https://www.macfreak.nl/modules/news/images/27-inch-iMacRetina5K-2019-icoon.jpg
Sommige nieuwe iMacs hebben af en toe een vreemd lijntje in beeld
Heb je recent een net uitgebrachte iMac gekocht, let dan even op of die niet af en toe een vreemd horizontaal lijntje laat zien. Waarschijnlijk gaat het alleen om modellen met de AMD Radeon Pro 5700 XT videokaart, maar op dit moment is dat nog niet zeker.

Het gaat hier niet om een erg groot probleem, maar wel om iets vreemds. Bij mensen die er last van hebben verschijnt er van tijd tot tijd even een horizontaal streepje in beeld, dat net zo snel weer verdwijnt. In de video hieronder is het te zien, maar je moet goed kijken omdat het alweer zo snel voorbij is. Het verticale lijntje wat in de video te zien is heeft trouwens helemaal niets met dit probleem te maken, dat was gewoon al in beeld.


Verder hebben de mensen die dit zien nergens last van, en het lijkt ook niets maken te hebben met het belasten van de processor, de videokaart, of wat dan ook.

De video hierboven komt uit dit draadje op Apple’s eigen Communities, daar vind je ook de verdere uitleg en een foto. Ook kan je zien dat de gebruiker die het als eerste meldt de meest recente versie van Catalina draait (10.15.6), en dat hij een AMD Radeon Pro 5700 XT met 16 GB geheugen in zijn Mac heeft.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iMac2020AMDRadeonPro5700XTProbleem.jpg
Sommige nieuwe iMacs hebben af en toe een vreemd lijntje in beeld

klik op de afbeelding voor een grotere versie

Het lijkt hier om een klein aantal mensen met dit probleem te gaan, het draadje is op 26 augustus gestart en op dit moment zijn er nog maar acht reacties van mensen met hetzelfde probleem. En het lijkt niet om een probleem met de hardware te gaan, maar iets in de driver van de videokaart. Want meerdere gebruikers melden dat ze er in Windows 10 geen last van hebben.


met dank aan forumlid ‘Mac OS X’, die dit nieuws als eerste meldde #iMac
geplaatst door: Robert
antw: Sommige nieuwe iMacs hebben af en toe een vreemd lijntje in beeld
reactie #1 geplaatst: 1 september 2020 - 14:18
Ondertussen telt de poll die je kan lezen op macrumors al meer dan 60 % gevallen die de glitch hebben opgemerkt.  Echter nog geen enkele reactie uit Belgie of Nederland.  Apple vraagt zo veel mogelijk feedback dus is het misschien interessant als er mensen zijn die deze configuratie al in huis hebben, om hun bevindingen toch hier of op andere bulletins te posten. 
geplaatst door: Haplodepatrijn
antw: Sommige nieuwe iMacs hebben af en toe een vreemd lijntje in beeld
reactie #2 geplaatst: 2 september 2020 - 11:42
Vroeger... toen we nog van die mooie beeldbuizen hadden zweerden sommige mensen bij Triniton schermen van Sony (welke ook door Apple gebruikt werden) waar steevast een horizontale "stabilisatiedraad" zichtbaar was. Permanent...   :sigh:

geplaatst door: davidem
• iMac 27" • MacBook Pro • Macbook • Blackbook • iMac G5 • MacMini G4 • iMac G3 • Mac LC II • Mac SE • iPods, iPhones, iPad... Oh, and I've never switched...
antw: Sommige nieuwe iMacs hebben af en toe een vreemd lijntje in beeld
reactie #3 geplaatst: 2 september 2020 - 12:10
Dat is niet vergelijkbaar met wat er nu aan de hand is. Die stabilisatiedraad (ik had er zelfs twee in mijn 17") waren veel dunner dan een beeldlijn. Verder waren ze strategisch geplaatst, niet in het midden van het beeld en niet dwars door beeldpunten.
geplaatst door: zwap