Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?
16 oktober 2023 - 19:21   
geplaatst door: Night (Moderator)
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/CarPlay-icoon.jpg
Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?
In Amerika duiken sinds iOS 16 veel berichten op dat de Kaarten app in Apple CarPlay bestuurders in de steek laat. De software geeft soms verkeerde posities aan of lijkt helemaal geen goede GPS positie te kunnen vaststellen, ongeacht het type iPhone of automerk.

In het artikel hieronder laten we de problemen zien en stellen je tenslotte de vraag of dit jou ook al eens is overkomen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Apple-Carplay.jpg
Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?


Het probleem lijkt gebruikers willekeurig te treffen, dus ook weer niet iedereen. Verder is het onafhankelijk van het automerk en type en of je elektrisch rijdt of niet. De wijdverspreide bug heeft invloed op zowel bedrade als draadloze CarPlay.

De bug is eenvoudig te omschrijven: Bij verbinding via CarPlay is de GPS-functionaliteit onbetrouwbaar en dit kan zich op verschillende manieren uiten:

1) Kaart blijft steken

Allereerst bevriest de GPS-verbinding soms volledig en stopt met updaten. De kleine richtingspijl stopt gewoon met updaten en de kaart blijft steken wanneer dat gebeurt. Dit betekent dat de stap-voor-stap aanwijzingen niet meer worden bijgewerkt.

2) Positie wijkt af

Ook raakt de GPS-locatie af en toe in de war. Stel, je rijdt op de snelweg, kijkt naar CarPlay en ziet dat CarPlay denkt dat je midden in een veld of in een rivier rijdt. Of kilometers ver weg bent van waar je op dat moment eigenlijk rijdt. Het lokatie-pijltje springt vrolijk rond en beweegt heen en weer. Het is niet moeilijk te raden dat de route-aanwijzingen niet echt meer kloppen nu. Apple Kaarten raakt helemaal in de war en begint volledig willekeurige aanwijzingen te geven, omdat het er vanuit gaat dat je van de oorspronkelijke route bent afgeweken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zARt.carplay-gps-bug.jpg
Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?


3) GPS positie is niet vast te stellen

Ten slotte schakelt de GPS-locatie-indicator soms over naar de grote cirkel. CarPlay denkt dat je je ergens in die cirkel bevindt, maar weet niet precies waar. Dit verbreekt de route-aanwijzingen. Apple Kaarten kan je immers geen nauwkeurige routebeschrijving geven als het geen idee heeft waar je auto zich bevindt.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.carplay-gps-bug-2.jpg
Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?


Hier zijn wat onwillekeurig links naar klachten van andere CarPlay-gebruikers, die hetzelfde probleem ervaren:
Zoals je kunt zien, lijkt er geen patroon te zijn in welke auto's last hebben van dit probleem, hoewel het hier wel grotendeels Amerikaanse auto's betreft. Veel van de klachten lijken samen te hangen met de release van iOS 16 vorig jaar, maar ook in iOS 17 blijven de problemen zich voordoen.

Ook lijken de problemen geen verband te houden met een specifiek iPhone-model, met klachten van iPhone XS- tot iPhone 15-gebruikers.

Een 'slachtoffer' vertelt: "Ik heb alle denkbare instellingen geprobeerd en gecontroleerd. De firmware van mijn auto is up-to-date, mijn telefoon is up-to-date en Google Maps en Apple Kaarten hebben alle benodigde locatie- en privacyrechten.

Mogelijke oplossingen

Er lijken twee tijdelijke oplossingen te zijn:
  • De meest betrouwbare oplossing tot nu toe lijkt te zijn: Begin de navigatie in Apple Maps/Google Maps/etc. op je iPhone voordat je je telefoon aansluit op CarPlay. Dit lijkt de kans aanzienlijk te verkleinen dat CarPlay het laat afweten en je navigatie-aanwijzingen verpest. Dat is een verre van ideale oplossing, maar lijkt vaker wel dan niet te werken.
  • Een andere oplossing is, als de CarPlay GPS-verbinding verbreekt, je deze tijdelijk kunt "wekken" door je iPhone te ontgrendelen en de navigatie-app die je gebruikt op je iPhone te openen. Dit zorgt ervoor dat alles weer voor een paar minuten werkt, totdat het hele zaakje onvermijdelijk weer in elkaar stort.
Hoewel dit probleem niet alle gebruikers lijkt te treffen, is het wel een serieus en gevaarlijk probleem. Een van de hoofddoelen van CarPlay is namelijk het leveren van nauwkeurige en betrouwbare stat-voor-stap navigatie-informatie. Daar faalt CarPlay in. En als de navigatie faalt sta je in een keer zonder aanwijzingen over waar je heen moet of hoe je op je bestemming moet komen.

