geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/BigSur-icoon.jpg
Waarom gaat Apple Rosetta 2 in sommige regio’s verwijderen in 11.3?
Toen in 2005 de overstap van PowerPC naar Intel-processors gemaakt werd kreeg Apple de handen op elkaar voor Rosetta, de emulatie daarvan deed het prima. Maar bij de overstap van Intel-processors naar de eigen chips gaat nog veel beter, en dat is aan de uitstekende vertaalslag van Rosetta 2 te danken.

Maar er blijkt iets aan de hand met Rosetta 2: in sommige regio’s lijkt het dat het problemen heeft en binnenkort niet meer beschikbaar is. Tenminste, dat is de melding die in de derde beta-versie van macOS 11.3 te vinden is, zoals je in de tweet hieronder kan zien. Apple is inmiddels al om commentaar hierover gevraagd, en met name om een toelichting over welke regio’s dit zou betreffen, maar er is nog geen antwoord uit Cupertino gekomen.


In de schermafbeelding van macOS 11.3 beta hierboven staan zinnen als “Rosetta will be removed upon installing this update” en Rosetta is no longer available in your region. Applications requiring Rosetta will no longer run”.

Het enige ‘geruststellende’ hieraan is dat er dus kennelijk een melding vooraf komt als je in de regio woont waar dit betrekking op heeft, en dat je er dan dus nog voor kan kiezen om deze update simpelweg niet te installeren. Of dit voor ons taalgebied geldt is nog niet bekend, maar lijkt niet erg waarschijnlijk. #macOS #BigSur
MacFreak steunen en advertenties achter je laten? Wordt donateur.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
geplaatst door: Dick de Roos
Vreemd. Waarom hebben "sommige" landen problemen bij-of-na het installeren van de Rosetta-software?
Heeft dat met de taal te maken of met de plaatselijke overheid?
Ik zou graag een toelichting van Apple c.s. zien. 🧐
geplaatst door: doctor_apple
Microsoft heeft reeds enkele jaren geleden pogingen gewaagd om ARM te ondersteunen. Niet altijd succesvol  :music: ... Ik kan me herinneren dat Microsoft op het idee kwam om op zijn ARM notebook (Surface Pro X) volwaardige Intel emulatie te ondersteunen, een beetje zoals rosetta dat doet.

Alleen schoot me te binnen dat ik ergens had gelezen dat dit helemaal niet zo eenvoudig onderwerp was. Goed, er waren (ongetwijfeld) interne problemen en 'onvolkomenheden' in hoe Microsoft het aanpakte, maar niet wezenlijk anders dan bij andere techreuzen. Wat wel een groot probleem bleek te zijn ... wel, het juridische mijnenveld. Er waren namelijk de nodige restricties wat je nu wel en niet zou mogen emuleren, virtualiseren, waaronder (als ik me goed herinner) de machinetaal instructies van de processor. Daarbij ging het volgens mij om de recentere toevoegingen als zijnde VTx, AVX en SSE instructies. Instructies die de verwerking van bepaalde taken efficienter maker.

Er is me iets van bijgebleven dat het niet opnemen van 64bits ondersteuning in de eerste generatie Intel emulator onder ARM Windows, geen technische onkunde was, maar het gevolg van (vooral) juridische dwang.

Mogelijk dat iemand nog een artikel kan terugvinden, was volgens mij ergens 2017/2018 dat dit speelde. Ik kan me zo voorstellen dat de patent-bescherming alsook dekking bijzonder complex iets is en dus in bepaalde gebieden het patent 'genegeerd kan worden', in anderen 'hiervoor betaald kan worden', weer andere gebieden beter is niet eens te beginnen aan het negeren van het patent van Intel.

Vaak zijn er prachtige zaken technisch mogelijk  :woot:  .... Maar blijken die juridsch onhaalbaar of ingewikkeld te zijn  :dozingoff: ... En soms moet men zelfs stoppen met een zekere ontwikkeling  :sad:.

We zullen zien. Een dergelijke text verschijn niet zonder reden in een toepassing. Dus kennelijk is er iets aan de hand, of dit handelsrestricties zijn (china, iran, etc) of patentgeschillen, of een combinatie van beiden: vooralsnog geen formeel (tegen)geluid of toelichting gehoord van Apple.
geplaatst door: MacFrankie
Een M1 mac zonder Rosetta is de komende jaren geen optie, dus Rosetta eruit slopen is een groot probleem!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: boiing
Relativering in de reacties bij MacRumors:

Citaat
Honestly, this is a case (and there are many) where rumor sites are more harmful than helpful. Here, some guy claims to have found in a beta version a text string that may or may not have anything to do with the actual implementation of Rosetta, an application layer that Apple itself has advertised as critical to its entire new processor line, and now people believe their applications might stop working. I'd give this rumor about 0% chance of having any real impact on your life. Chill people.
Daar sluit ik me graag bij aan.
geplaatst door: doctor_apple
Hier het artikel uit 2017 alwaar Intel Microsoft op de vingers dreigde te tikken ... Overigens heeft Intel het ook gedaan met Qualcomm en de Snapdragon.

Artikel Ars Technica

En hier het probleem in 2017 bezien vanuit Microsoft windows problematiek:

Microsoft Power User - Intel patent roadblock

Het is natuurlijk speculeren, en ja, het kan meer schade berokkenen dat goeddoen. Maar anderzijds, is dat niet zowieso de modus operandi al sinds jaar en dag: speculeren over ontwikkelingen? Feitelijk is gewoon te toetsen of de genoemde tekst in een (beta) build aanwezig is. Moeilijk lijkt me dat niet. Verder zijn er ook mensen die daadwerkelijk een melding hebben gekregenOok zijn er hier en daar (voorzichtig) wat vragen op Apple fora. Waarbij ik meen te herinneren dat er gevraagd werd waar de machine (oorspronkelijk) was gekocht ... Maar goed, wel eens dat we gewoon moeten wachten op een officieel statement en anders op een duidelijk verhaal over het hoe, wat en waarom.

geplaatst door: puk1980
Iets met storm en glas water.

De melding is al "oud", maw zit al langer in macOS.

https://discussions.apple.com/thread/252157153
Certified Terminal Guru.