https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Siri-Sierra-icon.jpg
Siri-oprichter Tom Gruber over Kunstmatige Intelligentie
De ontwikkeling op het gebied van Kunstmatige Intelligentie gaat op dit moment erg snel, en de voorspellingen van wat deze techniek allemaal gaat brengen zijn dan ook niet van de lucht. Een voorbeeld: Facebook voorspelt dat ze over een aantal jaar onze gedachten zullen kunnen lezen en dat we in staat zullen zijn om met onze huid te luisteren.

Nu zal Facebook niet ieders voorkeur hebben als de lezer van onze gedachten, het is hoogstwaarschijnlijk nu al het bedrijf dat de meest uitgebreide profielen van de meest mensen ter wereld heeft. Daar tegenover staat Apple, het bedrijf heeft tenslotte keer op keer laten weten geen enkele interesse te hebben in de dingen die we waarschijnlijk liever privé houden, en heeft door dit keer op keer te zeggen inmiddels voor een groot gedeelte de reputatie van het bedrijf hiermee verbonden.

Eén van de mensen die bij Apple bezig is met het werk aan Kunstmatige Intelligentie is de mede-oprichter van Siri, Tom Gruber. Die heeft recent een TED-talk gehouden, en daar kwamen een aantal interessante dingen uit. De titel van deze TED talk was trouwens "Our Robotic Overlords", waarmee de toon al meteen gezet werd.

Eén van de dingen waarvan Tom Gruber denkt dat Kunstmatige Intelligentie ons gaat helpen is met het verbeteren van ons geheugen, of het helpen met het vullen van de hiaten daarin.
Citaat


What if you could have a memory that was as good as computer memory and is about your life? What if you could remember every person you ever met. How to pronounce their name? Their family details? Their favorite sports? The last conversation you had with them?


Hij denkt trouwens dat de vooruitgang in dit veld inmiddels niet meer te stoppen is, hij gebruikte zelfs het woord onvermijdelijk (inevitable). Tegelijkertijd maakte hij ook duidelijk dat het met dit soort data nog belangrijker wordt dat die goed beveiligd is. Er zijn tenslotte genoeg partijen te vinden die hiervoor veel geld over zouden hebben.

Hij denkt ook dat Kunstmatige Intelligentie gaat helpen voor bijvoorbeeld mensen die lijden aan Alzheimer, zoals nu Siri al mensen met handicaps enorm kan helpen. Zo vertelde hij iets over een vriend van hem, die zowel blind als verlamd is, en die enorm geholpen is door Siri en de Kunstmatige Intelligentie die daarachter zit. Het helpt zijn vriend om echt menselijke realties op te bouwen, iets wat daarvoor veel moeilijker was.

Wil je meer lezen over deze TED-talk van Tom Gruber, dat kan in dit artikel van Axios en op deze pagina van Business Insider.


geplaatst door: Robert