geplaatst door: Spooter
Tsja, iedereen is tegenwoordig gewend aan mp3 en AAC als bestandsformaat: het heeft ook een groot deel van de cd markt ingeperkt.

Maar als je je realiseert dat er op een mastertape vaak zelfs meer audio informatie staat dan dat er op een cd terecht komt, dan komen AAC en mp3 er helemaal bekaaid vanaf...

Neil Young probeerde bij Apple meer voet aan de grond te krijgen om betere audio kwaliteit af te leveren. Hij praatte hier zelfs over met Jobs. Maar die overleed op een gegeven moment...

http://www.wired.com/epicenter/2012/01/neil-young-steve-jobs-atd/

Neil Young praatte met Jobs over hogere audio kwaliteit (Pono)
8 februari 2012 - 14:30    reactie #1
geplaatst door: paulusch
Toch niet tijdens het gesprek, hoop ik?
Neil Young praatte met Jobs over hogere audio kwaliteit (Pono)
8 februari 2012 - 18:54    reactie #2
geplaatst door: Spooter
haha, ik denk het niet

:wink:

Neil Young praatte met Jobs over hogere audio kwaliteit (Pono)
8 februari 2012 - 19:11    reactie #3
geplaatst door: Jules
Is roeien tegen de stroom in, heb ik het gevoel (maar misschien daarom wel juist interessant voor Apple). Ze hebben een paar jaar geleden al eens onderzocht bij de (toenmalige) jeugd wat ze prettiger vonden klinken: slecht gecomprimeerde mp3'tjes of perfecte 24bits audio. Wat bleek: de mp3'tjes werden door het testpanel als beter en prettiger ervaren. In andere tests blijkt dat slechts een zeer kleine minderheid (in de orde van 1% van de luisteraars) het verschil kan horen tussen 256kb AAC en CD-kwaliteit. Hier staat uiteraard tegenover dat audiofielen wel als gezaghebbend worden gezien door hun directe omgeving. Dat zijn de mensen die je om advies vraagt als je wilt investeren in goed geluid. Als Apple de audiofielen dus op zijn hand krijgt, helpt dat wellicht weer een beetje.

Er zijn uiteraard ook andere aspecten die een rol spelen en dan denk ik met name over de gewoonte van studios en radiostations (voor hen is het bij analoge radio een noodzaak) om het dynamisch bereik van muziek (in welke digitale vorm dan ook gedistribueerd) zo klein mogelijk te maken (dat is ronduit zonde). Hieraan kun je wellicht ook iets doen als leverancier van apparaatjes die ook de grootste muziekwinkel ter wereld uitbaat.

Neil Young praatte met Jobs over hogere audio kwaliteit (Pono)
9 februari 2012 - 12:27    reactie #4
geplaatst door: Spooter
Maar het zal voornamelijk te maken hebben met het willen beperken van bandbreedte en data...

Ben wel benieuwd naar dat onderzoek (is daar ergens iets over te vinden op het net?)

Daarbij is het natuurlijk wel een verschil of je de audio afspeelt over een huis tuin en keuken apparaat of een volwassen stereo installatie natuurlijk..

Neil Young praatte met Jobs over hogere audio kwaliteit (Pono)
9 februari 2012 - 13:47    reactie #5
geplaatst door: wouter hazel
Dat van die bandbreedte enzo raakt een beetje uit de tijd volgens mij. Wat mij opvalt is dat er best veel nieuwere muziek is dit bij uitstek lijkt gemaakt voor de mobiele telefoon. Als ik hoor waar mijn leerlingen naar luisteren klinkt het voor geen meter( kwa geluid dan, smaken verschillen nu eenmaal) via een fatsoenlijke stereo of radio. Maar via de mobiel kun je opeens horen wat ze bedoelt hebben met de muziek............wel bizar eigenlijk.....

(Bewerkt door wouter hazel om 13:49, 9-02-2012)

geplaatst door: Pieterr
http://www.nu.nl/tech/3722000/zanger-neil-young-komt-met-ipod-concurrent.html

Citaat

Zanger Neil Young komt met iPod-concurrent

De zanger Neil Young brengt een muziekspeler op de markt. De PonoPlayer moet zich onderscheiden van concurrenten als de iPod door betere geluidskwaliteit te bieden.

