https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhoneXrBlauw-icoon.jpg
Gerucht: eSIM-ondersteuning vanaf half augustus bij T-Mobile
Apple bracht vorig jaar drie iPhones uit met ondersteuning voor eSIM, de iPhone Xs en Xs Max en de iPhone Xr. Maar er is maar één provider in Nederland die dit aanbiedt: Truphone. En omdat die provider alleen maar op de zakelijke markt actief is zal die niet voor iedereen interessant zijn.

Maar volgens een woordvoerder van T-Mobile Nederland is het bedrijf eSIM aan het testen, en op de Amerikaanse pagina van Apple met een lijst van alle providers die eSIM ondersteunen staat T-Mobile Nederland al vermeld (dat is op de Nederlandse versie trouwens niet het geval). Volgens de woordvoerder van T-Mobile is die vermelding op de Amerikaanse pagina een fout, op de site van T-Mobile zelf staat op dit moment nog dat eSIM nog niet ondersteund wordt.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.eSimSizes.jpg
Gerucht: eSIM-ondersteuning vanaf half augustus bij T-Mobile


T-Mobile Nederland

Maar er lijkt meer aan de hand, want op het forum van Tweakers meldt een lid dat hij net met een medewerker van T-Mobile gesproken heeft en dat de uitrol op 13 augustus zal starten. Het zou trouwens om twee medewerkers gaan, een chatmedewerker en iemand van de klantenservice. De eerste noemde 13 augustus, de ander had het over twee weken.

Eén medewerker die uit de school klapt kan er nog helemaal naast zitten, als twee dat doen dan lijkt het voor de hand te liggen dat er binnen T-Mobile Nederland al informatie hierover voorhanden is.

België

Woon je in België, je land komt nog helemaal niet voor op de lijst van Apple, maakt niet uit in welke taal. Maar Apple heeft helemaal onderaan die lijsten wel twee internationale providers staan: naast het al eerder genoemde is dat ook GigSky. Mocht je persé al eSIM in je nieuwe iPhone willen gebruiken dan lijken dat de beste opties.

eSIM ondersteuning

In de Benelux worden nog niet veel devices verkocht met eSIM ondersteuning. Naast de eerder genoemde iPhone Xs modellen en de iPhone Xr zijn dat Apple's iPads en Apple Watch. Bij de iPad zijn dat alle WiFi + Cellular modellen vanaf de iPad 6, die uitkwam in maart 2018. Daarnaast zijn er ook nog de Galaxy Watch van Samsung en de Gemini PDA van Planet Computers.

Als het eenmaal zover is dat eSIM bij ons zijn opwachting maakt, hieronder kan je alvast zien hoe simpel en makkelijk dat werkt.
met dank aan forumlid 'VwVanFan', die dit nieuws als eerste melddeBereik MacFreak’s 85.000 maandelijkse bezoekers met sponsoring, advertorials of pagelinks.
Reach MacFreak’s 85.000 monthly visitors through sponsoring, advertorials or pagelinks.
geplaatst door: Robert
Kunnen we dan ook de Apple Watch met Sim optie in NL verwachten? Of leg ik nu een niet-bestaand verband?
geplaatst door: A Henket
@ A Henket: heb een alinea toegevoegd waar ook de Apple Watch in voorkomt.

Het lijkt voor de hand te liggen dat als er een provider/providers komen die eSIM ondersteunen dat ook voor de Apple Watch en iPad zal gelden.
geplaatst door: Robert
antw: Gerucht: eSIM-ondersteuning vanaf half augustus bij T-Mobile
reactie #3 geplaatst: 2 augustus 2019 - 13:58
@robert. In NL wordt de Apple Watch alleen met GPS verkocht bij mijn weten en volgens de Apple Store app. In de VS kun je hem ook met simoptie krijgen. Ik dacht altijd dat in NL ondersteuning voor de eSim ontbrak bij de telco’s en daarom verkoop van dat model voor Apple weinig nut had. Je lijkt in het artikel te suggereren dat de simoptie nu al in de Benelux beschikbaar is?
geplaatst door: A Henket
antw: Gerucht: eSIM-ondersteuning vanaf half augustus bij T-Mobile
reactie #4 geplaatst: 2 augustus 2019 - 14:51
Je lijkt in het artikel te suggereren dat de simoptie nu al in de Benelux beschikbaar is?

