Ik denk dat bij de overwegingen van Apple met name de risico's op het gebied van Amerikaanse- en EU mededingingsrecht een rol gespeeld hebben.
Met name het traumatische verleden van IBM op dit gebied ('vrijwillige' opdeling in aparte divisies en dochterondernemingen, verplichte vroege toegang van concurrenten tot interfaces, loskoppeling van hardware, software en services-divisies en sommige rechtszaken die bijna 13 jaar hebben geduurd) is ongetwijfeld van invloed geweest.
Ik zal proberen om deze saaie juridische en taaie materie in gewone mensentaal samen te vatten:
- Er is een kans dat Apple als 'monopolist en dominant' wordt beschouwd als het naast de productie van eigen ('proprietary') hardware (Mac, iPhone, iPad, iWatch) en software (OS X en iOS) ook eigen chips gaat produceren, al dan niet in combinatie met de hierop volgende punten.
- Als Apple producten maakt die ze niet alleen zelf gebruiken, maar ook aan concurrenten leveren, dan is er een serieuze kans dat ze eventuele nieuwe ontwikkelingen voordat ze die in hun eigen producten op de markt brengen ook aan concurrenten bekend dienen te maken (van API's en interfaces, tot en met afmetingen aan toe).
- De prijs en voorwaarden waaronder die producten aan derden worden geleverd dienen gelijkwaardig te zijn aan die waaronder Apple ze zelf afneemt. D.w.z. volledige inzage in de volledige uiteindelijke kostprijs van die specifieke producten (de ARM-chips dus).
- Deze uiteindelijk kostprijs omvat natuurlijk ook alle research en development kosten, maar omdat Apple een monopolie heeft op die ARM-chips, mag het geen 'kruisfinanciering' uit inkomsten van andere producten of services plegen.
Voorbeeld: Apple heeft in de jaren 90 veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van het Copland Operating System, wat uiteindelijk in 1996 gecanceld werd. Het geld daarvoor was afkomstig uit de verkoop en licentie van Mac-computers.
N.a.v. de jurisprudentie in de VS is het niet ondenkbaar dat deze praktijk na overname van ARM gezien kan worden als een onevenredig voordeel ten aanzien van andere chip leveranciers zoals Intel die geen 'overige producten' hebben om dit soort onderzoek en mislukkingen te financieren.
Voor wie de details wil weten en ooit moeite heeft om in te slapen: Google eens op 'IBM' in combinatie met: 'Antitrust', 'Sherman Act', 'European Commission' en 'Judge Edelstein'.