geplaatst door: Spooter

Citaat
JGO om 23:58, 10-03-2014
Welk nieuw bestandsformaat bedoel je dan? Voor zover ik heb begrepen - maar misschien heb ik ergens iets niet (goed) gelezen -  wordt gewoon het klassieke 44khz 16-bits CD format toegepast.

Het is nogal vaag tot nu toe (sommige fora lees je hogere sampling frequenties en bitordes):

http://www.pstracks.com/pauls-posts/righteous/13462/

http://tweakers.net/nieuws/94752/neil-young-kondigt-audiofielen-muziekspeler-met-driehoekige-prismavorm-aan.html

geplaatst door: Max Gaav

Citaat
Pieterr om 15:06, 11-03-2014
Ik kan je aanraden. Het duurt een uur en gaat soms redelijk diep, maar als je alleen de eerste 15 minuten bekijkt word je al flink wat wijzer.  :smile:

Dank Pieterr, ga het bekijken. Tja, mogelijk speelt 'wishful hearing' dan toch een rol. Maar zeker met MP3 en AAC vs CD zijn verschillen duidelijk hoorbaar. Ik geef toe dat FLAC/Lossless vs CD veel moeilijker (onmogelijk?) is, en wellicht dus vatbaar voor spoken horen.

Evengoed, een FLAC/Lossless bestand bevat ruwweg de helft van de bytes van die van het overeenkomstige Aiff-bestand. Kan dat FLAC/Lossless dan evengoed de volledige audio-informatie uit het Aiff-bestand bevatten? Is verschil horen werkelijk onmogelijk?

My Mac is my second brain.
geplaatst door: Pieterr
Citaat
Max Gaav om 16:28, 11-03-2014
Evengoed, een FLAC/Lossless bestand bevat ruwweg de helft van de bytes van die van het overeenkomstige Aiff-bestand. Kan dat FLAC/Lossless dan evengoed de volledige audio-informatie uit het Aiff-bestand bevatten? Is verschil horen werkelijk onmogelijk?

"Lossless" betekent "zonder verlies" maw er gaat bij lossless compressie niets verloren, géén bitje.

Na decompressie van een lossless bestand heb je exact dezelfde bitjes als het origineel.

"One experiment is worth a thousand expert opinions."
geplaatst door: Max Gaav
@ Pieterr ; O.K. qua informatie dus gelijk. 'Gezipt' zeg maar en niet 'uitgekleed'.

Rijst de vraag of in het decompressieproces van een FLAC (op een MAC) mogelijk iets vertraagd kan raken, of anderszins worden beïnvloed waardoor het anders klinkt dan een Aiff-bestand. En of omzetting van FLAC of Aiff naar Lossless door omzetprogramma XLD een rol kan spelen.

Mogelijk staan op torrent sites ook bestanden als FLAC die echter niet het originele (Aiff-)bestand als bron hebben maar bijvoorbeeld een AAC.

My Mac is my second brain.
geplaatst door: MacFrankie

Citaat
Max Gaav om 12:57, 11-03-2014
Gelukkig betekent tegenwoordig 'groot' geloof ik niet meer recht evenredig 'het beste geluid', zoals dat in mijn jeugd was.

Dat klopt. Alleen echt klein (de beroemde Bose melkpakjes) is echt niet goed. Gelukkig zijn er wel redelijk compacte speakers die wel goed zijn. Er is veel verkrijgbaar tussen Bose Acoustimass en zuilen in!


Citaat
Max Gaav om 12:57, 11-03-2014
Ik ben doorgaans tevreden met een vrij eenvoudige installatie voor 'openbaar afspelen' en een behoorlijke koptelefoon voor geconcentreerd luisteren.

Een goede koptelefoon is inderdaad een goede investering als je in goede kwaliteit van muziek wilt genieten.


Citaat
Max Gaav om 12:57, 11-03-2014Hoe dan ook, ik juich het toe dat er nu serieus wordt ingezet op het downloadable maken van ongecomprimeerde muziek als tegengas voor de MP3-magerte.

