Wat je allemaal kan doen met widgets in iOS 14
geplaatst: 21 september 2020 - 12:18
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS14-icoon.jpg
Wat je allemaal kan doen met widgets in iOS 14
Het is nog geen week geleden dat iOS 14 werd uitgebracht en veel mensen zijn al overgestapt. Daarbij is de nieuwe mogelijkheid om widgets te gebruiken natuurlijk één van de dingen die de meeste aandacht trekken, de uitleg hoe je die makkelijk zelf kan toevoegen is hier te vinden.

Bij MacRumors vroegen ze de gebruikers om te delen hoe hun Home-scherm er nu uit ziet, en daar blijken bijzondere bij te zitten, hoewel je dat niet altijd meteen doorhebt. Neem bijvoorbeeld het Home-scherm in de tweet hieronder, op het eerste gezicht een foto-widget met apps er onder. Maar de bovenste blijkt een slimme widget te zijn (die op dit moment een foto laat zien), en de apps eronder blijken twee sets van Siri-suggesties te zijn, en dus geen apps die door de gebruiker zelf gekozen zijn.

Invalid Tweet ID
Maar je kan nog veel verder gaan, zoals Ben Zhu hieronder laat zien. De widgets maakte hij met de gratis app Widgetsmith (gratis met in-app aankopen). De icoontjes maakt hij met de Opdrachten-app, die tegenwoordig Siri-opdrachten heet. De uitleg hoe dat werkt vind je in de tweet daaronder.Widgetsmith is natuurlijk niet de enige app die inspeelt op wat er allemaal mogelijk is met widgets in iOS 14. Een ander voorbeeld is Color Widgets. Ook die app is gratis, en wordt ook bekostigd met in-app aankopen.

Zelfs widget-apps zoeken

Hierboven kwamen al twee suggesties voor widget-apps voorbij, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Als je op je iPhone of iPad de App Store-app opent en je zoekt daarin naar widgets dan komen ze allemaal voorbij.

Hieronder een paar voorbeelden daarvan:
 #iOS #Widgets
geplaatst door: Robert
antw: Wat je allemaal kan doen met widgets in iOS 14
reactie #1 geplaatst: 21 september 2020 - 18:57
Maar als er straks allemaal third-party widgets zijn, hoe zit het dan met de privacy? Ik bedoel: hoe weet je dan of zo'n widget door de maker niet wordt aangewend voor allerlei andere doeleinden? Of gaat dat soort misbruik geblokkeerd worden door die nieuwe feature die Apple op aandringen van Zuckerberg c.s. nog even in de ijskast heeft gelegd?
geplaatst door: Timotheus
antw: Wat je allemaal kan doen met widgets in iOS 14
reactie #2 geplaatst: 21 september 2020 - 23:40
Ik snap niet helemaal het verschil tussen een app en een widget.
Wat is nou het voordeel van een widget?
geplaatst door: Axhill
Don't believe everything you think
antw: Wat je allemaal kan doen met widgets in iOS 14
reactie #3 geplaatst: 22 september 2020 - 00:31
Maar als er straks allemaal third-party widgets zijn, hoe zit het dan met de privacy? Ik bedoel: hoe weet je dan of zo'n widget door de maker niet wordt aangewend voor allerlei andere doeleinden?
Voor widgets gelden dezelfde eisen en controles door Apple als voor apps neem ik aan. Qua privacy zul je het zelf in de gaten moeten houden, dat geldt nu ook voor apps. Jij tekent er voor als je op 'akkoord' klikt, en je weet zelf ook hoe netjes de WhatsApp's en Facebook's van deze wereld daarmee omgaan :music:....

Ik snap niet helemaal het verschil tussen een app en een widget.
Wat is nou het voordeel van een widget?
Ken je de widgets van het macOS Dashboard nog? Zoiets. Het zijn een soort mini-apps die meestal één specifieke functie uitvoeren waar weinig interactie voor nodig is. Voordeel is de snelheid en het makkelijk bereikbaar zijn. Of je het handig of nuttig vindt is persoonlijk.
geplaatst door: boiing
antw: Wat je allemaal kan doen met widgets in iOS 14
reactie #4 geplaatst: 22 september 2020 - 09:47
@boiing: Dank. Dat wordt voor mij dus "Nee, tenzij".
geplaatst door: Timotheus
antw: Wat je allemaal kan doen met widgets in iOS 14
reactie #5 geplaatst: 22 september 2020 - 10:19
In aanvulling daarop: je hebt natuurlijk de 'verkopen ze mijn data'-privacy, daar doe je weinig aan behalve dat soort apps/widgets niet gebruiken. Voor de 'wat wordt er op mijn device gerommeld en verzameld'-privacy is 'Instellingen' -> 'Privacy' een stuk verbeterd en uitgebreid. Hier staan nu alle categorieën genoemd waar je per app of widget wel of geen toestemming voor hebt gegeven. Het kan geen kwaad om daar eens doorheen te bladeren.
geplaatst door: boiing
antw: Wat je allemaal kan doen met widgets in iOS 14
reactie #6 geplaatst: 22 september 2020 - 14:24
Dank. Wat ik onder "Tracking" lees in iOS 14 stelt mij allerminst gerust. Integendeel. Daar staat o.a.:

