geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/macOS-Catalina-icoon.jpg
macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes
Apple heeft een update voor macOS Catalina uitgebracht waarvan in de release notes maar twee dingen vermeld worden, er is zitten er geen nieuwe dingen in. Maar Apple is nogal zuinig met het vermelden van bugfixes, mogelijk zitten er meer kleine in dan we in de release notes tegenkomen.

De twee grote bugs die Apple wel vermeldt zijn een verbetering in het omgaan met multi-stream video als je daarmee aan het monteren bent, en dan speciaal voor de nieuwe 16-inch MacBook Pro. En dat dan specifiek voor HEVC en H.264 4K video. De tweede is voor een veel selecter publiek, daarbij gaat het om een correctie in de manier waarop het Pro Display XDR omgaat met grijstinten, en dan met name aan de onderkant van het spectrum.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS-CatalinaAppleMusic.jpg
macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes


Hieronder de release notes die Apple bij deze update van macOS Catalina meestuurt:


Citaat
The ‌macOS Catalina‌ 10.15.3 update improves the stability, reliability and security of your Mac, and is recommended for all users.

This update:
  • Optimizes gamma handling of low gray levels on Pro Display XDR for SDR workflows when using macOS
  • Improves multi-stream video editing performance for HEVC and H.264 encoded 4K video on the 16-inch MacBook Pro (2019)

Komt deze update bij jou in de Systeemvoorkeuren nog niet vanzelf naar boven? Je kan deze ook downloaden vanaf deze pagina van Apple. En ben je op zoek naar de macOS Catalina 10.15.3 Combo Update, die is hier te vinden.

Wat te doen voordat je een systeemupdate installeert

Om te beginnen neem je met het installeren van een allereerste versies van een besturingssysteem altijd een risico. Ondanks al het beta-testen willen er nog wel eens bugs zijn die pas naar voren komen als miljoenen in plaats van duizenden mensen het testen. Maar je kan de risico’s natuurlijk wel enorm verminderen, onder andere door het maken van een goede backup.


Dat kan met Apple’s eigen Time Machine, hoe dat werkt vind je hier. Maar dat heeft één nadeel, je kan van zo’n backup niet opstarten, dus als je terug wilt gaan ben je mogelijk extra tijd kwijt. Dat kan je vermijden door een backup te maken waar je ook van kunt opstarten, een zogenaamde bootable-backup. Dat kan bijvoorbeeld met  Carbon Copy Cloner. Dat programma heeft ook een aparte pagina speciaal voor iedereen die naar een nieuwe versie van macOS overstapt.

macOS installeren op een apart volume

Het is natuurlijk ook mogelijk om Catalina te installeren op een andere schijf, zodat je het op je gemak kan testen zonder wat voor stress dan ook. De uitleg hoe je dat het best doet is hier te vinden. Wil je liever niet met een aparte schijf werken, dan is het natuurlijk ook mogelijk om een aparte partitie op je interne schrijf speciaal hiervoor aan te maken.



 #Catalina #macOS
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
antw: macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes
29 januari 2020 - 12:46    reactie #1
geplaatst door: boiing
macOS 10.15.3 gaf wat gekke herstarts, een minuut of twee een zwart scherm en stilstaande voortgangsbalken maar uiteindelijk kwam alles goed. Niet van schrikken dus, dat is blijkbaar normaal.
antw: macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes
29 januari 2020 - 13:03    reactie #2
geplaatst door: Macteach
Twee fixjes? Is dat alles?
antw: macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes
30 januari 2020 - 20:03    reactie #3
geplaatst door: Ger Nijkamp
Ben benieuwd. Hoop dat er iets meer is gebeurd dan die twee fixes. Ik val niet snel van m'n geloof wat Apple betreft, maar Catalina duwt mij wel serieus richting het randje. Sinds 1997 niet meer zo'n brak OS van Apple voorbij zien komen. Inconsequenties in de interface, volkomen onlogische stukken inrichting... Wat ooit een redelijk mooi en strak OS was, is verworden een volslagen rommeltje. Met het gedrocht Music als vervanger van iTunes als kers op deze verzuurde slagroomtaart. Grote goden, wat een drama is dát...

