geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone14ProEnProMaxDeepPurple-icoon.jpg
iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro en 14 Pro Max: prijs ongewijzigd in de VS
Apple heeft vanavond zoals verwacht een iPhone 14 en een iPhone 14 Plus aangekondigd met respectievelijk een beelddiagonaal van 6,1-inch en 6,7-inch. Daarnaast waren er de iPhone 14 Pro en Pro Max, met allebei exact dezelfde afmetingen.

Wat bij de presentatie vooral opviel is dat de prijzen in de VS ongewijzigd zijn gebleven, maar bij ons wel hoger uitvallen. Dat betekent voor ons dat de iPhone 14 bij Apple 1.016 euro kost en de iPhone 14 Plus minimaal 1.169 euro. Wil je een iPhone 14 Pro dat is de instapprijs bij Apple € 1.329 en voor de iPhone 14 Pro Max is dat € 1.479.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone 14ProEnProMaxPresentationSlide.jpg
iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro en 14 Pro Max: prijs ongewijzigd in de VS

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie

Tegelijkertijd houdt Apple de iPhone 12 in het programma (vanaf € 809,-) en hetzelfde geldt ook voor de iPhone 13 (vanaf € 809,-).

iPhone 14 Pro en Pro Max

Bij de iPhone 14 Pro modellen is veel aan de hardware aangepast. Zo zien we dat voor het eerst de notch verdwenen is, nu vervangen door een pilvormige uitsparing in het scherm. Daarbij is de nabijheidssensor nu onder het scherm geplaatst en zijn alle sensoren die nodig zijn voor Face ID vervangen door kleinere versies.

Apple heeft de uitsparing het Dynamic Island gedoopt, want het wordt niet verhuld, in tegendeel: mooie en slimme animaties maken juist gebruik van deze nieuwe uitsparing.


Verder valt vooral op dat het scherm altijd beeld blijft geven (Always-On display), waarbij het beeld één keer per seconde ververst wordt. De widgets in iOS 16 die tijdens de WWDC gepresenteerd werden waren al een hint hiervoor, en blijken inderdaad speciaal hiervoor gemaakt te zijn.

Daarbij wordt het scherm om de batterij te sparen op een intelligente manier gedimd, waardoor huidtonen toch natuurlijk blijven.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone14ProiPhone14ProMaxAlwaysOnDisplay.jpg
iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro en 14 Pro Max: prijs ongewijzigd in de VS


Nieuw is dat alle nieuwe iPhones, net zoals alle nieuwe Apple Watch modellen, de mogelijkheid krijgen om te detecteren dat er een aanrijding met een auto gebeurd is, en de mogelijkheid om dan ook meteen automatisch de hulpdiensten te bellen. Bij de Apple Watches kennen we dit al langer als die denkt te constateren dat je valt en natuurlijk zijn al dit soort meldingen ook te stoppen, voor het geval dat het om loos alarm gaat.

Op het gebied van veiligheid is er nog een interessante nieuwe optie: de mogelijkheid om in gebieden waar geen bereik is voor de telefoon hulpdiensten te waarschuwen via satelliet (ongetwijfeld de reden waarom dit event 'Far Out' werd gedoopt en er animaties met sterren te zien waren).


De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max zijn te krijgen in de kleuren Dieppaars, Goud, Zilver en Spacezwart.

iPhone 14 en iPhone 14 Plus

Zoals verwacht is er geen mini-uitvoering meer bij de iPhone 14, maar juist een grotere Plus-versie. Net zoals in voorgaande jaren moeten de ‘gewone’ versies van de iPhone het doen met twee lenzen, en in dit geval blijft de processor dezelfde als in de voorganger (de A15 Bionic).

Daarbij is de sensor van de groothoek aan de achterkant wel groter dan bij de voorganger, waardoor fotografie met weinig licht nog verder verbeterd is en de nachtmodus twee keer zo snel is geworden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone14En14PlusPresentationSlide.jpg
iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro en 14 Pro Max: prijs ongewijzigd in de VS


Verder is er op alle iPhones de nieuwe ‘Photonic Engine’ te vinden, Apple zelf schrijft hier het volgende over:

Citaat
Through a deep integration of hardware and software, Photonic Engine improves mid- to low-light performance for photos across all cameras: up to 2x on the Ultra Wide camera, 2x on the TrueDepth camera, and an impressive 2.5x on the new Main camera. Photonic Engine enables this dramatic increase in quality by applying the computational benefits of Deep Fusion earlier in the imaging process to deliver extraordinary detail, and preserve subtle textures, provide better color, and maintain more information in a photo.
De vrije vertaling:

Citaat
Door een diepgaande integratie van hardware en software verbetert Photonic Engine de prestaties bij midden- en weinig licht voor foto's van alle camera's: tot 2x op de Ultra Wide camera, 2x op de TrueDepth camera en een indrukwekkende 2,5x op de nieuwe Main camera. Photonic Engine maakt deze dramatische kwaliteitsverbetering mogelijk door de rekenkundige voordelen van Deep Fusion eerder in het beeldvormings-proces toe te passen om buitengewone details te leveren, subtiele texturen te behouden, betere kleuren te bieden en meer informatie in een foto te behouden.
De iPhone 14 en 14 Plus zijn beschikbaar in de kleuren Blauw, Paars, Middernacht, Sterrenlicht en (Product)RED. #iPhone
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
geplaatst door: Ziegler
Jammer dat de mini er uit is. Ik houd juist van die kleinere telefoons.
Bewerkt: 8 september 2022 - 16:39 door Ziegler
geplaatst door: GeorgeM
@Ziegler: je bent duidelijk niet de enige fan van de mini hier op MacFreak.

