet nieuwe engine
reactie #21 geplaatst: 22 november 2019 - 06:30
Ik heb net versie 70 geïnstalleerd, gaat lekker snel.
geplaatst door: Photocell
Teveel om hier op te noemen