 :cry:

[ Ger ]
antw: macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes
30 januari 2020 - 22:37    reactie #4
geplaatst door: GeorgeM
@ Ger: jij bent iemand die al een tijd meeloopt in de Mac-wereld, kan je me uitleggen waarom je in hemelsnaam werkt met een versie van macOS waar je zo ontevreden mee bent?

Waarom niet terug naar bijvoorbeeld Mojave?
antw: macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes
30 januari 2020 - 23:41    reactie #5
geplaatst door: Ger Nijkamp
Twee redenen: allereerst weet ik dat je soms door zo'n (letterlijk) zure appel heen moet, om verder te komen. Ik zie (denk ik) wel waar Apple ongeveer naartoe werkt, en daar zijn systeemtechnisch een aantal fundamentele veranderingen voor nodig. Dat zijn overgangsperiodes, en die herken ik uit het verleden. Daarbij: er is eigenlijk nooit een weg terug. Je houdt het domweg niet eeuwig vol om met oude versies te werken, want ook dán loop je tegen gedoe aan.

De tweede reden is de meest simpele en bepalendste: ik kán niet (meer) terug. Ik had al zeker twee, drie weken op Catalina gewerkt voordat ik mij begon te realiseren hoeveel problemen ik inmiddels ervaarde - waarvan Music wel het grootste drama was. Ik heb keurig automatisch backups lopen via Timemachine, maar kon inmiddels niet meer naar Mojave terug. Da's domweg mijn eigen schuld: ik had even een 'schone' backup moeten maken voorafgaand aan de overstap. Iets te veel vertrouwen in Apple's kunde gehad...

 :wink: :withstupid: :dozingoff:

[ Ger ]
antw: macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes
31 januari 2020 - 15:54    reactie #6
geplaatst door: JPK
Op m'n iMac 5K werkt het tot nog toe prima, op m'n MacBook Pro ben ik het nu aan het installeren. Ik wacht altijd even met het updaten van allebei computers.

Ik kan Ger wel volgen in zijn redenering en ook ik heb moeite met Music i.p.v. iTunes.
Vroeg of laat zijn we allemaal wel aan het updaten. Tenminste, ik werk niet meer met OS 6! Nog wel met OS X "Classic" op m'n "oude" maar perfect werkende iMac G3 Graphite (Gray). Dat dan weer wel.

We moeten allemaal natuurlijk meegaan met de tijd, ook al is/lijkt het niet altijd meteen een verbetering. Sterkte Ger  :cool:

Ps: inmiddels is m'n MBP klaar met updaten.
Brain Donald Trump:
In the left side, there's nothing right. In the right side, there's nothing left.
antw: macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes
1 februari 2020 - 11:54    reactie #7
geplaatst door: Ger Nijkamp
Ik kan Ger wel volgen in zijn redenering en ook ik heb moeite met Music i.p.v. iTunes. Vroeg of laat zijn we allemaal wel aan het updaten. Sterkte Ger  :cool:

Dank... 😁

Grootste issue zit 'm erin dat Apple van XML als structuur voor de database is afgestapt en nu ITLibrary gebruikt. Daarbij gaat echt van alles volslagen mis, afgezien dat het ook geen third party playlists ondersteund. Fijn als je DJ bent en b.v. Virtual DJ naast Music gebruikt.

In mijn geval blijft album artwork niet meer 'plakken'. Dus ook al 'plak' ik (letterlijk) album art op een file, Music verdomd het vaak (maar niet altijd) om die artwork aan de song gekoppeld te houden. Het idiote is dat je wel een preview ziet, maar het daadwerkelijke plaatje er vaak niet meer aan hangt. Het AMPArtworkAgent proces regelt die dingen (kun je monitoren in console) en dat proces is regelmatig compleet de weg kwijt. Ook nog steeds na deze laatste update, trouwens.