Ongecomprimeerde muziek zul je nooit kunnen downloaden; dat heeft ook geen zin, lossless en ongecomprimeerd leveren uiteindelijk dezelfde bestanden op die je afspeelt.

Op dit moment is alle muziek gebaseerd op de standaard uit het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw: de audio CD. Dat houdt in dat er 2 maal 44.100 samples van 16 bits per seconde worden genomen. Met andere woorden: tweekanaals 16 bits 44,1 kHz.

Waar behoefte aan is, is de opnamekwaliteit van de muziekstudio's: meerkanaals 24 bits 96 kHz (of de helft daarvan, 48 kHz). Codeer dat op een DTS achting manier, en je hebt geluid waar een audiofiel (en ik ook wel een beetje) blij van wordt!

Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: Max Gaav
'Ongecomprimeerde muziek'... Ik bedoelde, 'niet-uitgeklede' muziek...

Ik begrijp dus dat het ook nog 'aangekleed' kan worden tot meerkanaals 24 bits 96 kHz... En dat dan weer Lossless of 'uitgekleed'...  

:woot:

DTS? http://en.wikipedia.org/wiki/DTS_%28sound_system%29 ?

My Mac is my second brain.
geplaatst door: Bestek88
Ik ben blij met de actie van Neil Young. En ja, hoe subjectief het ook klinkt; ik hoor verschil als ik mijn muziek via iTunes direct of via Amarra software afspeelt. De nieuwste trend die alweer aan de digitale horizon opdoemt is DSD kwaliteit. Teac schijnt een van de eerste te zijn die een DAC verkoopt die dit formaat kan verwerken ( http://www.teac-audio.eu/en/products/ud-h01-83797.html ). Er is echter nog weinig muziek materiaal in dit DSD format. Volgens mijn gesprekspartner klinkt het fabelachtig. Tja... Maar het gebruikt dus dan ook 3x de schijfruimte van een ongecomprimeerde CD.

FLAC files en WAV files die worden aangeboden via het internet tot 96kHz/24bit klinken echt mooier als de iTunes aangeboden songs. Niet echt raar natuurlijk want er wordt geen compressie toegepast. Vraag is dus meer; hoe ver wil je gaan... Wat voor de een slecht klinkt is voor een ander prima. Voor fraaie downloads: http://www.highresaudio.com en http://www.hdtracks.com (je kunt nog niet met creditkaart betalen vanuit Europa maar je kunt wel de sampler downloaden ) :thumbs-up:

Pluk de dag en kus het gazon. http://www.BestOntwerp.nl
geplaatst door: Pieterr
Citaat
Bestek88 om 18:05, 11-03-2014
De nieuwste trend die alweer aan de digitale horizon opdoemt is DSD kwaliteit.

Nieuwste trend? :smile:
http://en.wikipedia.org/wiki/Direct_Stream_Digital
"One experiment is worth a thousand expert opinions."
geplaatst door: JGO
Als volgens de link van Spooter: http://www.pstracks.com/pauls-posts/righteous/13462/ het PCM format 192khz 24-bit wordt toegepast is dat zelfs een verschil t.o.v. de gangbare CD (MP3 kun je dan helemaal buiten beschouwing laten in een vergelijking) Enkele maanden terug heeft een collega van me dergelijke downloads gedemonstreerd bij mij en het verschil ten opzichte van CD en LP was behoorlijk. Ach eigenlijk interesseert het me niet of de 16-bits converter (Philips-Sony) standaard wordt gebruikt of de spaarzamer toegepaste (Denon) 20-bits conversie, hoewel de symphoniën van Mahler/Dir. Eliahu Inbal heel mooi klinken in deze laat tachtiger jaren Denon opnames. Neen, belangrijker is denk ik, dat de hegemonie van de MP3 muziek aanbieders flink wordt aangetast. Dan wordt muziek kopen weer een plezierige belevenis want er is bijna geen platenzaak meer te vinden doordat - balletje rond - deze zijn weggevaagd door dat surrogaat muziekformat MP3.

