https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppStore_icoon.jpg
Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’
Epic Games en Spotify hebben hun ongenoegen met beleid van de App Store omgezet in de Coalition for App Fairness. Daarin zitten meer partijen die hun bezwaren delen, naast ProtonMail en Tile ook partijen die nieuws verzorgen als News Media Europe en de European Publishers Council.

Op de website van deze Coalition for App Fairness hebben ze hun bezwaren in tien punten samengevat. Bij punt één wordt al meteen duidelijk hoever deze partijen verwijderd staan van Apple. De eis dat de App Store niet het enige kanaal zou moeten zijn staat sinds het begin juist centraal in Apple’s aanpak, onder andere als bescherming tegen malware en voor het zoveel mogelijk beschermen van onze privacy. Punt één vind je in zijn geheel onder de afbeelding hieronder.

https://appfairness.org/wp-content/uploads/2020/09/26bensinger-facebook.jpg
Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’


Citaat
No developer should be required to use an app store exclusively, or to use ancillary services of the app store owner, including payment systems, or to accept other supplementary obligations in order to have access to the app store.
Het kan ook anders

Amazon heeft net een nieuwe dienst voor cloud gaming opgestart onder de naam Luna, als je daar gebruik van wilt maken dan kan je jezelf hier inschrijven. Dat gaat werken op Fire TV, Mac, Windows PC, Android en iOS-devices.

https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/KR6pDQ2_-WJQnrqc3vIQPNEQ8JY=/0x0:1920x1080/1820x1213/filters:focal(807x387:1113x693)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/67463309/Luna_hero_image.6.jpg
Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’


Omdat ze bij Amazon geen zin hebben om daarvoor geld aan Apple af te dragen gaat dat via web-apps. Als dat werkt dan laat Amazon zien dat het prima mogelijk is om buiten de App Store om een dienst op iDevices aan te bieden, en zou het op zijn minst een gedeelte van de argumenten van de Coalition for App Fairness onderuit halen.

En Amazon is niet de enige, ook Microsoft is bezig met streamen van games voor de Xbox naar iPhones en iPads.

Apple’s filosofie

Apple heeft ondertussen ook niet stilgezeten, in het gedeelte voor ontwikkelaars op de eigen site heeft het een nieuwe pagina gepubliceerd waarin het duidelijk maakt wat de App Store voor Apple betekent. Eén van de punten die Apple daar maakt is onder andere dat alle ontwikkelaars gebruik kunnen maken van de App Store, onafhankelijk van hun grootte.

Citaat
Built for growth and scale.

We built the App Store to make it easy for everyone — from individuals to large teams — to distribute apps in the thriving app economy and successfully run and grow a global business. The App Store empowers you to scale your app distribution worldwide using a variety of business models. And with access to extensive app management tools and marketing resources, you can turn your apps into incredible opportunities. Since Apple launched the App Store in 2008, developers have been paid $155 billion on the App Store.
https://developer.apple.com/app-store/features/images/analytics-large_2x.png
Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’
 #AppStore
geplaatst door: Robert
antw: Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’
reactie #1 geplaatst: 28 september 2020 - 20:27
Ach, gut.... de huillies hebben zich verenigd. #MOP@TEA (Maximize Own Profit @ The Expense of Apple)
geplaatst door: macqintosh
iPhone 11 64GB (2020) / iMac 27" 5K (2017) / Apple TV 4 64GB (2015) / MacBook Pro 13" Retina (early 2015) / iPhone 6+ 64GB (2014)
antw: Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’
reactie #2 geplaatst: 28 september 2020 - 22:18
Fijn Robert, dat je webpagina's met bewegende beelden kan zien op je Apple device zonder dat Apple daar geld voor vraagt. (of krijgt). Moest er nog bijkomen. Kan even niet volgen welk argument hier dan onderuit gehaald zou worden.

Nog niet zo lang geleden werd Microsoft door de EU verplicht Explorer los te koppelen van het besturingssysteem. Met goede reden. MS had ook de mediaplayer al in het systeem versleuteld. Resultaat zou desastreus zijn. Apple zou al lang op de fles zijn gegaan.

Nu vertoont Apple een vergelijkbaar kunstje. Wat nu? In enkele jaren tijds is Apple van een manke Nelis omgetoverd tot een grootste multinational ever. Macht corrumpeert. Ook Apple.
geplaatst door: PjotriDVDguru
antw: Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’
reactie #3 geplaatst: 29 september 2020 - 06:32
In het geval van Proton gaat het om ProtonVPN.
Omdat ik Protonmail en ProtonVPN gebruik kreeg ik een mail over deze actie.
Onderstaand een deel van de verklaring van Proton, originele tekst was Engels maar is vertaald door G translate:

“Citaat”:
In januari 2020 heeft ProtonVPN een update van zijn iOS-appbeschrijving ingediend in de App Store.  De nieuwe beschrijving benadrukte de functies van ProtonVPN, inclusief de mogelijkheid om 'gecensureerde websites te deblokkeren' met de app.
 Hoewel ProtonVPN sinds 2018 in de App Store stond en de basisfunctionaliteit van onze VPN niet is veranderd, wees Apple abrupt de nieuwe app-versie af en dreigde ProtonVPN volledig te verwijderen.  Ze eisten dat we deze taal rond anticensuur zouden verwijderen, omdat de vrijheid van meningsuiting in sommige landen ernstig wordt beperkt.  De opties zijn conform of worden verwijderd uit de App Store.  Wat het meest verontrustend is, is dat Apple heeft verzocht om de verwijdering van de taal rond censuur in ALLE landen waar onze app beschikbaar is, in feite het bieden van autoritaire regeringen, zelfs in landen waar de vrijheid van meningsuiting wordt beschermd. “Einde citaat”

De hele verklaring was veel langer en ging ook in op de vergoeding die Apple vraagt.
Ook was er een alinea waarin ze beschreven hoe Apple meewerkt met de autoriteiten in Hongkong door een app te weigeren van een krant die achter de democratiseringsbeweging stond. Of in China waar ze braaf meewerkten met de autoriteiten daar en verder gingen dan Google met aanvaarden van de beperkingen die opgelegd werden.

Geld stinkt niet is het spreekwoord, maar ik vind dit tamelijk onfris ruiken als het klopt wat Proton beweert.  :thumbs-down:

Hier de link naar de verklaring van Proton
geplaatst door: ouwemac
Voorzichtig met Covid; Rawạng kho wid d̂wy ระวังโควิดด้วย. Swasdii Khrab Khun  สวัสดี ครับ คุณ
antw: Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’
reactie #4 geplaatst: 29 september 2020 - 08:19
In het begin wilde Steve Jobs geen apps/AppStore want alles kon best met browsertechnologie. De AppStore kwam er niet voor niets: hij had het toen fout. Kunnen we in 2020 wel wat we in juni 2008 toen de AppStore werd geïntroduceerd, niet konden?
geplaatst door: A Henket
antw: Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’
reactie #5 geplaatst: 29 september 2020 - 08:46
Het is de moeite om alle tien punten van de Coalition for App Fairness op je gemak door te lezen, bijvoorbeeld deze twee:

Citaat
1. No developer should be required to use an app store exclusively, or to use ancillary services of the app store owner, including payment systems, or to accept other supplementary obligations in order to have access to the app store.

9. No app store owner should prohibit third parties from offering competing app stores on the app store owner’s platform, or discourage developers or consumers from using them.
Ze willen dus dat iOS net zo wordt als een Mac of PC. Lijkt mij een ontzettend stom idee, de reden dat iOS veel geslotener is was tenslotte dat een telefoon hogere eisen aan betrouwbaarheid en privacy.

En dat opgegeven moeten worden omdat deze partijen meer winst willen maken?

Citaat
4. Every developer should always have access to app stores as long as its app meets fair, objective and nondiscriminatory standards for security, privacy, quality, content, and digital safety.
En wie gaat over die criteria beslissen? De Coalition for App Fairness zelf?


@ouwemac: kan me voorstellen dat Apple hier in een lastig parket zit, omdat het ook aan lokale wetgeving moet voldoen (die niet altijd even prettig is, en dat is natuurlijk zachtjes uitgedrukt).

@A Henket: sneller internet?
geplaatst door: GeorgeM
antw: Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’
reactie #6 geplaatst: 29 september 2020 - 10:43
Wat de kwestie Apple-China betreft, heb ik begrip voor beide (wat uiteraard niet impliceert dat ik beider standpunten deel; verre van dat).

China is voor Apple van vitaal belang, als produktieland èn als afzetmarkt. Ik vind het logisch dat Apple daar zeer voorzichtig mee omgaat. En het is een illusie te denken dat Apple de Chinese machthebbers een diktaat kan opleggen. Als Apple dat werkelijk zou proberen en het hard zou gaan spelen, worden er in China binnenkort geen Apple-produkten meer gemaakt of verkocht. Zo simpel is het. En dan zullen de concurrenten van Apple zich haasten dat gat op te vullen, en op hun apparaten precies dezelfde censuurmaatregelen accepteren die Apple meende te moeten weigeren. De Chinezen laten zich namelijk niet met de rug tegen de muur zetten; en echte vrije meningsuiting, dat willen ze daar niet.

En ook voor dat laatste kan ik enig begrip opbrengen. De vrees dat, als je de teugels laten vieren, de zaak uit de hand gaat lopen, in een immens land met zoveel verschillende bevolkingsgroepen, is namelijk niet ongefundeerd. Zowel de communistische revolutie als de zg. grote sprong voorwaarts zijn gepaard gegaan met een enorm bloedbad. Vooral de laatste heeft peilloze ellende over China gebracht. Oudere Chinezen, die dit bewust hebben meegemaakt, praten daar nog steeds liever niet over.

