https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleMusic-icoon.jpg
FTC onderzoekt of Apple Music een oneerlijk voordeel heeft
De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) is volgens Reuters bezig met het onderzoeken of Apple met het lanceren van Apple Music de regels voor eerlijke concurrentie niet overtreedt.

Want Apple vraagt aan alle muziekdiensten in de App Store het standaardpercentage dat ze ook voor alle apps vragen: 30 procent. Maar Apple hoeft dat natuurlijk niet aan zichzelf te betalen, dus mogelijk bevoordeelt Apple zichzelf daarmee.

Voor de andere diensten betekent dat als ze hun klanten tien dollar per maand rekenen zij daar dus maar zeven dollar van overhouden. Apple zal waarschijnlijk als argument inbrengen dat het bedrijf nu eenmaal kosten moet maken om ervoor te zorgen dat de Apple Store blijft draaien, en dat er ook veel gratis apps en services zijn, waar Apple dus niets aan verdient.

Tyler Goldman, de CEO van Deezer Music wilde er wel wat over zeggen:
Citaat


The margin in music is quite small, and the App Store diminishes the margin.

It will be an issue for the industry going forward. You can either raise your prices and not be competitive with Apple's price, or you can have no margin.


Apple maakt vaak wel winst op dit soort services, maar eigenlijk is het helemaal niet belangrijk voor het bedrijf. Want het maakt de winst vooral op de hardware, het heeft dus een luxe-positie ten opzichte van de andere bedrijven die dit aanbieden. Want die zijn allemaal afhankelijk van de inkomsten die ze uit hun streaming-diensten genereren.

Maar het FTC onderzoek zou niet alleen hierover gaan, de restricties op reclame zouden er bijvoorbeeld ook onderdeel van uitmaken. Hierdoor kunnen de andere diensten bijvoorbeeld niet binnen de App Store of binnen hun app laten weten dat je ook elders ervoor terecht kan.

Spotify doet dit op dit moment door mails naar hun klanten te versturen, maar zou dit natuurlijk ook graag in hun eigen app willen laten weten.

Gespecialiseerde advocaten zijn verdeeld. Sommige vinden dat de FTC sectie vijf van de FTC Act zou moeten gebruiken tegen Apple, daarin staat dat "unfair or deceptive acts or practices" verboden zijn. Anderen zeggen dat Apple het weliswaar hard speelt, meer keurig binnen de wet blijft en dat er dus geen zaak is.
geplaatst door: Robert