antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #75 geplaatst: 21 juni 2018 - 05:43
Citaat
En de ironie in deze? Je kunt duidelijk zien dat Apple's G4/G5 en latere Mac Pro als inspiratie heeft gediend bij Hewlett-Packard :music:

Doel je op de HP Zbook G4? :smile:

https://tweakers.net/pricewatch/compare/809099;785873/
geplaatst door: puk1980
Ik luister nu naar The League Unlimited Orchestra.
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #76 geplaatst: 21 juni 2018 - 08:46
Ik zie nu dit draadje en heb genoten van de diverse reacties die vaak terecht zijn zowel voor als tegen de klacht van de upgrade. Ik kan natuurlijk mijn voor en tegen opsommen maar in deze niet zo erg belangrijk denk ik.
Belangrijkste is eigenlijk in mijn ogen dat zodra Apple met iets komt wat men met die 10 miljard heeft bedacht we allemaal denken hoe komen ze er op en waarom heeft een ander bedrijf daar niet aan gedacht die vaak met veel meer investeringen probeerd iets te bedenken. (Samsung wat heeft die met al zijn ontwikkelings kosten nu voor innovatiefs opgeleverd ?). MAW we wachten maar af op veroudeerde hardware die nog niets te kort komt voor 95% van de gebruikers.
geplaatst door: pjottervmr
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #77 geplaatst: 21 juni 2018 - 08:57
Probeer af en toe ook te relativeren . . .
Producten komen vroeg of laat in een 'fase' terecht waar de ontwikkelingen stil staan. Mijn stofzuiger gaat gewoon mee totdat hij het niet meer doet en dan koop ik min meer dezelfde stofzuiger terug. Wees blij. Scheelt een hoop stress!
geplaatst door: Ziegler
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #78 geplaatst: 21 juni 2018 - 09:13
@ Ziegler: als stof steeds moeilijker op te zuigen zou zijn, dan zou het prettig zijn als nieuwe stofzuigers krachtig genoeg zouden zijn om dat ook te kunnen opzuigen.
geplaatst door: GeorgeM
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #79 geplaatst: 21 juni 2018 - 09:19
@doctor_apple
Mooi geschreven stuk, leest weg als een column.
geplaatst door: Bryan
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #80 geplaatst: 21 juni 2018 - 09:55
@doctor_apple
Mooi geschreven stuk, leest weg als een column.

Lol, dat doen alle postings van 'Doctor_apple'.  :hypocrite:


...en verstikt zich in zelfs relatief eenvoudige taken als 18 megapixel foto's bewerken, mailen en browsen tegelijk...

Ja, dat doen ook zoveel mensen die zo'n ding hebben aangeschaft, dat "18 megapixel foto's bewerken". Wat een flauwekul redenatie.
Wel ben ik het met je eens dat die series van MB's met maar 2 GB (het waren er gelukkig maar een paar) niet de beste keus was van Apple. Maar met 4 GB doet 95% van de mensen nog prima mee met de huidige tijd. Een pro had een ander ding gekocht, dus die hoeft zich daar niet boos over te maken.
geplaatst door: Flix
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #81 geplaatst: 21 juni 2018 - 09:57
Doctor Apple; ben het volledig met je eens. Als Apple gebruiker vanaf Power Macintosh (1994) een aardig stuk ontwikkeling meegemaakt. En als 3D Designer en werkend met een MacPro (2013) nu in een spagaat wat te doen... Mijn MacPro kan ik niet meer updaten. En dat is jammer want het is een werkpaard. Kan dagen renderen zonder een snik of hik.
Een iMac Pro? Een machine die begint te 'trottelen' zodra die echt moet werken? Ja, hij is wel dan nog steeds lekker stil. En net als mijn MacPro niet uitbreidbaar. Dat lesje heb ik nu wel geleerd. De 'nieuwe' MacPro die misschien in 2019 het licht gaat zien? Zolang CUDA niet wordt ondersteund door het systeem (macOS 10.13.5) blijft het knap lastig. Een uitkomst zou kunnen zijn een eGPU met CUDA kaarten (NVIDIA) die door macOS worden ondersteund. En dat... heeft Apple, zover mijn kennis nu gaat 'nog' niet geregeld.
geplaatst door: Bestek88
Pluk de dag en kus het gazon.http://www.BestOntwerp.nl
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #82 geplaatst: 21 juni 2018 - 12:31
@ HEXDIY, Bryan, Bestek88 en ook Flix: bedankt voor het compliment inzake de bijdrage.