De vraag is nu of dit probleem zich alleen in Amerika voordoet, of dat jij ook wel eens last hebt gehad van één of meerdere van de bovengenoemde problemen met de Kaarten app in combinatie met Apple CarPlay. Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Bron: 9to5mac#CarPlay
Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?
16 oktober 2023 - 20:52    reactie #1
geplaatst door: VwVanFan
Wat ik vaak heb is dat de draadloze Carplay verbinding wegvalt na ca 1 minuut in de auto als ik wegrijdt.
Soms herstelt het snel, soms duurt het een paar minuten.
De GPS geeft dan aan dat ik naast de route rijdt voor een paar minuten.
Dat is erg lastig op een onbekende of kruispunt.
Gelukkig blijft de navi wel correct op een Apple Watch heb ik ondervonden
 :mad:

De VW is al vaker naar de dealer geweest met software problemen (VW staat hier helaas de laatste tijdom bekend ) en deze vinden niks verkeerds met het systeem.
Er wordt meestal verwezen naar mijn iPhone," zal wel een oude zijn".
14Pro, dus niet.
Ik krijg steeds meer de indruk dat er van alles uitgebracht wordt maar niemand de problemen op kan lossen helaas.
Ontwikkeling gaat sneller dan scholing/troubleshooting lijkt het.
De VW is nog in garantie, daarna vrees ik het ergste.

 :confused:Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?
16 oktober 2023 - 22:34    reactie #2
geplaatst door: Mathy
Het bevriezen van de kaart heb ik laatst een keer gehad. Gewoon op de SE 2022, zonder CarPlay (want nog geen radio in de auto). Kaarten-App afsluiten en opnieuw opstarten verholpen het probleem.

groetjes

Mathy
Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?
17 oktober 2023 - 00:23    reactie #3
geplaatst door: SmurfGTL
Een probleem dat ik lang geleden op de SE2016 had:

Je bent een route aan het volgen, de voorgestelde weg is afgesloten dus je wijkt af van de route... En dan stopt kaarten met begeleide navigatie.

Dat en nog een paar fratsen hebben gemaakt dat ik Apple Maps af en toe uit nieuwsgierigheid open doe, maar nooit echt gebruik.
iMac late 2017 - 21,5" - i5 iMac late 2013 - 21,5" - i5  iPhone SE 2016  iPhone 13 mini  iPad Air 3 WiFi  iPod nano 7  en nog wat Windows en Android dingen.
Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?
17 oktober 2023 - 08:35    reactie #4
geplaatst door: Mac Hammer Fan
Voorlopig met iOS 16 meestal geen problemen. Is iOS 17 beter of slechter voor Carplay? Heb ook een SE 2022.
 Apple gebruiker sedert 1992  Mac Studio M1 32 GPU met Dell 32 inch scherm  MacBook Pro 16" M2 Pro  iPad 2018  iPhone SE1&3  2x Mac Pro 5,1 3,33 Ghz 6 core Radeon 580  Apple Watch 8  Apple TV 4K  Power PC G5 dc 2,3 GHz  MacBook 13" SR 2007  eMac 1.4 GHz  PowerMac G4 Beige 500 MHz  etc
Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?
17 oktober 2023 - 13:03    reactie #5
geplaatst door: MacFrankie
Hier een iPhone 13 met iOS 17.0.3 en een VW met software verse 3.2.

Ooit werkte CarPlay draadloos, maar dat is al enige tijd geleden.
Bedraad werkt wel, maar het verbinding maken duurt steeds langer. Dat heeft overigens niks met iOS 17 te maken, onder iOS 16 had-ie daar ook al last van.

