geplaatst door: puk1980
https://nos.nl/artikel/2422563-akkoord-over-europese-wetgeving-om-macht-techreuzen-te-beteugelen

Citaat

Apple teleurgesteld

Door de strengere wetgeving zou Apple zijn App Store moeten openstellen voor alternatieve betaalmogelijkheden. Google zal gebruikers van Android-smartphones duidelijker alternatieven moeten bieden voor zijn zoekmachine, Google Maps en de Chrome-browser. Voor Apple's iPhone geldt dat gebruikers de Safari-browser en enkele andere Apple-apps moeten kunnen verwijderen. Dat kan nu niet.

De nieuwe wet geldt voor bedrijven met een beurswaarde van minstens 75 miljard euro, een jaaromzet van 7,5 miljard euro en minstens 45 miljoen gebruikers per maand.

In een verklaring liet Apple weten teleurgesteld te zijn over de Europese wet. Het bedrijf zegt bezorgd te zijn dat de voorwaarden in de DMA tot privacy- en veiligheidsrisico's leiden.

meer ...
Certified Terminal Guru.
geplaatst door: orange
Ja hoor. Ik kan me wel vinden in het overgrote deel van deze maaatregelen.

Irriteer me vooral zowel op Android als iPadOS en MacOS aan apps die ik nog nooit heb gebruikt, en nooit zal gebruiken. Maar die je dan toch niet kan verwijderen.

Aan de andere kant moet je dan weer gaan oppassen voor nieuwe vormen van inkomsten van de makers, want voor niets gaat alleen de zon op natuurlijk.
geplaatst door: sluisje
Welke MacOS apps die je nog nooit hebt gebruikt kun je niet verwijderen?
geplaatst door: ouwemac
Ik zou het helemaal geen probleem vinden, toejuichen zelfs als ik alle apps die ik niet gebruik, kan verwijderen al zou ik nu niet weten welke dat zijn omdat ik het nooit uitgeprobeerd heb.  :wacko:
Laat ik het aardiger zeggen. De “Media” helpen iemand bij het vormen van een mening. Dat maakt ze “Sociaal”
geplaatst door: doctor_apple
Welke MacOS apps die je nog nooit hebt gebruikt kun je niet verwijderen?

Safari ... Mail ... En andere apps die vallen onder System Integrity Protection enerzijds en anderzijds diep in het besturingssysteem verweven zijn.

Natuurlijk kun je "SIP" er vanaf halen, maar als ik hier en daar lees dat mensen bijna een stuiptrekking krijgen van het gebruik van een Terminal, denk ik dat er een eenvoudigere manier moet zijn om die apps weg te laten.

Voorspelling: ik denk dat Microsoft hierin koploper is. Dit omdat ze reeds eerder al een flinke schop onder den spreekwoordelijke arsch hebben gekregen inzake Internet Explorer decennia terug.

Toen is er een speciale Windows-N editie op de markt gekomen. Deze "Europese Versie" wordt geleverd zonder Windows Media Player, Mediacodecs en nog een paar zaken die anders zijn ingericht.

Voor de oudgedienden: op een zekere dag werd Microsoft daarnaast ook verplicht om na de installatie van het OS een andere browser aan te bieden dan haar eigen Internet Explorer.

Mettertijd is de hele integratie van Internet Explorer op de schop gegaan en zijn daarnaast vele zaken in Windows inmiddels modulair of optioneel. Het is niet zo dat het allemaal goud is wat daar blinkt overigens, want ook Microsoft gaat de gevolgen van de EU richtlijnen voelen, maar op andere vlakken, alsook Google. Dus het is niet alleen Apple.

Maar er zijn wel degelijk zaken in Apple eringeslopen die nogal absurd zijn. Wel 25 jaar terug huilie-huilie doen dat IE zo'n groot marktaandeel heeft, Microsoft alles anders doet en niet compatible is met "de rest van de wereld" en lak heeft aan de (toen nog) kleinere spelers ... En zeker de integratie van allerlei technieken, zoals Windows Media Codec (die gratis werd geleverd met Server-software en dus voor veer bedrijven de defacto streaming standaard werd in plaats van toen "Real Media" of MPEG-standaarden).

En ook bij Microsoft was niet alles per definitie slecht bedoeld. Immers, ze wilden ook gewoon hun server-software een scala aan functies meegeven, van web-hosting, print-services tot en met streaming-services. Maar ja, het had een "gunstig commercieel" effect en nadelig effect op de compatibliteit met alles dat niet Microsoft was.

