antw: Hoe een Apple Watch het leven van Bob March redde
5 februari 2021 - 17:59    reactie #25
geplaatst door: Flix
Timotheus, 2x besluit jij de discussie die je zelf aanzwengelt.
Dus neem je het me niet kwalijk dat ik toch reageer.  :hypocrite:

Jij verbind twee zaken die je niet zomaar kunt verbinden. Uiteraard is luisteren naar de signalen die je lichaam geeft, zeer belangrijk in het voorkomen van mogelijk onheil. Dat dat te weinig gebeurt, lijkt me idd ook geen mening, maar een feit.
Maar er zit gewoon weinig verband tussen devices als een AW, en het slecht luisteren naar je lichaam. Althans, zeker niet op de manier waarop reactie #1 het in een paar zinnen nogal denigrerend benoemt, en jij het in #2 mee eens bent.
Ook jouw nuancering is een goed verhaal, maar je geeft niet aan waarom je het hebben van een AW zou kunnen koppelen aan het slecht luisteren naar je lichaam.

Je kunt die AW beter zien als een aanvulling op je eigen 'luistergedrag'. En laten we wel wezen: niet alle hartproblemen e.d. laten zich herkennen door te 'luisteren' (jezelf), maar wel door te meten (AW).
antw: Hoe een Apple Watch het leven van Bob March redde
5 februari 2021 - 18:53    reactie #26
geplaatst door: Max Gaav
Een van de belangrijkere dingen om (zelf) geregeld te meten is je bloeddruk. Dat doet een Apple Watch (of fitness band) niet. Ook als je goed kunt luisteren naar je lichaam, is voelen of je bloeddruk goed is vrij lastig. Verstandig om daarvoor dus een apparaat in huis te hebben. Deze bijvoorbeeld, die ook met een app op je phone werkt..
My Mac is my second brain.
antw: Hoe een Apple Watch het leven van Bob March redde
6 februari 2021 - 12:50    reactie #27
geplaatst door: bigmac
@bigmac: als ik jouw reactie lees dan mogen we blij zijn dat je we hier nog van je gezelschap mogen genieten, nog vele jaren graag!

En ik kan het niet laten, maar ik hoop dat je forumnaam niets te maken heeft met je gezondheid...   :wink: :happy:
Mijn forumnaam is van lang voor de AppleWatch. En ik wacht nu nog op de AppeWatch die ook mijn suiker meet. Dan moet ik niet meer prikken 😊
De groeten
antw: Hoe een Apple Watch het leven van Bob March redde
6 februari 2021 - 14:32    reactie #28
geplaatst door: Timotheus
@Flix: wat ik bedoelde te zeggen, is dat je niet echt goed kunt luisteren naar je lichaam met een veel te dikke buik, doorrookte longen enzovoort. Natuurlijk geeft je lichaam dan wel signalen: je knieën gaan pijn doen, je gaat veel hoesten, enzovoort. Maar die signalen zijn primaire signalen, die door heel veel 'ruis' heen moeten, die je slecht onderhouden lichaam produceert. Maar het lichaam produceert ook veel secundaire, subtielere signalen, die je pas op kunt vangen als je lichaam in goede conditie is. En dat wens ik iedereen toe.

Het bovenstaande lijkt een hoog Jomanda-gehalte te hebben, maar van die club ben ik niet. Ik heb dit soort dingen vooral leren ervaren sinds ik Qigong (ook wel gespeld Chi Kung) beoefen. Is een soort Chinese yoga. Kan ik iedereen van harte aanbevelen. 'Gewone' yoga is trouwens ook prima. Drie kwartier per dag oefenen (en wel èlke dag, niet smokkelen), en je algeheel welbevinden gaat flink vooruit. Was en is althans bij mij zo.

Nu langzaam terug naar de AW en de gezondheidsbewaking. Mijn strategie is: één keer per jaar een Periodiek Geneeskundig Onderzoek (PGO) bij de huisarts, die van alles en nog wat meet en controleert, en af en toe wat vindt waar nader naar gekeken moet worden. Zoals bij mij in recente tijden (jawel) het hart. Dokter hoort ruisje; zou lekkende hartklep kunnen zijn. Dus naar de cardioloog. Maakt echo en filmpje, geruststellende mededeling: kan geen kwaad. Een jaar later: tja, weer dat ruisje, toch maar weer even naar kijken. Dus weer naar de cardioloog, nu een andere. Zet mij op een home-trainer, laat mij inspanningen doen, bekijkt en meet van alles, komt tot de conclusie: ja, dat ruisje zit er, maar kan echt geen kwaad, vervolgonderzoek niet nodig; "misschien heb je dat al dertig jaar".

Op dat punt laat ik het helemaal los. Twee vakmensen hebben gesproken, een eensluidend oordeel geveld, en daar vertrouw ik op. Ik zie niet in wat het constant monitoren van mijn hartslag via een AW daaraan zou kunnen toevoegen; en hetzelfde geldt voor andere gezondheidsaspecten. Natuurlijk zou de zaak anders liggen als het monitoren van mijn hart naar het oordeel van de cardioloog een goede zaak zou zijn. Dan kocht ik er direct een. Maar zolang dat niet het geval is, hoef ik geen AW: niet voor mijn gezondheid, en ook niet voor allerlei andere weetjes, want daar ben ik niet in geïnteresseerd.

Verder kunnen meetapparaten ook een hoop nodeloze onrust veroorzaken. Elke huisarts kan verhalen vertellen over de onrust die bloeddrukmeters kunnen veroorzaken in handen van mensen die daar niet mee weten om te gaan. Ik ken zelf een paar voorbeelden uit mijn directe omgeving.

Ik heb nog een andere reden om geen AW te willen. Ik ben een groot liefhebber van mechanische horloges, die ik veel liever om mijn pols zie dan een AW. Maar dat is uiteraard een overweging van een heel andere orde.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
antw: Hoe een Apple Watch het leven van Bob March redde
6 februari 2021 - 14:57    reactie #29
geplaatst door: Flix
Die PGO's vind ik dan echt weer grote onzin, om verschillende redenen. Vind ik, hè. En zo vinden we allemaal wat. Maar dat maakt het verhaal waarmee dit topic opent, niet minder waar. En daar ging het om.

Ik ben het met je eens dat er veel mooiere, sierlijkere polshorloges bestaan. Maar ook buiten het gezondheid-element zijn er handigheden aan zo'n AW. Meer dan genoeg om dat beetje lompige apparaat om mijn pols te dulden en zelfs te koesteren.