Onder de naam PonoMusic wordt ook een online muziekwinkel geopend, meldt het bedrijf maandag. Geld voor het project wordt opgehaald via crowdfundingsite Kickstarter.
Door albums in hogere kwaliteit aan te bieden moet muziek worden aangeboden "op de manier die de artiesten bedoeld hebben, met de emoties, details en kracht nog intact".

"One experiment is worth a thousand expert opinions."
geplaatst door: JH
De geluidskwaliteit mag dan wellicht erg goed zijn, het ding ziet er niet uit! Steve Jobs en Jonathan Ive zouden daar nooit hun goedkeuring voor hebben gegeven. Onhandige vorm ook trouwens.
Mac-musician
geplaatst door: Flix
"...komt met iPod-concurrent".
Dat klopt natuurlijk niet, want dat ding krijg je nooit in je broek-/binnenzak o.i.d.
Het is gewoon een zeer compacte HiFi set.

geplaatst door: tactac
En dan oortjes van 1 euro er opzetten  :confused:
geplaatst door: jtk
Prijs $400 (voorintekening), zie http://gizmodo.com/neil-youngs-new-pono-music-player-will-cost-400-1540260068. Volgens dat artikel bevat het apparaat geen DRM en het lijkt dus te betwijfelen of veel studio's hun studio master-quality materiaal willen vrijgeven.

Voor de vormgeving had Neil Young beter kunnen gaan praten met Sir Joni Ive. Zie ook de commentaren bij het gizmodo artikel.

jtk
geplaatst door: JGO
Als dit van de grond komt en het aanbod muziek wordt gebracht in aiff of wav formaat zijn er eindelijk mensen met gezag die van zich laten horen èn nog muzikale oren hebben! :thumbs-up:
Doordrammende 8600, Zoevende G3 en
een MacMini
geplaatst door: MacFrankie
Ik hoop dat dit wat wordt, maar ik heb zo mijn twijfels. DVD-Audio is geflopt, en SACD is nooit goed van de grond gekomen. We hadden van superieure 24-bits kwaliteit kunnen genieten, maar we zijn massaal overgegaan op gecomprimeerde 16-bits muziek.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: Max Gaav
Eindelijk iemand die snapt dat muziek (ook) ongecomprimeerd moet worden aangeboden.
www.ponomusic.com alvast gebookmarkt.

Ben benieuwd of de downloads goedkoper zijn dan de vele CD's die je voor heel weinig geld via de verschillende Amazon's kunt kopen.

My Mac is my second brain.
geplaatst door: Pieterr
Citaat
MacFrankie om 16:37, 10-03-2014
Ik hoop dat dit wat wordt, maar ik heb zo mijn twijfels.

Natuurlijk wordt dit niks, en wel om de reden die Jules al heeft gegeven. Zie het als een "hobby" van Neil.

Citaat
Jules om 19:11, 8-02-2012
In andere tests blijkt dat slechts een zeer kleine minderheid (in de orde van 1% van de luisteraars) het verschil kan horen tussen 256kb AAC en CD-kwaliteit.
"One experiment is worth a thousand expert opinions."
geplaatst door: Max Gaav
Ik durf dat "het wordt toch niks" toch wel in twijfel te trekken. Ik denk dat er veel mensen zullen zijn die CD-kwaliteit willen hebben. Of Neil Young's bedrijf het dan goed aanpakt is een tweede, maar de markt is er m.i. zeker. Als je voor hetzelfde bedrag kunt kiezen tussen 'goed' en 'best', denk ik dat ook om die (psychologische) reden mensen nogaleens de voorkeur geven aan 'best'.

Ik ken geen onderzoek dat aantoont dat slechts ±1% van de luisteraars het verschil kan horen tussen 256kb AAC en CD-kwaliteit; zal echter ongetwijfeld bestaan. Ikzelf hoor het verschil tussen Apple Lossless (FLAC) en CD, met een normale kwaliteit koptelefoon (Sennheiser van ±€80,-) in mijn MBP geplugd, en al helemaal een CD vergelijking met AAC en MP3. Mijn vriendin, helemaal niet zo kritisch als ik, kan ik ook dergelijke verschillen laten horen.

