‘Hackintosh’ sterft een stille dood
De door sommigen onder ons geliefde 'Hackintosh' loopt op zijn laatste benen. Het wordt door Apple steeds moeilijker gemaakt om macOS te draaien op niet-Apple hardware. Met de komst van macOS 14 Sonoma is nu een aantal oudere Wi-Fi-stuurprogramma's verwijderd.
Door het ontbreken van Wi-Fi is de laatste versie van macOS niet echt geschikt meer voor de speciaal gebouwde hardware.
‘Hackintosh’ sterft een stille dood
Een Hackintosh draait OS X YosemiteVoor niet-ingewijden: een ‘Hackintosh’ is de term voor een niet-Apple computer of ander apparaat waarop macOS draait. De eerste Hackintoshes zagen rond 2006 het daglicht, toen Apple zijn Mac ging voorzien van een Intel processor. Dezelfde processors, die je ook in PC's tegenkwam. In hetzelfde jaar werd OS X 10.4.4 namelijk gehacked door een programmeur, bekend onder het pseudoniem
crg92.
Dat resulteerde in een kat-en-muis spel met Apple, dat telkens updates uitbracht, waardoor deze versie opnieuw moet worden ‘ontleed’. Door de jaren heen zijn er steeds meer distributies verschenen om macOS op een niet-Mac te kunnend draaien. Deze omvatten meestal een complete macOS versie, aangevuld met extra componenten om die versie van het besturingssysteem op zelfgebouwde hardware te laten werken.
Hoewel het ‘verboden’ is om macOS software op een niet-Apple apparaat te draaien, kan dit zo zijn voordelen hebben. Om te beginnen zijn de krachtigste MacBooks en Macs van Apple best prijzig. Mac computers zijn dus de enige officiële optie om macOS te kunnen draaien.
Bovendien kan de hardware van Apple voor sommige gebruikers beperkt zijn. Als je bijvoorbeeld een soort wetenschappelijke supercomputer wil hebben met de snelste processor(s) en een gekmakende hoeveelheid RAM, moest je je al gauw wenden tot speciaal gebouwde Windows- of Linux-machines. Een Hackintosh kon dan uitkomst bieden.
Maar in de meeste gevallen zijn Hackintoshes echte hobbyprojecten, puur om te kijken wat mogelijk is en waar de grenzen liggen. Dat blijkt ook wel uit sommige rare (maar leuke) randgevallen, zoals het kunnen draaien van macOS op een Nintendo DS.
Geen Wi-Fi meer!In de nieuwste versie van macOS, Sonoma, is de ondersteuning voor stuurprogramma's voor een aantal oude Broadcom Wi-Fi-kaarten verwijderd. Die kaarten kwam je onder andere tegen in Mac-modellen uit 2012-2013.
Nu zou je denken dat dit niet zo'n groot probleem is; die hardware is tenslotte al meer dan tien jaar oud. Maar Hackintosh-fan en app-ontwikkelaar Aleksandar Vacić heeft erop gewezen dat deze kaarten een integraal onderdeel vormden van volledig functionerende Hackintosh-bouwsels. Daarnaast heeft de verschuiving bij stuurprogramma's van het .kext- naar het .dext-formaat het programmeren van workarounds verhinderd.
EOL Hackintosh-fans vormden een kleine maar levendige online gemeenschap rond hun aangepaste macOS-installaties, en sommige gebruikers betreuren nu al het naderende 'End-of-life' van hun favoriete zelfbouw-creatie.
Zoals een commentator op OSNews het verwoordde waren Hackintoshes “een geweldige manier om een machine te hebben die Apple niet meer aanbied: een lelijke grote doos vol hardware.”
Toen Apple Intel liet vallen en overstapte op ARM-gebaseerde chips voor zijn Macs, te beginnen met de release van de zeer indrukwekkende M1-chip in de 2020 MacBook Air, was dit een teken aan de wand. Dit werd gezien als de eerste stap waarmee de Hackintosh gloriedagen ten einde zouden lopen. En die voorspelling lijkt uit te komen.
Zonder goede ondersteuning voor Wi-Fi-stuurprogramma's lijkt de enige manier om Sonoma op niet-Apple-hardware te draaien nu te zijn door helemaal geen Wi-Fi te gebruiken. Dat heeft tot gevolg dat veel programma's, waaronder FaceTime, AirDrop en Continuity, niet meer werken. Met een van de eerder genoemde Wi-Fi-kaarten en een oudere versie van macOS werkten al deze programma's prima.
#Hackintosh