@Spooter: ik was al even bang dat er weer een nieuw bestandsformaat werd toegevoegd aan de waslijst!

Doordrammende 8600, Zoevende G3 en
een MacMini
geplaatst door: Red
Kennen jullie deze Franse muziek streaming dienst al in 16 en 24 bits kwaliteit?
Link:qobus

 Persbericht

Stream lijkt me toch meer de toekomst...

geplaatst door: Pieterr
http://www.nu.nl/tech/3723858/massale-steun-ponoplayer-van-neil-young.html

Citaat

Massale steun voor PonoPlayer van Neil Young

Neil Young heeft dinsdag zijn nieuwe digitale muziekspeler PonoPlayer gelanceerd via de crowdfundingsite Kickstarter. 

Tientallen muzikanten hebben hun steun uitgesproken voor de speler met hoge kwaliteit digitale muziek. Ook werd binnen de eerste dag het doel van 800.000 dollar opgehaald.

"One experiment is worth a thousand expert opinions."
geplaatst door: Rockon
Hou 's op zeg.

Alleen maar oude media die wat "nieuws" te blaten hebben.
Ik heb een apparaat in mn broekzak zitten waarmee ik alles kan. Mailen, surfen, muziekluisteren, navigeren etc. etc. etc.
En nu moeten we van Meneer Young terug in de tijd? Laat me niet lachen.

Vinyl is ook met een comeback bezig volgens sommige mensen.  :biggrin: Tuurlijk...
Ook de CD heeft toekomst volgens sommige mensen..... (vooral bij mensen die de oude media nog volgen of er baat bij hebben dat het blijft bestaan)
Dit gaat net zo'n "succes" worden als de Pebble.


Totaal geen realiteitszin. Meneer Young zou meer tijd in het streaming model moeten steken. Zorg dat iedereen een enorm snelle verbinding heeft.
Lijkt me een stuk nuttiger.


:biggrin:

geplaatst door: JGO
@Rockon,
Je veegt alles op een hoop. Er zijn nu eenmaal nog een boel mensen op deze aardkloot die niet geinteresseerd zijn in apparaten in broekzakken waar draadjes met oordoppen uitkomen die van alles kunnen toveren maar graag naar muziek luisteren op apparaten die in de huiskamer staan. Ik veronderstel dat jij niet tot deze groep behoort maar waarom is je reactie toch zo aanmatigend?
En hoezo is de CD uit de tijd? Gisteren heb ik nog een dubbel CD gekocht waarvan ik met volle teugen heb genoten: The art of the recorder - Pieter Jan Belder (aanrader!)
Wie ben jij om te poneren dat ik en vele anderen bijgevolg uit de tijd zijn? En... ach, wat zal het mij toch ook 'worst' zijn, ik ga een plaatje draaien op mijn Thorens uit 1963. :music:
Doordrammende 8600, Zoevende G3 en
een MacMini
geplaatst door: JH
@JGO: mensen die alleen naar muziek luisteren dat uit de betere hifi-installaties in de huiskamer komt, kopen ook dat ding van Neil Young niet. Dus wat is nou eigenlijk de doelgroep...? En is dat apparaat niet simpelweg te lelijk en onhandig (qua vorm) voor iedere doelgroep?
Mac-musician
geplaatst door: Flix
En vanwege bovenstaande argumenten (van JH, Rockon e.a.) geeft Het Parool (in persoon van Herman Stil) het ding 1 uit 5 sterren. Het gaat 'm niet worden, lijkt het...
geplaatst door: MacFrankie
@JH
Een audiofiel vindt het uiterlijk van een apparaat minder belangrijk dan de audiokwaliteit ervan.

