Apple verwacht lagere omzet
geplaatst: 3 januari 2019 - 00:26

https://www.cnbc.com/video/2019/01/02/apple-tim-cook-revenue-stocks.html

https://www.macrumors.com/2019/01/02/apple-lowers-q1-2019-revenue-guidance/

https://www.nu.nl/ondernemen/5661668/apple-verwacht-lagere-omzet-door-tegenvallende-iphone-verkopen.html

Citaat
Apple CEO Tim Cook sat down for an exclusive interview with CNBC, where he further explained the guidance revision. He said the shortfall is over 100 percent from iPhone and primarily from Greater China due to a slowing economy during the second half of 2018.

Cook says trade tensions with the U.S. put additional pressure on the Chinese economy, leading to less traffic in stores and lower sales. Cook also blamed fewer carrier subsidies, a stronger dollar, and the $29 battery replacement program, suggesting that those factors led to fewer iPhone upgrades than expected. Going forward, Cook says Apple will focus "really deeply" on things it can control, boosting future sales through trade-in program marketing, monthly pricing options, and more focus on in-store services such as data transfer.
geplaatst door: puk1980
Ik luister nu naar het nieuwe album van Lady Gaga, lekker genietend van een zonnige Pinkstervakantie!
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #1 geplaatst: 3 januari 2019 - 03:00
Et soudamment Apple se sente pauvre.

Ja mijn gedacht!
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! And remember: an old Mac never dies, it just fades away into the Cloud - unless you don't want it to!
No pasaran las Coronas!
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #2 geplaatst: 3 januari 2019 - 11:50
Macworld: Apple cuts Q1 2019 earnings estimates, blames everyone but itself

Nee het heeft niets te maken met te hoge prijzen, hardware updates die de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede komen, kromme iPads, te snel uitgebrachte updates etc. Het wordt tijd dat ze weer eens aan de gebruiker gaan denken i.p.v. aan de aandeelhouder.
geplaatst door: Brinky
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #3 geplaatst: 3 januari 2019 - 15:53
Misschien gedeeltelijk.

Nu iOS nog een jaartje extra een iPhone ondersteund, gooien ze bij Apple de prijs weer omhoog.
Ondertussen moet je bijna naar een prijs per dag gaan om het nog 'goedkoop' te laten lijken.
geplaatst door: miltenb
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #4 geplaatst: 3 januari 2019 - 16:43
In plaats van je eigen grieven als reden te geven voor het naar beneden bijstellen van de verwachting lijkt het mij beter om te kijken naar de echte reden. Die hoef ik gelukkig niet zelf te formuleren, dat heeft John Gruber van Daring Fireball al voor ons gedaan:

Citaat
We all know the Chinese market is fucked up — half because China is China and half because of you-know-who’s dumbass trade war. This quarter that fucked-upped-ness hit iPhone harder than we expected. But China is the whole problem — everything else is noise. Customers around the world love the iPhone XS, XS Max, and XR, and iPhones account for 90 percent of the profits in the entire handset industry. We expect that to grow as our competitors struggle to differentiate themselves from each other.
geplaatst door: GeorgeM
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #5 geplaatst: 3 januari 2019 - 18:30
Wat GeorgeM zegt. . . .
geplaatst door: Ziegler
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #6 geplaatst: 3 januari 2019 - 19:47
Al geruime tijd klagen toeleveranciers van Apple dat er diverse orders geannuleerd zijn en dat daarmee waarschijnlijk de productie van iPhones wordt teruggeschroefd.

Akkoord: China is een zere plek, zeker dankzij de politiek (van Trump). Maar er is meer. Apple heeft op verschillende manieren geprobeerd gebruikers over te laten stappen op de iPhone X(r/s), zoals in sommige markten kortingen geven op de inruil. Verder was het natuurlijk meer dan duidelijk op het moment dat Apple besloot de verkoop van iPhones niet meer te communiceren met de buitenwereld.