@ Flix: ik ben met je eens dat niet elke consument 18 megapixel photo's gaat bewerken op een notebook. Maar bewerken is relatief en vergeet niet dat de resolutie van CONSUMENTEN Camera's alsmaar toeneemt, zo ook van je mobiele telefoon.

De meeste moderne telefoons hebben 12 of 18 Megapixel camera's "achterop", dus zo veraf van de werkelijkheid zit ik (denk ik niet).

Het punt wat ik probeerde te maken: de X220 (zelfde jaar, bijna zelfde specs) kon opgewaardeerd worden naar 16GB en Grotere SSD. Daarmee vliegt de machine. De MacBook zou dat in de basis ook kunnen, ware het niet dat alles is gesoldeerd en niet uit te breiden.

Mobiele telefoons "bij de concurrent" beschikken vaak over 4, 6 of 8GB RAM en 128 of 256GB Intern geheugen alsmede de mogelijkheid om een 256GB of 512GB SD kaartje erin te proppen. Samsung komt binnen enkele weken met een 512GB versie van de S9 ...

De X220 had ik kunnen uitbreiden met en 500GB SSD, het gaat erom: er is een vrije keuze naar gelang het profiel en behoefte van de gebruiker.

Dat is er dus niet met de MacBook Air 11" uit 2011. Het is 2GB tot eind van zijn bestaan. En Apple heeft dus beslist dat het toereikend is.

Wat weinigen weten overigens, is dat Windows 10 inmiddels ook Memory Compressie toepast. Wel eens bij stil gestaan wat het verschil is tussen geheugen compressie op 2GB en 16GB? Juist, de 2GB groeit (netto) mogelijk tot ergens 2,5GB of 3GB, de 16GB richting de 18/20GB of 24GB afhankelijk van de toepassingen.

Swappen gebeurt praktisch niet meer en met een volledig uitgeschakelde SWAP-file is het systeem abnormaal snel en crasht ook niet snel. Genoeg ruimte voor veel tabbladen, Microsoft Office 2016, Tidal/Spotify of Youtube Music en diverse andere applicaties concurrent. Op een oud beestje uit 2011 ...

Doe je dat na met 2 GB of 4 GB zonder dat je je SSD kappotswapt. Vergeet niet dat elke write op een SSD telt als "tear and wear" ...

Kortom, weinig duurzaam Apple's oplossing in mijn ogen. Maar hej, ik respecteer een andere visie hierin. We zijn immers allemaal Apple gebruikers en individuen en (gelukkig) kunnen die verschillen van inzicht  :shakehands:...

@ Puk1980: eigenlijk niet. Het is wel grappig dat je dat als voorbeeld hebt aangedragen. Ik doelde eerder op zaken als de uitbreidbaarheid, de airflow en de internals van de HP Z8 Workstation.

Zie onderstaand plaatje:

En de Airflow:En de Z8:Met vriendelijke groet,


Doctor Apple
geplaatst door: doctor_apple
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #83 geplaatst: 21 juni 2018 - 12:41
Mobiele telefoons "bij de concurrent" beschikken vaak over 4, 6 of 8GB RAM en 128 of 256GB Intern geheugen alsmede de mogelijkheid om een 256GB of 512GB SD kaartje erin te proppen. Samsung komt binnen enkele weken met een 512GB versie van de S9 ...

