Ik bemerk dat het sentiment in Europa, zo ook Nederland, Frankrijk, Duitsland ongeveer een en hetzelfde is ...
Wat de EU met de DMA wil:
Voorbeelden van de "do's": gatekeepers moeten bijvoorbeeld:
- derde partijen toestaan om in bepaalde specifieke situaties samen te werken met de eigen diensten van de gatekeeper;
- hun zakelijke gebruikers toegang geven tot de gegevens die zij genereren bij hun gebruik van het platform van de gatekeeper;
- bedrijven die adverteren op hun platform voorzien van de tools en informatie die adverteerders en uitgevers nodig hebben om hun eigen onafhankelijke verificatie uit te voeren van hun advertenties die door de gatekeeper worden gehost;
- hun zakelijke gebruikers toestaan hun aanbod te promoten en contracten met hun klanten af te sluiten buiten het platform van de gatekeeper om.
Voorbeeld van de "don'ts":
- gatekeepers zullen bijvoorbeeld niet langer diensten en producten die door de gatekeeper zelf worden aangeboden gunstiger behandelen in de ranking dan vergelijkbare diensten of producten die door derden op het platform van de gatekeeper worden aangeboden;
- voorkomen dat consumenten zich verbinden met bedrijven buiten hun platform;
- voorkomen dat gebruikers voorgeïnstalleerde software of apps desgewenst verwijderen;
- eindgebruikers volgen buiten de kerndienst van het platform van de gatekeeper om met het oog op gerichte reclame, zonder dat hiervoor daadwerkelijk toestemming is verleend.
Dan lees ik vervolgens een gedeeld artikel "The Digital Markets Act: A Triumph of Regulation Over Innovation". Daarin stelt men dat:
- De EU-instellingen leggen de laatste hand aan de goedkeuring van de Digital Markets Act (DMA), maar de aanstaande goedkeuring en handhaving ervan geven aanleiding tot ernstige bezorgdheid.
- Het oorspronkelijke doel van de DMA was om versnippering van regelgeving in de digitale interne markt (DSM) van de EU te voorkomen. Maar dit prijzenswaardige doel wordt niet bereikt omdat de DMA lidstaten aanmoedigt om de versnippering van regelgeving te vergroten.
- De verschuiving in de DMA van ex post naar ex ante regels van per se antitrust verboden gaat voorbij aan de noodzaak om gedrag dat de concurrentie bevordert anders te behandelen dan gedrag dat de concurrentie onderdrukt.
- Op die manier houdt de DMA geen rekening met de voordelen van economische efficiëntie en schendt ze het evenredigheidsbeginsel van de EU.
- Het implementeren van de DMA zal problematisch zijn, aangezien de weinige bedrijven die als internet gatekeepers worden aangewezen, zullen moeten voldoen aan regels die in tegenspraak zijn met andere EU-regelgeving.
- Rechters in de EU zullen de valkuilen van de DMA moeten aanpakken bij het beoordelen van zaken. Rechterlijke toetsing zou de onbedoelde gevolgen van de regelgeving tot een minimum kunnen beperken.
Een van de citaten uit het artikel:
De gedecentraliseerde handhaving van de DMA zelf doordringt de essentie van de DMA als een pan-Europese regelgeving die gericht is op het minimaliseren van de fragmentatie van de regelgeving. Regelgevingsbarrières met uiteenlopende handhaving zullen opnieuw opduiken op het niveau van de handhaving.
Evenals
De gedecentraliseerde handhaving van de DMA op EU-niveau zal minder doeltreffend zijn en de handhaving op nationaal niveau zal vatbaarder zijn voor gerechtelijke acties, gezien het gebrek aan coördinatie.
Amerikaans Voorbeeld?Wat de EU probeert te doen is - voor de verandering - de zaken oppakken en oplossen en niet maar laten aankloten zoals dat bijvoorbeeld (juridisch bezien) veelal aan de andere kant van de oceaan gebeurt. Amerika is (voor mij) absoluut geen voorbeeld hoe een maatschappij, noch juridisch of politiek bestel idealiter uit moet zien. Gelet op de (rechts en economische) ongelijkheid, en juridische onbalans, soms zelfs schurend tegen een volwaardige idiocratie, heb ik weinig lof voor Amerika.
Is de EU dan een heilige graal? Verre van. Maar nu komt het wrange. Willen we een systeem welk daadkrachtig kan opereren, efficient is, alsook voor een ieder gelijk, dan zouden we eigenlijk gewoon ballen moeten tonen en de Verenigde Staten van Europa moeten oprichten. Alwaar elk land verworden is tot een staat en niet meer dan dat. Met een Europees FEDERAAL Rechtssysteem, FEDERAAL Leger, FEDERALE PRESIDENT alsmede PARLEMENT en een FEDERALE BELASTINGDIENST. Staten kunnen dan weliswaar - binnen een streng bepaald kader - enige afwijking hebben van het federale systeem, maar bijzonder beperkt en
zeker niet naar AMERIKAANS model.
In een dergelijk Europa zou de DMA efficient, daadkrachtig en uitstekend geimplementeerd kunnen worden. Alleen, omdat we - collectief - in Europa eigenlijk met een omgekeerde bevolkingspyramide zitten ... En nogal vastgeroest zitten in oude gedachtes, vasthouden aan idealen uit "het oude rijk" ... Is het onmogelijk om een dergelijk plan deze generatie te volbrengen ... Dat moet dus groeien ... Eigenlijk moet er een noodsituatie ontstaan. Als we linksom, rechtsom ingehaald worden door andere naties, dan ... en dan nog uiterst moeizaam en langzaam ... zal men tot de conclussie komen dat het (toch) beter was geweest als ... Maar ja, dan zal het iets zijn met mosterd na de maaltijd. Te laat, te langzaam en niet meer relevant.