En dan komt Mijnheer Cook met verklaringen als "het einde van providersubsidies op je toestel in Amerika" en het "batterijvervangingsprogramma" alsmede dat iPhone gebruikers langer met hun telefoon doen ...

Maar, de markt is aan het veranderen ... Consumenten overigens ook. Niemand wordt meer echt warm van een telefoon. En zeker ook de iPhone is inmiddels "gewoontjes". Goed, je kunt een A12 chip erin steken, brilliante processor. Maar dan ... ... ... ? De Snapdragon 855 komt in de eerste tests weer boven de A12 uit, so what?

Met performance alleen redt ik het niet.

Het gaat om toepassingen, mogelijkheden en het gehele ecosysteem. En dat heeft Apple zelf vernietigd ... Ja, vernietigd ... Want het was een briliante keten van Creatievelingen, Contentmakers, Schrijvers, Denkers, Ontwikkelaars, Coders, Gamemakers, Appbouwers, Musici ...

Je had de pro lijn, je had de consumenten lijn en de instaplijn: lekker simpel en duidelijk. Er was een "end to end" keten. Iets dat uniek was (en is) in de branche.

Maar dan, kwam de zogenoemde "focus". Focus op het gemakkelijke geld en de massa. Dag Pro-lijn ... Dag Pro software ... Hallo vereenvoudiging van de productlijn ...

Gevolg? Producers stappen over op Windows (en hier en daar Linux) alternatieven. Niet omdat ze het "zo fijn vinden", maar ze waren in de kou gelaten door Apple. Weg contentproductie op Apple. Heb voor een klein project weer eens gekeken naar Final Cut Pro, Motion en andere Apple aanbod ... Heb ook eens geturft hoeveel er beschikbaar is voor het Adobe kamp en hoeveel alternatieve producten er zijn. Best geschrokken van het feit dat FCP en vooral Motion een vaste groep gebruikers kent, maar that's it ...

Ook waren er App ontwikkelaars die het strijden met Apple moe waren. Ontwikkelaars die geen zin hadden om een kwart van de omzet af te staan. Gevolg? Diverse ontwikkelaars verlieten weer de App-store.

China is een valide punt. Maar bij Apple kreeg je als klant alsmaar minder minder voor een steeds hogere prijs.

Er is namelijk iets grappigs (of deprimerends - afhankelijk hoe je het bekijkt) aan de hand: in grote delen van het de Wereld, inclusief Nederland, is het nominale loon nauwelijks gestegen. De lasten daarentegen zijn significant gestegen. Alle politieke praatjes ten spijt, maar de gemiddelde burger heeft minder te besteden. iPhones ter hoogte van een maandinkomen zijn dus waanzin. En dan komen de Chinezen. En die maken leuke handsets, leuke kleurtjes voor een leuke prijs (1/3 of soms zelfs 1/4 van Apple's iPhone).

En laat de Chinezen IN SOMMIGE GEVALLEN ook nog iets van "nationale trots" hervinden ... Dan is de keus voor het eigen product snel gemaakt.

Je kunt er het jouwe ervan vinden, maar Apple heeft zijn tweede plek op de telefoonmarkt moeten afstaan aan Huawei.

Er is dus heel veel waar Apple momenteel tegelijk aan moet werken. En dat maakt het niet makkelijker om te herpakken.

In deze context is Apple een trendvolger. Nokia, Blackberry en zelfs Microsoft zijn Apple voorgegaan. Sommigen keerden terug, anderen herpakten zich en wisten weer te groeien, anderen zijn gedecimeerd tot praktisch "non existent" of daadwerkelijk failliet ...

Kortom, geneuzel? Ik denk het niet.

