geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookPro-TouchBar2016.jpg
Zijn er structurele problemen met flexkabels in de MacBook Pro?
Op het internet zijn inmiddels op veel plekken verhalen te vinden van mensen die problemen hebben met MacBook Pro modellen die door Apple gemaakt zijn vanaf 2016. Daarbij zou er één probleem zijn dat al deze verenigt: de flexkabel die het moederbord met het scherm verbindt.

Er is inmiddels een website naar aanleiding van deze problemen met de display flex cable opgestart, waar dit probleem “Flexgate” is gedoopt. Een tijdje geleden is er op change.org ook een petitie hierover opgestart om Apple zover te krijgen om hier een apart programma voor op te starten. Die petitie heeft tot nu toe maar 1.785 handtekeningen, terwijl die al meer dan drie maanden loopt, het lijkt dan ook de vraag hoe vaak dit probleem in de praktijk voorkomt.


Maar zoals altijd met dit soort gevallen, je zal maar net degene zijn die er last van heeft, dan interesseert het je natuurlijk helemaal niet hoeveel andere mensen er last van hebben.

Mocht jouw MacBook Pro nog binnen het eerste jaar garantie vallen dan kan je jezelf tegen dit soort situaties beschermen met AppleCare. En als je jouw MacBook Pro particulier gekocht hebt dan zou je op zijn minst een gedeelte van de reparatiekosten op de verkopende partij kunnen verhalen.

Volgens de Flexgate website zouden de volgende modellen allemaal een verhoogd risico hebben op problemen, die ontstaan zonder dat er iets speciaals gedaan is met de MacBooks.

  • MacBook Pro (13­-inch, 2016, Two Thunderbolt 3 Ports)
  • MacBook Pro (13-­inch, 2017, Two Thunderbolt 3 Ports)
  • MacBook Pro (13-­inch, 2016, Four Thunderbolt 3 Ports)
  • MacBook Pro (13-­inch, 2017, Four Thunderbolt 3 Ports)
  • MacBook Pro (13-­inch, 2018, Four Thunderbolt 3 Ports)
  • MacBook Pro (15-­inch, 2016)
  • MacBook Pro (15-­inch, 2017)
  • MacBook Pro (15-­inch, 2018)

Ook geeft de website een heleboel links naar pagina’s waar gevallen te vinden zijn van mensen met problemen, die allemaal onder Flexgate zouden vallen. Hieronder vind je al deze links:met dank aan forumlid ‘boni’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
Informatie over producten of diensten op MacFreak onder de aandacht brengen is hier te vinden.
geplaatst door: boiing
Ik heb zo'n machine dus ben benieuwd of dit een serieus probleem wordt of alleen in een beperkt aantal gevallen gaat voorkomen. Gelukkig AppleCare+ erbij genomen (dat doe ik altijd bij laptops, niet bij andere Mac hardware..), dat geeft in dit geval gemoedsrust.

Mocht jouw MacBook Pro nog binnen het eerste jaar garantie vallen dan kan je jezelf tegen dit soort situaties beschermen met AppleCare.

Belangrijk om te weten: AppleCare kon je inderdaad altijd tot een jaar na aankoop alsnog aanschaffen. Sinds AppleCare+ is dit verkort naar 60 dagen! (bron)

geplaatst door: puk1980
Update van iFixit.

https://ifixit.org/blog/12903/

Citaat

The design flaw behind MacBook Pro’s “stage light” effect

The Touch Bar generation of MacBook Pro always had its quirks, but the thin-at-all-cost design may finally be proving more trouble than it was ever worth. The latest issue to crop up—dubbed “flexgate” by one of our users, Alex—reveals that the compact design for the display’s flex cables is prone to fatigue and failure, leading to a host of display problems that can’t be easily (or cheaply) fixed.

meer ...

Certified Terminal Guru.
geplaatst door: HEXDIY
Flexkabels zijn al langere tijd een oud zeer, zelfs statische capton flexkabels.
Een lange lijst, daarom geen links.

Zo uit het hoofd & al vele malen persoonlijk gezien:

- de interne USB kabel van het trackpad naar het Moederbord in 2007 MacBook Pro's, Waardoor het leek dat het toetsenbord defect was: extreme uitval.

3 gevallen daarvan hier bij me thuis gehad.

- de interne SATA kabel in een lange lijst van MacBook Pro's, gedurende vele jaren: extreme uitval.

3 gevallen daarvan door mij gerepareerd, 4 ervan bij een vriend van me.
En wij zijn slechts amateurtrjes die repareren voor vrienden en kennissen...

Voorbeeld van een discussie hierover:

https://forums.macrumors.com/threads/sata-cable-problem-in-macbook-pros.1616970/

Dit laatste defect is erg tricky, want een semi-defecte kabel maakt je Macje érg traag, en het lijkt er dan op alsof de HDD in je Macje aan het sterven is- wat dus niet noodzakelijk zo is...

Verdere voorbeelden van defecte flexkabels zijn wellicht legio, alleen ben ik er nog niet veel meer persoonlijk tegengekomen.

Bovendien lijkt het er op dat niet erg veel van deze duidelijke familiefouten door Apple worden erkend als generische fouten, waardoor er ook geen uitgebreid garantieprogramma wordt ingesteld.
Shame on you, Apple!
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: HEXDIY
En hoe detecteer je dan een defecte interne Sata kabel?

Daarvoor zet ik een ander topic op.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: Regenjas
Aangezien het aantal aantekeningen van de petitie blijft groeien met bijhorende klachten (met foto's), ben ik eigenlijk wel benieuwd of iemand hier last heeft met het beeldscherm van hun MacBook Pro's/Airs?!
geplaatst door: Regenjas
Dus, er zijn hier geen gebruikers met hetzelfde probleem?
geplaatst door: boiing
Je kunt je afvragen of het aantal handtekeningen groeit door de publiciteit of door daadwerkelijke gevallen :cool:. Je gaat er met zo'n vraag sowieso geen betrouwbare cijfers over krijgen hier...
geplaatst door: Regenjas
Je kunt je afvragen of het aantal handtekeningen groeit door de publiciteit of door daadwerkelijke gevallen :cool:.

Dat klopt, maar bij de petitie worden ook reacties achtergelaten met foto's van gedupeerden. Uitgaande dat het ook echte foto's van gedupeerden zijn. Daarnaast zijn er ook reacties bij waarin eerlijk wordt vermeld dat zij nog geen problemen ervaren, maar dat zij achter de petitie staan. Dus, het aantal handtekeningen geeft zeker een vertekend beeld van de situatie.

Toch blijft het interessant, in ieder geval voor mij, of er ook onder MacFreak-lezer gedupeerden zitten.