LibreOffice nu in de Mac App Store
geplaatst: 23 juni 2015 - 11:55
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacAppStore_logo.jpg
LibreOffice nu in de Mac App Store
Het is één van de alternatieven voor Microsoft Office dat vrij regelmatig op ons forum voorbij komt: LibreOffice, dat op zijn beurt weer een afgeleide versie is van OpenOffice.

De lijst van documenten die je met deze app kan openen is indrukwekkend, dat kan bijvoorbeeld met docs van OpenOffice, Microsoft Office, Microsoft Visio, WordPerfect, Quattro Pro, Lotus 1-2-3 en AutoCAD.

Het nieuws is dat LibreOffice nu in de Mac App Store te vinden is, en meteen in twee versies. De eerste versie is LibreOffice Vanilla, een gratis versie die gebaseerd is op de meest recente versie van de code die gepubliceerd wordt door de Document Foundation.


De tweede versie heeft de naam LibreOffice-from-Collabora meegekregen. Die kost € 9,99, heeft de garantie dat die op stabiele code gebaseerd is en voor minimaal drie jaar ondersteund zal worden.

geplaatst door: Robert
LibreOffice nu in de Mac App Store
reactie #1 geplaatst: 23 juni 2015 - 13:41
Vanilla heeft LibreOffice versienummer 4.4.4.2. Dat is volgens de LibreOffice website een pre-release versie. De "Fresh" versie met nummer 4.4.3 is de meest recente release (die dus niet in de app store staat).

De from Collabora versie is LibreOffice 4.3.7. Volgens de LibreOffice website is dat de "still" versie, die geruime tijd in de praktijk is getest en volgens LibreOffice stabiel is. Collabora is een derde partij die wat aan LibreOffice heeft toegevoegd en adverteert in staat te zijn ondersteuning te leveren voor grotere organisaties.

Op de LibreOffice website zijn 4.3.7 ("still") en 4.4.3 ("fresh") gratis te downloaden.

De "Customer Reviews" van de Collabora versie op de App Store zijn ronduit negatief. Voor individuele MAC gebruikers lijkt me die versie geen voordeel te bieden. Of de Collabora extensies $9.99 waard zijn is me onduidelijk.

Ik gebruik de "fresh" versies van LibreOffice vanaf het begin (na de afscheiding van OpenOffice). Naar ervaring voldoende stabiel voor individueel gebruik. Vormgeving is veel op aan te merken als je Pages/Numbers gewend bent. Qua features komt LibreOffice dicht bij MS Word/Excel (maar Excel formules en Excel scripting leveren problemen bij migratie).

Voor nu: als je LibreOffice wilt proberen, haal het van de LibreOffice site: 4.4.3 is "fresh" (getest, maar pas kort in gebruik), 4.3.7 is "still" (gestabiliseerd na langere tijd van gebruik).
geplaatst door: jtk
jtk
LibreOffice nu in de Mac App Store
reactie #2 geplaatst: 23 juni 2015 - 15:09
Libre office is prima!

Een oude macmini PPC met Appleworks files die me dierbaar zijn, Libre Office opende deze Appleworks files zonder problemen.
geplaatst door: huisje