Jammer? Zeer zeker! Het blijft een haat/liefde verhouding met dat fruit uit Cupertino. Maar (helaas) was dit te verwachten en de pijn is (nog) niet weg. Ik verwacht namelijk de nodige pijn uit de hoek van nieuwe concepten op het gebied van telefoons (5G + nieuwe vormfactor) maar mogelijk nog meer op het gebied van diensten en diens integratie met "onze werk en leefomgeving" ... En dat zijn zaken waar Apple met z'n huidige iCloud geen echt antwoord op heeft.

Mogelijk ontwaakt Apple en herpakt het zich (mijn stille hoop), maar gelet op de reacties van Apple's management vrees ik dat Apple een veel groter probleem heeft en dat heeft alles te maken met de oude garde, het huidige management en gebrek aan leiding. Cook is een accountant eerste klas en een mediator ... Maar een sterke leider is het niet. Mannen als Cook zijn nodig in een bepaalde ontwikkelingsfase van een onderneming, maar nu is het (weer) tijd voor een sterke leider.

Wie stuurt zijn CV naar Cupertino   :blink: ?

Grote :apple: groet!
geplaatst door: doctor_apple
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #7 geplaatst: 4 januari 2019 - 07:40
Als ik je kort samenvat denk jij dat het nu even wat minder met Apple gaat omdat Apple onderstaande heeft verlaten:

"Je had de pro lijn, je had de consumenten lijn en de instaplijn: lekker simpel en duidelijk. Er was een "end to end" keten. Iets dat uniek was (en is) in de branche."

Daarna kwam de focus die in jouw ogen verkeerd was?

"Maar dan, kwam de zogenoemde "focus". Focus op het gemakkelijke geld en de massa. Dag Pro-lijn ... Dag Pro software ... Hallo vereenvoudiging van de productlijn".

Dit is toch een analyse van niks? Apple maakt sinds ± 2000 een enorme (het woord enorm doet geen recht, laten we zeggen gigantische) groei juist door de 'devices'. Het bedrijf geeft nu aan dat deze groei hapert en dat er misschien zelfs wat krimp is en dat wordt veroorzaakt door wat jij daar schrijft? Toon dat eens aan? Hoe kom je bij deze analyse (behalve dat je het waarschijnlijk, zoals georgeM aangeeft, persoonlijk jammer vindt dat de pro-lijn wat minder aandacht krijgt)?
geplaatst door: Ziegler
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #8 geplaatst: 4 januari 2019 - 10:34
De zelfbenoemde Apple analytici gaan weer helemaal los op het web  :sigh:

Als je tussen de regels door leest is er zoveel meer nuance dan wat er nu overal heen weer geschreeuwd wordt door deze zogenaamde analytici. Die inderdaad, zoals GeorgeM al aangeeft, vooral hun eigen grieven als argument gebruiken voor het naar beneden bijstellen van de verwachtingen.

Een voorbeeldje:
Citaat
“We also expect to set all-time revenue records in several developed countries, including the United States, Canada, Germany, Italy, Spain, the Netherlands and Korea. And, while we saw challenges in some emerging markets, others set records, including Mexico, Poland, Malaysia and Vietnam.”

Ofwel, in deze landen is (waarschijnlijk) helemaal niets aan de hand, sterker nog 'all-time revenue records' worden verwacht. En ja daar staat Nederland ook tussen, dus al die argumenten die je hier en bij de de diverse buren leest kun je hierdoor eigenlijk al niet serieus nemen.
geplaatst door: gPod
g i d e on
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #9 geplaatst: 4 januari 2019 - 11:24
Zoals gPod zegt, in de meeste werelddelen draait de Apple machine nog uitstekend.