Maar wereldwijd was het al een wonder dat de iPhone 13 mini er kwam, want de iPhone 12 mini was al de minst verkopende van het stel. Uiteindelijk is er bij Apple dus gewoon gekozen voor wat het meest succes had.
geplaatst door: Ziegler
Dat snap ik, maar jammer blijft het. Waarschijnlijk koop ik pas weer een telefoon als de iPhone 17 er is ofzo. Dan is er wel een mini denk ik . . . .  :tounge:
geplaatst door: boni
Dit is het moment voor mij om mijn iPhone 6s Plus ter vervangen!
Ik ga voor de 14 Pro Max! :woot:
MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.
geplaatst door: Welldone
@Ziegler: je bent duidelijk niet de enige fan van de mini hier op MacFreak.

Maar wereldwijd was het al een wonder dat de iPhone 13 mini er kwam, want de iPhone 12 mini was al de minst verkopende van het stel. Uiteindelijk is er bij Apple dus gewoon gekozen voor wat het meest succes had.
Ik denk dat er veel meer wereldwijd behoefte is aan een iPhone 14 mini dan een Apple Watch Ultra.
Overigens weinig reacties hierop gisteravond, vind ik.
geplaatst door: RW076
Zo weinig verschil waar ik op zit te wachten en geen mini variant. Dat wordt een 13 mini of nog even wachten op de SE.
geplaatst door: PatGel
Ik ga nu waarschijnlijk mijn iPhone 12 Pro Max vervangen door de iPhone 14 Pro Max.
geplaatst door: Robert
Overigens weinig reacties hierop gisteravond, vind ik.
De reacties op het event zijn in meerdere draadjes op het forum te vinden, jammer genoeg niet centraal in eentje.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
geplaatst door: Appelflap
De prijzen zijn ondertussen echt wel heel hoog. Komt dat allemaal door de loonkosten, technologie, waarde van het geld,... ?
Onafhankelijk van hoe fantastisch de iPhone is... , is deze prijs nog wel in verhouding met wat je er voor krijgt? Of worden iPhones echt veel duurder?

iPhone.jpg iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro en 14 Pro Max: prijs ongewijzigd in de VS
geplaatst door: Welldone
De dollar-eurokoers is sterk in ons nadeel gewijzigd. Dat is de enige reden, want iPhone 14 is in $ niet gestegen t.o.v. iPhone 13.
geplaatst door: iSan
En als de koers in ons voordeel terug verandert; laat Apple-Europa hun prijzen dan zakken? Ik hoop het....... anders maken heel veel mensen de overstap naar Android. Misschien moet dat maar gewoon eens gebeuren; Apple moet eens voelen dat hun prijzen echt nergens meer over gaan. Meer dan duizend euro voor een télefoon, mensen!

Mini 12 kwam paar maanden uit nadat de SE 2020 geïntroduceerd was. Veel mensen hadden die al gekocht. Ik denk dat dat invloed heeft gehad op de verkoopaantallen van de mini. Dus beetje een beroerde timing van de SE eigenlijk. Of mini is gewoon te duur, slechts €100 meer en je hebt een grotere broer.
geplaatst door: orange
...Meer dan duizend euro voor een télefoon, mensen!...
1700 euro als ik zou kopen wat ik zou willen hebben. ;)
geplaatst door: Flix
Die $199 was wel met een 'plan', en geen losse iPhone.

En de eerste iPhone was duurder:
Jobs unveiled the iPhone to the public on January 9, 2007, at the Macworld 2007 convention at the Moscone Center in San Francisco. The two initial models, a 4 GB model priced at US$499 and an 8 GB model at US$599 (both requiring a two-year contract)
(bron)

Ik vermoed dat je nu ook wel een iPhone 14 voor 200 euro kan scoren -met een plan!
geplaatst door: GeorgeM
@Flix: perfecte timing voor de reactie van Steve Balmer op de prijzen van de eerste iPhones indertijd. :)

geplaatst door: MacFrankie
Of worden iPhones echt veel duurder?
Heb je laatst nog boodschappen gedaan? Of gekeken wat je voor elektriciteit betaalt?

Boodschappen zijn 20% duurder geworden.
Elektriciteit is 250% duurder geworden.

Alles is bezig absurd duur te worden!

Het is voor de wereldeconomie essentieel dat iemand het Poetin-probleem oplost!