Verder prima verhaal, maar dit punt niet. Want de mogelijkheid om kaartjes er in te proppen laat Apple niet voor niets achterwege.

Over de hoeveelheid ellende die ik daarbij gezien heb zou ik een boek kunnen schrijven...
geplaatst door: GeorgeM
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #84 geplaatst: 21 juni 2018 - 13:43
@George_M: weet niet ... Heb hier een Android Tablet bij me met een 256GB SD Kaart ... Geen problemen ermee: werkt gewoon als onderdeel van het interne opslaggeheugen onder Android (geheugen kaart wordt bijgeschakeld tot het interne geheugen).

Op het zakelijke toestel draait er ook SD kaartje, maar dan met 128GB ... Dat is onder Android 8 en dat kaartje is als 'externe disk' bij de telefoon gevoegd.

Moet wel bekennen dat ik in tests, vooral onder Android 4, "vroegah" veel problemen ondervond, maar tegenwoordig hoor ik weinig problemen.

Wat niet weg neemt dat ieder z'n ervaringen anders kunnen zijn.

Dat Apple dat niet ondersteund, wil niet zeggen dat het per definitie een probleem hoeft te zijn. Apple ondersteund ook geen 3,5 mm Headphone jack meer ... Ook geen USB-C op de iPhone ... Al is het overigens zo, dat als Apple zich niet voor het begin van 2019 houdt aan de EUROPESE REGELGEVING, waarbij mobiele telefoons voorzien moeten zijn van een universele aansluiting, ze potentieel een grote boete kunnen krijgen.

Dus het zou me niets verbazen als onder de noemer van "vooruitgang" eindelijk aan de wet wordt voldaan.

Maar goed, laten we ons tot de kern beperken: "The sad state of Macintosh Hardware" ... iOS is een volgend topic, al is dat een stuk beter gesteld dan met Mac ...
geplaatst door: doctor_apple
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #85 geplaatst: 21 juni 2018 - 16:08
Die 'Sad State' vind ik o.a. blijken uit de opslag bij de iMac. Alleen de iMac Pro heeft een 1TB of 2TB SSD. De andere modellen moeten het doen met een Fusion Drive met 128GB SSD of zelfs met slechts 32GB SSD! Er zijn zelfs modellen die het moeten doen met een rotatieschijf van 1TB van 5400 rpm! Lachwekkend wanneer het niet zo triest zou zijn.
geplaatst door: peerzwart
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #86 geplaatst: 21 juni 2018 - 16:47
Lachwekkend. Triest. Maar wat nu als de verkoopcijfers ondanks dat heel redelijk zijn? Welke conclusie moeten we daaruit trekken? Dat Apple iets fout doet?
We stemmen met ons geld. Ik heb zo'n vermoeden dat Apple nog heel redelijke verkoopcijfers kent.
Overigens werk ik op zo'n fusiondrive. Draait prima hoor. Geen klachten.
geplaatst door: Ziegler
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #87 geplaatst: 21 juni 2018 - 17:37
Die verkoopcijfers zullen inderdaad best wel heel redelijk zijn, al zijn ze niet meer 'amazing'. Een belangrijke oorzaak is volgens mij daarbij het Apple imago en de moeite die verstokte Apple gebruikers hebben om naar een ander systeem over te stappen.

Het imago 'veilig' is alweer meer dan 15 jaar terug verdiend over de rug van het destijds zeer door virussen geplaagde Windows. De laatste jaren is het toverwoord 'privacy'. Dit zijn de termen waar Apple maximaal op inzet want dat versterkt het imago dat Apple 'geweldige' producten maakt.

De verstokte Apple gebruikers, waar ik mijzelf ook onder reken, zullen alleen als het niet anders meer kan overstappen op naar andere hardware, zie daartoe ook het betoog van doctor_apple. Apple heeft in de loop der decennia juist ook vanwege dat sterke imago een behoorlijk grote installed base van gebruikers. Het percentage switchers is zelfs in beroerde Apple jaren klein gebleven.