20.000 gecategoriseerde songs waar ontzettend veel metadata aan hangt. Ik heb al (!) mijn automatische afspeellijsten handmatig opnieuw op moeten bouwen omdat AMPArtworkAgent de processor continu op 100% bleef belasten omdat hij gegenereerde artwork op die afspeellijsten niet kon vinden. Kostte mij een compleet weekend. Microsoft-achtige toestanden en Apple volkomen onwaardig.

Op een nieuwe installatie met een verse Music bibliotheek de boel opnieuw inladen is eveneens geen optie, want dan  raak ik meer dan 15 jaar (!) playcount kwijt. Dat laatste is voor mij écht geen optie. Als die playcount eraan gaat, zal ik dat als een afscheidskadootje van Apple beschouwen voor mijn jarenlange vertrouwen. Je investeert niet zo lang tijd en energie hierin om het daarna 'even' om zeep te laten helpen. Dan blijft er spontaan bitter weinig vertrouwen meer over. En op dat punt heeft Apple pech: mijn muziekbilbliotheek is voor mij absoluut heilig.

Hier een aardige blog over wat er zo ongeveer allemaal mis is met Music.

[ Ger ]
antw: macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes
1 februari 2020 - 19:44    reactie #8
geplaatst door: MacFrankie
@Ger
Wat ik vooral lees is dat er niks mis is met het stoppen van de XML support door Apple, maar dat softwaremakers verzuimd hebben om de aangekondigde noodzakelijke veranderingen door te voeren.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes
1 februari 2020 - 19:54    reactie #9
geplaatst door: Ger Nijkamp
Deels. Maar diezelfde omzetting heeft voor ontzettend veel gebruikers (vaak juist diegene met een uitgebreide, grote muziekbibliotheek) ook voor enorm veel problemen gezorgd. En de maker van die software is... Euh... gewoon Apple.

Daarbij komen er ook een aantal andere ronduit achterlijke GUI issues voorbij. Niet allemaal even erg, maar absoluut niet Apple waardig. Bijvoorbeeld de shuffle-functie, waarbij het tintverschil van het grijs tussen actief of niet actief nauwelijks waarneembaar is, en bizar genoeg de lichte variant 'aan' betekent en de donkere variant 'uit'.

Of de comm-shift-f filterfuntie, waarmee Music twee (!) filterfuncties heeft. Die elkaar tegenwerken. Of de kolombrowser, die Apple na een lawine van klachten toch maar weer 'aan' heeft gezet. Het is gewoon zowel qua programmeerwerk, GUI als opzet een volslagen bende geworden. Als Music van Microsoft of Google zou zijn, zouden we ze hierom hardop uitlachen...

 :dozingoff:

[ Ger ]
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
antw: macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes
1 februari 2020 - 20:27    reactie #11
geplaatst door: Ger Nijkamp
Thanks, heb ik uiteraard gezien. Ik heb helaas geen complete iTunes bibliotheek meer op m'n Time Machine backup staan. Te lang al met Catalina gewerkt voordat ik langzaamaan begon te merken dat de problemen wel héél groot waren...

 :confused:

[ Ger ]
antw: macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes
2 februari 2020 - 02:36    reactie #12
geplaatst door: HEXDIY
@ Ger: spijtige zaak, jawel.

Mss. ben je iets met Vox als iTunes alternatief?
https://www.lifehack.org/articles/technology/the-perfect-music-player-mac-vox.html

Succes!
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
antw: macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes
7 februari 2020 - 15:57    reactie #13
geplaatst door: GeorgeM
ik had even een 'schone' backup moeten maken voorafgaand aan de overstap. Iets te veel vertrouwen in Apple's kunde gehad...

Duidelijk verhaal, en jammer dat je nu met de gebakken peren zit. Het enige positieve is dat Apple na een buggy versie bijna altijd weer een heel erg goede uitbrengt.

De hoop is dus op macOS 10.16 gevestigd.  ;)
antw: macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes
7 februari 2020 - 18:07    reactie #14
geplaatst door: puk1980
Grootste issue zit 'm erin dat Apple van XML als structuur voor de database is afgestapt en nu ITLibrary gebruikt.

