Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
18 november 2023 - 13:07   
geplaatst door: Night
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/UytDenOudenDoosch.jpg
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
We doen dagelijks ons best om je het belangrijkste nieuws te brengen rondom Apple. Actueel. We werpen soms zelfs blikken vooruit met berichten uit het geruchtencircuit. Nu dachten we dat het ook wel eens leuk zou zijn om, eens een blik in de geschiedenis te werpen.

Dus, in deze Uyt den ouden doosch blikken we terug op de all-in-one, die de wereld veranderde: de iMac G3.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iMac-G3.jpg
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3


De iMac G3

De iMac is een alles-in-een computer, waarbij de ‘i’ van iMac staat voor internet, individual (persoonlijk), instruct (leren), inform (informeren) en inspire (inspireren). De computer maakt een groot deel uit van Apples consumentenaanbod sinds de introductie in 1998. De iMac bezit een relatief grote bekendheid dankzij zijn herkenbare uiterlijk en Apples succesvolle marketing.

Geschiedenis

Kort na de terugkeer van Steve Jobs bij Apple, in 1997, werd de iMac G3 ontwikkeld. De computer, die in 1998 uitkwam, markeerde een terugkeer naar Apple’s klassieke all-in-one concept. Apple stapte, onder Jobs’ supervisie, af van het saaie beige doosontwerp. De iMac kreeg een semi-transparante ergonomisch gevormde behuizing in de kleur Bondi Blue. Ook het toetsenbord en de ronde eenknopsmuis kregen dezelfde, bijpassende kleurstelling.

Het onderscheidende, kleurige ontwerp en de uitstekende marketing van Apple zorgden ervoor dat de consument massaal overstapte op de Macintosh. De iMac werd dan ook beschouwd als de desktop PC die een ommekeer in de geschiedenis van Apple op zijn naam had. Apple was ineens hip en trendy en de iMac was een PC die iedereen blindelings herkende. De door Jony Ive ontworpen computer werd een waar icoon in de tech industrie.

De achterkant van de allereerste iMac G3 was een kunststof die destijds speciaal voor Apple ontwikkeld werd door GE Plastics (nu SABIC). Met hun hulp brachten Xerox en Epson al snel een bijpassende printer uit. Ook veel accessoire-makers brachten hun producten uit in bondi blue. Deze kleur is nog steeds het allerbekendst.


De Epson Stylus Color 740 in bondi blue (klik/tap voor groter)

Bondi Blue

De eerste iMac G3 was uitgevoerd in Bondi Blue en Ice. De kleur van de computer was gekozen om de kleur van de zee van Bondi Beach in Australië na te bootsen. Wie anders dan Jobs kon verzinnen om, midden in het “beige en grijs” tijdperk, een computer te fabriceren in de kleur van de oceaan bij een strand in Australië? Het was ridicuul. Toch zette de iMac G3 hiermee de wereld op zijn kop en de naam Bondi Blue staat voor altijd in iedereens geheugen gegrift.

Techniek van de iMac G3

De eerste iMac was technisch gezien gebaseerd op de PowerBook G3, de laptop van Apple. De desktop PC integreerde de techniek van de laptop met een conventioneel CRT-beeldscherm. Jobs besliste dat het grote aantal verschillende moederborden dat door Apple werden gebruikt, drastisch moest worden teruggebracht. Zijn voorganger, Gilbert Amilio, had dit geheel uit de hand  laten lopen. De iMac werd aangedreven door een IBM PowerPC processor, de G3. De Processor was ook bekend als de PowerPC 750.

De iMac werd geleverd met Mac OS 8. Ook mac OS 9 en OS X konden worden gebruikt op de machine. De laatste versie van OS X die een G3 processor in de iMac ondersteunde, was 10.4 Tiger.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/imac-ad-1998.gif
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3


Een advertentie voor de eerste iMac G3 (klik/tap voor groter)

Toen al ‘dwars’

Toch was Apple ook toen al wars van alle traditionele opvattingen met betrekking tot aansluitingen. De iMac G3 bevatte namelijk geen diskettestation meer. Men beschouwde dat destijds op zijn zachtst gezegd als zeer opmerkelijk. De diskette werd door Jobs echter als overbodig en ouderwets beschouwd. Tot ongenoegen van veel Apple gebruikers liet het bedrijf op de iMac ook de SCSI-aansluiting en Apple Desktop Bus achterwege.