Apple moet het wel heel bont maken om dat percentage fors te laten toenemen. Het actuele gebrek aan nieuwe ontwikkelingen zou dat best eens kunnen inluiden.

@Ziegler, praat je over een Fusion Drive met 32 GB SSD?
Laatst bewerkt op: 21 juni 2018 - 17:42 door peerzwart
geplaatst door: peerzwart
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #88 geplaatst: 21 juni 2018 - 17:45
Ik heb van mijn werk een laptop met Windows 10. Ik neem al enige tijd een eigen MacBook mee. Die Toshiba irriteert me. Die laptop ligt ergens in een kast.
Overstappen is heel gemakkelijk en goedkoop, maar ik wil het vooralsnog niet.
geplaatst door: Ziegler
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #89 geplaatst: 21 juni 2018 - 18:05
Hahaha, en gelijk heb je! :happy:
geplaatst door: peerzwart
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #90 geplaatst: 21 juni 2018 - 20:07
Een belangrijke oorzaak is volgens mij daarbij het Apple imago en de moeite die verstokte Apple gebruikers hebben om naar een ander systeem over te stappen.
Apple heeft in de loop der decennia juist ook vanwege dat sterke imago een behoorlijk grote installed base van gebruikers.

Allemaal leuk, dat idee van de trouwe user base, en al helemaal de 'rechten' die sommigen aan dat 'verstokte' apple gebruik denken te kunnen ontlenen, maar klopt het ook?
Deze grafiek laat mij zien dat Apple de groei in Mac verkopen vooral van een nieuwe groep gebruikers moet hebben:
geplaatst door: Flix
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #91 geplaatst: 21 juni 2018 - 20:11
Dat bedoel ik met stemmen een euro. Men stemt massaal voor, dus wat doet Apple nu precies fout ?
geplaatst door: Ziegler
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #92 geplaatst: 21 juni 2018 - 22:08
We zijn ondertussen alweer 3 jaar verder dan het plaatje. Dit draadje gaat over de Sad State van nu, niet over de situatie van 3 jaar terug. Of bedoel je dat er in 3 jaar niets veranderd is? Dat is nu juist de kern van dit draadje  :cool:
geplaatst door: peerzwart
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #93 geplaatst: 21 juni 2018 - 22:42
Nee Peer, nu maak je een vreemde draai.
Jij hebt het over die trouwe user base en verstokte Apple gebruikers die zouden zorgen dat de verkoopcijfers "best wel heel redelijk zijn". En ik laat zien dat de verkoopcijfers zo goed zijn door de aanwas van de laatste 10 jaar, en dat is niet de groep waar jij het over hebt.
(Bovendien is de grafiek 2 jaar oud, want van 2018 kunnen er nog geen cijfers zijn.)

Heb ik hier een plaatje met de statistieken t/m 2017, en daar is ook weinig 'sad' aan. Plaatje laat zich niet invoegen: https://www.statista.com/statistics/276308/global-apple-mac-sales-since-fiscal-year-2002/
geplaatst door: Flix
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #94 geplaatst: 22 juni 2018 - 05:11
@ HEXDIY, Bryan, Bestek88 en ook Flix: bedankt voor het compliment inzake de bijdrage.
Van mij ook nog een compliment erbij.  :wink:

...Dat is er dus niet met de MacBook Air 11" uit 2011. Het is 2GB tot eind van zijn bestaan.
Ik was zo slim en vooruitziend toen dat 2GB toekomstgericht te weinig zo zijn. Heb dan ook die MacBook Air 11" - late 2010 - met 4GB (en 128GB SSD) gekocht.
Verbaasd me dat jij als pro in die jaren genoegen nam met 2GB.

