https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Halide-icoon.jpg
Met Halide ook de beste RAW-bestanden uit de nieuwe iPhones
De afgelopen tijd heb je hier al kunnen lezen hoeveel beter de Smart HDR foto’s die de iPhone Xs modellen produceren zijn, en hoe groot de stappen zijn waarmee de kwaliteit van de video vooruit is gegaan. Maar er zijn ook een paar minpunten, en die zijn op te lossen met een app.

Die app is van Nederlandse bodem en staat al een tijd bekend als één van de beste apps op fotogebied for de iPhone: Halide. In een nieuwe blogpost van Sebastiaan de With, de man achter Halide, zet hij de voor- en nadelen van de Apple’s aanpak voor de fotografie in de Xs modellen op een rij, en legt hij uit wat er in de nieuwe versie van Halide gedaan is om mogelijke nadelen daarvan op te vangen.

https://cdn-images-1.medium.com/max/2000/1*09lWyHxMw-EbKbTNtU6KUQ.jpeg
Met Halide ook de beste RAW-bestanden uit de nieuwe iPhones

foto van Austin Mann

Die nadelen zijn in het kort dat de nieuwe iPhones een voorkeur hebben voor snellere sluitertijden en hogere ISO-waarden, doordat de ruis er daarna uitgefilterd wordt kunnen foto’s er wat zachter (soft-focus) uitzien. Dat laatste is natuurlijk vooral te zien als de foto’s gemaakt zijn in situaties waar weinig licht voorhanden is. De voordelen waren al duidelijk, een foto als hierboven kan alleen met een Xs model gemaakt worden, de iPhone X had zich bijvoorbeeld verslikt in dit contrast.

Maar de aanpak van Apple zorgt ook voor een paar nadelen, vooral voor iedereen die graag in RAW werkt. Waar normaal gesproken juist een RAW-bestand het ideale uitgangspunt is om zoveel mogelijk uit een foto te halen zijn de RAW-bestanden die de Xs modellen leveren standaard aan de overbelichte kant.

https://cdn-images-1.medium.com/max/1200/1*QV2t6h19eJq0qLgVIaCHGA.jpeg
Met Halide ook de beste RAW-bestanden uit de nieuwe iPhones

iPhone X RAW

https://cdn-images-1.medium.com/max/1200/1*b0q7tRrb4UuMxIRVgzliFw.jpeg
Met Halide ook de beste RAW-bestanden uit de nieuwe iPhones

iPhone Xs RAW

En ook de voorkeur van de Xs modellen om met een hogere ISO-waarde te schieten wreekt zich hier, want het resultaat zijn RAW-bestanden met meer ruis. De keuze van Apple is makkelijk te verdedigen, verreweg de meeste mensen zullen iPhones niet gebruiken om RAW te schieten, en de hogere ISO-waarde zorgt voor een hogere sluitertijd en dus scherpere foto’s. De ruis wordt er daarna grotendeels uitgefilterd, en wat ‘zachtere’ foto’s bij weinig licht zal door de meeste mensen niet als een probleem ervaren worden.

https://cdn-images-1.medium.com/max/2000/1*jVpMQa20c-x_IcfbFEFgVA.png
Met Halide ook de beste RAW-bestanden uit de nieuwe iPhones

meer ruis, met wat meer kleur rond de randjes

Gelukkig heeft Halide 1.10 hier een antwoord op: Smart RAW. Hoewel door de naam de suggestie wordt gewekt dat er hier wat gebruik wordt van de technologie die Apple in de Smart HDR foto’s verwerkt, is het tegendeel waar. Smart HDR gebruikt juist niets van wat Apple doet, maar vangt het pure beeld op van de iPhone Xs, en het resultaat mag er zijn.

https://cdn-images-1.medium.com/max/2000/1*yD45AnVuzMvK88B5XPfysQ.gif
Met Halide ook de beste RAW-bestanden uit de nieuwe iPhones

iPhone X RAW vs. iPhone Xs RAW. De lens van Xs laat een iets ruimer beeld zien, maar vooral veel meer detail

De resultaten die hiermee te behalen zijn terwijl de omstandigheden niet ideaal zijn kunnen we makkelijk verbluffend noemen. Hieronder zie je links wat je met Halide’s Smart RAW uit een iPhone Xs onder moeilijke omstandigheden kan maken, rechts wat Apple’s Smart HDR er van maakt. Zonder het vergelijk waren veel mensen waarschijnlijk erg blij geweest met het beeld rechts, maar met het resultaat van Halide's Smart RAW is het niet moeilijk om te kiezen wat de betere optie is.

https://cdn-images-1.medium.com/max/2000/1*xzjPdvTZK5fJ275MPj8auA.jpeg
Met Halide ook de beste RAW-bestanden uit de nieuwe iPhones


Halide is te vinden in de iOS App Store en kost daar € 6,99. Om het te kunnen gebruiken moet er minimaal iOS 11.0 op jouw iDevice staan.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
geplaatst door: Robert