geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Keynote6-icoon.jpg
Wat we vanavond tijdens de WWDC keynote allemaal kunnen verwachten
Als je het gevoel hebt dat het erg lang geleden is dat er een event of keynote van Apple te zien was, dan klopt dat. Het laatste was het Far Out-event, op 7 september van het afgelopen jaar. Dat betekent dat er bijna 9 maanden zonder wat voor presentatie van Apple dan ook voorbij zijn gegaan.

Alle tussentijdse updates waren kennelijk geen presentatie waard. Denk bijvoorbeeld aan de updates van de iPads na het Far Out-even of die van de MacBook Pro modellen in januari van dit jaar. Die hadden in andere jaren waarschijnlijk veel meer aandacht gekregen. Daardoor zijn de verwachtingen voor vanavond nog hoger gespannen, want er wordt veel verwacht, niet alleen op het gebied van software, maar vooral wat betreft nieuwe hardware.


Eén ding is in ieder geval zeker: we kunnen het allemaal op de stream hierboven bekijken, vanaf 19.00 uur onze tijd (10 uur ’s ochtends in Cupertino).

Mixed Reality headset

Dat Apple vanavond een mixed reality headset gaat presenteren staat inmiddels wel als een paal boven water. Want er is teveel gelekt, en met zoveel lekken zou het gek zijn als alle geruchten ernaast zaten.

En Apple heeft een apart paviljoen op het terrein gezet, dat werd eerder al gedaan bij de introductie van de eerste Apple Watch in 2014. Hier zal na afloop van de presentatie waarschijnlijk een select gezelschap in alle rust en kalmte deze nieuwe headset kunnen uitproberen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AugmentedRealityVirtualRealityHeadsetConceptDavidLewisAndMarcusKane.jpg
Wat we vanavond tijdens de WWDC keynote allemaal kunnen verwachten


Het zal nog wel even duren voordat deze headset daadwerkelijk op de markt zal verschijnen, de verwachting is later dit jaar. De geschatte prijs (rond de 3.000 dollar) zal in het begin nog wel een extra obstakel zijn, maar er zou al gewerkt worden aan de tweede generatie, waarbij ook een uitvoering zou zijn die iets minder duur is.

15-inch MacBook Air

Voor de geruchten rond de 15-inch MacBook Air geldt hetzelfde als voor de mixed reality headset: ze zijn zo talrijk een aanhoudend, dat Apple wel een hint had gegeven als daar niets van klopte.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MacBookAir2022Middernacht.jpg
Wat we vanavond tijdens de WWDC keynote allemaal kunnen verwachten


Mochten alle geruchten rond dit nieuwe model kloppen dan krijgt dit model een display van ongeveer 15,5 inch, hetzelfde design en functies als de huidige M2‌‌ ‌‌MacBook Air‌‌ en met een M2 chip met 8-core en 10-core GPU’s (videokaart).

Een nieuwe Mac Studio?

Volgens Mark Gurman worden er nu bij Apple desktop-Macs getest met  M2‌ Ultra en ‌M2‌ Max chips. Waarschijnlijk gaat het hier om een update van de Mac Studio, het is niet duidelijk of die ook al tijdens deze (waarschijnlijk erg volle) keynote voorbij zullen komen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MacStudioFrontAndBack.jpg
Wat we vanavond tijdens de WWDC keynote allemaal kunnen verwachten


iOS en iPadOS 17

Met alle hardware zouden we bijna vergeten dat de WWDC eigenlijk het moment is waarop alle aandacht naar software zou moeten uitgaan, en het eigenlijk niet vaak over hardware gaat. Maar ook iOS 17 zal natuurlijk aandacht krijgen, waarvoor onder andere meer mogelijkheden voor een aangepast iPhone-toegangsscherm verwacht worden, waarbij natuurlijk ook nieuwe widgets verwacht worden.

Waarschijnlijk zal het always-on display van de iPhone 14 Pro of iPhone 14 Pro Max (en alle iPhone 15 modellen) een smart-home display worden. Met bijvoorbeeld agenda-afspraken, weergegevens, meldingen en HomeKit-gegevens.


macOS 14

Over macOS 14 is weinig bekend, behalve dat alle updates dit jaar ‘onder de motorkap’ vooral bedoeld zijn om de platforms weer zo stabiel mogelijk te krijgen. Iets dat Apple eerder deed bij Snow Leopard en Mountain Lion.

Waarschijnlijk komt de dagboek-app die voor iOS en iPadOS 17 verwacht wordt ook naar de Mac. Verder zullen er waarschijnlijk updates voor bijvoorbeeld SharePlay en Zoek mijn (Find My) in te vinden zijn, maar die zijn vooral bedoeld om de Mac aan te laten sluiten op ontwikkelingen in iOS.

watchOS 10

Voor watchOS 10 worden grote veranderingen verwacht, widgets zouden bijvoorbeeld weer een veel centralere plaats gaan krijgen in de interface. Dit zou gebeuren door Glances, dat in de begindagen centraal stond in watchOS, een comeback te laten maken.


xrOS

xrOS is de naam van het besturingssysteem van de nieuwe headset, en ook hierin zal de eigen App Store een belangrijke plaats innemen. Apple heeft deze naam in meerdere landen al laten vastleggen, het lijkt er dan ook op dat dit de uiteindelijke naam wordt.