En het is echt een illusie om te denken dat je in een land met een fundamenteel andere cultuur dan de westerse binnen een of twee generaties op vreedzame wijze een democratisch systeem uit de grond kunt stampen. Wij hebben er ook eeuwen over gedaan om dat spel te leren; en ook aan deze kant van de wereld gaat het nog regelmatig helemaal fout.

Ik denk dat op de vraag: "Is China nu een vrijer land dan vijftig jaar geleden?", de meeste mensen met kennis van zaken "ja" zullen antwoorden. Misschien moet je soms gewoon de tijd zijn werk laten doen.
geplaatst door: Timotheus
antw: Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’
reactie #7 geplaatst: 30 september 2020 - 15:24
@Thimoteus

Concluderend lijkt het alsof je zegt: Apple wil graag productie en afzet in China, dus die censuur van Apple is OK want het is eigenlijk censuur van China.
Die is dan weer niet OK maar zal wel overwaaïen.
geplaatst door: PjotriDVDguru
antw: Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’
reactie #8 geplaatst: 30 september 2020 - 15:33
Sinds strafexcercities waarbij hele dorpen zijn uitgemoord, gebieden veroverd en opium gelegaliseerd moest worden op straffe van nog meer uitroeiing (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Opiumoorlogen), heeft China hardhandig geleerd hoe het fout kan gaan.
Voorlopig zie ik niet gebeuren dat "de tijd zijn werk zal doen" zoals Timotheus bedoelt.
geplaatst door: PjotriDVDguru
antw: Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’
reactie #9 geplaatst: 30 september 2020 - 16:27
De Epic Games/Spotify vs Apple kwestie heeft weinig met Apple en China te maken Thimotheus..? En nu nog opiumoorlogen erbij halen, ja hoor :sleepy:...

geplaatst door: boiing
antw: Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’
reactie #10 geplaatst: 30 september 2020 - 17:54
Ze willen dus dat iOS net zo wordt als een Mac of PC. Lijkt mij een ontzettend stom idee, de reden dat iOS veel geslotener is was tenslotte dat een telefoon hogere eisen aan betrouwbaarheid en privacy.
Dat lijkt mij ook een oliedom idee, bij Epic lijken ze beter in marketing (= deze actie) dan nadenken (zie de idiote ideeën van de Coalition for App Fairness).
geplaatst door: anraadts
antw: Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’
reactie #11 geplaatst: 30 september 2020 - 18:02
Inderdaad, de argumenten zijn niet heel sterk. Bij Google proberen ze hetzelfde zo te zien. Ik begrijp het op zich wel hoor, en daarom is het best interessant wat rechters hierover gaan oordelen.
geplaatst door: boiing
antw: Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’
reactie #12 geplaatst: 30 september 2020 - 18:33
De rechter lijkt in ieder geval niet erg onder de indruk van de argumenten van Epic.
geplaatst door: anraadts
antw: Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’
reactie #13 geplaatst: 1 oktober 2020 - 09:22
Mogelijk dat een jury daar anders naar kijkt.
geplaatst door: PjotriDVDguru
antw: Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’
reactie #14 geplaatst: 1 oktober 2020 - 13:14
De Epic Games/Spotify vs Apple kwestie heeft weinig met Apple en China te maken Thimotheus..? En nu nog opiumoorlogen erbij halen, ja hoor :sleepy:...
@Boiing:Dat Timotheus China erbij haalde kwam door mijn bijdrage over ProtonVPN.
Net als de opiumoorlogen van PjotriDVDGuru, waarmee hij historisch een mooi punt maakt over de agressie van het “Vrije Westen”. :thumbs-up:.

Leestip hierover Pankaj Mishra: “op de ruïnes van het imperialisme”

Voor al mijn leestips geldt dat ze te koop zijn in Books van Apple.
Verdienen die ook nog wat :devil:
geplaatst door: ouwemac
Voorzichtig met Covid; Rawạng kho wid d̂wy ระวังโควิดด้วย. Swasdii Khrab Khun  สวัสดี ครับ คุณ
antw: Partijen tegen Apple verenigd in ‘Coalition for App Fairness’
reactie #15 geplaatst: 1 oktober 2020 - 13:18
Voor al mijn leestips geldt dat ze te koop zijn in Books van Apple.
Verdienen die ook nog wat :devil:
Haha! Klopt, ging mij meer om het feit dat dit zo interessant is voor verdere discussie dat iemand hier beter een nieuw draadje voor zou kunnen maken :wink:.

Dank voor de boek-tip, lijkt me wel wat. Vrees wel dat het dan via bol.com op de e-reader gaat :biggrin:.
geplaatst door: boiing