Citaat
App developers may choose to ask for your permission before they track you or your device […]

If an app developer chooses to ask for your permission […]

It is not considered tracking when the app developer combines information about you or your device for targeted advertising or advertising measurement purposes if the developer is doing so solely on your device and not sending the information off your device in a way that identifies you. […]

If an app developer chooses not to ask for your permission to track you, the app developer may track you consistent with the app’s developer’s privacy policy […]

De tekst is te lang om hier helemaal te citeren, maar vrij vertaald komt deze neer op: de gebruiker mag zijn keuze duidelijk maken, maar de ontwikkelaar mag ervoor kiezen die keuze te negeren, en zijn eigen regels te hanteren. Als dat privacy-vriendelijk is ………

Het staat me bij, dat Apple aanvankelijk stringentere regels had ingebouwd in iOS 14, maar die op verzoek van de reclamewereld even in de ijskast heeft gezet. Ik ben benieuwd wat we daar nog van terug gaan zien.
geplaatst door: Timotheus
antw: Wat je allemaal kan doen met widgets in iOS 14
reactie #7 geplaatst: 22 september 2020 - 18:11
Daarop voortbordurend: als je de tracking knop op “uit” hebt laten staan vragen de apps dan niet of ze mogen tracken, of tracken ze dan niet? :wacko:
geplaatst door: ouwemac
Voorzichtig met Covid; Rawạng kho wid d̂wy ระวังโควิดด้วย. Swasdii Khrab Khun  สวัสดี ครับ คุณ
antw: Wat je allemaal kan doen met widgets in iOS 14
reactie #8 geplaatst: 22 september 2020 - 18:45
Dat is inderdaad een 'dingetje' Timotheus, die wat losse policy van Apple in deze. De commerciële belangen zijn groot op dit vlak, dat blijkt wel.

Wel een opmerking over 'tracking', dat is dus niet persé je locatie volgen of opslaan. Het is mee een algemene term om je op wat voor manier dan ook uit de massa te lichten voor gerichte reclame. Of je harde data over jezelf prijsgeeft - zoals je lokatie bijvoorbeeld of je identiteit - bepaal gelukkig nog altijd zelf middels eerder genoemde privacy instellingen of een eventueel account dat je aanmaakt in een app.

.. als je de tracking knop op “uit” hebt laten staan vragen de apps dan niet of ze mogen tracken, of tracken ze dan niet? :wacko:
De uitleg daarvan staat onder die knop, met een 'Meer informatie..' linkje. Niet dat het dan helemaal helder wordt hoor, maar meer kan ik er ook niet van maken. In het kort: ze vragen het dan inderdaad niet, maar zullen het tóch proberen, met toestemming van Apple :confused:.
geplaatst door: boiing
antw: Wat je allemaal kan doen met widgets in iOS 14
reactie #9 geplaatst: 22 september 2020 - 22:37
Èchte privacy zou zijn: als je geen toestemming geeft, en je toestel op de juiste wijze instelt, mogen en kunnen er geen gegevens aan je toestel onttrokken worden.

Maar daar lijkt op geen enkele manier sprake van te zijn. Als ik het allemaal goed begrijp, kan èn mag de ontwikkelaar van een programma altijd gegevens aan je toestel onttrekken, als hij dat technisch mogelijk heeft gemaakt en in zijn voorwaarden heeft vermeld. Alleen moet hij, als je geen toestemming hebt gegeven, die gegevens anonimiseren. Sterker nog: de ontwikkelaar kan ervoor kiezen jou niet eens om toestemming te vragen, en kan dan rustig zijn gang gaan, zolang dat maar in zijn voorwaarden staat.

