Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
geplaatst: 11 mei 2019 - 13:43
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Blackmagic-eGPU-Apple-icoon.jpg
Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
In de afgelopen jaren is er veel gedaan aan ondersteuning voor externe videokaarten (eGPU’s) in macOS. Het begin was er al in de laatste versies van High Sierra (10.3), in Mojave (10.14) is de ondersteuning een stuk beter geïmplementeerd. Maar hoeveel zin heeft zo’n videokaart voor ons allemaal?

Om hier achter te komen organiseerde MacFreak op dinsdag 30 april een eGPU event, waar we met een aantal leden die graag meer hierover willen weten hebben getest hoeveel voordeel er in hun geval met zo’n videokaart te behalen was. Daarbij kwamen een aantal interessante dingen voorbij, werd duidelijk hoeveel voordeel met zo’n eGPU te behalen is en konden we ook meteen iets waarvan we allemaal dachten dat het waar was ter plekke ontkrachten.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.BlackMagic-eGPU.jpg
Hoeveel zin heeft een externe videokaart?


Lengte van een Thunderbolt 3 kabel

Om met die ontkrachting te beginnen, we hadden bij de testen de beschikking over de Blackmagic eGPU RX580 en een Sonnet Breakaway Box (met een Thunderbolt 3 aansluiting) (met daarin een Radeon RX Vega⁵⁶ videokaart). Zowel de Blackmagic als de Sonnet worden geleverd met een korte Thunderbolt 3 kabel, en we dachten allemaal dat dit met de snelheid van de verbinding te maken had.

Maar bij het testen hebben we die korte kabeltjes vergeleken met een StarTech Thunderbolt 3 USB C kabel van 2 meter lengte. Tot onze verbazing bleek daar geen enkel verschil in te zitten, toen we het ter plekke nakeken bleek dat met koperenkabels de lengte maximaal 2 meter is, als je nog meer lengte nodig hebt zal je voor (dure) optische kabels moeten kiezen.Wat we gebruikten om de hierboven genoemde eGPU’s te testen was een nieuwe Mac mini (dus het 2018 model) hexa-core, een 4-core MacBook Pro 2016 en een 6-core MacBook Pro 2018. Bij al de testen hieronder wordt natuurlijk steeds vermeld om welke Mac en welke eGPU het gaat. Genoeg inleidend geklets, hieronder waar het om gaat, de testen.

Gaming met Total War: Rome II

Eén van de dingen waar een eGPU in combinatie met een Mac interessant kan zijn is gaming, wat we hebben getest met Rome Total War. Als je dat speelt met de Mac mini zonder externe videokaart dan is dat natuurlijk niet best, de ingebouwde Intel UHD Graphics 630 zijn prima voor algemeen gebruik, maar voor veeleisende games beslist niet krachtig genoeg. Hieronder kan je zien dat we daarmee gemiddeld maar iets meer dan 10 frames per secondes haalden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MiniZonder-eGPU.jpg
Hoeveel zin heeft een externe videokaart?

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie

Maar verbind je een externe videokaart dan verandert het enorm, hieronder kan je zien dat met de Blackmagic eGPU RX580 de framerate gemiddeld bijna vier keer zo hoog uitkomt. En dat zie je, de game loopt meteen veel vloeiender en is dan ook veel prettiger te spelen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MiniNormBlackMagic.jpg
Hoeveel zin heeft een externe videokaart?


Met de Radeon RX Vega⁵⁶ videokaart was het verschil nog veel groter, daarmee komt de gemiddelde framerate op maar liefst bijna 60 frames per seconde uit. Hieronder kan je zien dat de grafische weergave van de game zelf kennelijk geen rekening houdt met zo’n hoge framerate, want de grafiek kan niet eens meer goed weergegeven worden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MiniNormVega.jpg
Hoeveel zin heeft een externe videokaart?