Op haar eigen platform maakte Microsoft het soms bijna onmogelijk om delen of apps te verwijderen.

En wat doet Apple anno 2022? Neem zelfs iOS: alle browsers draaien op ... Apple's engine, want iets anders mag niet.

Veiligheid is dan vaak het kul-verhaal. Welnu, je kunt een OS dusdanig besdendig maken dat dit heel goed af te vangen is. Zeer zeker macOS en iOS komen een ongekend eind in dit verhaal. Heel goed opgezet, dus een andere verwerkingsbibliotheek, renderengine of wat dan ook voor "extensie/module/library/driver" had prima gekund.

Maar ja ... Niet alle keuzes hebben een technische grondslag.

En dat zie je terug in heel veel zaken. Talloze keren al geroepen, "GSM Forum", verantwoordelijk voor de standaarden, heeft RCS een tijd terug opgenomen als SMS/MMS-opvolger ... Apple heeft geen zin om telefoons aan de volledige HEDENDAAGSE standaard te laten voldoen, met daarin RCS opgenomen, omdat dit botst met haar eigen marketing en verkoop-gouden kip, te weten: Messages.

Er speelt gewoon zoveel meer op de achtergrond, (bedrijfs)politiek heeft dat. Waarbij ook daar natuurlijk communicatie, beeldvorming en soms zelfs "propagandistische uitingen" niet worden geschuwd. Niet door Microsoft, niet door Google, niet door Amazon en zeker ook niet door Apple.

Waar Apple absoluut heer en meester in is, is presentaties, pers-relaties en de ultra professionele wijze van communiceren waarbij alles aanvoelt als de waarheid en niets anders dan "de waarheid". Vriendelijk van toon, huiselijk, open en tegelijk tot op de millimeter georchestreerd natuurlijk.

Kortom, ik denk dat het een heel goede zet is van de EU. Maar het is een ZET. Zoals aangegeven: nu wordt het weer eens afwachten hoe dit alles gaat worden vormgegeven en welke gaten de tech-industrie nu weer gaat vinden om het bedrijfs-economische-spel voort te kunnen zetten. Immers, geld is verslavend. Winst eveneens, dus hun verkoopmodel en winsten opgeven? Nooit ... Ben dus benieuwd ...geplaatst door: nnsa
Waarom zou je apps verwijderen, die je niet kan verwijderen en die je niet gebruikt ? Die zijn toch op één hand te tellen. Dat doe je bij andere zaken toch ook niet (Auto, TV, etc). Parkeer die apps gewoon uit het zicht en klaar…
Bewerkt: 25 maart 2022 - 10:46 door nnsa
geplaatst door: iSan
Ik gebruik gewoon Mail en Safari. Maar ik begrijp niet wat ze verliezen aan $$ als gebruikers dit zouden verwijderen en iets anders voor in plaats installeren? Ze willen gewoon alles in hun eco system houden, om over privacy&veiligheid voor de gebruikers te waken, maar ze kunnen ook voor kiezen om verantwoordelijkheid aan de gebruikers over te laten. Het gros neemt toch wel genoegen met die apps.
geplaatst door: iSan
Welke MacOS apps die je nog nooit hebt gebruikt kun je niet verwijderen?
Hier een greep:
  • AirPort-configuratieprogramma
  • Audio/MIDI-configuratie
  • Boot Camp-assistent
  • VoiceOver-programma
  • Scripteditor
geplaatst door: boiing
Parkeer die apps gewoon uit het zicht en klaar…
+1! Zeker op Mac en iPhone een nogal onzinnige ergernis. Ze doen niks en zitten je niet in de weg. Op een Android daarentegen, man man, breek ons de bek niet open :happy: :happy: :shutup::

There's no bloatware. No matter how you buy your iPhone, where you buy it from or what iPhone you buy, you won't see any bloatware preinstalled when you boot it up for the first time. [...] That's a relief if you've ever seen the way a new Android phone arrives out of the box — particularly one that you've bought through a carrier. Even spending $1,800 on a Galaxy Z Fold 3 doesn't spare AT&T customers from the affront of seeing software like CNN and DirecTV Now cluttering their app drawers. And it can be even worse if you buy a budget handset that has been heavily subsidized by a discount carrier. (bron)
geplaatst door: boiing
Hier een greep:
Die staan ergens verstopt in een Utilities folder, nemen een paar MB in beslag en draaien niet op de achtergrond. En je zou ze maar eens ooit nodig hebben.. Wat is dit nou voor flauwekul dat je dat zou moeten kunnen verwijderen? Waar je je al niet druk over kunt maken zeg :dozingoff:.
geplaatst door: nnsa
Wat is dit nou voor flauwekul dat je dat zou moeten kunnen verwijderen? Waar je je al niet druk over kunt maken zeg :dozingoff:.
+1

Hier nog 13 (waarvan de meesten het bestaan niet eens weten...):

Schermafbeelding 2022-03-25 om 11.36.35.pngAkkoord over Europese wetgeving om macht techreuzen te beteugelen
geplaatst door: orange
Als ik thuis een kast open trek waar troep in staat dat ik al vijf jaar niet heb gebruikt, breng ik het naar de Kringloop.