Tim Cook heeft ingezet op China om de absurde groei (zie link) vol te kunnen houden. Als dat even tegenzit, dan zit het met zo’n enorme markt als China ook écht tegen. Maar Apple’s zakken zijn diep genoeg om dat nog een aantal jaren te blijven proberen. De aanhouder wint.

https://www.statista.com/chart/4574/apples-revenue-since-1977/

Citaat
Lately the company has become a victim of its own success though. Given its track record over the past ten years, people have come to expect miracles from Apple. However, a product such as the iPhone doesn’t come around every so often, which is why it shouldn’t come as a surprise that Apple’s growth started to slow down recently.
geplaatst door: puk1980
Ik luister nu naar het nieuwe album van Lady Gaga, lekker genietend van een zonnige Pinkstervakantie!
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #10 geplaatst: 4 januari 2019 - 11:52
Een gedegen analyse van @doctor_apple. Komt in grote lijnen overeen met het artikel in de Volkskrant van vandaag door Laurens Verhagen, pagina 11 "Hoofdpijn dossier iPhone". Met de volgende samenvatting in de kop:
"De tijd dat consumenten om de twee jaar blind een nieuwe iPhone kochten, is voorbij. Maar er is meer dat fabrikant in moeilijkheden brengt. Hoe komt het dat het bedrijf begint te kwakkelen? Een analyse in vijf factoren"
-de batterij
-de prijs
-de langere levensduur van smartphones
-toegenomen concurrentie
-Apple's afhankelijkheid van de iPhone
geplaatst door: bacon
Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal. (Einstein)
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #11 geplaatst: 4 januari 2019 - 11:54
geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #12 geplaatst: 4 januari 2019 - 12:04
Komt in grote lijnen overeen met het artikel in de Volkskrant van vandaag door Laurens Verhagen, pagina 11 "Hoofdpijn dossier iPhone".

Link naar het VK artikel “De consument laat nieuwe iPhones makkelijker links liggen”:
https://www.volkskrant.nl/de-gids/de-consument-laat-nieuwe-iphones-makkelijker-links-liggen~b4d395f4/
geplaatst door: puk1980
Ik luister nu naar het nieuwe album van Lady Gaga, lekker genietend van een zonnige Pinkstervakantie!
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #13 geplaatst: 4 januari 2019 - 12:54
Maar ook deze VK reageert vanuit zijn gevoel. Ik kan het gemist hebben, maar ik zag geen grafiek of tabel waaruit blijkt dat de cijfers in Nederland of Europa dalen.
geplaatst door: Ziegler
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #14 geplaatst: 4 januari 2019 - 13:02
 @Ziegler, je wilt het onderste uit de gifbeker, of moet het ook nog uitgesplitst worden per provincie?   :smile:
geplaatst door: bacon
Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal. (Einstein)
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #15 geplaatst: 4 januari 2019 - 13:11
@Bacon
Ik begrijp je reactie niet. Als je mij toont dat de verkoopcijfers in Nederland of Europa dalende zijn, wil ik meegaan in de analyse die de VK presenteert. Zolang die cijfers niet gepresenteerd worden is het een wilde gok op basis van wat observatie van de eerste de beste consument.
geplaatst door: Ziegler
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #16 geplaatst: 4 januari 2019 - 13:25
Wat ik met mijn reactie bedoel @ziegler is, dat jij volgens mij moeite hebt met de huidige berichten over Apple (vandaar mijn grapje, al of niet terecht, het noemen van de gifbeker). Of moet al het nieuws hierover, waar ook verschenen, ook (steeds) gepubliceerd worden?
geplaatst door: bacon
Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal. (Einstein)
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #17 geplaatst: 4 januari 2019 - 13:29
In het Volkskrant artikel wordt vermeld dat de meeste consumenten niet meer ieder jaar (of iedere twee jaar) een nieuwe iPhone aanschaffen. Dat herken ik. Ik heb nog steeds een iPhone 6 en zolang die het nog prima doet ga ik geen nieuwe kopen.

