geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/watchOS9-icoon.jpg
watchOS 9: wijzerplaten, beter bijhouden gezondheid en slaap, en meer
We zullen nog even geduld moeten hebben om te zien wat de Apple Watch Series 8 allemaal gaat bieden, maar we weten al wel een boel van watchOS 9. En ook dat keer valt er weer een model af, dit keer is dat de Apple Watch Series 3, die al sinds 2017 in het programma zit.

Dat klinkt heel redelijk, maar Apple is dit model sindsdien steeds blijven verkopen, en heeft dit model op dit moment ook nog steeds op de website staan. Mocht je op dit moment een Apple Watch willen kopen en niet al te veel uit willen geven, dan is de Apple Watch SE dus een veel betere keuze.


Net zoals in iOS 16 kunnen de nieuwe wijzerplaten in watchOS 9 veel meer aan ieders smaak aangepast worden. De vier nieuwe wijzerplaten zijn Lunar, Playtime, Metropolitan en Astronomy. Maar ook de al bestaande wijzerplaten hebben allemaal een update gekregen, en zijn in watchOS 9 ook beter aan te passen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.watchOS9FourNewWatchfaces.jpg
watchOS 9: wijzerplaten, beter bijhouden gezondheid en slaap, en meer

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie

Betere registratie van bewegingen

Ook in watchOS 9 laat Apple zien dat met Machine Learning nog steeds grote stappen gezet kunnen worden zonder dat er nieuwe sensoren toegevoegd hoeven te worden. Zo kan tijdens rennen nu worden vastgelegd hoe lang de stappen zijn, hoe lang je de grond raakt en hoeveel je op en neer beweegt.

Daarbij kan je jezelf meten tegen je eigen beste prestaties, instellen in hoeverre je dat wilt en als je rent op trajecten waar veel mensen rennen je eigen prestaties afzetten tegen die van anderen.

Slaap

In watchOS 9 wordt het bijhouden van je slaappatroon verder uitgebreid, waarbij je meer inzicht krijgt in hoe je slaapt met de nieuwe slaap fases: basis (core), diepe slaap en REM-slaap.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.watchOS9Sleep.jpg
watchOS 9: wijzerplaten, beter bijhouden gezondheid en slaap, en meer


Deze fases worden vastgelegd met behulp van de accelerometer en je hartslag, waarbij natuurlijk ook weer Machine Learning een grote rol speelt.

Boezemfibrilleren geschiedenis

Sinds Apple Watch Series 4 in september 2018 de mogelijkheid kreeg om boezemfibrilleren (of atriumfibrilleren) vast te leggen en ervoor te waarschuwen zijn er el veel mensenlevens door gered. Een goede reden voor Apple om hier een vervolg op te maken, en dat is de mogelijkheid om voortaan over een langere tijd te kunnen zien hoe het hiermee staat.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.watchOS9AFibHistory.jpg
watchOS 9: wijzerplaten, beter bijhouden gezondheid en slaap, en meer


In de voorbeelden hierboven kan je zien dat in het Engels atriumfibrilleren wordt afgekort als AFib Dat is zo ingeburgerd dat de functie in het Engels simpelweg ‘AFib History’ genoemd is.

Medicijnen

Met de Medicijnen-app in watchOS 9 en iOS 16 kun je je medicijnen, vitamines en supplementen bijhouden. Ook is het mogelijk om een lijst te maken met medicijnen, schema’s en herinneringen instellen en informatie over de medicijnen bekijken in de Gezondheid-app.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.watchOS9MedicationsSchedules.jpg
watchOS 9: wijzerplaten, beter bijhouden gezondheid en slaap, en meer


Voor elk medicijn kun je een apart schema maken, of je het nu een paar keer per dag neemt, een keer per week, of alleen als je het nodig hebt. Ook kun je herinneringen instellen om je aan het schema te houden.