Ik download regelmatig muziek van de torrent-sites van deze wereld (de 'nieuwe radio'), probeer dan een FLAC-versie te pakken te krijgen* en als ik het interessant vind, koop ik het meestal op CD/DVD. Als Neil Young met een goed aanbod komt, zal ik daar zeker ook bij terecht komen.

* FLAC is makkelijk naar (o.a.) Apple Lossless om te ztten met XLD.

My Mac is my second brain.
geplaatst door: Pieterr
Citaat
Max Gaav om 18:19, 10-03-2014
Ikzelf hoor het verschil tussen Apple Lossless (FLAC) en CD, met een normale kwaliteit koptelefoon (Sennheiser van ±€80,-) in mijn MBP geplugd.

:smile:
"One experiment is worth a thousand expert opinions."
geplaatst door: JGO

Citaat
Max Gaav om 17:16, 10-03-2014
..
Ben benieuwd of de downloads goedkoper zijn dan de vele CD's die je voor heel weinig geld via de verschillende Amazon's kunt kopen...

Bij Amazon is men echter ook al 'dover' aan het worden voor kwaliteitsweergave van muziek. Kon men voor enkele jaren terug nog nagenoeg alle muziek kopen op drager (CD), nu zie je steeds vaker dezelfde muziek, in navolging van mp3 'goeroes', (ik zal hier maar geen naam noemen, anders wordt dat weer een off-topic discussie) als download. Slecht! Bah! Geloof me: je hoort ècht het verschil tussen een cellosuite van Bach inelkaargekrompen tot dat rotte mp3 format en het origineel, hoewel nog steeds de 16-bits CD opname!
Ik hoop van ganser harte dat dit iets wordt en JA ik blijf het ook volgen (heb me al aangemeld op ponomusic.com)

Doordrammende 8600, Zoevende G3 en
een MacMini
geplaatst door: Spooter
Ik vraag me wel af waarom er weer voor een nieuw bestandsformaat gekozen moest worden (maar hoop oprecht dat het mensen weer meer aandacht voor hogere kwaliteit geluid laat krijgen)!
geplaatst door: JGO
Welk nieuw bestandsformaat bedoel je dan? Voor zover ik heb begrepen - maar misschien heb ik ergens iets niet (goed) gelezen -  wordt gewoon het klassieke 44khz 16-bits CD format toegepast.
Doordrammende 8600, Zoevende G3 en
een MacMini
geplaatst door: bt2
Ik vroeg me af wat de invloed is van oortjes op een mp3 of AAC bestand. Het hebben van goede oortjes maakt voor mij namelijk ook een wereld van verschil. Als ik mijn goede oortjes (die van een redelijk bekende hiphop producer) in mijn Ipod of Iphone knal, dan kan voor mijn gevoel een AAC of een mp3 echt niet veel beter klinken.  
Op zoek naar een leuke java vacature ?
geplaatst door: JH
@bt2: 'beter' is een subjectief begrip in de muziek. Wat jij beter vindt, vindt een ander wellicht minder goed.
Objectief gezien (voor zover mogelijk) kan je pas een gewogen oordeel vellen als je verschillende oortjes/koptelefoons met elkaar hebt vergeleken.
En misschien zal je ook nog wel verrast zijn als je met jouw huidige 'oortjes' ongecomprimeerde muziek gaat luisteren :-)
Mac-musician
geplaatst door: MacFrankie

Citaat
Max Gaav om 18:19, 10-03-2014
Ik ken geen onderzoek dat aantoont dat slechts ±1% van de luisteraars het verschil kan horen tussen 256kb AAC en CD-kwaliteit; zal echter ongetwijfeld bestaan.

Het ligt er ook aan hoe je luistert. Met muziek op de achtergrond, tijdens het werk of het lezen van een boek, dan hoor ik het verschil niet; in die gevallen stream ik gewoon vanuit iTunes via mijn ATV naar mijn receiver.

Wanneer ik er echt voor ga zitten om muziek te luisteren, dan hoor ik het verschil wel. Dan kies ik er vaak voor om een CD op te zetten. Geen compressie, goede DAC, goede speakers (of koptelefoon).


