https://www.macfreak.nl/modules/news/images/FaceID-icoon.jpg
Rechtszaak waar gezichtsherkenning hoofdrol zou kunnen spelen
Apple wordt dagelijks meerdere keren aangeklaagd. De meeste van die zaken hebben geen schijn van kans, of worden buiten de rechtszaal geschikt. Tot veroordelingen komt het eigenlijk alleen maar als Apple zeker is van het eigen gelijk, de zaak tot aan het eind uitvecht en uiteindelijk toch verliest.

Recent is er weer een zaak aangespannen tegen Apple, deze valt op door het grote bedrag dat geëist wordt, en omdat gezichtsherkenning een rol speelt. Het gaat om een 18 jarige man, Ousmane Bah, die zegt dat iemand zijn identiteit stal toen die zich in een Apple Store registreerde, waarbij Apple het uiterlijk van de dief vastlegde en verbond aan die identiteit. Met die identiteit werden daarna spullen gestolen in Apple Stores in New Jersey, Delaware, Manhattan en Boston, waarna Ousmane Bah voor het gerecht gedaagd werd.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleFifthAvenueNewYork.jpg
Rechtszaak waar gezichtsherkenning hoofdrol zou kunnen spelen


Ousmane Bah eist nu één miljard dollar van Apple, op zich niet zo heel erg opvallend omdat enorm hoge bedragen eisen in de VS wel vaker gebeurt. Wat vooral opvalt is de claim dat Apple opnames maakt van klanten in de Apple Stores en vervolgens gezichtsherkenning zou gebruiken, In de aanklacht staat dat als volgt:

Citaat
Apple’s use of facial recognition software in its stores to track individuals suspected of theft is the type of Orwellian surveillance that consumers fear, particularly as it can be assumed that the majority of consumers are not aware that their faces are secretly being analyzed.

Apple staat natuurlijk bekend om verreweg de best werkende gezichtsherkenning op een telefoon, geïntroduceerd op de iPhone X in november 2017, en nog steeds niet geëvenaard. Maar als Apple inderdaad beelden zou maken van klanten met dit doel, zonder dat te communiceren, dan zou dit muisje nog wel eens een staartje kunnen hebben.

Tenminste, als het inderdaad tot een zaak komt en Apple deze zaak niet schikt. Maar als dat laatste het geval is dan lijkt het voor de hand te liggen dat privacy waakhonden zich hier op gaan storten.


met dank aan forumlid 'Nicodemus', die dit nieuws als eerste meldde


 
Maandelijks trekt MacFreak meer dan 75.000 bezoekers, die hier gemiddeld ruim 4 minuten zijn. Al deze mensen zijn te bereiken door onder andere sponsoring, advertenties of pagelinks; de mogelijkheden daarvoor zijn op deze pagina te vinden.
Laatst bewerkt op: 24 april 2019 - 12:54 door Nicodemus
geplaatst door: Robert
antw: Rechtszaak waar gezichtsherkenning hoofdrol zou kunnen spelen
reactie #1 geplaatst: 24 april 2019 - 15:57
O heerlijk, een nieuwe soap. Gezichtsherkenning in de Apple Store. Waardoor Apple ons gericht reclame kan sturen omdat ons gezicht al in apple’s Database voorkomt. En het wordt nog spannender want Apple beweert dat ze niet bij onze data en dus gezicht in de cloud kan.
geplaatst door: Jurriaan
5s iOS 12 | Air2 iPadOS | iMac ‘08
antw: Rechtszaak waar gezichtsherkenning hoofdrol zou kunnen spelen
reactie #2 geplaatst: 24 april 2019 - 19:14
Apple geeft zelf aan geen face recognition te gebruiken. Vooropgesteld dat het technisch wel kan is het voor een winkelbeveiliging schieten met een kanon op een mug. Waarschijnlijker is dat er een foto van de dader is gedeeld met de diverse winkels, dat doet de appie ook met notoire winkeldieven en dan is het dus niets bijzonders. Er wordt trouwens niets gezegd over onze gegevens in de cloud en de gezichtsherkenning van je iPhone.
geplaatst door: MdH
antw: Rechtszaak waar gezichtsherkenning hoofdrol zou kunnen spelen
reactie #3 geplaatst: 24 april 2019 - 19:30
ik  lees dit:

"The ID listed his name, address and other personal information — but did not include a photo."

Dus hoe is de naam aan het gezicht gekoppeld, als iemand, met een ander gezicht lijkt me, zijn ID kaart heeft gebruikt?
Het gezicht van de dief is dus gekoppeld aan Bah's ID kaart.
Politie pakt Bah op en ziet een ander hoofd:

"The NYPD arrested him on Nov. 29, but a detective working the case viewed surveillance footage from the Manhattan store and concluded that the suspect “looked nothing like” Bah, his lawsuit states."

Dus eigenlijk mag hij blij zijn dat Apple zijn gezicht heeft "opgeslagen", want anders was het een stuk moeilijker voor hem geworden.

of mis ik iets?
geplaatst door: peterdh
Sathu Thai Massage, Groet, Peter