Uit het oogpunt van duurzaamheid kunnen we alleen maar blij zijn dat die waanzin van “ieder jaar een nieuwe telefoon” is afgelopen. Dat ons geliefde fruitmerk het geld dan maar wat minder tegen de planken hoort klotsen is jammer voor ze, maar ik lig er niet wakker van.
geplaatst door: puk1980
Ik luister nu naar het nieuwe album van Lady Gaga, lekker genietend van een zonnige Pinkstervakantie!
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #18 geplaatst: 4 januari 2019 - 13:51
Ja, dat wordt vermeld. De vraag is op basis waarvan hij of zij dat vermeld. Voorlopig ga ik er van uit dat de journalist, net als puk1980, zijn eigen ideeën projecteert op de melding van Apple en daarmee de analyse die Apple de wereld in stuurt bestrijdt.  En als je dat laatste doet, dan moet je toch echt met data doen die dat aantoont. Anders is het onzin.

@bacon
Ik heb geen enkele moeite met de berichtgeving rond Apple. Wat mij betreft gaan ze failliet. Ik red me wel. Ik vind er wat van dat iedereen aan de haal gaat met dat bericht en zegt: zie je wel, ik heb altijd al wel geroepen dat ze de pro-lijn* te weinig aandacht geven, zie wat er van komt.

* vul uw persoonlijke grief hier in, bijvoorbeeld te duur, matige hardware, etc.
geplaatst door: Ziegler
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #19 geplaatst: 4 januari 2019 - 16:50
De tegenvallende verkopen van de iPhones heeft natuurlijk geen kont te maken met het "links laten liggen" van de pro gebruiker.

Mijns inziens zijn een aantal factoren de oorzaak:

1. Het blijkt zwaarder voor Apple om de Chinese markt voor zich te winnen dan eerder werd aangenomen, dit is hun grootste groeimarkt en de acties van Trump helpen niet mee hier goed voet aan de grond te krijgen.
2. De eeuwige druk van de aandeelhouders die maar één doel hebben, winstmaximalisatie. De prijzen die voor de iPhones gevraagd worden raken buiten realiteitszin.
3. De smartphone markt is verzadigd. Men doet langer met zijn smartphone en men hoeft niet per se het laatste model bij aanschaf nieuwe.
4. Apple biedt mijns inziens nu teveel modellen aan. Voorheen had je er twee, het nieuwe model en het vorige model. Nu heb je de 7, 8 Xs en de Xr.
5. Zoals Ziegler terecht aangeeft, de nieuwsbronnen die elkaar maar papegaaien en zonder verder uitzoekwerk een artikel overnemen en er liefst nog een gekleurd sausje overheen kieperen.

Is Apple in de problemen? Nee, ik denk het niet. Is de rek eruit van de nu gehanteerde strategie (vooral opgelegd door de aandeelhouders waarbij elk opvolgend model duurder is (ook bij de Mac) en inzakkende verkopen worden opgevangen met prijsverhogingen)? Ja, het wordt hoog tijd om eens te gaan kijken waar ze ook alweer voor staan en hun winkelaanbod weer te stroomlijnen en hun strategie aan te passen.

Voor de smartphone markt zou ik zeggen, joh, elk jaar nieuw model heeft geen zin. Maak er dan een per twee jaar en verlaag de prijs van het vorige model na een jaar en na twee jaar wederom. Hou niet meer dan 2 iteraties in stand. Maak de prijzen weer realistisch met een plafondprijs. Max 1000 euro voor topmodel.

Voor de Mac, zorg als de wiedeweerga dat ze worden voorzien van Ax SOCs. Knip in het aanbod en hou een plafondprijs aan zoals vroeger.

Macbook, Macbook Air, Macbook Pro met/zonder Touchbar. Terugbrengen naar Macbook/Macbook Pro
iMac 21, 21 4k, 27 5k Pro. Terugbrengen naar iMac 21 4k/27 5k en Pro.
Mac Pro (2019?): 3 modellen, modulair, geen belachelijke instapprijs.

Maak upgrade opties betaalbaarder, soms gaan de bedragen echt nergens meer over.