De interface zal waarschijnlijk aan iOS doen denken, maar dan standaard al met de mogelijkheid om dat met hand- en oogbewegingen te besturen. Bij Apple wordt al hard gewerkt om content hiervoor te maken, waarbij waarschijnlijk ook nauw wordt samengewerkt met gaming-bedrijven (zoals bijvoorbeeld met de maker van No Man’s Sky).
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: Mac Hammer Fan
Ik hoop alleen maar dat de Mac Studio M3 er later komt. In de M2 ben ik niet geïnteresseerd.

Ik ben blij dat mijn iPad 2018 nog iPadOS 17 ondersteunt.

Verder hoop ik dat MacOS 14 de stabiliteit van 13 zal verbeteren en hoeven veel toeters en bellen voor mij niet. Zo weinig mogelijk bugs zou de prioriteit moeten zijn.

Die Mixed Reality Set zal wellicht nog wel wat kinderziekten hebben. Het is iets dat ik niet echt nodig heb.

Ik zou het ook fijn vinden als het nieuwe WatchOS nog meer gezondheidschecks aanbiedt.
 Apple gebruiker sedert 1992  Mac Studio M1 32 GPU met Dell 32 inch scherm  MacBook Pro 15" 2015  iPad 2018  iPhone SE1&3  2x Mac Pro 5,1 3,33 Ghz 6 core Radeon 580 & Geforce 980  Apple Watch 8  Apple TV 4K  Power PC G5 dc 2,3 GHz 
geplaatst door: eoms
Het Apple aandeel is ondertussen hoger dan het ooit is geweest.
geplaatst door: GeorgeM
Zag het ook, en heb net m'n winst er op gepakt (mogelijk weer aankopen na de keynote, tot nu toe daalde het aandeel dan altijd weer).
geplaatst door: puk1980
Ik hoop alleen maar dat de Mac Studio M3 er later komt. In de M2 ben ik niet geïnteresseerd.
Jij hebt toch nu een Mac Studio M1?
Dan snap ik dat je (zeker) niet geïnteresseerd bent in een M2.
geplaatst door: Mac OS X
zou de iPhone 15 ook uit komen dan zakt   iPhone 14 van prijs ik een vervanger nodig voor mijn iPhone 7 is stuk aan gaan
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 7 128GB 2016 en MacBook Pro 16inch 2021. Old Apple computers never die
geplaatst door: eoms
Puk is me net voor 🤜🤛
geplaatst door: puk1980
Mac Studio met M2 Max en M2 Ultra. Check.
geplaatst door: puk1980
Mac Pro met Apple silicon (M2 Ultra, tot 192GB RAM, 8 Thunderbolt poorten, vanaf $6999). Check.


Hiermee komt een einde aan de Intel Macs.
geplaatst door: puk1980
Hairforce One over iOS 17.

Updates in Phone, Facetime en Messages.
geplaatst door: eoms
iOS 17. Check. 😂
geplaatst door: puk1980
Nieuwe iPhone apps: Journal en StandBy.

Maps kan nu maps downloaden, voor offline gebruik.
geplaatst door: puk1980
iPadOS.

Interactieve widgets.

Lockscreen (net als op iOS).

De Health app op je iPad, eindelijk.
geplaatst door: puk1980
Betere PDF support op de iPad. Een welkome aanvulling!
geplaatst door: puk1980
macOS 14 Sonoma.

Voor de wijnliefhebbers. :smile:


Widgets kunnen nu overal op de Desktop geplaatst worden.
geplaatst door: eoms
Windows xp flashback!
geplaatst door: boiing
Dat Apple vanavond een mixed reality headset gaat presenteren staat inmiddels wel als een paal boven water.
Ik ben benieuwd. We zijn een uur verder zonder VR aankondiging dus een écht revolutionaire Keynote lijkt steeds onwaarschijnlijker.
geplaatst door: eoms
Vergeet de “One More Thing” niet
geplaatst door: boiing
Het kán nog, sommige Keynotes duurden 2 uur..

...ok, daar komt ie  :wink:
Bewerkt: 5 juni 2023 - 20:23 door boiing
geplaatst door: fixar
Goggles!
  :tounge:
geplaatst door: eoms
IMG_3254.jpeg Wat we vanavond tijdens de WWDC keynote allemaal kunnen verwachten
geplaatst door: boiing
De grootste mislukking ooit. We gaan nooit met zo'n duikbril rondlopen.
geplaatst door: eoms
Joh, het is een skibril.

Voor maar $3,500  :cool:
Bewerkt: 5 juni 2023 - 21:05 door eoms