
Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
In de afgelopen jaren is er veel gedaan aan ondersteuning voor externe videokaarten (eGPU’s) in macOS. Het begin was er al in de laatste versies van High Sierra (10.3), in Mojave (10.14) is de ondersteuning een stuk beter geïmplementeerd. Maar hoeveel zin heeft zo’n videokaart voor ons allemaal?
Om hier achter te komen organiseerde MacFreak op dinsdag 30 april
een eGPU event, waar we met een aantal leden die graag meer hierover willen weten hebben getest hoeveel voordeel er in hun geval met zo’n videokaart te behalen was. Daarbij kwamen een aantal interessante dingen voorbij, werd duidelijk hoeveel voordeel met zo’n eGPU te behalen is en konden we ook meteen iets waarvan we allemaal dachten dat het waar was ter plekke ontkrachten.

Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
Lengte van een Thunderbolt 3 kabelOm met die ontkrachting te beginnen, we hadden bij de testen de beschikking over de Blackmagic eGPU RX580 en een
Sonnet Breakaway Box (met een Thunderbolt 3 aansluiting) (met daarin een
Radeon RX Vega⁵⁶ videokaart). Zowel de Blackmagic als de Sonnet worden geleverd met een korte Thunderbolt 3 kabel, en we dachten allemaal dat dit met de snelheid van de verbinding te maken had.
Maar bij het testen hebben we die korte kabeltjes vergeleken met een
StarTech Thunderbolt 3 USB C kabel van 2 meter lengte. Tot onze verbazing bleek daar geen enkel verschil in te zitten, toen we het ter plekke nakeken bleek dat met koperenkabels de lengte maximaal 2 meter is, als je nog meer lengte nodig hebt zal je voor (dure) optische kabels moeten kiezen.

Wat we gebruikten om de hierboven genoemde eGPU’s te testen was een nieuwe Mac mini (dus het 2018 model) hexa-core, een 4-core MacBook Pro 2016 en een 6-core MacBook Pro 2018. Bij al de testen hieronder wordt natuurlijk steeds vermeld om welke Mac en welke eGPU het gaat. Genoeg inleidend geklets, hieronder waar het om gaat, de testen.
Gaming met Total War: Rome IIEén van de dingen waar een eGPU in combinatie met een Mac interessant kan zijn is gaming, wat we hebben getest met Rome Total War. Als je dat speelt met de Mac mini zonder externe videokaart dan is dat natuurlijk niet best, de ingebouwde Intel UHD Graphics 630 zijn prima voor algemeen gebruik, maar voor veeleisende games beslist niet krachtig genoeg. Hieronder kan je zien dat we daarmee gemiddeld maar iets meer dan 10 frames per secondes haalden.

Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
klik op de afbeeldingen voor een grotere versieMaar verbind je een externe videokaart dan verandert het enorm, hieronder kan je zien dat met de Blackmagic eGPU RX580 de framerate gemiddeld bijna vier keer zo hoog uitkomt. En dat zie je, de game loopt meteen veel vloeiender en is dan ook veel prettiger te spelen.

Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
Met de Radeon RX Vega⁵⁶ videokaart was het verschil nog veel groter, daarmee komt de gemiddelde framerate op maar liefst bijna 60 frames per seconde uit. Hieronder kan je zien dat de grafische weergave van de game zelf kennelijk geen rekening houdt met zo’n hoge framerate, want de grafiek kan niet eens meer goed weergegeven worden.

Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
Reden om de game ook nog even op de Extreme-settings te testen, waarbij scenes plotseling in mist gehuld worden en het er allemaal veel mooier uitziet. De minder krachtige Blackmagic eGPU RX580 komt dan gemiddeld op ruim 22 frames uit, de Radeon RX Vega⁵⁶ haalt in diezelfde modus 36,6 frames.

Hoeveel zin heeft een externe videokaart?

Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
Cinema 4DNa gaming wilden we weten hoeveel een externe videokaart zou kunnen leveren met een 3D Render-programma, waarbij de keuze viel op
Cinema4D. Met de ingebouwde videokaart van de MacBook Pro duurde een render 58 seconden, met de Blackmagic eGPU RX580 gaat dat naar 40 seconden, maar met de Radeon RX Vega⁵⁶ is het verschil spectaculair, met die combinatie was het renderen al na 11 seconden helemaal klaar.

Hoeveel zin heeft een externe videokaart?

Hoeveel zin heeft een externe videokaart?

Hoeveel zin heeft een externe videokaart?
ConclusieVergelijkbare testen werden ook nog uitgevoerd met het open source
Blender en Adobe’s Premiere, waarbij de verschillen vergelijkbaar waren. Ook hier steeds een behoorlijke verbetering met de Blackmagic eGPU RX580 en een spectaculaire met de Radeon RX Vega⁵⁶.
De Blackmagic eGPU RX580 kost nieuw
bij Apple € 695, de Sonnet Breakaway Box is alleen
in de VS te koop vanaf $ 199, bij ons kost die
een stuk meer. De beste prijs voor de Radeon RX Vega⁵⁶ vind je
hier. Bij Onlinemacwinkel.nl wordt dezelfde behuizing onder de naam OWC
verkocht in combinatie met een Radeon RX 580.
De testen laten duidelijk zien dat er erg veel voordeel te behalen is met een externe videokaart. En het is natuurlijk een inkopper voor open doel: hoe krachtiger de kaart, hoe sneller het proces zal gaan.
Mocht je graag in een stille omgeving werken, mogelijk één van de reden om voor een MacBook Pro of Mac mini te kiezen, dan is een kabel van twee meter en de externe videokaart elders aan te raden. De Blackmagic eGPU is meestal nauwelijks hoorbaar, maar de Radeon RX Vega⁵⁶ in de Sonnet Breakaway Box was overduidelijk te horen als die aangesproken werd, en de ventilator hard ging draaien.
Maandelijks trekt MacFreak meer dan 75.000 bezoekers, die hier gemiddeld ruim 4 minuten zijn. Al deze mensen zijn te bereiken door onder andere sponsoring, advertenties of pagelinks; de mogelijkheden daarvoor zijn op deze pagina te vinden.