Hoe los je wifiproblemen met de Mac op?
geplaatst: 14 september 2018 - 12:44
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AirPort-Extreme-n-icoon.jpg
Hoe los je wifiproblemen met de Mac op?
Niks is zo vervelend en lastig als wifiproblemen. Weg is een goede verbinding om te gamen, online te streamen of door te kunnen werken. Gelukkig kun je zelf een aantal dingen uitproberen om erachter te komen waar het probleem zit en hoe je dit mogelijk snel zelf kunt oplossen.

Om erachter te komen wat het probleem is, ga je eerst na of het inderdaad de wifiverbinding is die niet goed werkt of dat het mogelijk toch aan je Mac ligt. Wanneer andere (Apple-)apparaten wel goed verbinding maken met de wifirouter, dan weet je in ieder geval zeker dat het probleem niet daar ligt. De kans dat het probleem ligt in de verbinding die je Mac maakt met de wifirouter is dan erg groot.1. Check alle aansluitingen

Soms is het probleem vrij simpel, namelijk een kabeltje aan de modem/router dat geen goede verbinding maakt. Controleer daarom of alle apparaten wel zijn ingeschakeld en de kabels goed zijn aangesloten. Haal de kabels los en sluit ze voorzichtig opnieuw aan. Beschadigde kabels moet je vervangen.

2. Start het netwerk opnieuw op

Soms is het al voldoende om netwerkapparaten opnieuw op te starten. Schakel de modem of router uit, wacht een aantal seconden en zet het apparaat dan weer aan. Mogelijk helpt zo'n reset om de verbinding weer aan de praat te krijgen.

3. Update de software

Zorg dat je Mac de laatste beschikbare software updates heeft. Heb je een Apple AirPort wifibasisstation? Check dan of de firmware up-to-date is. Heb je een wifimodem of router van een andere leverancier, check dan of die firmware updates heeft die je nog niet hebt geïnstalleerd. Vergeet ook niet na te gaan of je wel de aanbevolen instellingen hebt geselecteerd op je Mac.

https://support.apple.com/library/content/dam/edam/applecare/images/nl_NL/airport/macos-high-sierra-airport-utility-network-firmware-update-prompt.jpg
Hoe los je wifiproblemen met de Mac op?


4. Controleer de wifistandaarden

Bij een trage wifiverbinding kan het zo zijn dat het netwerk niet het snelste protocol gebruikt om verbinding te maken. De hoogste wifisnelheid krijg je met 802.11ac maar er zijn ook nog routers die werken met 802.11n of ouder. Dit zie je vaak bij verouderde apparaten. In dat geval moet je mogelijk een nieuw modem aanschaffen.

5. Probleemoplossing stap voor stap

Heb je een specifiek wifiprobleem en weet je niet precies waar bepaalde instellingen op de Mac zitten om dit op te lossen. Op de deze support-pagina van Apple staat voor veel specifieke problemen een stap-voor-stap probleemoplossing, inclusief schermafbeeldingen. Als je Mountain Lion of hoger gebruikt dan kan je op deze support-pagina terecht, waar haarfijn uit de doeken wordt gedaan hoe je met Wifiprobleemoplossing het probleem goed kan analyseren.

https://support.apple.com/library/content/dam/edam/applecare/images/nl_NL/osx/wifi_summary.png
Hoe los je wifiproblemen met de Mac op?


6. Tijd voor een andere internetverbinding?

Heb je alle eerder genoemde tips geprobeerd maar is de wifiverbinding nog steeds slecht? Of werkt de internetverbinding ook slecht bij andere apparaten dan de Mac? Mogelijk is de netwerkverbinding verouderd en is het tijd voor een nieuw abonnement. Je stapt heel makkelijk over naar een andere provider via online internet vergelijken. Op basis van jouw wensen krijg je een uitgebreid overzicht van aanbieders. Je ziet direct wat je elke maand kwijt bent, en belangrijker nog, hoe hoog de internetsnelheid per abonnement is.

7. Meer vragen over de Mac?

Heb je vragen over het gebruik van de Mac? Kijk op ons forum voor hard- en software support, maar ook al het nieuws rondom Apple. En je komt zo in contact met andere MacFreaks!


MacFreak wordt mede mogelijk gemaakt door content aangeleverd door onze partners.
geplaatst door: Robert
antw: Hoe los je wifiproblemen met de Mac op?
reactie #1 geplaatst: 15 september 2018 - 13:03
Mooi overzichtje, maarre... punt 6 heeft natuurlijk niks met Wifi te maken.
Blijft voor veel mensen toch al verwarrend wat het verschil is tussen wifi-snelheid en internet-snelheid.

Voor de volledigheid:
Internetsnelheid: Snelheid van het internet dat je huis in komt.
Wifi-snelheid: Snelheid waarmee je een draadloze verbinding in je huis hebt.

Als de Wifi-snelheid kleiner is dan de internetsnelheid, dan werken de bovenstaande tips.
Alleen als de internetsnelheid lager is dan de wifisnelheid is het zinvol om tip 6 te volgen.

(wat het nog verwarrender maakt is dat je internetprovider doorgaans ook een wifi-apparaat levert als onderdeel van de modem. Als je dat apparaat gebruikt voor Wifi, dan kun je voor tip 4 contact  opnemen met je provider)
geplaatst door: jaco123
antw: Hoe los je wifiproblemen met de Mac op?
reactie #2 geplaatst: 18 september 2018 - 13:12
Heb je een all in one KPN abonnement een Experia Modem plus TV box in combinatie met een aantal Apple routers dan is de kans groot dat je tegen problemen aan loopt.  Als je de tv box aansluit op een van de netwerkpoorten van je Apple router zal deze een conflict krijgen zodra je de tv en tvbox aanzet. Dit komt omdat het Experia Modem en TV box met elkaar communiceren en dit signaal naar alle aangesloten netwerkpoorten wordt gestuurd wat een conflict veroorzaakt op je wifi signaal.

Wanneer je een dergelijk netwerk wil uitbreiden met Apple routers moet je het volgende absoluut in acht nemen.
DE TV BOX MOET ALTIJD RECHTSTREEKS OP EEN VAN DE NETWERKPOORTEN VAN DE EXPERIA MODEM WORDEN AANGESLOTEN EN HET WIFI SIGNAAL VAN DE EXPERIA MODEM MOET JE UITZETTEN.
Zodra de Experia Modem de de TV box herkend zal deze alleen over de aangesloten netwerk poort het signaal verzenden en dit blokkeren voor de overige netwerkpoorten.

Maak je gebruik van een netwerk switch dan moet je ook nooit daar je TV box op aansluiten.
Ik ben zelf tegen dit probleem aangelopen en heb dit per toeval ontdekt hoe je dit kunt oplossen. Ik hoop dat ik hier veel mensen blij mee kan maken.
geplaatst door: peppijn
antw: Hoe los je wifiproblemen met de Mac op?
reactie #3 geplaatst: 18 september 2018 - 22:40
@ peppijn: bedankt voor het delen van jouw oplossing, daar gaan vast meer mensen plezier van hebben!   :thumbs-up:
geplaatst door: Robert