En kijken welke sites jij bezoekt, en op grond daarvan gerichte reclame aan jou presenteren, blijft altijd mogelijk, ook als je dat niet wilt.

Als dit inderdaad klopt (en wat er onder "Tracking" staat, kan ik niet anders lezen), dan vind ik al die tam-tam over Apple als beschermer van onze privacy flauwekul. Dan is het met de privacy op iOS misschien net iets minder slecht gesteld dan op Android, maar Zuckerberg c.s. kunnen evengoed hun gang gaan. De enig mogelijke echte bescherming tegen dit soort praktijken is allerlei programma's helemaal niet gebruiken. 

Enig soelaas zou wellicht een programma als Little Snitch bieden, dat al het uitgaand verkeer van programma's regelt, en waarmee je per programma de permissies kunt instellen. Maar dat is er alleen voor de Mac; en ik heb geen idee of voor iOS ook zoiets bestaat.
geplaatst door: Timotheus
antw: Wat je allemaal kan doen met widgets in iOS 14
reactie #10 geplaatst: 22 september 2020 - 22:58
Wellicht een beetje off-topic inmiddels:

Ik snap je punt, en ben het er in grote lijnen mee eens. Hier raak je de kern:

De enig mogelijke echte bescherming tegen dit soort praktijken is allerlei programma's helemaal niet gebruiken.
..en dat is het lastigst: de afweging tussen alle gratis handigheden die we hebben en de eventuele data die je daarmee prijs geeft. Ik heb persoonlijk niet zoveel moeite met cookies en gerichte reclame, dat krijg ik ook als ik RTL4 kijk (stel dat hè :happy:..). Locatie data delen, accounts aanmaken, je telefoonnummer prijsgeven, je email adres etc: daar ben ik veel voorzichtiger mee. En gebruik dus ook een heleboel van die 'handige' (social media) apps niet.

Grootste dilemma: WhatsApp :blush: :sad:....
geplaatst door: boiing
antw: Wat je allemaal kan doen met widgets in iOS 14
reactie #11 geplaatst: 23 september 2020 - 03:24
@Timotheus: little snitch voor iOS is er niet en komt er niet zeggen zij van little snitch. (Heb het ze gevraagd een maandje geleden).

@boiing: in het engels staat er bij de tracking button “Allow Apps to Request to Track. Met mijn kennis van het Engels vertaal ik dat tot: “Sta toe dat apps je vragen of ze je mogen volgen.”
Google zegt: sta toe dat apps je volgen.
Dat is dus al verwarrend voor me.
Ik krijg het idee dat die tracking button niets voorstelt. En de “learn more” tekst maakt het nog erger.
Ik vermoed dat Apple de komende tijd maar eens flink de mond moet houden over Privacy
Samenvattend is het volgens mij zo: heb je de tracking app niet aan, tracken alle apps die dat willen. Zet je tracking aan, vragen sommige apps het.
geplaatst door: ouwemac
Voorzichtig met Covid; Rawạng kho wid d̂wy ระวังโควิดด้วย. Swasdii Khrab Khun  สวัสดี ครับ คุณ
antw: Wat je allemaal kan doen met widgets in iOS 14
reactie #12 geplaatst: 24 september 2020 - 08:52
Dat heeft waarschijnlijk te maken met het uitstellen van het beperken van tracking in iOS14.
geplaatst door: gPod
g i d e on
antw: Wat je allemaal kan doen met widgets in iOS 14
reactie #13 geplaatst: 24 september 2020 - 22:35
Of er daadwerkelijk een beperking van de tracking komt, valt nog te bezien.

Vooralsnog moeten ontwikkelaars van programma's die via de App Store te krijgen zijn, precies aangeven met welke instanties het programma tijdens het gebruik ervan contacten onderhoudt, c.q. aan welke instanties het programma gegevens toezendt. Het gaat dus eerder om een beschrijving van de tracking.

Beperking daarvan zou pas echt gestalte kunnen krijgen, als een ontwikkelaar de wens van een gebruiker om niet gevolgd te worden, zou moeten respecteren. Maar afgaande op wat ik tot nu toe hierover gelezen heb, kan hij die wens gewoon negeren, als hij dat verkiest; zolang dat maar in zijn voorwaarden staat. Dus er is nog een lange weg te gaan.

Als een telefoonaanbieder de gesprekken van zijn klanten zou afluisteren en ten eigen nutte zou aanwenden, zou dat een schandaal veroorzaken. Maar bij het internetverkeer wordt dat nog steeds heel gewoon gevonden.
geplaatst door: Timotheus