Economische Nieuwkomers ...Heb recent wat Afrikaanse, Zuid Amerikaanse en Aziatische ontwikkelingen mogen ervaren, laat ik het dan maar zo generiek beschrijven ... er is van alles mis op de genoemde continenten. Maar technologisch, worden we links en rechts ingehaald. Er zijn nog wat spurten van ontwikkeling in Centraal Europa, maar of die het volhouden is maar de vraag. En zelfs die ontwikkeling is sterk in groei, tempo en kracht afgenomen. Oftewel, ook ik ben van mening dat we niet té lang moeten "stilstaan".
AI, de stille opvoeder/onderwijzer?En dat Apple geen AI functies krijgt? Wel, er zijn nogal wat zaken waar menigeen niet echt bij stilstaat. Zat te observeren in eigen gelederen, maar vrijwel elke Smurf (lees: kind) heeft een mobiele telefoon. Bij velen staat die telefoon niet eens onder ouderlijk toezicht en als deze dat wel staat, dan vaak niet volledig dicht of slechts "slapjes". Siri of Google Assistent staat veelal ook nog aan en je kunt er meer me dan je denkt.
Laatst zag ik een der nichtjes, 10 jaar oud, met haar telefoon spelen en tegenaan praten. Ik hoorde het niet goed, dus als een oom het betaamd, hallo gezegd, gevraagd hoe het ging en wat voor mooi speelgoed ze had. Ze had op haar telefoon ChatGPT van haar Pappa geinstalleerd gekregen.
Ze vroeg allerlei zaken over het leven ... natuur ... hier een daar, onder luid gegniffel, jongens ... Ik weet niet wie hier bedreven is met ChatGPT, maar ook ChatGPT heeft last van een zekere "kleuring" ... Zowel politiek als "educatief".
En dat onderandere dit soort momenten vraag ik me af, waarom het volk zich weer laat leiden door kraaltjes, spiegeltjes, glimmende muntjes in plaats van verstand, verantwoordelijkheidsgevoel en toekomstdenken of visie ...
Apple maakt mooie producten, maar de gevolgen zijn groot. Een AI assistent zal, zuiver omwille het dagschema en mogelijkheden, meer tijd met een dergelijk kind doorbrengen dan diens ouders dat kunnen. En dus is het niet ondenkbaar dat de opvoeding, wereldbeeld en overige zaken sterk beinvloed zullen worden door dergelijke technieken ...
En dan gaan wij keuvelen in de beginjaren van Machine Learning/AI of de DMA nu zin heeft of niet, veelal gemotiveerd vanuit economische grondbeginselen, en waarom wij niet al dat moois hebben ...
Sja ... Less is more, volledig uit z'n verband gerukt, en toch ... stiekem mogelijk wel degelijk van toepassing in deze situatie ... Minder ... is meer ... Zeker als het betrekking heeft op AI-thema's.
Ik ben een supergroot voorstander van AI, ML, Robotica en toekomstige mogelijkheden. Maar gelet op de impact, geloof ik in regulering. En dus ook in opgelegde "poortwachter functies". Want dat is precies wat er is misgegaan in het verleden, zowel met Internet, Microsoft, Nokia en vele anderen ... en dus ook met Apple ... En dan kunnen we nog zo "begeisterd sein" von unseren Apfel". Maar deze Appel, kan met ander bestuurd of tijdsgeest ook verworden tot een rotte Apple die zijn invloed misbruikt.
Kortom, enige controle vind ik eigenlijk niet slecht. Dat de DMA/DSA niet volwassen zijn, evident ... Maar ergens is er een begin nodig. En in Europa, en bovenal huidige politiek, alwaar elk land en volk zijn eigen plasje moet doen ... En bovenal alles met lokale macht moet geschieden, wat heeft Europa dan anders moeten doen? Fragmentatie, zoals de kritiek in het artikel, is hiermee onterecht. Er was geen andere modus.
Experimenteer eens met geschiedkundige context en AIEn mocht je tijd over hebben, stel ik eens voor om te spelen met antwoorden van Bard, ChatGPT en andere platforms ... Zeker als het gaat om historische context. Een klassieke is het veranderen van hoofdpersonen, of zo je wilt "actoren" terwijl je de context hetzelfde laat.
Vraag eens naar Herschel Grynszpan, Ernst vom Rath en Joseph Gübbels. Vraag eens naar de classificatie van begrippen van geweld, terreur, oorlogsmisdaden of zelfs genocide ... Laat vervolgens de classificatie verworden tot een gestandaardiseerd process. Neem dit process vervolgens en laat de AI systemen verschillende gebeurtenissen van de afgelopen 40 jaar beoordelen of deze gerekend kunnen worden tot oorlogsmisdaad of genocide ... Je zult - althans de uitkomst hier met verschillende experimenten - zien dat niet alle volkeren, landen een gelijke beoordeling krijgen ... Zelfs de toon kan opeens in een zekere geografische, politieke of geloofsovertuigingscontext veranderen in een uitermate voorzichtige, politieke zoetsappigheid, terwijl in andere gevallen een hardere toon word gebezigd ...
Kortom, Ootje, Aatje of kleine Noah ... kunnen ten prooi vallen aan een zekere kleuring die niet per definitie in lijn is met wat geografisch, cultureel, maatschappelijk of zelfs in "den huize" gedacht wordt ...
Dus er is nogal wat om over na te denken.
Komt heus wel, mettertijd ...

... Waarschijnlijk (te) laat, maar toch ... het komt ...