Dit betekende dat randapparatuur alleen kon worden aangesloten via USB of ethernet. Een radicale zet van Apple, omdat SCSI toentertijd als de norm gold en USB nog maar weinig geschikte randapparatuur kende. De mateloze populariteit van de iMac heeft hierdoor wel sterk bijgedragen aan de opmars van de USB-standaard. Tot de dag van vandaag kunnen we ons geen PC meer voorstellen zonder USB aansluiting. De iMac G3 was zijn tijd vooruit en had zelfs een infrarood poort.
Beter goed gejat dan…

De iMac G3 bleek een mega succesformule maar die populariteit zorgde ook voor het verschijnen van “klonen”: de E-Power van Future Power, de Pliché van Fujitsu, de eVilla van Sony, de e-One van Sotec en nog enkele anderen. Apple rekende echter keihard af met die slappe aftreksels door diverse rechtszaken te winnen tegen de producenten ervan.

iMac bleek erg populair

Door de mateloze populariteit van de eerste iMac bracht Apple al snel een nieuwe serie uit. Deze nieuwe generatie kwam in vijf nieuwe kleuren. De tweede generatie iMacs hadden tevens een snellere processor, een betere grafische kaart en een grotere harde schijf. Apple schrapte ondertussen wel de infraroodpoort, die bij het eerste model werd geïntroduceerd, weer.

Ook de tweede serie had met een “slot-loading”-cd-rom of -dvd-drive. Deze vernieuwde iMac G3 was geheel doorzichtig. De ventilator werd weggelaten waardoor de iMac zeer stil werd. Apple verkocht de slot-loading iMac G3 ook in ‘Special Edition’ uitvoeringen, met nog meer geheugen, snellere processor en andere kleuren.

IMac G3 in 13 smaken

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/IMac-G3-in-13-smaken.jpg
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3


De populairste all-in-one ooit, was verkrijgbaar in 13 “smaken” (klik/tap voor groter)

Apple verbeterde de iMac G3’s daarna nog vele keren. Er werden nieuwe kleuren gebruikt, waaronder Graphite (Apples Pro kleur) . De nieuwere modellen werden ook voorzien van een cd-brander en kregen een FireWire-aansluiting. Het bedrijf stopte de productie van de succesvolle iMac G3 uiteindelijk op 2 juli 2001 om te werken aan een waardige opvolger. Deze opvolger werd echter wel een stuk duurder. De iMac G3 daarentegen, zakte in prijs en werd daarom nog tot 2003 verkocht als goedkoop instapmodel.


Nu, 22 jaar later, zijn de kleuren weer terug....

eMac

De iMac had ook een andere opvolger. De in 2002 geïntroduceerde eMac is qua ontwerp bijna identiek aan de iMac G3. Deze Mac was primair bedoeld voor de onderwijsmarkt. De ‘i’ in de naam moest hierdoor wijken voor de ‘e’ (van education).

Qua uiterlijk onderscheidde de eMac zich ook enigszins van zijn voorgangers. Hij had rondere luidsprekers en was niet doorzichtig. De eMac had bovendien geen G3 processor, maar een snellere G4-processor onder de motorkap.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/eMac-groot.jpg
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3

(klik/tap voor groter) #iMac
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
18 november 2023 - 13:30    reactie #1
geplaatst door: Mac OS X
ik ben begonnen met een IBook G4 van 2004

 


@Night jij moet nog toevoegen dat EMac voor scholen was   :wink:
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 14 128GB 2022 en MacBook Pro 16inch 2021. Old Apple computers never die
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
18 november 2023 - 14:41    reactie #2
geplaatst door: Sypie
Ik ben begonnen met een eMac, die ik via via kon overnemen van een bedrijf waar men een lokaal met deze machines ging upgraden. Het is volgens mij de beste aankoop in mijn geschiedenis geweest. (in 2004)
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
18 november 2023 - 14:53    reactie #3
geplaatst door: GeorgeM
@Sypie: volgens mij schrijf je dat alleen maar omdat je dit bent misgelopen:wink:
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
18 november 2023 - 16:03    reactie #4
geplaatst door: SmurfGTL
De computer die mij destijds als 12-jarige interesse in Apple deed krijgen. Niet omwille van zijn kwaliteiten, maar omdat het er cool uitzag. Mijn eerste Apple toestel heeft dan nog wel enkele jaren geduurd maar ik ben daardoor het merk wel altijd blijven volgen.

Dat heeft ervoor gezorgd dat ze mij intussen al 3 computers, een iPod, een tablet en 2 telefoons verkocht hebben.
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
18 november 2023 - 18:10    reactie #5
geplaatst door: theoimac
De iMac Bondi Blue werd mijn eerste Mac  :smile:

Destijds gekocht bij Stonehouse in Woerden. Je kreeg er een leuk t-shirt en mok bij.

Nog steeds werkend in de verzameling.

De Bondi Blue was de enige met infrarood verbinding en een mysterieus Mezzanineslot. In de latere versies van de iMac waren die niet meer aanwezig.
Er waren leveranciers die een kaart wisten te maken voor dit uitbreidingsslot met een SCSI-poort, zodat de oude SCSI-scanner of harddisc aangesloten kon worden.
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
18 november 2023 - 18:29    reactie #6
geplaatst door: theoimac
Dit is het mezzanineslot; een Bondi blue zonder uitbreiding en eentje met een SCSI-poort.

