geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppStore_icoon.jpg
Nieuwe regels App Store geven ontwikkelaars meer ruimte
Apple werd in 2019 door een aantal ontwikkelaars aangeklaagd over de regels van de App Store, in de VS heet dat een class-action lawsuit. Inmiddels is er besloten dat er geschikt wordt: Apple stort 100 miljoen dollar in een fonds en past een aantal regels van de App Store aan.

Zo mogen ontwikkelaars nu hun klanten via bijvoorbeeld e-mail informeren over andere betalingsmogelijkheden buiten de App Store om, en zullen er meer prijsstellingen mogelijk worden voor apps, in-app aankopen en abonnementen.  Daarnaast zal Apple 100 miljoen dollar storten in een fonds voor kleine ontwikkelaars en zal het voortaan een jaarlijks transparantie-rapport uitbrengen over de manier waarop apps door Apple beoordeeld worden.Apple heeft hierover inmiddels een (Nederlandstalig) persbericht gepubliceerd en er is ook een website naar aanleiding van deze schikking in het leven geroepen, alleen is op die website nu nog niets te lezen.

Deze schikking kwam tot stand onder rechter Yvonne Gonzalez Rogers, dezelfde rechter die ook de zaak van Epic vs. Apple behandelt. Of deze uitspraak invloed zal hebben op die andere zaak is nog niet bekend.

Hieronder de belangrijkste punten iets uitgebreider:

  • Het App Store Small Business Program zal minstens de komende drie jaar in de huidige vorm blijven bestaan. Dat betekent dat ontwikkelaars die jaarlijks minder dan 1 miljoen dollar omzet hebben in de App Store de lagere 15 procent commissie aan Apple blijven betalen, voor ontwikkelaars die boven de 1 miljoen omzetten geldt wel de commissie van 30 procent.
  • Zoekresultaten in de App Store zullen nog steeds woorden gebaseerd op objectieve criteria als downloads, beoordelingen, relevantie van de tekst, etc. Ook dit systeem moet minsten drie jaar in stand blijven.
  • Apple staat ontwikkelaars toe met klanten buiten de App Store om te communiceren over betaalmethodes buiten hun iOS-app. Over betalingen buiten de App Store om hoeft geen commissie betaald te worden. Wij, de gebruikers, moeten toestemming geven voor dit soort communicatie, en kunnen er ook voor kiezen daar helemaal van gevrijwaard te worden.
  • Ontwikkelaars krijgen meer prijsstellingen waaruit ze kunnen kiezen. Dat zijn er nu minder dan 100 en dat worden er meer dan 500. Ontwikkelaars hadden geklaagd over de 0,99 minimumprijs en de verplichting om andere bedragen in ,99 te laten eindigen (dus 1,99 etc.), mogelijk dat hier een einde aan komt.
  • Apple behoudt de mogelijkheid voor ontwikkelaars om in beroep te gaan als hun app geweigerd wordt. Daarbij zal er meer informatie voor ontwikkelaars aan Apple’s website toegevoegd worden, zodat het proces duidelijker wordt.
  • In het jaarlijkste transparantie-rapport zullen duidelijk statistieken moeten staan over het review-proces van Apple. Daarbij moeten de geweigerde apps in categorieën weergeven worden, hoeveel accounts van klanten en ontwikkelaars gedeactiveerd zijn. Verder moet er ook objectieve data in staan over zoekopdrachten en resultaten, en hoeveel apps er uit de App Store verwijderd zijn.
  • De 100 miljoen zal in een nieuw Small Developer Assistance Fund gestort worden. Ontwikkelaars kunnen daaruit tussen de 250 en 30.000 dollar claimen, afhankelijk van eerdere deelname in de App Store.


met dank aan forumlid ‘puk1980’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum

MacFreak steunen en advertenties achter je laten? Word donateur.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.