https://www.macfreak.nl/modules/news/images/WhatsApp2-icoon.jpg
Wat de nieuwe voorwaarden van WhatsApp betekenen
Als je WhatsApp deze week gebruikt hebt, dan heb je bijna zeker ook een melding voorbij zien komen dat de voorwaarden aangepast zijn.

Dat soort voorwaarden uitgebreid op een klein schermpje lezen zullen de meesten van ons niet doen, in de praktijk klikken we die meestal gewoon weg. Daarom hebben wij dat wel gedaan, en zoals verwacht heeft de belangrijkste wijziging te maken met Facebook, getuige deze zin: "We willen in de toekomst nauwer samenwerken met andere Facebook-bedrijven." Hieronder de belangrijkste punten uit de nieuwe voorwaarden.

https://www.washingtonpost.com/resizer/LBWlS9z7GXzf-5VoPzaBBK0DmjA=/1484x0/arc-anglerfish-washpost-prod-washpost.s3.amazonaws.com/public/QBRLCVCMXAI6RBFAIWFBVKNMBI.jpg
Wat de nieuwe voorwaarden van WhatsApp betekenen


Verzamelde data

WhatsApp kan niet meelezen, de data is versleuteld en dus alleen te lezen door jou en degene aan de andere kant. Voorlopig gaat het 'alleen' om metadata, zoals hoe vaak je WhatsApp gebruikt, welk telefoonnummer je daarbij gebruikt, op welke tijd(en) dat gebeurt, met wie je communiceert, van welke locatie dat gebeurt, etc. etc. Dat lijkt misschien onschuldig, maar het is bekend dat bedrijven door het combineren van veel metadata toch erg veel van ons te weten komen.

WhatsApp heeft een zin daarover in de nieuwe voorwaarden staan: "We delen momenteel geen accountinformatie om jouw ervaring met producten en advertenties op Facebook te verbeteren." De sleutelwoorden lijken "momenteel" en "accountinformatie". In de toekomst gaat het mogelijk om meer, en valt alle metadata onder accountinformatie? Op meerdere plekken in de nieuwe voorwaarden lezen we aanwijzingen dat in de toekomst wel degelijk plannen zijn om meer data met Facebook te gaan delen, dat bedrijf wil natuurlijk ook iets terugzien voor de 19 miljard dollar die ze voor WhatsApp hebben neergelegd.

Als de data bij Facebook komt, wat gebeurt er dan mee?

Wat Facebook met de data doet die op dit moment al van WhatsApp verkregen wordt is niet bekend, in de voorwaarden staat daarover "We zullen je updaten wanneer we onze plannen hebben uitgewerkt" Het bedrijfsmodel van Facebook bestaat uit inkomsten uit advertenties, sinds de lek via Cambridge Analytica is bekend dat daaruit veel te halen is over de voorkeuren van veel mensen.

Recent kon je hier lezen dat mede-oprichter van WhatsApp Jan Koum vertrekt bij Facebook vanwege onenigheid over met name de privacy van de gebruiker. De kans dat ze van plan zijn om bij Facebook meer van ons te weten te komen via WhatApp lijkt dan ook erg groot.

Mag WhatsApp dit doen?

Als je akkoord gaat met de voorwaarden dan geef je daar zelf toestemming voor. Maar de Europese Commissie heeft Facebook vorig jaar een boete gegeven van maar liefst 110 miljoen euro omdat het bedrijf gelogen had over het verzamelen van data van WhatsApp. Het antwoord van Facebook was toen dat ze zouden stoppen met het verzamelen van 'gevoelige' data, deze nieuwe voorwaarden zouden ze daar alsnog toestemming voor moeten geven.

Op 25 mei gaat de nieuwe Europese Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in, bij schendingen van de privacy kunnen de boetes dan oplopen tot in de miljarden. De timing van deze nieuwe voorwaarden van WhatsApp komen dan ook niet voor niets op dit moment.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
geplaatst door: Robert
antw: Wat de nieuwe voorwaarden van WhatsApp betekenen
reactie #1 geplaatst: 13 mei 2018 - 08:55
Facebook heeft straks de dubieuze eer dat ze Google voorbijstreven in het verzamelen van heel specifieke heel persoonlijke data...
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Wat de nieuwe voorwaarden van WhatsApp betekenen
reactie #2 geplaatst: 13 mei 2018 - 08:58
"Beste facebook en whatsapp contacten: mocht je me willen bereiken. Dan zal dat moeten door aanbellen, bellen, smssen, posten, mailen of gewoon 'hallo' zeggen op straat. Je kunt me ook met rust laten.. Mijn fb- en wa-accounts gaan van het net."
Zoiets gaat het worden denk ik. Google moet ik nog tegen het licht zien/houden. Even iOS 12 afwachten waarin Berichten goed in iCloud komt.
geplaatst door: iJos
antw: Wat de nieuwe voorwaarden van WhatsApp betekenen
reactie #3 geplaatst: 13 mei 2018 - 11:27
Dankjewel voor het interessante artikel.

De (a)sociale media in combinatie met smartphones is een echt probleem geworden vind ik.
Het vervelende vind ik dat alle communicatie langs daar verloopt omdat zowat iedereen deze diensten gebruikt.

Sinds ik me meer bewust werd van het verzamelen van al deze informatie. Ben ik hier ook over beginnen nadenken.
Ik had een Instagram die ik heb opgezegd. Ik gebruik whatsapp om contact te houden met iemand die van deze dienst gebruikmaakt.

