geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone12And12Max-icoon.jpg
Studie: Night Shift helpt niet voor betere nachtrust
In maart 2016 bracht Apple iOS 9.3 uit, en één van de nieuwe dingen daarin was toen Night Shift. Door dit in te stellen Instellingen → Scherm en helderheid kan je jouw iPhone of iPad automatisch op een bepaalde tijd het scherm een veel warmere kleur laten weergeven.

Het idee daarachter was om ’s avonds minder blauw licht in je ogen te laten schijnen, waardoor het gebruik van je smartphone minder negatieve invloed op je nachtrust zou hebben. Maar een net uitgebrachte studie laat zien dat Night Shift niet of nauwelijks invloed hierop heeft. De conclusie is dat het enige wat echt helpt tegen slapeloosheid of moeilijk in slaap komen door smartphone-gebruik simpelweg het wegleggen van je smartphone is.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS14-iPhone11ProControlCenterNightShiftAnimation.gif
Studie: Night Shift helpt niet voor betere nachtrust


De studie werd uitgevoerd met iPhones onder 167 jong volwassenen, tussen 18 een 24 jaar en 71,3 procent van de mensen die meededen waren vrouw. Hun slaappatronen werden gemeten met accelerometers die om de pols werden gedragen. De resultaten kan je hieronder lezen:

Citaat
Conclusions

Across our full study sample, there were no differences in sleep outcomes attributable to Night Shift. For individuals who regularly obtained adequate sleep, abstaining from screen use resulted in better quality sleep than did phone use with Night Shift enabled.
Wil je meer weten over Night Shift en hoe je dat instelt, de uitleg daarover is hier te vinden. #iPhone
Studie: Night Shift helpt niet voor betere nachtrust
5 mei 2021 - 23:44    reactie #1
geplaatst door: imex
Ik heb zelf geen onderzoek gedaan, maar ik vind het wel prettiger en de helderheid verminderen helpt zeker.
'They want to make the best computer'
Studie: Night Shift helpt niet voor betere nachtrust
6 mei 2021 - 18:30    reactie #2
geplaatst door: MacSea
Ik draag een office/computerbril. Bij mijn vorige hadden de glazen een blauwfilter (was mij sterk aangeraden in de winkel, zeker omdat ik ook al een slechte slaper ben en op dat moment was het ook een gratis promo optie). Ik vond het echter niet zo prettig (meer reflectie, blauwe schijn soms bij licht van achter mij) en toen ik nu om nieuwe glazen ging vroeg ik om het zonder te doen (was intussen ook weer betalende optie), hun reactie was: doen we al een tijd zonder mensen vinden dat het niet/weinig helpt.
Dus zelfde verhaal daar.
mvg Glenn Verhalle • Administratieve software voor reclame- en communicatie bedrijven: http://www.thinx.be
Studie: Night Shift helpt niet voor betere nachtrust
6 mei 2021 - 21:11    reactie #3
geplaatst door: jaco123
Night Shift heeft me nooit zo kunnen bekoren, maar zonder f.lux zit ik 's avonds echt met mijn ogen te knijpen. (heel af en toe moet ik f.lux even uitzetten om in te loggen bij de Rabobank die een soort gekleurde QR-code gebruikt die niet meer herkend wordt als f.lux het blauw eruit haalt).

Bij mijn vorige bril had ik ook in eerste instantie glazen met een blauwfilter. Klonk goed, maar er werd niet bij verteld dat dat betekent dat je overdag geen wit meer kunt zien. Echt verschrikkelijk: elk wit papiertje was geel  :yucky:
(Gelukkig werd dit door mijn opticien gratis omgeruild, kwam mogelijk ook omdat hij de glazen niet helemaal goed geslepen had, waardoor het multi-focaal deel net iets te hoog zat)
Studie: Night Shift helpt niet voor betere nachtrust
6 mei 2021 - 22:41    reactie #4
geplaatst door: Flix
Jaco123, wat is het verschil in de uitvoering van Night Shift en die van f.lux?
Studie: Night Shift helpt niet voor betere nachtrust
6 mei 2021 - 23:11    reactie #5
geplaatst door: jaco123
Ik heb het idee dat f.lux veel en veel geavanceerder is.

Mijn gevoel (maar dat is een beetje subjectief) is dat Night Shift nogal gelig is. Daarnaast heeft f.lux behalve aan avond-stand ook nog een nachtstand die nog een stapje verder gaat (daarvoor moet je instellen hoe laat je opstaat, zodat f.lux op tijd n een stand gaat waar je vanzelf slaperig van wordt). Over het algemeen is f.lux veel verfijnder en heb je meer instelmogelijkheden.

Misschien komt het ook gewoon omdat ik f.lux al gebruikte voordat Apple het idee gejat heeft en eerst in iOS en later in macOS gebouwd heeft en ben ik gewoon trouw aan het origineel.

