Ik kwam dit bericht tegen,wellicht interessant voor de geinteresseerden.


:reading:

Door Arnoud Wokke, zaterdag 16 april 2011 15:23, views: 935

Diverse applicaties voor iOS en Android gebruiken de microfoon en sturen het aanwezige geluid naar een server, veelal zonder dat een gebruiker het weet. Daaronder is de app Color, waarin recent veertig miljoen dollar werd gepompt.

De applicaties gebruiken een api om de microfoon van de iPhone aan te zetten en het omgevingsgeluid op te nemen. In het geval van Color wordt het opgenomen geluid naar een server gestuurd en vergeleken met andere gebruikers, waardoor de app kan horen of andere gebruikers zich in dezelfde ruimte bevinden. Dat schrijft techsite Computerworld.

Shopkick gebruikt het systeem om geluiden op te vangen die in een winkel onhoorbaar worden uitgezonden. Zo weet de app of een gebruiker in een winkel staat, waarna korting verkregen kan worden. Wie de Android-versie installeert, kan zien dat de app toegang wil tot de microfoon. IntoNow gebruikt de microfoon om te detecteren naar welk tv-programma iemand kijkt, maar bij die app is het duidelijk in de app aangegeven dat de microfoon wordt gebruikt.

Volgens Computerworld kan de verkregen data gebruikt worden om advertenties beter af te stemmen op gebruikers, omdat het leven van de gebruiker dankzij de microfoon beter gevolgd kan worden. Vooralsnog gebeurt dat niet, maar het is mogelijk, benadrukt de techsite. Color verwierf bekendheid doordat meer dan veertig miljoen dollar werd geïnvesteerd in de app. Het investeringsbedrag is ongekend hoog voor een mobiele applicatie.

Er zijn al langer apps die de microfoon gebruiken, zoals applicaties die de functie gebruiken voor het maken van muziek waarbij de gebruiker in het toestel moet blazen. Ook diensten die opgenomen muziek kunnen identificeren bestaan al langer. Gebruikers van apps als Color zullen echter niet op de hoogte zijn van het gebruik van de microfoon. De applicatiemakers hebben nog niet gereageerd op de constatering, die oorspronkelijk werd gedaan door de makers van de podcast This Week In Tech. De voorwaarden van de apps Color en ShopKick vermelden het gebruik van de microfoon niet.

:wacko:

Bron:
http://tweakers.net/nieuws/73901/applicaties-gebruiken-ongemerkt-microfoon-smartphone.html#reacties

(Bewerkt door VwVanFan om 15:40, 16-04-2011)

geplaatst door: VwVanFan
'Applicaties gebruiken ongemerkt microfoon smartphone'
reactie #1 geplaatst: 16 april 2011 - 16:41
Wanneer dit inderdaad zo is lijkt mij dat toch een ernstige inbreuk op de privacy. Het kan dan ook zomaar zijn dat dit illegaal is.
geplaatst door: willemijngreven
'Applicaties gebruiken ongemerkt microfoon smartphone'
reactie #2 geplaatst: 16 april 2011 - 17:22
De microfoon gebruiken lijkt me niet illegaal, het geluid zonder dat de gebruiker het weet naar een website sturen is zeker weten illegaal! Dit lijken wel Google-praktijken...
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
'Applicaties gebruiken ongemerkt microfoon smartphone'
reactie #3 geplaatst: 16 april 2011 - 17:39
Naar mijn mening zou de toelatingscommissie van de App Store op dit soort zaken moeten screenen. Zolang dat niet zo is zou je eigenlijk een soort Little Snitch voor je iPhone, iPad moeten hebben. Is er niet zoiets?
geplaatst door: willemijngreven
'Applicaties gebruiken ongemerkt microfoon smartphone'
reactie #4 geplaatst: 16 april 2011 - 19:51
Beetje vreemd en ongeloofwaardig verhaal. Het is voor een mobiel simpel om te bepalen waar de bezitter is. Om dat nu te doen via omgevingsgeluiden lijkt me erg omslachtig.
geplaatst door: Ziegler
'Applicaties gebruiken ongemerkt microfoon smartphone'
reactie #5 geplaatst: 16 april 2011 - 21:06
Wel een verdomd handige manier om te bepalen in wat voor ruimte iemand precies is :) Daarvoor is de GPS-locatie toch echt ontoereikend.
geplaatst door: Jules
'Applicaties gebruiken ongemerkt microfoon smartphone'
reactie #6 geplaatst: 17 april 2011 - 10:36

Citaat
VwVanFan om 15:39, 16-04-2011
Shopkick gebruikt het systeem om geluiden op te vangen die in een winkel onhoorbaar worden uitgezonden.

Geluiden die in een winkel onhoorbaar worden uitgezonden? Hebben die ook invloed op die schattige cassiere? Of op de manager himself (m/v)? Of hebben zij een onzichtbaar filter?
Stevig broodje aap verhaal lijkt mij. Ik ga me daar vanmiddag maar weer eens aan blootstellen.
geplaatst door: Liam
'Applicaties gebruiken ongemerkt microfoon smartphone'
reactie #7 geplaatst: 17 april 2011 - 11:00
ik krijg de indruk dat dit verhaaltje per ongeluk 15 dagen te laat is gepubliceerd... :cool:
geplaatst door: mrmaster
"It is amazing what you can accomplish if you do not care who gets the credit"
Harry S. Truman