https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone11Pro-lineup-icoon.jpg
Locatievoorzieningen ook gebruikt als die allemaal uit staan (Upd.)
Onderzoeksbedrijf KrebsOnSecurity heeft in een blog-post iets naar buiten gebracht wat zij verontrustend vinden: ook als alle opties in Instellingen → Privacy → Locatievoorzieningen uit zijn gezet, dan gebruikt een iPhone 11 nog steeds de locatie. In de video hieronder kan je dat zelf zien.

Dus als je alles uitzet verzendt een iPhone toch nog af en toe locatie-data, waar dient die voor? Een technicus bij Apple lijkt er niet van onder de indruk, volgens hem zijn er geen implicaties voor de veiligheid. Want er zijn ook voorzieningen in het systeem waar geen instelling voor is, en iOS laat netjes met het pijltje rechtsboven zien als die actief zijn. Maar dan is de onvermijdelijke vraag natuurlijk wel meteen welke processen dit zijn.


Hieronder het complete citaat van wat de Apple Engineer hierboven zei:

Citaat
We do not see any actual security implications. It is expected behavior that the Location Services icon appears in the status bar when Location Services is enabled. The icon appears for system services that do not have a switch in Settings.

Gezien deze reactie is hier waarschijnlijk geen sprake van een probleem. Maar Apple hierop vertrouwen zonder verdere informatie lijkt op zijn minst nogal naïef, het lijkt voor de hand te liggen dat Apple hier meer uit te leggen heeft. KrebsOnSecurity denkt trouwens dat het gaat om nieuwe hardware in de iPhone voor Wi-Fi 6, maar op dit moment is dat alleen gissen.


met dank aan forumlid ‘iEscape’, die dit nieuws als eerste meldde


Update: Apple heeft een verklaring naar buiten gebracht waarin beter duidelijk wordt gemaakt waarom de iPhone 11 Pro uit de test toch de Locatievoorzieningen blijft gebruiken, ook als die helemaal uit lijken te staan. Dit komt omdat de nieuwe iPhones een nieuwe U1 chip voor Ultra Wideband ingebouwd heeft, en dat mag niet overal gebruikt worden. De iPhone kijkt dus alleen of dat het geval is.

Citaat
Ultra Wideband technology is an industry standard technology and is subject to international regulatory requirements that require it to be turned off in certain locations. iOS uses Location Services to help determine if iPhone is in these prohibited locations in order to disable Ultra Wideband and comply with regulations.

The management of Ultra Wideband compliance and its use of location data is done entirely on the device and Apple is not collecting user location data.


 #iPhone #iOS
geplaatst door: Robert
antw: Locatievoorzieningen ook gebruikt als die allemaal uit staan
reactie #1 geplaatst: 5 december 2019 - 19:51
Is toch algemeen bekend dat, net als bij de laptops, de iPhones ook in uit-stand te lokaliseren zijn.
geplaatst door: Jurriaan
SE iOS 13 | Air2 iPadOS | iMac 24” ‘08 | Rapoo 6010b | Logitech K380
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.
geplaatst door: de Redactie