Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
We doen dagelijks ons best om je het belangrijkste nieuws te brengen rondom Apple. Actueel. We werpen soms zelfs blikken vooruit met berichten uit het geruchtencircuit. Nu dachten we dat het ook wel eens leuk zou zijn om, eens een blik in de geschiedenis te werpen.
Dus, in deze
Uyt den ouden doosch blikken we terug op de all-in-one, die de wereld veranderde: de iMac G3.
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
De iMac G3De iMac is een alles-in-een computer, waarbij de ‘i’ van iMac staat voor
internet,
individual (persoonlijk),
instruct (leren),
inform (informeren) en
inspire (inspireren). De computer maakt een groot deel uit van Apples consumentenaanbod sinds de introductie in 1998. De iMac bezit een relatief grote bekendheid dankzij zijn herkenbare uiterlijk en Apples succesvolle marketing.
GeschiedenisKort na de terugkeer van Steve Jobs bij Apple, in 1997, werd de iMac G3 ontwikkeld. De computer, die in 1998 uitkwam, markeerde een terugkeer naar Apple’s klassieke all-in-one concept. Apple stapte, onder Jobs’ supervisie, af van het saaie beige doosontwerp. De iMac kreeg een semi-transparante ergonomisch gevormde behuizing in de kleur Bondi Blue. Ook het toetsenbord en de ronde eenknopsmuis kregen dezelfde, bijpassende kleurstelling.
Het onderscheidende, kleurige ontwerp en de uitstekende marketing van Apple zorgden ervoor dat de consument massaal overstapte op de Macintosh. De iMac werd dan ook beschouwd als de desktop PC die een ommekeer in de geschiedenis van Apple op zijn naam had. Apple was ineens hip en trendy en de iMac was een PC die iedereen blindelings herkende. De door Jony Ive ontworpen computer werd een waar icoon in de tech industrie.
De achterkant van de allereerste iMac G3 was een kunststof die destijds speciaal voor Apple ontwikkeld werd door GE Plastics (nu SABIC). Met hun hulp brachten Xerox en Epson al snel een bijpassende printer uit. Ook veel accessoire-makers brachten hun producten uit in bondi blue. Deze kleur is nog steeds het allerbekendst.
De Epson Stylus Color 740 in bondi blue (klik/tap voor groter)Bondi BlueDe eerste iMac G3 was uitgevoerd in Bondi Blue en Ice. De kleur van de computer was gekozen om de kleur van de zee van Bondi Beach in Australië na te bootsen. Wie anders dan Jobs kon verzinnen om, midden in het “beige en grijs” tijdperk, een computer te fabriceren in de kleur van de oceaan bij een strand in Australië? Het was ridicuul. Toch zette de iMac G3 hiermee de wereld op zijn kop en de naam Bondi Blue staat voor altijd in iedereens geheugen gegrift.
Techniek van de iMac G3De eerste iMac was technisch gezien gebaseerd op de PowerBook G3, de laptop van Apple. De desktop PC integreerde de techniek van de laptop met een conventioneel CRT-beeldscherm. Jobs besliste dat het grote aantal verschillende moederborden dat door Apple werden gebruikt, drastisch moest worden teruggebracht. Zijn voorganger, Gilbert Amilio, had dit geheel uit de hand laten lopen. De iMac werd aangedreven door een IBM PowerPC processor, de G3. De Processor was ook bekend als de PowerPC 750.
De iMac werd geleverd met Mac OS 8. Ook mac OS 9 en OS X konden worden gebruikt op de machine. De laatste versie van OS X die een G3 processor in de iMac ondersteunde, was 10.4 Tiger.
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
Een advertentie voor de eerste iMac G3 (klik/tap voor groter)Toen al ‘dwars’Toch was Apple ook toen al wars van alle traditionele opvattingen met betrekking tot aansluitingen. De iMac G3 bevatte namelijk geen diskettestation meer. Men beschouwde dat destijds op zijn zachtst gezegd als zeer opmerkelijk. De diskette werd door Jobs echter als overbodig en ouderwets beschouwd. Tot ongenoegen van veel Apple gebruikers liet het bedrijf op de iMac ook de SCSI-aansluiting en Apple Desktop Bus achterwege.
Dit betekende dat randapparatuur alleen kon worden aangesloten via USB of ethernet. Een radicale zet van Apple, omdat SCSI toentertijd als de norm gold en USB nog maar weinig geschikte randapparatuur kende. De mateloze populariteit van de iMac heeft hierdoor wel sterk bijgedragen aan de opmars van de USB-standaard. Tot de dag van vandaag kunnen we ons geen PC meer voorstellen zonder USB aansluiting. De iMac G3 was zijn tijd vooruit en had zelfs een infrarood poort.
Beter goed gejat dan…De iMac G3 bleek een mega succesformule maar die populariteit zorgde ook voor het verschijnen van “klonen”: de E-Power van Future Power, de Pliché van Fujitsu, de eVilla van Sony, de e-One van Sotec en nog enkele anderen. Apple rekende echter keihard af met die slappe aftreksels door diverse rechtszaken te winnen tegen de producenten ervan.
iMac bleek erg populairDoor de mateloze populariteit van de eerste iMac bracht Apple al snel een nieuwe serie uit. Deze nieuwe generatie kwam in vijf nieuwe kleuren. De tweede generatie iMacs hadden tevens een snellere processor, een betere grafische kaart en een grotere harde schijf. Apple schrapte ondertussen wel de infraroodpoort, die bij het eerste model werd geïntroduceerd, weer.
Ook de tweede serie had met een “slot-loading”-cd-rom of -dvd-drive. Deze vernieuwde iMac G3 was geheel doorzichtig. De ventilator werd weggelaten waardoor de iMac zeer stil werd. Apple verkocht de slot-loading iMac G3 ook in ‘Special Edition’ uitvoeringen, met nog meer geheugen, snellere processor en andere kleuren.
IMac G3 in 13 smaken Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
De populairste all-in-one ooit, was verkrijgbaar in 13 “smaken” (klik/tap voor groter)Apple verbeterde de iMac G3’s daarna nog vele keren. Er werden nieuwe kleuren gebruikt, waaronder Graphite (Apples Pro kleur) . De nieuwere modellen werden ook voorzien van een cd-brander en kregen een FireWire-aansluiting. Het bedrijf stopte de productie van de succesvolle iMac G3 uiteindelijk op 2 juli 2001 om te werken aan een waardige opvolger. Deze opvolger werd echter wel een stuk duurder. De iMac G3 daarentegen, zakte in prijs en werd daarom nog tot 2003 verkocht als goedkoop instapmodel.
Nu, 22 jaar later, zijn de kleuren weer terug....
eMacDe iMac had ook een andere opvolger. De in 2002 geïntroduceerde eMac is qua ontwerp bijna identiek aan de iMac G3. Deze Mac was primair bedoeld voor de onderwijsmarkt. De ‘i’ in de naam moest hierdoor wijken voor de ‘e’ (van
education).
Qua uiterlijk onderscheidde de eMac zich ook enigszins van zijn voorgangers. Hij had rondere luidsprekers en was niet doorzichtig. De eMac had bovendien geen G3 processor, maar een snellere G4-processor onder de motorkap.
Uyt den ouden doosch: de iconische iMac G3
(klik/tap voor groter) #iMac #UytDenOudenDoosch