En ik bepaal vooral graag zelf wat ik in die kast (mijn Mac, iPad, Android) heb staan.
geplaatst door: boiing
Een metafoor die in dit verband nergens op slaat. Je belt ook dagelijks met Apple om te vragen of ze allerlei functies uit macOS willen halen die JIJ nooit gebruikt? Een OS is geen kast. Van troep in je kast heb je last. In macOS zit geen troep en het levert geen last op.

Als er bloatware in zou zitten, dán had je een punt! Maar daarvoor moet je toch echt bij je eigen Android zijn. Heb je die al naar de kringloop gebracht…? :biggrin:
geplaatst door: ouwemac
Die staan ergens verstopt in een Utilities folder, nemen een paar MB in beslag en draaien niet op de achtergrond. En je zou ze maar eens ooit nodig hebben.. Wat is dit nou voor flauwekul dat je dat zou moeten kunnen verwijderen? Waar je je al niet druk over kunt maken zeg :dozingoff:.

Wie maakt zich nou druk?

Waarom zou je apps verwijderen, die je niet kan verwijderen en die je niet gebruikt ? Die zijn toch op één hand te tellen. Dat doe je bij andere zaken toch ook niet (Auto, TV, etc). Parkeer die apps gewoon uit het zicht en klaar…

Jullie lijken mijn vader wel…. Kasten vol met spullen die misschien nog weleens van pas konden komen.
 We mochten niets weggooien. Dat heeft er wel voor gezorgd dat ik me van de weeromstuit ben gaan ontwikkelen als een minimalist.  :key_delete:

Waarom zou ik iets weg willen gooien, (van mijn device verwijderen)? Omdat het me irriteert misschien? Of dat ik van een strak georganiseerd geheel houd misschien?  :wacko:
 
Waarom zou ik ik iets niet weg mogen gooien, of naar de kringloop brengen zoals Orange zegt.
Alleen zijn er geen kringloopwinkels voor ongebruikte apps.  :smile:

Laat ik het aardiger zeggen. De “Media” helpen iemand bij het vormen van een mening. Dat maakt ze “Sociaal”
geplaatst door: boiing
Wie maakt zich nou druk?
Ik, als er weer eens onzin wordt verkondigd. Maar niet over waar zij zich druk over maken :wink:.

Er staan achtenvijftigduizend bestanden op je Mac die je nooit gebruikt ouwemac, ik heb je er nooit eerder over gehoord. Het is gezeur om het zeuren, als kleine kinderen die een ijsje krijgen maar er geen chocoladesnippers op willen.
geplaatst door: boiing
Terug naar waar het echt om gaat:

https://www.macrumors.com/2022/03/25/eu-provisionally-agrees-dma-law-apple-app-store/

Een helder overzicht in dat artikel. De DMA gaat natuurlijk niet om het verwijderen van een minuscule app in een uithoek van je OS. Met sommige zaken kun je het prima eens zijn denk ik, en in het algemeen de macht en monopoliepositie van techreuzen inperken kan geen kwaad. Ik hoop alleen dat het geen sleepnet met bijvangst zal worden. Apple doet het stukken beter dan de Googles en de Meta's. Op sommige punten heeft Apple gelijk als dit een verslechtering van privacy of security oplevert op hun devices, aan de andere kant is niet alle kritiek van Apple op de DMA terecht.

De kunst is om er een mooie balans in te vinden. Mijn gevoel op dit moment is dat de DMA specifiek voor Apple meer na- dan voordelen gaat opleveren voor ons als gebruiker.
geplaatst door: orange
...Er staan achtenvijftigduizend bestanden op je Mac die je nooit gebruikt .. .. Het is gezeur om het zeuren ...
Ach, het is een vrije wereld.

Hoewel dan ook weer niet zo vrij dat je zelf mag bepalen wat je weg gooit. ;)

geplaatst door: ouwemac
Ik, als er weer eens onzin wordt verkondigd. Maar niet over waar zij zich druk over maken :wink:.