Voor nu kan ik prima leven met een "oude" iPhone, de iPhone 14 reeks laat ik gewoon voorbij gaan. Prachtig maar z'n geld niet waard.

En hetzelfde geldt voor vele andere merken, dus ook voor premium Android telefoons.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: iSan
Het is voor de wereldeconomie essentieel dat iemand het Poetin-probleem oplost!
Ja, pang pang... alleen niemand durft  :dontgetit:
geplaatst door: Appelflap
Heb je laatst nog boodschappen gedaan?

Ja, maar 150 gr iPhone, dun gesneden hadden ze niet :)
geplaatst door: bacon
In de NRC vandaag, n.a.v de presentatie van de nieuwe iPhones. Een artikel over de veranderde advertentie-politiek van Apple:
https://tinyurl.com/2mvje2ca
Bewerkt: 9 september 2022 - 17:40 door bacon
"Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg" (Einstein)
geplaatst door: JPZ
Ik heb een armoedige iPhone 11 die exact doet wat ik wil, en vermoedelijk nog een behoorlijke tijd. Die hele wedloop van het allernieuwste moeten hebben ben ik mee gestopt, volslagen nonsens. En het scheelt een hoop geld ook.  :thumbs-up:
300+ New Features! 50 or so might not be intended but they're still new!
geplaatst door: Ziegler
Een 11 was ooit hip. Telefoons gaan lang mee. Er is geen reden om vaak een nieuwe te kopen.
geplaatst door: Mac OS X
 mijne iPhone 7 gaat er binnen 2 jaar dan is 5 jaar oude  tijd vervanging dus er uit dus in 2023-2024 wordt hij vervangen door 13 of 14 wel 128GB dan is nummer 15 die is duur tegen dan 13 en 14 ferm gezakt kwa prijs
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB 2016 en Macbook Pro 16ich 2021
old Apple computers never dies
geplaatst door: doctor_apple
Wel, al zou je de recente inflatie meewegen van 2022 ... Dan nog is Apple gewoon een "Dolfje, het stiekeme Geldwolfje" ... 599 in 2007 zou ongeveer 800 dollar nu moeten zijn, laten we zeggen: 850 dollar ...

Screenshot 2022-09-11 111005.png iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro en 14 Pro Max: prijs ongewijzigd in de VS


... Wat kost een iPad Mini met 256 GB met LTE? 899 EURO ...

... Even kijken, wat kost een iPhone 14 Pro met 256 GB? 1609 EURO ...

Ach gut, maat natuurlijk, andere productcategorie, het gebruikte zonlicht tijdens de productie was anders, de luchtconditionering in de fabrieken had een betere ionisering dan bij de iPad Mini productie en natuurlijk ... Veel betere kwaliteit dan de iPad Mini ...

Wat zal ik zeggen, wat dit specifieke onderdeel betreft, is merktrouw gelijkend op religie: van een zekere overtuiging kom je niet (meer) vanaf, en mensen slikken zo ongeveer alles wat door de roergangers wordt gepredikt ... En Apple is daarin een meester.

Maar of alles zuiver economisch te rijmen is? Nope. Geldt ook voor andere hier genoemde zaken ... Ja, er is inflatie, ja er is ook sprake van koersschommelingen en waardeverlies van valuta, maar ... er is ook een gewiekste groep ondernemers (en helaas ook overheden) die wel heel slim inspelen op bepaalde schommelingen ...

... Maar ... als het lukt om een groep mensen te overtuigen dat het zo moet, dat het goed is, dat het meevalt of dat het niet anders kon ... Dan is er toch geen probleem? Let maar op m'n woorden, men gaat nog eerder een krediet afsluiten of naar "oplossingen zoeken", dan dat men van de gewoonte afwijkt. En het jaarlijkse upgrade ritueel is voor een aantal van ons verworden tot "een gewoonte". Dus we betalen keurig de hogere tax, het wisselkoersverlies alsmede de extra winstmarge ...

C'est la vie ... L'Assemblée ne s'inquiète ...  :happy:
geplaatst door: Welldone
Als je het kan betalen en wilt "bijblijven", moet je het zelf weten. Ik ga niet eerder iets nieuws kopen dan dat het nodig is, of dat ik het gewoon kan betalen. Nooit geld geleend, behalve voor aankoop van een huis. En dat was gelukkig ook zo afgelost.
Soms koop ik iets omdat ik het kan en anders moet ik het toch aan de belasting afgeven. Maar een telefoon van meer dan €1100? Nee, dank je.
Zo heeft iedereen zijn/haar afweging.
Dat spullen van Apple duur zijn, is bekend bij iedereen. Ze zouden denk ik meer verkopen als de prijzen lager zouden zijn. Maar dat willen ze dus blijkbaar niet.
geplaatst door: GeorgeM
Ze zouden denk ik meer verkopen als de prijzen lager zouden zijn. Maar dat willen ze dus blijkbaar niet.
Nóg meer verkopen?  :happy:

Serieus: bij Apple vinden ze dat hun producten dit waard zijn. En dat kunnen ze zich permitteren, zo lang voldoende mensen dat ook vinden en daarvoor in de buidel tast.