Zie verder bijvoorbeeld:
https://thehouseofmoth.com/f-lux-vs-night-shift/
https://www.imore.com/night-shift-vs-flux-whats-difference

Hier valt ook te lezen dat f.lux een stuk verder gaat en dat Night Shift maar een vrij mager effect heeft en meer voor het grote publiek bedoeld is die niet snapt dat het ok is dat kleuren er 's avonds en 's nachts anders uitzien.

Om weer terug naar dit onderwerp te gaan: Het lijkt erop dat er inmiddels wetenschappelijk aangetoond is dat Night Shift niet veel doet. Interessant zou zijn om te achterhalen wat het effect van f.lux is.
Studie: Night Shift helpt niet voor betere nachtrust
7 mei 2021 - 08:55    reactie #6
geplaatst door: Mr Mojo
De professor die het onderzoek leidde heeft nog wel een interessante theorie over waarom er geen effect gemeten is:

"While there is a lot of evidence suggesting that blue light increases alertness and makes it more difficult to fall asleep, it is important to think about what portion of that stimulation is light emission versus other cognitive and psychological stimulations," said Jensen.

Volgens die theorie is het dus eerder de "inhoud" van het blauwe licht welke het grootste effect heeft bij smartphone gebruik voor het slapen.
Studie: Night Shift helpt niet voor betere nachtrust
7 mei 2021 - 10:53    reactie #7
geplaatst door: Timotheus
Misschien niet voor betere nachtrust, nee. Maar ik werk sinds geruime tijd ook overdag met een donkere achtergrond: bv. documenten met grijze letters tegen een donkerblauwe achtergrond. In het begin lijkt dat een beetje somber, maar je went er gauw aan, en het is beslist rustgevender voor je ogen.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
Studie: Night Shift helpt niet voor betere nachtrust
7 mei 2021 - 11:14    reactie #8
geplaatst door: Flix
Mijn gevoel (maar dat is een beetje subjectief) is dat...
...naar een stand gaat waar je vanzelf slaperig van wordt.
...voordat Apple het idee gejat heeft.
Meer dan subjectief. Ik zou zelf zeggen: onzin.
Een stand waarin je 'slaperig' wordt? Dat zou wel een mooie droom zijn.

Dat 'blauwe licht' probleem was al lang bekend, en alhoewel f.lux eerder met een instelling kwam, kan het zijn dat Apple hier ook al mee bezig was (en Apple is meestal niet nr.1 met het implementeren van allerlei hippe features), en kan het evengoed zijn dat f.lux het van Apple of een andere bron heeft 'gejat'. Ik vind het daarom een valse bewering.
Studie: Night Shift helpt niet voor betere nachtrust
7 mei 2021 - 12:38    reactie #9
geplaatst door: jaco123
Ook goed hoor. Voor mij werkt het. de "bedtime"-stand waar f.lux hier rond een uur of 11 langzaam naar over gaat zorgt er voor dat ik doorgaans weer voor middernacht in bed lig. Voordat ik f.lux gebruikte was dat dat meestal 1-2 uur.
Zit ik nu 's avonds op een computer zonder f.lux dan voelt het alsof iemand een schijnwerper in je gezicht schijnt.

En sorry dat ik iets zei waarmee ik Apple beledigde. Als Apple er al die jaren al aan gewerkt had, dan was Night Shift wel verfijnder geweest. Ik vind Night-Shift qua features en effect gewoon een stuk minder dan f.lux. Daarmee vind ik de Night-Shift functie dus een beetje Apple-onwaardig, of misschien hebben ze dat bewust gedaan om f.lux nog bestaansrecht te laten behouden? Niemand die het weet, dus het blijft gissen.

Ik zou zeggen: gebruik Night Shift, gebruik f.lux, of gebruik helemaal niks. Doe gewoon wat je zelf prettig vind.
Whatever works, iedereen blij  :shakehands:?
Studie: Night Shift helpt niet voor betere nachtrust
7 mei 2021 - 12:43    reactie #10
geplaatst door: GeorgeM
Toen er steeds meer studies kwamen over blauw licht kwam Apple met Night Shift. Hadden ze dat niet moeten doen omdat er al een app was die de kleur van het scherm aanpast? Is het aanpassen van de kleur van het scherm zo revolutionair?

En dat Night Shift veel minder ver gaat lijkt me ook logisch, als dat te ver zou gaan zou het teveel opvallen, en zou Apple's helpdesk dus weer platgebeld worden door mensen die zich afvragen waardoor dat komt (want allang vergeten dat ze dat zelf ingesteld hebben).
Studie: Night Shift helpt niet voor betere nachtrust
7 mei 2021 - 12:46    reactie #11
geplaatst door: Flix
Doe gewoon wat je zelf prettig vind.
Whatever works, iedereen blij  :shakehands:?
Dat vind ik nou wel weer een mooie insteek👍🏻: gebruik hetgeen waar je blij van wordt! 😘