Wat ik al enige tijd (half jaar ofzo) doe is de navigatie starten op de iPhone (is één van de tips), wat een katalysator lijkt te zijn om een CarPlay verbinding tot stand te brengen.

Dit probleem is al bij VW aangemeld (volgens de garage waar-ie in onderhoud is), maar geen oplossing.

Overigens, een iPhone van een monteur (iOS 16.1, heeft te weinig vrije ruimte voor een update of upgrade) werkt wel draadloos in mijn auto.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?
17 oktober 2023 - 18:06    reactie #6
geplaatst door: MacGB
Mijn ervaring is dat de gps modules en andere draadloze verbindingen van verschillende automerken de grootste boosdoener is.

Ik gebruik zelf Garmin navigatie (al jaren) en sinds de aanschaf van (nieuwe) automerken moet ik vaststellen dat afhankelijk van de positie van mijn navigatie apparatuur in de auto mijn navigatie dezelfde soort symptomen vertoont.

M.a.w. Het ligt niet zozeer aan de software maar aan de plek waar je je gps ontvanger (of dat nu een mobiele telefoon is of een apart gps navigatie systeem) installeert. M.a.w het probleem is de electronica in de auto en niet het apparaat. Leg ik mij iPhone onderin het “tunnel”console soortgelijke problemen. Monteer ik hem op het dashboard minder problemen.

De in auto’s volgepropte elektronica met bluetooth en gps apparatuur (om je “zogenaamd” te helpen met je locatie bij een ongeval/pech) verstoord het signaal van je mobiele telefoon of externe navigatie. Bijkomend nadeel je kunt die electronica in je auto niet uitzetten.

Heb na veel zoeken eindelijk een plekje gevonden waar mijn navigatiesysteem (die functies ondersteund die geen enkele app op dit moment kan leveren). Weer behoorlijk functioneert. Mijn navigatie expert beweert zelfs dat hun apparatuur in b.v. een Tesla niet aan de praat te krijgen is.  Autofabrikanten willen kennelijk hun eigen betaalde navigatie systemen en kaart-updates voorrang geven. Los van het feit of die navigatie überhaupt is wat je als gebruiker voor functionaliteit wil hebben.
 

Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?
17 oktober 2023 - 21:03    reactie #7
geplaatst door: Jurriaan
SE2 is ook al hier wel eens de weg kwijt. Geheel onlogische route voorstel waarbij rechthoekige ‘rondje’ extra wordt voorgesteld. Of ‘verzint’ een afslag, of laat er 1 weg. Kaarten is duidelijk nog niet foutloos.
Maar goed kaartlezen destijds was ook met fouten ;-)
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/17 | Mini6 iPadOS 17 | ATV 4K MKI  TVOS17|
Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?
17 oktober 2023 - 23:17    reactie #8
geplaatst door: MacFrankie
Ja, daar heb ik ook last van. Je moet zelf blijven nadenken. Qua aanwijzingen wint Apple het met gemak van Google, qua route moet Apple nog veel verbeteren!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?
18 oktober 2023 - 00:30    reactie #9
geplaatst door: Mathy
Als ik navigatie gebruik, gebruik ik Apple Kaarten.  Al jaren.  Werkt prima.
Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?
19 oktober 2023 - 06:29    reactie #10
geplaatst door: JPZ
Toevallig ben ik in Californië op het ogenblik, en geen problemen met de gehuurde Toyota Camry. Ik vind persoonlijk maps hier wel een stuk beter werken dan in Nederland, thuis gebruik ik toch liever Google maps.
300+ New Features! 50 or so might not be intended but they're still new!
Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?
19 oktober 2023 - 07:47    reactie #11
geplaatst door: orange
Mijn ervaring is dat de gps modules en andere draadloze verbindingen van verschillende automerken de grootste boosdoener is. ... Het ligt niet zozeer aan de software maar aan de plek waar je je gps ontvanger (of dat nu een mobiele telefoon is of een apart gps navigatie systeem) installeert. M.a.w het probleem is de electronica in de auto en niet het apparaat. Leg ik mij iPhone onderin het “tunnel”console soortgelijke problemen. Monteer ik hem op het dashboard minder problemen....
Ik heb mijn telefoon ALTIJD helemaal onderin de middenconsole liggen. En mijn Android Auto scherm heeft daar totaal geen probleem mee.