@Rockon
CD, AAC en MP3 zijn allemaal gebaseerd op het audioformaat van de oorspronkelijke CD: 44.100 maal per seconde 16-bits samples nemen. Dit formaat heeft een frequentiebereik tot 20.000 Hz (er zijn 2 meetpunten nodig om een sinus te kunnen bepalen, 44.100 samples gedeeld door 2 is 22.050 Hz, een analoog filter kapt alles boven de 20.000 Hz af).

Als je bedenkt dat de gemiddelde mens tonen tot zo'n 15.000 Hz hoort, lijkt het geen probleem om muziek te luisteren via een medium dat tot 20.000 Hz gaat. Echter, instrumenten genereren tonen van een bepaalde frequentie, en daarbij de harmonischen van deze frequenties, frequenties die precies een factor 2, 3, 4, …, hoger zijn dan de basisfrequentie. Een toon van 500 Hz levert dus harmonischen op van 1000, 1500, 2000, 2500, …, Hz. De ene frequentie is wat luider dan de andere. De samenstelling van deze harmonischen is typerend voor een instrument.

Vanwege de harmonischen kun je instrumenten herkennen. Een toon van 880 Hz gespeeld op een piano klinkt daardoor anders dan een toon met dezelfde basisfrequentie gespeeld op een gitaar of viool.

Ik heb geen idee wat de hoogste noot is die je uit een piano kunt krijgen, maar stel even dat dat 8.000 Hz is. De eerste harmonische, 16.000 Hz, ligt daardoor al buiten het gehoor van veel mensen, dus de tweede, derde, en hogere harmonischen helemaal. Toch herken je een piano; de onhoorbare harmonischen beïnvloeden het hoorbare signaal.

Het heeft dus zin om tonen hoger dan 20.000 Hz te kunnen weergeven. Neil Young pleit voor een audioformaat wat dat mogelijk maakt. En downloaden via een music store of streaming, dat is een vorm van implementatie. Het begint bij de definitie en de acceptatie van een high definition audio formaat.

Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: Robert
Het 'grappige' is dat we bij beeld almaar bezig zijn om hogere resoluties te gebruiken (HD TV's, 4K computerschermen), terwijl de evolutie bij muziek precies andersom is gegaan.

Ik ben benieuwd of de pono het gaat worden, maar met de toename van breedband zie ik bijvoorbeeld ook flac's in populariteit toenemen (daarbij is het CD-formaat in ieder geval niet al teveel de nek omgedraaid, hoewel dat ook nog van hoe de flac gemaakt afhankelijk is).

Dus misschien dat de pono ook aan de 'goede' kan van deze evolutie zit..?

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: JH
@MacFrankie: het percentage audiofielen is al niet groot, het aantal mensen uit die groep dat zo'n apparaat zou kopen is al helemaal te verwaarlozen.
Ik gun Neil Young zijn succes en ik ben als muzikant een voorstander van een zo hoog mogelijke audio-kwaliteit, maar ik vrees commercieel gezien het ergste...

Mac-musician
geplaatst door: Flix

Citaat
Robert om 22:39, 12-03-2014
Het 'grappige' is dat we bij beeld almaar bezig zijn om hogere resoluties te gebruiken (HD TV's, 4K computerschermen), terwijl de evolutie bij muziek precies andersom is gegaan.

Dat is ook beetje de crux: de mens is een goede kijker, en een slechte luisteraar.
We verliezen al snel ons vermogen goed te luisteren (horen); zowel op momenten van drukte (stress), bij (veel) achtergrond ruis, als ook vroeg in het verouderings-proces.

(Bewerkt door Flix om 23:30, 12-03-2014)

geplaatst door: Rockon
Dat klopt zeker dat die er zijn. Maar steeds meer doen dat via draagbare apparaten, via Spotify op hun telefoon en dan lekker streamen naar je wireless speakers etc.

Er zijn best mensen die het ding zullen kopen hoor. Maar het zal een niche markt blijven.
De nieuwe generatie neemt muziek op een heel andere manier tot zich.De streaming markt is groeiende en gaat ten koste van de CD.

