
Apple maakt zorgen over de gevolgen van de DMA voor privacy
De DMA, die dit jaar van kracht werd, verplicht grote spelers als Apple om externe ontwikkelaars gelijke toegang te geven tot de systeem-tools en functies van iOS en iPadOS. Een
van de procedures van de Commissie richt zich op het proces wat Apple daarvoor heeft opgezet.
Apple wil zich inzetten om te voldoen aan deze regels, voor het creëren van eerlijke concurrentie, maar er zijn zorgen over onbedoelde gevolgen voor de privacy.

Apple maakt zorgen over de gevolgen van de DMA voor privacy
In
een rapport wat Apple hier nu over heeft uitgebracht (Pdf, 2,3 MB) wordt Meta specifiek genoemd, het moederbedrijf van onder andere Facebook, Instagram en WhatsApp. Dit bedrijf zou al meer dan vijftien afzonderlijke verzoeken hebben ingediend voor toegang tot de technologie van Apple. Volgens Apple heeft Meta onder andere toegang gevraagd tot functies voor berichtens, AirPlay, CarPlay en het App Intents framework.

Apple maakt zorgen over de gevolgen van de DMA voor privacy
klik of tap voor een grotere versie
Apple waarschuwt dat wanneer deze verzoeken moeten worden ingewilligd Meta's apps hiermee toegang zouden kunnen krijgen tot allerlei gebruikersgegevens, zoals berichten, telefoongesprekken, foto's, app-gebruik en wachtwoorden op hun apparaten.
Uit dit rapport van Apple:
In veel gevallen probeert Meta de functionaliteit te veranderen op een manier die volledig los lijkt te staan van het feitelijke gebruik van externe Meta-apparaten, zoals de Meta-smartbril en Meta Quests.
en
Als Apple al deze verzoeken zou moeten inwilligen, zouden Facebook, Instagram en WhatsApp Meta in staat kunnen stellen al hun berichten en e-mails op het apparaat van een gebruiker te lezen, elk telefoongesprek te zien wat ze voeren of ontvangen, elke app te volgen die ze gebruiken, al hun foto's te scannen, hun bestanden en agenda-afspraken te bekijken, al hun wachtwoorden te bekijken en nog veel meer. Dit zijn gegevens die Apple zelf niet toegankelijk wil maken om gebruikers zo goed mogelijk te beschermen.
In dit rapport wordt dan ook duidelijk bezorgdheid geuit over bedrijven met eerdere privacyschendingen die mogelijk GDPR-beschermingen omzeilen via deze nieuwe DMA-vereisten. Apple merkt op dat het bedrijf waar mogelijk gegevens on-device verwerkt, maar dat andere bedrijven die informatie voor eigen gewin kunnen gebruiken:
Derde partijen hebben mogelijk niet dezelfde toewijding om de gebruiker op hun apparaat de controle te geven als Apple en geven er mogelijk de voorkeur aan om gebruikersinformatie naar hun servers te verplaatsen, waar ze de privégegevens van een individu kunnen combineren, profileren en te gelde maken.
Antwoord van MetaMeta heeft inmiddels met een kort statement gereageerd op dit rapport:
Elke keer als Apple wordt gewezen op het concurrentievervalsende gedrag, verdedigen ze zichzelf met privacy-argumenten die geen basis hebben in de realiteit.
In deze context lijkt het nuttig om te vermelden dat Meta zelf is al meerdere keren onder vuur komen te liggen vanwege privacyschendingen. Deze week nog zei het Britse Ofcom
een onderzoek in te stellen naar Instagram voor het “door de vingers zien van advertenties voor seksueel misbruik van kinderen”, terwijl
een nieuw rapport van MLex (betaallink) vermeldt dat meer dan de helft van de Britse oplichtingspraktijken betrekking heeft op Meta-platforms.
Meta heeft ook een boete gekregen van 251 miljoen euro van de Ierse commissie voor gegevensbescherming voor een Facebook-inbreuk in 2018 die drie miljoen accounts in Europa trof en waarbij namen, contactgegevens, locaties en gegevens van kinderen werden onthuld. De verwachting is dat Meta
in beroep zal gaan tegen de beslissing.