Er staan achtenvijftigduizend bestanden op je Mac die je nooit gebruikt ouwemac.

Je gaat echt all over boiing, doe eens rustig aan!  :shakehands:

Ik spreek over apps op mijn iPad en iPhone in een antwoord op de post van sluisje.
Dan “verwijt” je me dat ik er nooit wat over gezegd heb.
Moet ik dan daarom nu ook mijn mond erover houden? Doe eens normaal man!!
Dit herken je misschien nog wel,:biggrin:
Ik was niet eens serieus, probeerde alleen een beetje te trollen op humoristische en toch leuke wijze.
Ik heb niet eens een iMac.  :withstupid:
Laat ik het aardiger zeggen. De “Media” helpen iemand bij het vormen van een mening. Dat maakt ze “Sociaal”
geplaatst door: doctor_apple
De reacties lezende snap ik een aantal zaken niet helemaal.

macOS downloaden is een GIGANTISCHE 12 GIGABYTE. Ter illustratie, Windows 11 is 4.5 GIGABYTE.

macOS is gegroeid tot een monster in omvang. Goed, we hebben er ook veel voor teruggekregen, maar niet alles ... Daarnaast heb ik nu opeens SIRI ingebakken in mijn OS. Waarom? Of Apple Pay? Waarom? En is de integratie met Apple's clouddiensten alleenmaar meer geworden ...

... en wat als ik nu zeg, geef me weer gewoon een kern-OS waarbij ik die apps OPTIONEEL kan downloaden. Nog steeds van Apple's eigen (App)store. Wat is daar dan mis mee?

En dan weer het veiligheids argument: dus je wilt stellen dat zelfs Apple's eigen Apps uit de App store niet te vertrouwen zijn? Pages, Keynote ... Final Cut Pro? Ook allemaal downloads ... Onveilig? Waar halen we deze onzin vandaan?

Je kunt PRIMA een OS hebben met een modulaire opbouw waarbij je ZELF apps naar keuze kunt installeren. Die Apps draaien ook gewoon in een container of zandbak. En was het niet Apple die enige tijd terug SIRI gesprekken door een derde partij liet verwerken en het privacy technisch ook enige probleempjes gaf?

En er wordt veel afgegeven op Android. Maar kan je uitleggen wat je bedoeld met zooi op Android die je niet kunt de-installeren. En dan heb ik het wel vanaf Android 10/11 graag. Dus enigszins courant ... Heb hier voor m'n snufferd een Android telefoon en de standaardmail-app is niet meer, vervangen door eentje die ik prettig vind. Google Chrome, wat een nachmerrie die browser qua privacy, daaaaag ... Vervangen door iets anders ... Adresboek van Google: te veel geintegreerd met Google's eigen cloud-dienst, ook hier wat anders gekozen, daaaaag ...

Geen probleem. Als een App geruime tijd niet wordt gebruikt, dan worden automatisch de rechten van de toepassing verwijderdt en eventuele login-data gewist. Ook hier pop-ups voor elk denkbare toegang ...

... nu is iOS een stuk eleganter, maar die fleixibliteit en modulariteit kan prima in iOS worden bewerkstelligd. Zonder dat de veiligheid wordt gecompromiteerd.

En dat geldt natuurlijk ook voor de toegang tot de NFC-chip in de telefoon ...

Het gaat er niet om wat wel op orde is bij Apple, want dat is (gelukkig) een hoop, maar niet alles wat Apple roept hoeft natuurlijk waar te zijn. Denk ook even terug aan de nodige ophef rondom SIRI opnames die verwerkt werden, CSAM en nog wat zaken.

En wees gerust, het ging hier niet om Apple, maar om alle tech-reuzen. Mark my words: Google gaat nog een flinke schop onder diens arsch krijgen vanwege het hashen van SMS berichten en telefoongesprekken in het telefoonlogboek ... En terecht dat ze daarvoor een schop gaan krijgen.