Wat je nog meer in watchOS 9 kan vinden

Citaat
In watchOS 9 zijn de notificaties vernieuwd, zodat ze minder storend zijn maar nog steeds merkbaar. Ze worden weergegeven als dunne stroken als je de Apple Watch actief gebruikt.
Citaat
Gezinsconfiguratie biedt nu ondersteuning voor de Woning-app, zodat je ook kinderen kunt uitnodigen om HomePod-speakers en slimme woonaccessoires te bedienen. Ook krijgen ze toegang tot huis- en hotelsleutels in Apple Wallet.
Citaat
Op de Apple Watch kun je nu nog meer doen met tweemaal knijpen, zoals de telefoon opnemen of het gesprek beëindigen, een foto maken, media afspelen of pauzeren in de Huidige-app en een work-out starten, pauzeren of hervatten. Deze nieuwe Snelle taken-features bouwen voort op de reeds aanwezige AssistiveTouch-technologie in Apple Watch, waardoor mensen met een beperking aan hun handen of armen hun Apple Watch kunnen bedienen door een knijpbeweging of een vuist te maken in plaats van op het display te tikken.
Citaat
Mensen met een fysieke of motorische beperking kunnen hun Apple Watch vanaf hun gekoppelde iPhone bedienen met Apple Watch Mirroring, zodat ze daar meer mee kunnen doen. Met Apple Watch Mirroring kun je je Apple Watch besturen met de toegankelijkheidsfeatures van iPhone, zoals Stembediening en Schakelbediening. Bedien je Apple Watch met een gesproken commando, geluid, hoofdbeweging of een Made for iPhone-schakelaar, zodat je niet op het display van je Apple Watch hoeft te tikken.
Citaat
Apple Watch Mirroring werkt op basis van een combinatie van hardware- en softwarefeatures, waaronder nieuwe AirPlay-voorzieningen, zodat mensen met een motorische beperking toch gewoon Apple Watch-apps als Saturatie, Hartslag en Mindfulness kunnen gebruiken.
Citaat
Apps die actief worden gebruikt krijgen voorrang op de rest van de apps in het vernieuwde Dock, waardoor je deze makkelijker opnieuw opent.
Citaat
In de Herinneringen-app kun je nu belangrijke informatie zoals datum, tijd, locatie, tags en notities toevoegen.
Citaat
Je kunt nu rechtstreeks vanaf je Apple Watch nieuwe events toevoegen aan de Agenda-app, zodat je snel weer verder kunt gaan met waar je mee bezig was. Scrol nog eenvoudiger door de events in je agenda met de nieuwe weekweergave en de bijgewerkte lijst-, dag- en maandweergave.
Citaat
Cardio Recovery is een handige meetwaarde die kan worden gebruikt om de gezondheid van je hart en bloedvaten in de gaten te houden. Apple Watch toont nu de geschatte Cardio Recovery na de work-outs buiten wandelen, hardlopen of wandeltocht, zelfs als de work-out niet de maximale intensiteit bereikt. Je kunt deze meetwaarde bijhouden in de Gezondheid-app.
Citaat
Met nieuwe API’s kunnen ontwikkelaars de beste apps bouwen. Zo hebben ze ondersteuning voor CallKit en share sheet en toegang tot fotokiezer, naast de mogelijkheid om watch OS-apps te integreren met Apple TV.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.watchOS9PresentatieSlide.jpg
watchOS 9: wijzerplaten, beter bijhouden gezondheid en slaap, en meer


Apple Watch modellen waar watchOS 9 op kan draaien

  • Apple Watch Series 4
  • Apple Watch Series 5
  • Apple Watch Series 6
  • Apple Watch SE
  • Apple Watch Series 7

Zo installeer je een watchOS update

Updates voor de Apple Watch installeer je door binnen de Watch-app op de verbonden iPhone linksonder te klikken op Mijn Watch. Deze update vind je dan in Algemeen → Software-update en die zal worden geïnstalleerd zodra je je akkoord bent gegaan met de voorwaarden en op ‘Installeer’ hebt gedrukt.

De eerste stappen kan je ook op je Apple Watch zelf doen, ga daarvoor naar Instellingen → Algemeen →  Software-update en daar ook op ‘Installeer’ te klikken. Maar om je akkoord te geven voor de voorwaarden heb je wel nog steeds je iPhone nodig, dat gaat (nog) niet op de Apple Watch.


Om de update uit te voeren moet je Apple Watch minimaal voor 50 procent opgeladen zijn, en met het lichtnet verbonden.

Sinds watchOS 7 is het ook mogelijk om een update op je Apple Watch zelf uit te voeren, dus zonder de hulp van je iPhone. Je Apple Watch moet dan verbonden zijn met Wi-Fi. Open dan de Instellingen-app op je Apple Watch en ga in Algemeen naar Software-update. Zodra de update gevonden is kies je dan voor Installeer.

Meer informatie over het updaten van je Apple Watch is te vinden op deze support-pagina #watchOS #Update
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: anraadts
Ik zie dat het icoon van watchOS 9 dat tijdens de keynote voorbij kwam hier ook gebruikt is.

Volgens mij is dat voor het eerst dat ik een icoon zag voor watchOS (kan het verkeerd hebben) en het viel me meteen op dat het rond is, terwijl er bij de Apple Watch juist gekozen is voor een rechthoekige vorm (met afgeronde hoeken).

Think Different?
geplaatst door: Cenobyte
Leuk, die slaapcontrole, maar wat ik me afvraag is wanneer je je Watch dan oplaadt? Als dat ding 24 uur per dag aan je pols hangt?
Groetjes,
Mario  -
geplaatst door: anraadts
‘s avonds voor het slapen gaan, duurt niet lang.
geplaatst door: puk1980
De slaapgrafieken lijken hiermee (eindelijk) "on par" te komen met wat FitBit laat zien. Was een van de minpuntjes die mijn wederhelft constateerde na de overstap van FitBit naar de Apple Watch.
geplaatst door: iSan
Mooie update. Ik draag Watch 4 met volle tevredenheid, dit betekent dus dat ik over een jaar niet meer kan updaten  :blush: Toch een beetje jammer....  :sad: