https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone12And12Max-icoon.jpg
iPhone 12 en 12 Pro in de VS ondersteunen meeste 5G en LTE-banden
Als je jezelf gek wilt maken dan moet je eens proberen op een regenachtige zondagmiddag alle verschillende frequentie-banden van 5G en LTE uit je hoofd te leren. Dat zijn er zo akelig veel, dat je waarschijnlijk al heel erg snel door de bomen het bos niet meer ziet.

Maar om het overzicht van Apple van al die banden te begrijpen hoef je er gelukkig helemaal niet veel van te weten of te begrijpen, door simpelweg naar de nummers ervoor te kijken zie je al snel welke door welke iPhones ondersteund wordt, en welke ontbreken. En dan zie je al snel dat de modellen die in de VS, Canada en Japan verkocht worden de meeste van die banden ondersteunen. Met andere woorden, als je erg veel internationaal reist en je vindt het belangrijk om zoveel mogelijk van die banden (met de bijbehorende snelheid) te kunnen gebruiken, dan zijn de iPhones die in die landen verkocht worden het interessants voor jou.

https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/BRaQioNcQFRFlvZs2qEljm2gTkY=/0x0:1118x687/1820x1213/filters:focal(470x255:648x433)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/67626762/chrome_oU6DS9gHWl.0.jpg
iPhone 12 en 12 Pro in de VS ondersteunen meeste 5G en LTE-banden


Dat is ook precies de reden dat je op iPhones die in de VS verkocht worden een anders gekleurd vlak op de zijkant ziet zitten, in de foto hierboven aan de rechterkant. Dat is de opening voor de 5G mmWave antenne, een die er bij ons niet te vinden zal zijn. Hieronder de iPhone 12 Pro uit de VS (links) en Europa naast elkaar, waarop dat verschil goed te zien is.

https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/lpDQVTkqLoVv6W_iMA-BXD2ygu0=/0x0:913x793/1720x0/filters:focal(0x0:913x793):no_upscale()/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/21957065/iphone_comparison_no_mmwave_window.jpg
iPhone 12 en 12 Pro in de VS ondersteunen meeste 5G en LTE-bandengeplaatst door: Robert
antw: iPhone 12 en 12 Pro in de VS ondersteunen meeste 5G en LTE-banden
reactie #1 geplaatst: 14 oktober 2020 - 14:46
Het grootste verschil in banden zijn inderdaad de mmWave frequenties 28 en 39 GHz. mmWave zorgt voor de allerhoogste 5G snelheid maar is zeer beperkt qua bereik. Het praktisch nut is vooralsnog klein en in Europa zijn er nog weinig plannen in die richting. De EU heeft wel toestemming gegeven en daarvoor de 26 GHz band gereserveerd, laat die nou net niet ondersteund worden door de iPhone 12. Zou je om de mmWave reden liever een iPhone uit de VS hebben dan heb je daar in Europa dus niets aan.

Verder waren er zorgen of de 700 MHz band wel ondersteund zou worden, dat is juist een veel gebruikte 5G frequentie in Nederland (en Europa?). Zie dit artikel bij de buren bijvoorbeeld. Die zorg blijkt ongegrond: alle iPhone 12 modellen (in alle landen-versies) ondersteunen deze frequentie.
geplaatst door: boiing
antw: iPhone 12 en 12 Pro in de VS ondersteunen meeste 5G en LTE-banden
reactie #2 geplaatst: 14 oktober 2020 - 22:15
Bedankt voor de info Boiing. Betekend dat deze modellen dus redelijk meekunnen met de introductie van 5G.
geplaatst door: Jeroendv
antw: iPhone 12 en 12 Pro in de VS ondersteunen meeste 5G en LTE-banden
reactie #3 geplaatst: 14 oktober 2020 - 22:54
Dat kunnen ze zeker.

Als je iets meer over 5G wil weten is dit een leuk interview met de CTO van Huawei:

https://semiengineering.com/where-5g-makes-sense-and-where-it-doesnt/

'5G' is een hip modewoord maar praktisch zie ik het niet als revolutie voor de consument. Voor de telecom providers is het dat wel, op meerdere manieren. De hele technische infrastructuur gaat op de schop met als eindresultaat een goedkopere operatie (technisch) en vooral een betrouwbaarder netwerk met een hogere bandbreedte.

Voor de providers is de maximum snelheid die jij haalt helemaal niet belangrijk, zij moeten een betrouwbare verbinding leveren in wisselende omstandigheden en (vooral) met een grote variatie in aantal gebruikers. Dat kunnen ze met de 5G techniek veel beter voor elkaar krijgen. Ik kan weinig toepassingen verzinnen waarbij ik op dit moment op mijn iPhone een gemis aan snelheid ervaar buiten de deur. Niet kunnen appen terwijl je in een vol stadion zit (een fictief voorbeeld in deze tijd :smile:) is reuze irritant..

Uiteraard wordt 5G in de markt gezet als wél die nieuwe revolutie, met duizelingwekkende snelheden waar je nooit meer zonder kunt. Het moet ook verkocht worden natuurlijk.
Laatst bewerkt op: 14 oktober 2020 - 23:16 door boiing
geplaatst door: boiing