Op Facebook heb ik de privacy settings hoger gezet en het aantal contacten gereduceerd.
Eigenlijk zou ik gewoon van Facebook willen afgaan, maar er zijn nog 2 (echte) vrienden, die niet vlakbij wonen, met wie ik contact wil houden.
Het probleem is dat tegenwoordig zowat iederen Facebook gebruikt om ervaringen, foto’s en video’s te delen. Wanneer je je Facebook dan opzegt mis je dit dan wel denk ik.
Je kan natuurlijk ook redeneren van: ‘gebruik dan e-mail’, maar dan duurt het soms een week voor je reactie krijgt (of helemaal geen reactie) omdat de meesten voor communicatie FB messenger gebruiken.
Verder lijken mensen ook het geduld niet meer te hebben om een langere e-mail te lezen. Korte berichten zijn de standaard geworden.
Ik zou graag FB opzeggen, maar vanwege communicatie met een paar mensen kan ik dit moeilijk doen. Ik heb er nog geen oplossing voor.

Wat denken jullie?
geplaatst door: Appelflap
antw: Wat de nieuwe voorwaarden van WhatsApp betekenen
reactie #4 geplaatst: 13 mei 2018 - 12:01
Gewoon opzeggen. Ik snap je weerstand, maar zou me daar niet door laten tegenhouden.

Ik heb nooit zo goed begrepen waarom mensen niet veel gevoeliger zijn voor de inbreuk op de privacy van o.a. FB. Weg er mee!
geplaatst door: Ziegler
antw: Wat de nieuwe voorwaarden van WhatsApp betekenen
reactie #5 geplaatst: 13 mei 2018 - 15:29
Zodra Facebook Whatsapp overnam heb ik het van mijn telefoon verwijderd.

Ze mailen of SMS'en maar!
geplaatst door: MacMiep
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op http://www.macmiep.nl!
antw: Wat de nieuwe voorwaarden van WhatsApp betekenen
reactie #6 geplaatst: 13 mei 2018 - 16:16
Tja.. dat is nu net het probleem met e-mail
Vroeger kreeg ik binnen de 2 dagen een uitgebreid antwoord en nu moet ik een week wachten voor een kort bericht. En het vreemde is daarbij ook dat persoonlijke foto’s op sociale media uitgebreid gedeeld worden met iedereen, maar niet in een persoonlijk bericht via e-mail.

Op deze manier ktrijgen mensen die mijn vrienden niet kennen heel wat te zien en lezen op FB, terwijl ik er dan niets van te zien krijg. Daarom dat ik nog net iets te veel twijfel om FB op te zeggen.

Anderen beweren dat het allemaal zo erg niet is en dat het geen kwaad kan dat de sociale media je geplaatste gegevens bijhouden. Het wordt uiteindelijk maar gebruikt voor gerichte reclame zeggen ze.
Dat lijkt me dan weer een nonchalante manier van denken.

Of ben ik misschien gewoon te ouderwets aan het worden? Ik ben nog van de Commodore, MSX, Apple 2 generatie.
geplaatst door: Appelflap
antw: Wat de nieuwe voorwaarden van WhatsApp betekenen
reactie #7 geplaatst: 13 mei 2018 - 16:36
Als mensen zich er niet van bewust zijn dat ze in een info-bubbel gaan leven, vind ik FB en consorten een verschrikkelijk gevaar. Ik hoop dat ik overdrijf, maar de recente geschiedenis laat zien dat het gevaar er wel degelijk is. Ik denk nog steeds dat de brexit veroorzaakt is door die info-bubbel. Mensen worden eenzijdig en slecht geïnformeerd en zo nodig voorgelogen.
geplaatst door: Ziegler
antw: Wat de nieuwe voorwaarden van WhatsApp betekenen
reactie #8 geplaatst: 13 mei 2018 - 18:33
Maar wat is dan het grootste gevaar op sociale media? Verspreiding van virussen en spam?
Gerichte reclame is vervelend maar lijkt me niet schadelijk.
geplaatst door: Appelflap
antw: Wat de nieuwe voorwaarden van WhatsApp betekenen
reactie #9 geplaatst: 13 mei 2018 - 19:03
Sociale media lijkt voor veel mensen een voorname informatiebron. FB gaat steeds vaker heel gericht juist die informatie verschaffen, waarvan ze verwachten dat mensen er gevoelig voor zijn. Dan komen ze eerder terug. Of blijven langer hangen.
Voorbeeldje: mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering geef je alleen nog maar informatie die hun eigen standpunt bevestigt. Mensen die sceptisch staan tegenover klimaatverandering geef je alleen nog maar informatie die hun standpunt bevestigt.
Polarisatie is het gevolg. Deze twee partijen zullen nooit meer bij elkaar komen. Herkenbaar?
geplaatst door: Ziegler
antw: Wat de nieuwe voorwaarden van WhatsApp betekenen
reactie #10 geplaatst: 13 mei 2018 - 21:01
Ik vrees dat het niet tegen te houden is.
En waarschijnlijk zal FB later ook nog andere populaire apps overnemen dan Whatssapp.
geplaatst door: Appelflap
antw: Wat de nieuwe voorwaarden van WhatsApp betekenen
reactie #11 geplaatst: 14 mei 2018 - 07:26
Als jij al die apps niet gebruikt, ben je er van af.
geplaatst door: Ziegler
antw: Wat de nieuwe voorwaarden van WhatsApp betekenen
reactie #12 geplaatst: 26 september 2018 - 16:54
Klein schopje:

Een van de Whatsapp oprichters liet $850 miljoen dollar ‘liggen’ om niet als een volledige uitverkoper over te komen.


https://techcrunch.com/2018/09/26/whatsapp-founder-brian-acton-says-facebook-used-him-to-get-its-acquisition-past-eu-regulators/
geplaatst door: puk1980