geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M1processor-icoon.jpg
Intel’s 12e generatie processors moeten antwoord op Apple Silicon zijn
Tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas heeft Intel de processors die het bedrijf later dit jaar uit wil brengen aangekondigd. En daar wordt meteen duidelijk dat Apple niet de enige is die werkt aan het integreren en het verkleinen daarvan.

Want deze 12e generatie ‘Alder Lake’ processors worden ook zogenaamde system-on-chip processors, en moeten door die verdere integratie zorgen voor meer snelheid, onder andere omdat de weg die data af moet leggen daarin veel korter is. Daarbij gaat Intel ook voor kleiner, met wat ze zelf het 10 nanometer SuperFin proces noemen.

https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/7eLnGFxG9NAiNfAHFL3ni6iPBec=/0x0:1154x646/1720x0/filters:focal(0x0:1154x646):no_upscale()/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/22228697/bandicam_2021_01_11_16_30_54_671.jpg
Intel’s 12e generatie processors moeten antwoord op Apple Silicon zijn


Die 10 nanometer is nog wel het dubbele wat er in de M1 processors gebruikt wordt, Apple zat bij de iPhone 12 modellen al op 5 nanometer en die miniaturisatie is ook bij de M1 processors gebruikt.

Het Taiwanese TSMC maakte voor Apple al 10 nanometer processors in 2017, dat was toen onder andere voor de iPhone 8. Bij de iPhone in 2018 en 2019 (Xs, Xr en de iPhone 11 modellen) werd een 7 nanometer processor gebruikt.

Maar belangrijker dan de miniaturisatie zijn natuurlijk de resultaten die ermee gehaald worden, en dat is op dit moment simpelweg nog niet bekend. Hetzelfde geldt voor de vraag of Apple nog Macs met deze nieuwe Intel-processors uit zal brengen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.M1processorOverzichtApplePresentatie.jpg
Intel’s 12e generatie processors moeten antwoord op Apple Silicon zijn
 #Intel #AppleSilicon
geplaatst door: puk1980
Citaat
Die 10 nanometer is nog wel het dubbele wat er in de M1 processors gebruikt wordt...

Kleine kanttekening: er zijn hele discussies op het internet te vinden waarin de nanometers van Intel vergeleken worden met de nanometers van TSMC en Samsung. De werkelijkheid is minder simpel dan je zou denken. De 10nm van Intel zijn dus niet per definitie "het dubbele" van de 5nm van TSMC.
geplaatst door: puk1980
Citaat
Hetzelfde geldt voor de vraag of Apple nog Macs met deze nieuwe Intel-processors uit zal brengen.

Dat is inderdaad een interessante vraag. Wellicht dat we nog nieuwe iMacs met Intel processoren krijgen. Gezien het succes van de M1 verwacht ik dat Apple haast zal maken met een M2 serie voor de volgende iMacs.
geplaatst door: MacFrankie
Ik verwacht dan ook dat er snel een M2 komt, er komt vast nog een Mac met een Intel Core CPU, maar niet met een Intel SoC.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: iGeorge
Ik heb de indruk dat met het 10 nanometer systeem van Intel koeling keihard nodig zou zijn.