Reden om de game ook nog even op de Extreme-settings te testen, waarbij scenes plotseling in mist gehuld worden en het er allemaal veel mooier uitziet. De minder krachtige Blackmagic eGPU RX580 komt dan gemiddeld op ruim 22 frames uit, de Radeon RX Vega⁵⁶ haalt in diezelfde modus 36,6 frames.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MiniExtremeBlackmagic.jpg
Hoeveel zin heeft een externe videokaart?


https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MiniVega56Extreme.jpg
Hoeveel zin heeft een externe videokaart?


Cinema 4D

Na gaming wilden we weten hoeveel een externe videokaart zou kunnen leveren met een 3D Render-programma, waarbij de keuze viel op Cinema4D. Met de ingebouwde videokaart van de MacBook Pro duurde een render 58 seconden, met de Blackmagic eGPU RX580 gaat dat naar 40 seconden, maar met de Radeon RX Vega⁵⁶ is het verschil spectaculair, met die combinatie was het renderen al na 11 seconden helemaal klaar.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Cinema4DeGPUProRenderAlleenInternevideokaartMBP.jpg
Hoeveel zin heeft een externe videokaart?


https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Cinema4DeGPUProRenderAlleenRadeon580.jpg
Hoeveel zin heeft een externe videokaart?


https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Cinema4DeGPUProRenderAlleenVega56.jpg
Hoeveel zin heeft een externe videokaart?Conclusie

Vergelijkbare testen werden ook nog uitgevoerd met het open source Blender en Adobe’s Premiere, waarbij de verschillen vergelijkbaar waren. Ook hier steeds een behoorlijke verbetering met de Blackmagic eGPU RX580 en een spectaculaire met de Radeon RX Vega⁵⁶.

De Blackmagic eGPU RX580 kost nieuw bij Apple € 695, de Sonnet Breakaway Box is alleen in de VS te koop vanaf $ 199, bij ons kost die een stuk meer. De beste prijs voor de Radeon RX Vega⁵⁶ vind je hier. Bij Onlinemacwinkel.nl wordt dezelfde behuizing onder de naam OWC verkocht in combinatie met een Radeon RX 580.

De testen laten duidelijk zien dat er erg veel voordeel te behalen is met een externe videokaart. En het is natuurlijk een inkopper voor open doel: hoe krachtiger de kaart, hoe sneller het proces zal gaan.

Mocht je graag in een stille omgeving werken, mogelijk één van de reden om voor een MacBook Pro of Mac mini te kiezen, dan is een kabel van twee meter en de externe videokaart elders aan te raden. De Blackmagic eGPU is meestal nauwelijks hoorbaar, maar de Radeon RX Vega⁵⁶ in de Sonnet Breakaway Box was overduidelijk te horen als die aangesproken werd, en de ventilator hard ging draaien.Maandelijks trekt MacFreak meer dan 75.000 bezoekers, die hier gemiddeld ruim 4 minuten zijn. Al deze mensen zijn te bereiken door onder andere sponsoring, advertenties of pagelinks; de mogelijkheden daarvoor zijn op deze pagina te vinden.
geplaatst door: Robert
antw: Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
reactie #1 geplaatst: 11 mei 2019 - 17:49
Leuk artikel voor de thuisblijvers van de testavond, bedankt! :)
geplaatst door: Kapotlood
antw: Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
reactie #2 geplaatst: 11 mei 2019 - 18:56
Dank je wel Robert en testers voor deze informatie !
geplaatst door: MacGB
Video-tutorials voor Foto's voor Mac
antw: Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
reactie #3 geplaatst: 11 mei 2019 - 20:20
Nice!
geplaatst door: A Henket
antw: Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
reactie #4 geplaatst: 13 mei 2019 - 09:42
De testen met Cinema 4D werden gedaan met de interne ProRes Engine van Cinema. En niet die avond getest maar inmiddels wel door mij is de V-ray render Engine die ook dankbaar gebruik maakt van eGPU en eCPU. Werkt dus ook graag met AMD kaarten.
geplaatst door: Bestek88
Pluk de dag en kus het gazon.http://www.BestOntwerp.nl
antw: Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
reactie #5 geplaatst: 13 mei 2019 - 10:41
Dank!
geplaatst door: Montagekid
antw: Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
reactie #6 geplaatst: 13 mei 2019 - 11:03
Op linus tech is een grappige vergelijking gemaakt

geplaatst door: Feek
antw: Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
reactie #7 geplaatst: 14 mei 2019 - 09:31
de Sonnet Breakaway Box is alleen in de VS te koop vanaf $ 199, Is niet waar natuurlijk.
Kijk hier maar eens: https://www.applesupported.nl/professionele-video