We gaan het zien, feit is wel dat zo doorgaan niet de juiste weg is en uiteraard weten de hoge heren in Cupertino dat ook...
geplaatst door: macqintosh
iPhone 6+ 64GB / Apple TV 4 64GB / iMac 27" 5K (2017) / MacBook Pro 13" Retina (early 2015)
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #20 geplaatst: 4 januari 2019 - 17:10
Een aanvulling op wat ik hier tot nu toe lees: Appke heeft de producten de afgelopen periode niet duurder gemaakt, maar de producten die het bedrijf maakt zijn duurder om te maken.

Kijk naar de cijfers, de gross margin (sorry, aandelen gaan bij mij altijd in het Engels, misschien weet iemand hier de Nederlandse term voor?) daalt al een tijd, terwijl diezelfde marge op de Services daar juist helpt.

Beweringen dat Apple de ik klant steeds verder afknijpt zijn dus simpelweg niet waar.

Je kan het oneens zijn met de gekozen koers, maar dat is volgens mij iets heel anders.
geplaatst door: GeorgeM
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #21 geplaatst: 4 januari 2019 - 17:12
Ze worden echt wel duurder, prijzen gaan harder omhoog dan de inflatie, en gross margin is gewoon bruto marge.
geplaatst door: macqintosh
iPhone 6+ 64GB / Apple TV 4 64GB / iMac 27" 5K (2017) / MacBook Pro 13" Retina (early 2015)
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #22 geplaatst: 4 januari 2019 - 18:03
@GeorgeM
Gross margin is toch gewoon brutowinstmarge?

We kunnen inderdaad niet ontkennen dat Apple duurder wordt met zijn telefoons.
geplaatst door: Ziegler
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #23 geplaatst: 4 januari 2019 - 18:07
Denk dat dit de oorzaak is: PRIJS, kwaliteit, gebruikersgemak.

Je hoort het gewoon in je omgeving, de prijzen zijn zo hoog dat het gewoon niet meer betaalbaar is en niet overeenkomt met wat je er voor krijgt.

Gebruikersgemak is al jarenlang dalende: vroeger kon ik  blindelings mijn weg vinden in iOS en Mac OS maar niet meer, de logica is soms ver te zoeken. Draak iTunes voor OS zou verboden moeten worden. Wat een ontzettend K#T programma is dat geworden zeg.

Kwaliteit is misschien wel goed maar niet bijzonder goed en daar hangt dan wel een erg hoog prijskaartje aan. Totaal niet meer in verhouding na mijn idee. Een jaar oude iPhone X wordt dmv een update gewoon langzamer gemaakt?? WTF ! Slaat nergens meer op.

Ik denk echt dat Apple deze forse prijsverhogingen jaar na jaar niet lang meer gaat volhouden. Ze maken zichzelf kapot.
geplaatst door: marco72
Apple TV iPhone 11 MacBook Pro 13" 2019 AirPort Extreme iPhone 4s MacBook Pro 13" 2010 iMac 27" 2010
antw: Apple verwacht lagere omzet
reactie #24 geplaatst: 4 januari 2019 - 18:21
De tegenvallende verkopen van de iPhones heeft natuurlijk geen kont te maken met het "links laten liggen" van de pro gebruiker.

Daar kun je je in vergissen. Een gebruiker van Apple spullen zal bij een nieuwe aanschaf eerst shoppen bij Apple dealers. Ben je liefhebber van PC's en Android phones dan zul je niet gauw de aanschaf van Apple spullen overwegen. Ofwel, heel veel mensen zijn behoorlijk merkvast. Wanneer je het idee hebt dat jouw merk je niet meer ondersteunt heb je nogal de neiging om radicaal voor een ander merk te kiezen.

Was het ook niet altijd het eco-systeem dat er voor zorgde dat je altijd weer voor Apple koos? Nu dat niet meer bestaat zijn mensen eerder geneigd om naar andere merken over te stappen.
geplaatst door: peerzwart