geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/tip.gif
Tip: hoe maak je de data op jouw iDevice zo veilig mogelijk
De discussie over de versleuteling van het besturingssysteem sinds iOS 8 zal nog wel even aanhouden, deze rechtszaak in New York zal daar zeker aan bijdragen. Daar bleek ook dat de politie een zogenaamde IP-Box had gebruikt, die genereert in 17 uur alle mogelijke viercijferige codes.

Zo'n IP-Box kost tegenwoordig trouwens maximaal 200 euro, de tijd dat een apparaat dat dit kan erg duur was ligt dus al ver achter ons. Dat betekent dat als je een iDevice hebt met een viercijferige code waar data op staat waarvan je niet wilt dat die in de handen van anderen komt, dat zo'n viercijferige code niet de veiligste optie is. Daarom een goed moment om de manieren waarop je jouw data het veiligst kan maken even op een rijtje te zetten.

Bescherm jezelf tegen eindeloos code uitproberen

Of je nu een code van meer cijfers hebt of eentje die uit 4 cijfers bestaat, het scenario van de IP-Box maakt duidelijk dat als iemand het lang genoeg probeert, dat die dan altijd in jouw iDevice zal kunnen komen. En dan hebben we het nog niet eens over de meest gebruikte codes. Want als iemand daar de top 20 van op jouw iDevice uitprobeert, dan heeft die al meer dan 33 procent kans om bij jouw data te kunnen.

Code 1234 is trouwens in gebruik bij meer dan 10 procent van alle gebruikers, dus dat is in ieder geval een code die je beslist niet moet gebruiken. Andere populaire codes, en die je dus ook beter niet kunt gebruiken, van die top 20 zijn 1111, 0000, 1212, 7777, 1004, 2000, 4444, 2222, 6969, 9999, 3333, 5555, 6666, 1122, 1313, 8888, 4321, 2001 en 1010. Vier keer hetzelfde cijfer gebruiken is dus populair, en helpt dan ook niet echt bij het goed beveiligen van jouw device.

Gelukkig heeft Apple ook een optie ingebouwd tegen het eindeloos uitproberen van jouw code. In Instellingen > Algemeen > Touch ID en toegangscode vind je onderaan de optie "Wis gegevens", met een duidelijke uitleg wat er gebeurt als je die aanzet:
Citaat

Wis alle gegevens op deze iPhone nadat 10 keer een foute toegangscode is ingevoerd.

Met andere woorden, een uitstekende optie om ervoor te zorgen dat anderen niet meer dan 10 keer kunnen proberen om erachter te komen wat jouw code is. Maar ook een moment om er zeker van te zijn dat jij niet iemand bent die ooit je eigen code vergeet, want dan heb je zelf natuurlijk ook nog maar 10 pogingen om daar weer achter te komen.

Eventueel zou je jouw code ergens op kunnen schrijven, maar dan wordt de plek die je daarvoor kiest natuurlijk wel erg belangrijk. Als je dat met pen en papier doet is het in ieder geval niet op afstand te hacken, als je dat op een andere adres achterlaat (bijvoorbeeld bij vrienden of familie) is de kans ook klein dat het ooit aan jouw iDevce gekoppeld wordt.



Gebruik een langere code

Wil je goed beschermd zijn, dan is een code van vier cijfers sowieso niet erg veilig. Makkelijk door een ander af te kijken, als je scherm vrij schoon was toen je hem intoetste waarschijnlijk aan het patroon van je vingerafdrukken te zien, en dus ook binnen 17 uur met een IP-Box te kraken.

Een langere code instellen is niet moeilijk, dat doe je door bij Instellingen > Algemeen > Touch ID en toegangscode > Wijzig toegangscode te kiezen voor Toegangscodeopties en dan te kiezen voor Aangepaste numerieke code.

Als je een iDevice hebt zonder Touch ID, dan vind je deze optie in Instellingen > Algemeen > Toegangscode > Wijzig toegangscode.

Het enige nadeel van een langere code is dat je na het invoeren altijd even rechtsboven op OK zal moeten klikken, met een code van 6 cijfers zijn dat dus zeven handelingen in plaats van vier, bij acht cijfers negen handelingen etc.

Als je een iDevice met Touch ID hebt maakt dat nauwelijks uit, want je hoeft dan nog alleen nog maar af en toe jouw code in te voeren. In andere gevallen is een code met 6 cijfers waarschijnlijk de beste balans tussen extra veiligheid en een veel betere bescherming.


Deze twee stappen maakt een iDevice waarschijnlijk net zo veilig als Fort Knox, en zorgt ervoor dat jouw privégegevens waarschijnlijk ook echt privé zullen blijven, behalve als jij ervoor kiest om die te delen.



Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.