Dacht ik meld het even hier.
Groet Ed
geplaatst door: Apple_Ed_Support
antw: Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
reactie #8 geplaatst: 14 mei 2019 - 09:59
@ Ed: puur technisch gezien klopte de zin natuurlijk wel, want alleen in de VS te koop voor 199 dollar...  ;)

Inmiddels is de zin aangepast, bedankt voor de aanvulling!  :thumbs-up:
geplaatst door: Robert
antw: Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
reactie #9 geplaatst: 15 mei 2019 - 20:01
Ik vind het nogal een prijs. Als je de box koopt komt de videokaart er natuurlijk nog bij. Dan ga je al snel richting de € 750. Aan de andere kant een videokaart is natuurlijk makkelijk te upgraden met dit systeem, maar goedkoop is anders.
geplaatst door: Dhr JW Twel
Macverzamelaar van oude Mac's en software.
antw: Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
reactie #10 geplaatst: 16 mei 2019 - 21:01
Als aanwezige bij de testavond nog even een aanvulling met betrekking tot Blender: voor Blender hoef je geen eGPU aan te schaffen.
De resultaten bij de laatste stabiele versie van Blender vielen tegen. We hebben daarna de bijna van de grond af aan opnieuw geschreven beta versie van Blender geprobeerd en konden daar geen ondersteuning voor een eGPU in vinden. Ik ben er later thuis nog even ingedoken. Wat blijkt, Blender maakt - als multi-platform applicatie - gebruik van openCL bij het renderen via een GPU of eGPU. Aangezien Apple in macOS binnenkort stopt met de ondersteuning van openCL, wordt dit in de komende Mac-versie van Blender er ook niet meer ingebouwd.

Kees
geplaatst door: KvB
antw: Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
reactie #11 geplaatst: 16 mei 2019 - 21:56
Ik ben toch benieuwd wat een combinatie van dit met een fatsoenlijke videokaart gaat kosten. Begrijp ik het goed dat de Mac gebonden is aan een AMD videokaart? Is bijvb een Geforce GTX 1080 niet mogelijk? Indien dit dus onmogelijk is, is Apple zichzelf dan niet in een idiote positie aan het manoeuvreren? De Geforce loopt de laatste jaren met rondjes om AMD heen.
geplaatst door: Dhr JW Twel
Macverzamelaar van oude Mac's en software.
antw: Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
reactie #12 geplaatst: 17 mei 2019 - 05:29
Nvidia kan tot en met 10.13.6 Apple is gestopt met het toestaan van webdrivers voor Nvidia sinds Mojave. Niet zo aardig dat Apple alle gebruikers met Nvidia die ze niet zelf in hun apparaten stoppen blokkeert op deze manier. Final cut is helemaal gesneden op AMD's. DaVinci Resolve en Maxon zijn altijd Nvidia based geweest i.c.m. CUDA maar daar is nu een streep door sinds Mojave.

eGPU heb je dus alleen echt nodig voor professioneel videowerk of als je vette gamer bent.
geplaatst door: Apple_Ed_Support
antw: Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
reactie #13 geplaatst: 17 mei 2019 - 13:03
Maar zo krachtig is de iMac toch niet wat betreft gpu. Dus je weet eigenlijk al van te voren dat hier op den duur beperkingen ontstaan. Helaas beperkt Apple mij in de mogelijkheden om deze te vervangen. In mijn Windows PC heb ik nu voor de derde keer de videokaart geupgraded.
geplaatst door: Dhr JW Twel
Macverzamelaar van oude Mac's en software.
antw: Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
reactie #14 geplaatst: 17 mei 2019 - 14:11
Dat klopt van de iMac en z'n beperkingen. Daarom bouw ik al 10 jaar Hackintosh voor vele collega's van je. 😊
geplaatst door: Apple_Ed_Support