https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Pages-2017-icoon.jpg
Zo kun je met jouw Mac visueel promotiemateriaal ontwerpen
Macs zijn perfect voor het ontwerpen van promotiemateriaal. Voor al je drukwerk, van visitekaartjes tot flyers, je kunt alles ontwerpen met je Mac. Naast het gebruiksgemak van macOS zijn daarbij de beeldschermen van een MacBook (Pro) of iMac vaak een stuk beter dan van andere aanbieders.

Adobe’s programma’s Photoshop en InDesign zijn al heel erg lang de standaard programma’s waar iedere serieuze ontwerper mee overweg moet kunnen. Wanneer je hier voor de eerste keer mee aan de gang gaat kan het erg lastig zijn. Het is daarom slim om een cursus te doen wanneer je met deze software wilt gaan werken. Wanneer je het door hebt werkt het ontzettend handig en kun je de meest uiteenlopende dingen ontwerpen.


Photoshop wordt over het algemeen meer gebruikt om foto’s te bewerken, InDesign wordt juist weer gebruikt voor het ontwerpen van promotiemateriaal zoals visitekaartjes en flyers. Maar er is meer dan alleen de combinatie van Photoshop en InDesign. Hieronder een aantal andere opties.

GIMP

Dit is een gratis en open source programma dat oorspronkelijk is gemaakt voor Linux, maar ook al erg lang beschikbaar voor Mac en Windows. Ben je Photoshop gewend dan zal het waarschijnlijk even wennen zijn, maar de functionaliteiten zijn eindeloos. Een ander groot voordeel is de prijs, gratis wint het al snel, zeker nu Adobe’s programma’s alleen nog te krijgen zijn met een abonnement. Wil je GIMP uitproberen, op deze pagina vind je de versie voor macOS.


Affinity

Een ander alternatief zijn de programma’s van Affinity, zowel Affinity Photo als Affinity Publisher zijn in een rap tempo steeds professioneler aan het worden. En doordat ze vanaf de basis daarvoor ontworpen zijn, gaat de samenwerking tussen de programma’s van Affinity nog een stuk verder dan die van Adobe. Zo kan je binnen Publisher de tools van Photo gebruiken, en hoef je dus niet eens meer naar het andere programma te schakelen.


Voor professionals die alle opties van Photoshop en InDesign nodig hebben zijn de programma’s van Affinity op dit moment waarschijnlijk nog geen alternatief, maar bij iedere update komen ze dichter bij wat Adobe te bieden heeft, en zijn ze dus op sommige gebieden al voorbij.

Online ontwerpen

Ook zijn er steeds meer websites waarop je eenvoudig je promotiemateriaal kunt ontwerpen. Zo kun je bij Drukwerkdeal eenvoudig je ontwerp maken. Een andere veel gebruikte website voor het ontwerpen van drukwerk is Crello. Het makkelijke is dat je direct op de website een ontwerp kan maken en het nog gratis is ook. Er zijn allerlei templates waar je gebruik van kunt maken. Een groot voordeel als je geen professioneel ontwerper bent, maar wel iets moois wilt maken.

Pages

Als laatste mag Apple’s Pages niet ongenoemd blijven. Waar Microsoft met Word langzaam maar zeker aan die tekstverwerker steeds meer opties voor vormgeving toevoegde, deed Apple eigenlijk het tegenovergestelde. Pages is eigenlijk een programma voor vormgeving, waar zoveel mogelijk opties voor tekst aan zijn toegevoegd. Dat is ook een van de redenen waarom Pages zo lekker soepel met afbeeldingen in combinatie met tekst kan omgaan. Bijkomend voordeel, Pages is gratis te vinden in de Mac App Store.


Er zijn dus zat manieren waarop je drukwerk zoals posters en flyers kunt ontwerpen. Of je nu een professioneel ontwerper bent of geen idee hebt wat je doet. Voor iedereen is er een programma waarmee je uit de voeten kunt.


geplaatst door: Advertorial
antw: Zo kun je met jouw Mac visueel promotiemateriaal ontwerpen
reactie #1 geplaatst: 4 oktober 2019 - 20:45
En voor de "arme" amateurs onder ons is er nog altijd Scribus, toch?

https://www.scribus.net 
geplaatst door: Loureiro
antw: Zo kun je met jouw Mac visueel promotiemateriaal ontwerpen
reactie #2 geplaatst: 5 oktober 2019 - 00:24
@ Loureiro: goede aanvulling, bedankt!  :thumbs-up:
geplaatst door: Robert