Waar zie jij dat in het artikel? Want dan pas ik dat zo snel mogelijk aan.

Het gerucht is dat T-Mobile eSIM gaat ondersteunen, het is er op dit moment dus nog niet (behalve via de internationale opties). Wanneer T-Mobile dit precies gaat doen is nog niet bekend, en al helemaal niet of daar ook de Apple Watch al bij zal zitten.
geplaatst door: Robert
antw: Gerucht: eSIM-ondersteuning vanaf half augustus bij T-Mobile
reactie #5 geplaatst: 21 augustus 2019 - 19:16
Nu dus wel voor de iPhones, Apple Watch moet nog geduld hebben omdat T mobile geen Duits kan lezen en ze zelf moeten uitvogelen hoe je dat moet gaan invoeren, tja, zeker naar de NS gekeken hoe je iets niet moet doen.
geplaatst door: mayo
It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so - Mark Twain
antw: Gerucht: eSIM-ondersteuning vanaf half augustus bij T-Mobile
reactie #6 geplaatst: 22 augustus 2019 - 19:42
Ik weet het zo net niet ... Ik heb een mobiele telefoon sinds het ATF-3 netwerk (Analoog Netwerk), waar er nog helemaal geen sprake was van SIMkaarten of een wereldwijde standaard ... Wilde je iets aanpassen, dan moest het toestel geprogrammeerd worden ...

... Natuurlijk is er veel verbeterd, zeker op het gebied van "Provisioning" (lees: ingebruik stellen van de eSIM via het internet of veranderen van abonnement). Maar er is een bijzonder domein waar ik niet zo gelukkig mee ben.

Een eSIM telefoon: "zichtbaarheid". Op het moment dat er een SIMkaart in een telefoon zit, ook al is die (nog) niet actief, dan is het toestel toch zichtbaar op het netwerk voor de provider. Niet alleen dat, ook gebruik je de eSIMkaart niet, vanuit het netwerk bezien is de telefoon volgens mij beter te volgen omdat de unieke identificatiecode ingebouwd zit (evenals een IMEI nummer) en juist in combinatie met het IMEI nummer heb je een unieke mogelijkheid toestellen te volgen.

Verder vraag ik me af wat er gebeurt als je je telefoon kwijtraakt. Stel daarbij de scenario's:

1. Ik raak mijn telefoon kwijt, wat is het proces om mijn oude eSIM te blokkeren, hoe snel kan ik weer een nieuwe telefoon (met nieuwe eSIM) provisionen (in gebruik nemen) en hoe ziet dat proces eruit?

2. Ik verhuis naar het Buitenland, ik zeg mijn abonnement op in Nederland en ik wil de telefoon in het buitenland gaan gebruiken. Hoe werkt dat?

3. Iemand heeft een simkaart vervalst en een willekeurig nummer gebruikt wat (naar blijkt) het simnummer van mijn ingebouwde kaart heeft. Kan ik het nummer op een bepaalde manier wijzigen? Of is mijn telefoon dan onbruikbaar (geworden)?

4. De telefoon is op, wordt verkocht, afgedankt of weggegooid ... Hoe ziet het deprovisioning process eruit? Bestaat er een bepaalde "self destruct" of "buitengebruikstellingsprocedure" voor de eSIM?

Zo zijn er nog wat vragen. Natuurlijk snap ik dat men naar iets nieuws toe wil werken. Maar ik vraag me af welk bijzonder probleem nu eigenlijk met de eSIM wordt erholpen? Behalve dan mogelijk voor IoT apparaten, al moet gezegd: een nanosim past nog steeds in een telefoon (probleemloos). En vele gebruiksvoorwerpen, apparaten en oplossingen hebben al sinds jaar en dag een ondersteuning voor SIMkaarten, dus waarom niet een nieuwe (fysieke) standaard?

Zoals gezegd, ik heb de nodige vraagtekens. Wil niet zeggen dat ik er niet open voor sta, maar ik vraag het me gewoon af. Dus als iemand antwoorden heeft: graag :-).
geplaatst door: doctor_apple
antw: Gerucht: eSIM-ondersteuning vanaf half augustus bij T-Mobile
reactie #7 geplaatst: 23 augustus 2019 - 07:26
Volgens mij vind je hier al een aantal antwoorden.

https://support.apple.com/nl-nl/HT209044
geplaatst door: GeorgeM