Ben gewoon van mening dat we ons fruitmerk kunnen kusteren, maar niet ons blind moeten staren op alleen maar hetgeen dat blinkt ... Er zijn ook de nodige "doffe plekken" die wat meer aandacht behoeven.

geplaatst door: boiing
macOS downloaden is een GIGANTISCHE 12 GIGABYTE. Ter illustratie, Windows 11 is 4.5 GIGABYTE.
Wow, GIGANTISCH! Een installer zegt weinig. Als het OS uiteindelijk op je schijf staat is het relatieve verschil veel kleiner (pakweg 28 vs 18 GB). Met de huidige schijven waarbij 1 TB standaard is vind ik dat niet zo GIGANTISCH hoor. Is het belangrijk? Dat is de vraag. (-> "nee")

... en wat als ik nu zeg, geef me weer gewoon een kern-OS waarbij ik die apps OPTIONEEL kan downloaden. Nog steeds van Apple's eigen (App)store. Wat is daar dan mis mee?
Ik begrijp het punt maar niet het probleem. Wil een gebruiker dat? Allerlei optionele extra's moeten uitzoeken en zelf downloaden? Ik denk het niet. De gemiddelde Mac gebruiker is geen nerd die zich hiermee bezig wil houden. Die wil dat het werkt, zo uit de doos. Bovendien: al die dingen die je niet wil hoef je niet te gebruiken. Siri: uit. Apple Pay: stel het niet in. iCloud: laat zitten.

Mijn punt is dat het niks kost behalve dat hele kleine beetje ruimte op je schijf. macOS wordt geen haar beter, sneller of betrouwbaarder als je bepaalde ingebouwde functies zelf apart zou moeten downloaden. Het zou vooral heel erg onhandig zijn.

Over Android bloatware gaf ik al een citaat. Dat ga ik niet nog eens uitleggen, is algemene kennis :wink: (ik schrik er overigens weer van als ik het lees, bizar..). Fijn dat jij dat allemaal weet te verwijderen en vervangen. Ben blij dat ik me daarmee niet bezig hoef te houden op een iPhone of iPad!

Ben gewoon van mening dat we ons fruitmerk kunnen koesteren, maar niet ons blind moeten staren op alleen maar hetgeen dat blinkt ... Er zijn ook de nodige "doffe plekken" die wat meer aandacht behoeven.
Als het hout snijdt ben ik de eerste, helemaal mee eens. Over CSAM heb ik me aardig opgewonden, dat was een grote misser. Vóór Monterey waren er ook wat kwalitatieve missers in het OS. Ik heb nooit nagelaten om daar kritiek op te hebben. Maar niet bij dit verhaal, dat gaat nergens over.
Bewerkt: 25 maart 2022 - 16:29 door boiing
geplaatst door: orange
Wow, GIGANTISCH! ...Als het OS uiteindelijk op je schijf staat is het relatieve verschil veel kleiner (pakweg 28 vs 18 GB). Met de huidige schijven waarbij 1 TB standaard is vind ik dat niet zo GIGANTISCH hoor. ...
10 GB verschil op een standaard-schijf van 256GB (Mac mini, MacBook Air, MacBook Pro, iMac, etc.) is alsnog best pittig.
geplaatst door: boiing
Mac mini, MacBook Air, MacBook Pro, iMac, etc.
Dan draai je daar toch lekker Windows op! Man, man, wat een discussie :happy:. Ik heb nog geprobeerd (#15) om het on-topic te houden :hypocrite:..
geplaatst door: Jurriaan
Aan de andere kant, Ubuntu zoekt nog gebruikers..

Apple heeft mij niet gedwongen hun producten te gebruiken. Mijn eigen keuze, net als dat ik zelf gekozen heb voor meerdere Apple devices muv de Apple Watch. Daar heeft Polar nog steeds een voet tussen de deur.
Apple TV heeft de dino iMac nog steeds niet verdrongen en mijn sleutels vind ik nog steeds zelf terug.
MB Air ‘12| SE1+2 iOS 15 | Air2 iPadOS 15 | ATV 4K MKI |
geplaatst door: iSan
10 GB verschil op een standaard-schijf van 256GB (Mac mini, MacBook Air, MacBook Pro, iMac, etc.) is alsnog best pittig.
En ik ben ermee eens, die nutteloze apps kun je verstoppen en klaar. Dat is ook hier gedaan. Er zijn echter nog steeds heel veel Macbooks met 128 GB aan boord zoals die van mij en merendeel wordt opgeslokt aan de voor mij vage items in de submappen van het systeem. Dus in die zin wil ik toch graag bezem erdoorhalen en alleen datgene erop hebben wat ik op de MB echt gebruik. Dat kon toch beter worden geregeld bij MacOS 9 en eerder. En dat is geen gezeur, ik wil mijn MB Air nog niet hoeven te vervangen, alleen wegens ruimte. Want voor de rest doet ie het prima. En op de iMac zou dan gewoon alles op kunnen staan wat Apple aanbiedt.