Mezzanine.jpg Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
18 november 2023 - 19:12    reactie #7
geplaatst door: Ome Kor
Waar werd die infraroodpoort voor gebruikt? Afstandsbediening?
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
18 november 2023 - 19:54    reactie #8
geplaatst door: Jakko W
Voor communicatie op korte afstand, met apparaten als PDA’s (Personal Digital Assistants zoals de PalmPilot), printers, laptops e.d. Zeg maar de functionaliteit die Bluetooth tegenwoordig heeft, maar dan met infraroodlicht en dus alleen als je de poorten op elkaar kon richten. Niet veel apparaten ondersteunden dat, ik denk omdat het duur en bewerkelijk was.
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
18 november 2023 - 21:36    reactie #9
geplaatst door: theoimac
De Newtons en de eMate 300 hadden ook een infrarood poort om onderling te communiceren.
De poort bij de iMac zit naast de linker speaker.
IMac_G3_-_Bondi_Blue-2992977956.jpg Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
18 november 2023 - 23:36    reactie #10
geplaatst door: Jurriaan
De eerste Mac was een Performa. Type weet ik niet meer.
Kort daarna een iMac DV SE. Je kon toen al ‘internet bankieren’ Alhoewel ABN dat niet van harte ondersteunde, er was enkel een ondernemers versie van de daartoe benodigde software beschikbaar. Want ja Apple was toen iets exclusiefs. Inbellen en dan ‘hopen’ dat de software het deed.
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/17 | Mini6 iPadOS 17 | ATV 4K MKI  TVOS17|
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
19 november 2023 - 09:22    reactie #11
geplaatst door: SmurfGTL
Waar werd die infraroodpoort voor gebruikt? Afstandsbediening?

Mijn Nokia 3200 & daarna Sony Ericsson K700 hadden destijds infrarood maar geen bluetooth (al ben ik van die K700 niet zeker) om te communiceren. Je gebruikte dan deze trage en onstabiele infraroodpoort om foto's, beltonen en contacten over te zetten.

Dat was nog de tijd dat je betalend aan polyfonische beltonen kon geraken, maar de nerds onder ons maakten die beltonen op hun computer aan en stuurden ze zo door naar hun telefoon.
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
19 november 2023 - 09:41    reactie #12
geplaatst door: Gottfried Julius
Ik heb er nog 2 staan. Gebruik er 1 om audio in weg te schrijven.
http://www.norderney.nl
Mac gebruiker sinds 1986 alweer
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
19 november 2023 - 14:49    reactie #13
geplaatst door: gipsman
Ik ben mijn digitaal leven begonnen met de G3 in oranje, ergens in 2000. Er was mij voorgehouden dat, als je niets over computers wist, je best kon starten met Apple. Ik ben blij dat het zo gegaan is, pc met windows was toen een doolhof, nu wellicht niet meer.

Maar ook de G3 had minstens 1 keer per dag een herstart nodig en de inbelverbinding was grappig, de telefoon werkte dan niet.

Het is de enige desktop die ik heb gehad, daarna doorlopend macbooks. Uit die tijd herinner ik mij vooral de compatibiliteitsproblemen met windows ( mail) en het ‘toekennen’ van geheugen aan specifieke apps ( programma’s heette het toen 🤗).

De G3 is uiteindelijk verknoeid in de apple shop in Leuven (BE) waar ik hem ingeleverd had voor herstelling.

Er was thuis ook een emac voor de kinderen. Die maakt veel herrie, was constant aan het blazen.
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
19 november 2023 - 15:00    reactie #14
geplaatst door: Ome Kor
Bedankt aan iedereen die mijn vraag over die infraroodpoort heeft beantwoord. 👍
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
19 november 2023 - 18:37    reactie #15
geplaatst door: Night
Meer weten, @OmeKor? Lees dan dit artikel eens:
https://www.macworld.com/article/158205/secrets.html
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
19 november 2023 - 19:18    reactie #16
geplaatst door: David Bosman
Ook mijn eerste Mac was een iMac G3, in de kleur Grape (zoals te zien is aan mijn avatar 😉), welke ik via-via kreeg. Dat was pas in 2005, toen was 'ie dus al redelijk bejaard. Maar blijkbaar dat ik ermee was!
Volgens mij heb ik indertijd het geheugen nog uitgebreid en er Panther op gezet en er toch nog anderhalf jaar mee gewerkt tot mijn witte Macbook 'm verving. Hij heeft toen nog dienst gedaan als computer slash jukebox bij mijn zusje en is later volgens mij naar een collega gegaan.
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
20 november 2023 - 15:23    reactie #17
geplaatst door: trabant
In tegenstelling tot die onmogelijke puck-muis, blijven de behuizingen lang in gebruik.


P1120369 bom pom iglo.JPG Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3


Ik heb een dikke twintig jaar geleden een niet upgradable Compaq Presario P2 van 233MHz aan een vriend meegegeven zodat hij hem kon ruilen tegen een Bondi Blue. Er stonden allerlei exe-bestanden op het bureaublad, die het natuurlijk niet deden.
Bewerkt: 21 november 2023 - 12:30 door trabant