Ik ben geen pro gebruiker, mijn Mac's dienen wel om mijn professie / beroep uit te oefenen als muziek en light-DJ maar veel power heb ik niet nodig.
Met 4GB draait mijn MacBook Air 11" (late 2010) nog prima mee met de huidige tijd zoals Flix Schrijft.
Gebruik hem nog steeds als vakantie-reiscomputertje en daarnaast doet het ook nog prima dienst met Arkaos Ledmaster software voor mijn discobar.
In mijn MacBook Pro uit 2011 heb ik voorbije jaar de 8GB wel vervangen door 16GB  daar ik em toch moest openen om de zelfgeplaatste SSD in 2013 die het begeven had, te vervangen.

Wel zo makkelijk dat zelf kunnen vervangen van werkgeheugen en opslagruimte.
Langs de andere kant: ik heb ook nog een MacBook Air 13 inch (model mid 2013) met 8GB en 500GB SSD en zie me nu 5 jaar later niet de behoefte krijgen daar meer geheugen of opslagruimte in te plaatsen moest het kunnen.

Mijn drie Mac laptops doen elk week-end probleemloos dienst voor mijn professie (zie foto in bijlage), maar mijn MacBook Pro zou ik wel graag willen vervangen. Niet alleen als passionele Macfreak, want die kan binnenkort - net als de MacBook Air 11" - niet meer mee met macOS Mojavé, maar ook voor een hoger resolutie voor mijn DJ software (Traktor), maar de nieuwe MacBook Pro staat me niet erg aan.
Ik sla em (nog even?) over.
Reden: toetsenbord, alleen usb-C poorten en geen mag-safe.

antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #95 geplaatst: 22 juni 2018 - 05:37
En oh ja, waar blijft verdorie die nieuwe Mac mini?  :mad:
Heb men twee Mac mini's uit 2011 al meer dan een jaar ingebouwd in men discobar via 19 inch rack (zie bijlage), nu zit ik thuis zonder!
Toch wel ergerlijk hoor dat Apple daar is geen werk van kan maken. Praatje van Tim Cook dat ze de mini niet vergeten zijn vullen geen gaatjes.

antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #96 geplaatst: 22 juni 2018 - 10:29
@Flix: Grappig dat het plaatje waar je naar verwijst het hoogste aantal in 2015 heeft waarna het stagneert of zelfs iets afneemt.

Afgezien daarvan heeft mijn gebruik van de term "installed base" wellicht tot een verkeerd begrijpen van mijn punt geleid. Engels is niet mijn moedertaal. Ik bedoel niet het aantal gebruikers van enkele jaren terug maar die van nu.

De meeste Apple gebruikers zijn nogal merktrouw, wat m.i. weer samenhangt met de investering in geld, tijd en energie die men heeft gedaan om zich het Apple systeem eigen te maken. Switchen omdat nieuwe hardware even op zich laat wachten ligt dan niet voor de hand.
geplaatst door: peerzwart
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #97 geplaatst: 22 juni 2018 - 10:32
Hoezo dan? Ze switchten de afgelopen jaren massaal naar Apple. Wat houdt hen tegen om terug te switchen?
Je verondersteld van alles, maar het wordt niet ondersteund door de realiteit.
geplaatst door: Ziegler
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #98 geplaatst: 22 juni 2018 - 10:39
@Flix, het plaatje waar je naar verwijst geeft niet de aantallen verkochte macs weer maar de revenuen van de verkoop. Tenminste dat vermoed ik. Het is sowieso een raar plaatje omdat het een site betreft waarop een  pakket voor statistische verwerking wordt aangeboden (Statistica). Het is mij niet duidelijk of dit een reëele weergave is. Ik heb het dan over dit plaatje:
276308-blank-754.png The Sad State of Macintosh Hardware

geplaatst door: peerzwart
antw: The Sad State of Macintosh Hardware
reactie #99 geplaatst: 22 juni 2018 - 10:43
Ze switchten de afgelopen jaren massaal naar Apple.
Cijfers? Links?
Wat houdt hen tegen om terug te switchen?
Precies wat ik al aangaf: geïnvesteerde geld, tijd en energie. Althans voorlopig.
geplaatst door: peerzwart