1 reden waarom de CD ten onder gaat is bijvoorbeeld dat digitaal je losse nummers kan kiezen. Deels waardoor de iTunes store een succes is geworden. De mensen willen geen cd waarvan de helft substandaard materiaal is.
De CD is "going the way of the Dodo". Het duurt nog even, maar sneller dan je denkt. Dat jij af en toe een CD koopt doet daar niks aan af :-)
Ik zie het trouwens bij onze eigen CD verkoop. Fysiek neemt (sterk) af en digitale verkoop neemt toe en vooral streaming.

Volgens mij heb ik dat niet gezegd. Iedereen mag luisteren naar muziek op de manier zoals hij/zij wil. Ik zeg alleen dat de Pono een stap terug in de tijd is. Laten we ook weer terug gaan naar VHS tapes! :biggrin:

Oh. Ik heb ook een Thorens staan en zet ook nog wel eens een plaatje op hoor ;-)



Citaat
JGO om 21:12, 12-03-2014
@Rockon,
Je veegt alles op een hoop. Er zijn nu eenmaal nog een boel mensen op deze aardkloot die niet geinteresseerd zijn in apparaten in broekzakken waar draadjes met oordoppen uitkomen die van alles kunnen toveren maar graag naar muziek luisteren op apparaten die in de huiskamer staan. Ik veronderstel dat jij niet tot deze groep behoort maar waarom is je reactie toch zo aanmatigend?
En hoezo is de CD uit de tijd? Gisteren heb ik nog een dubbel CD gekocht waarvan ik met volle teugen heb genoten: The art of the recorder - Pieter Jan Belder (aanrader!)
Wie ben jij om te poneren dat ik en vele anderen bijgevolg uit de tijd zijn? En... ach, wat zal het mij toch ook 'worst' zijn, ik ga een plaatje draaien op mijn Thorens uit 1963. :music:
geplaatst door: MacBigfoot

Citaat
Pieterr om 18:23, 10-03-2014
Citaat
Max Gaav om 18:19, 10-03-2014
Ikzelf hoor het verschil tussen Apple Lossless (FLAC) en CD, met een normale kwaliteit koptelefoon (Sennheiser van ±€80,-) in mijn MBP geplugd.

:smile:

Dat lijkt me ongeloofwaardig, tenzij ik verkeerd ben voorgelicht:
De headset-output van MBP, MBA, Mac Mini (in ieder geval) zit achter een D/A-converter van 16-bits, 44,1 kHZ, precies CD-kwaliteit dus.

geplaatst door: MacBigfoot
Kun je een linkje naar dat artikel plaatsen?
IK kan er niets van vinden.
En anders (desnoods per dm) een scan van het artikel?

Citaat
Flix om 22:10, 12-03-2014
En vanwege bovenstaande argumenten (van JH, Rockon e.a.) geeft Het Parool (in persoon van Herman Stil) het ding 1 uit 5 sterren. Het gaat 'm niet worden, lijkt het...
geplaatst door: Flix
Het artikel staat helaas niet online, anders had ik -uiteraard- de link erbij gezet.
En scannen lukt niet meer, want in de papier container.
Het was overigens een bespreking, en geen uitgebreide test.
geplaatst door: het ModeratorTeam
We hebben "(Pono)" aan de titel toegevoegd, zodat dit draadje makkelijker terug te vinden is.
met vriendelijke groet, het ModeratorTeam
Neil Young praatte met Jobs over hogere audio kwaliteit (Pono)
24 januari 2015 - 14:09    reactie #49
geplaatst door: Pieterr
Digital Music: Can You Hear Above 16-bit/44.1kHz ?

http://www.macobserver.com/tmo/article/digital-music-16-bit-44-kHz-explained

(Via John Gruber)


Ook aardig: http://xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html

(Bewerkt door Pieterr om 15:28, 24-01-2015)

"One experiment is worth a thousand expert opinions."