Ik weet wel dat ik een paar keer een Renault heb gehad die een zonwerende voorruit-coating had die het GPS-signaal tegenhoudt. Er is dan een deel van de ruit (meestal het raster-deel achter de spiegel) dat die coating niet heeft, waardoor je wel signaal hebt.
Sinds 12-01-1963.
Hobby > Music in Motion: www.drumcorpsinprogress.nl
Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?
19 oktober 2023 - 10:46    reactie #12
geplaatst door: MacGB
@ Orange:
Die coatings klopt zeker ook. Heb zelf geen Android maar iPhone, en zoals gezegd een prima Garmin navigatie.
Bij een van de meest recente hybride auto’s volop problemen om een geschikte plek te vinden. Auto gps-locatie systeem, radar en zo’ veertig sensoren rondom en natuurlijk de elektrische vooruit verwarming en coating, samen onderdeel van de verstoring van het gps-signaal in de auto. (Dat is althans de uitleg van de autofabrikant en de garmin specialist).
Andere recente auto met Gps locatie, radar en een aantal sensoren, voorruit-coating idem. Maar in ieder geval hier een plekje gevonden -;).
Fijn voor je dat het bij jou probleemloos werkt.

Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?
19 oktober 2023 - 11:32    reactie #13
geplaatst door: doctor_apple
Drama ... afgelopen weekend een verhuizing gehad van een zo'n opslag-box ... Adres ingeklopt van de nieuwe locatie en gaan ... Tenminste dat dachten we, na enige tijd hadden we zo-iets van: dit klopt niet, geen box, losstaande huizen, dit is toch geen industrie-terrein. Klopt, Apple maps had er iets volledig anders van gemaakt ... Gevolg? *VD 15 km moeten omrijden met een grote bus ... Extra kilometers voor de huur, extra tijd verloren ...

... daarna toch maar Google Maps opgestart ... Die bracht ons naar de plaats van bestemming ...

In Nederland heb ik niet vaak problemen, maar in Belgie al iets meer, en al helemaal als ik in Duitsland, Zweden of in Centraal Europa zit ... Nog meer eigenlijk sta ik vaak versteld van de route-voorstellen ... Overigens, de keren dat ik in Amerika was: geen enkel probleem daar.

Klaarblijkelijk is het toch echt meer gericht op de VS dan op de rest van de wereld 🤣.

Na, da's flauw. Na al die jaren is Apple Kaarten heel erg verbeterd, maar Google blijft een voorsprong houden (Behalve dan de interface 🤣). Alternatief gebruik ik soms Waze (in stadsverkeer) of TomTom (snelwegen). Apple Kaarten? Sporadisch, of als ik een demo moet geven hoe mooi het allemaal uit kan zien. Maar mooi vs praktisch, daar zit een verschil.

Maar goed, ervaringen kunnen verschillen. Nederland is geen Duitsland of Zweden, en alle landen hebben zo hun eigen rariteiten ... Die rariteiten moeten wel allemaal geadministreerd worden in databases om apps als Apple of Google maps (goed) te laten werken.

Op z'n tijd in een huur-auto soms problemen met slechtere ontvangst (zeker bij die volgepropte hybride of electrische auto's) ... In dat geval raampjes op een kiertje laten en het werkt  :happy:
Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?
19 oktober 2023 - 21:36    reactie #14
geplaatst door: Mathy
Ik rij een paar keer per jaar richting voormalig Oost-Duitsland, de Hunsrück of de omgeving van Hamburg.  Ik heb nog nooit gemerkt dat ie iets vreemds deed.
Is Kaarten in Apple CarPlay de weg kwijt?
20 oktober 2023 - 07:30    reactie #15
geplaatst door: Ziegler

geblokkeerd

Wat Mathy zegt. Elk navigatiesysteem heeft wel eens kuren. Kaarten doet bij mij gewoon wat hij moet doen.