Die ITLibrary werd altijd al door iTunes gebruikt. Het XML bestand is/was een leesbare versie (subset) van de informatie in de ITLibrary. Ik ben ooit jaren geleden dieper in deze materie gedoken.

Ik hou me de laatste tijd niet zo meer bezig met iTunes en ITlibrary, maar ik zou denken dat die XML nog wel op de een of andere manier uit de ITLibrary te genereren is. Misschien een leuk klusje voor een regenachtig (stormachtig) weekend... :wink:
antw: macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes
7 februari 2020 - 18:26    reactie #15
geplaatst door: puk1980
Nog wat info van Doug (een van boni’s favorieten):

https://dougscripts.com/itunes/2019/10/itunes-library-xml-v-itlibrary/

Citaat

iTunes Library.xml v. ITLibrary

A couple of years ago, Apple added a new option to iTunes Preferences.

This, and the fact that the support doc for this feature referred to the "Legacy library XML", was Apple's way of telling developers that the XML was going to go away.

The iTunes Library.xml file is a condensed version of the iTunes Library database periodically exported as a property-list-like text file by iTunes itself, generally whenever a change occurred to the database: you played or tagged a track, created or deleted a playlist, and so on. It can easily be imported and parsed quickly by an application, even an AppleScript. You've probably used an AppleScript from this site that asked you to turn the "Share" option on, right?

A year or two before the "Share" option was added, Apple introduced the ITLibrary framework, which is an API that developers can use to get info about the iTunes library (and now the Music and TV apps) instead of having to use the iTunes Library.xml file.

So anyway, the XML has finally gone away, effectively, since it is no longer automatically exported.

meer ...
antw: macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes
7 februari 2020 - 22:45    reactie #16
geplaatst door: puk1980
Nog eentje dan. Boni heeft er vast nog meer.

https://mjtsai.com/blog/2019/10/21/itunes-xml-and-music-in-catalina/

https://kirkville.com/macos-catalina-and-djs-yes-its-a-problem-but-developers-can-solve-it/

Citaat

macOS Catalina and DJs: Yes, It’s a Problem, but There’s a Workaround, and Developers Can Solve It

A number of publications have been reporting about issues the macOS Catalina and DJ software. One example is this article in The Verge, which points out that the XML file – a readable version of the Music library file – is no longer generated automatically. (And lots of other publications picked this up without checking.)

However, this article incorrectly states that it is not possible to generate this file manually. In the Music app, choose File > Library > Export Library, name the file, and save it.

meer ...
antw: macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes
8 februari 2020 - 11:41    reactie #17
geplaatst door: boni
Nog eentje dan. Boni heeft er vast nog meer.

Nee, ik heb er geen meer.
Ik gebruik Retroactive om iTunes op Catalina te hebben. Software Traktor DJ werkt op die manier nog met iTunes heb ik goed onderzocht. Vandaar toch maar MacBook Pro 16 besteld.

Daarbij komen er ook een aantal andere ronduit achterlijke GUI issues voorbij. ...

...de comm-shift-f filterfuntie, waarmee Music twee (!) filterfuncties heeft. Die elkaar tegenwerken.

Dat vind ik nog de meest achterlijke.

Ben benieuwd. Hoop dat er iets meer is gebeurd dan die twee fixes.

Dat hoopte ik ook, vooral wat Music betreft. Niet dus.
Wachten maar weer op de volgende Catalina update en hopen op verbetering in Music.
MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.
antw: macOS Catalina 10.15.3 update brengt bugfixes
9 februari 2020 - 16:03    reactie #18
geplaatst door: Willy
Mijn externe DVD writer (Samsung) werkt nog steeds niet en als ik zo rondkijk, ben ik niet de enige bij wie dit gebeurt. Heeft iemand al een work around gevonden. De gebruikelijke acties (NVRAM schonen, SMC idem, cache verwijderen, Schijf EHBO) heb ik al ondernomen. Zonder succes.

Wie weet raad?