Citaat
Max Gaav om 18:19, 10-03-2014
Ikzelf hoor het verschil tussen Apple Lossless (FLAC) en CD, met een normale kwaliteit koptelefoon (Sennheiser van ±€80,-) in mijn MBP geplugd

Dat is apart! FLAC en Apple Lossless leveren de identieke CD registratie op; er verdwijnen geen bits. Of vergelijk je een CD afgespeeld op je CD speler, met de DAC van je CD speler omgezet naar analoog, met een lossless bestand welke middels de DAC in je MBP is omgezet naar een analoog signaal? Want dan hoor je niet het verschil tussen CD en lossless, maar het verschil tussen de ene (CD) en de andere (MBP) DAC.


Citaat
Max Gaav om 18:19, 10-03-2014
en al helemaal een CD vergelijking met AAC en MP3.

Dat verschil is hoorbaar (maar niet voor iedereen, zie hierboven) en meetbaar, omdat MP3 en AAC lossy compressie algoritmes zijn.


Citaat
Max Gaav om 18:19, 10-03-2014
Mijn vriendin, helemaal niet zo kritisch als ik, kan ik ook dergelijke verschillen laten horen.

Mijn vrouw beweert dat ze het niet hoort, maar daar zit een verborgen agenda bij. De speakers in de woonkamer mogen namelijk geen millimeter groter worden...
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: Max Gaav
Citaat
MacFrankie om 12:10, 11-03-2014
Met muziek op de achtergrond... hoor ik het verschil niet

Ja, dat geldt voor mij ook. Maar dan heeft het de functie van muzak, muzikaal behang. Al doe ik dat maar zelden, omdat mijn hersens vaak snel naar muziek worden getrokken en van werken en lezen minder terecht komt. Zijpaadje: ik heb dan liever de achtergrondgeluiden van zoiets als www.coffitivity.com. Of eventueel wat zachte monotone Indiase muziek.
Citaat
MacFrankie om 12:10, 11-03-2014
Dat is apart! FLAC en Apple Lossless leveren de identieke CD registratie op; er verdwijnen geen bits. Of vergelijk je een CD afgespeeld op je CD speler, met de DAC van je CD speler omgezet naar analoog, met een lossless bestand welke middels de DAC in je MBP is omgezet naar een analoog signaal? Want dan hoor je niet het verschil tussen CD en lossless, maar het verschil tussen de ene (CD) en de andere (MBP) DAC.

Ah, wist ik niet. Net op Wikipedia gekeken, en inderdaad, geen gegevensverlies maar, kort door de bocht, een systeem van compressie en decompressie. Toch hoor ik verschil tussen een Lossless-bestand (in iTunes) en het Aiff-origineel op CD, beide afgespeeld op mijn MBP. De paar keer dat ik het verschil probeerde te beluisteren, met verschillende soorten muziek, kwam een naar FLAC omgezet bestand toch wat minder ruimtelijk op mij over dan de muziek op de CD, wat 'platter'. En ook of het een fractie 'rommeliger' is, minder strak. Keiharde verbeelding? Of wordt dat verklaard door jouw uitleg?
Citaat
MacFrankie om 12:10, 11-03-2014Mijn vrouw beweert dat ze het niet hoort, maar daar zit een verborgen agenda bij. De speakers in de woonkamer mogen namelijk geen millimeter groter worden...

:biggrin:
Gelukkig betekent tegenwoordig 'groot' geloof ik niet meer recht evenredig 'het beste geluid', zoals dat in mijn jeugd was. Daarbij moest je bij topapparatuur ook een aardig grote luisterruimte hebben. Ik ben doorgaans tevreden met een vrij eenvoudige installatie voor 'openbaar afspelen' en een behoorlijke koptelefoon voor geconcentreerd luisteren.

Hoe dan ook, ik juich het toe dat er nu serieus wordt ingezet op het downloadable maken van ongecomprimeerde muziek als tegengas voor de MP3-magerte.

(Bewerkt door Max Gaav om 13:12, 11-03-2014)

My Mac is my second brain.
geplaatst door: Pieterr
Citaat
Max Gaav om 12:57, 11-03-2014
De paar keer dat ik het verschil probeerde te beluisteren, met verschillende soorten muziek, kwam een naar FLAC omgezet bestand toch wat minder ruimtelijk op mij over dan de muziek op de CD, wat 'platter'. En ook of het een fractie 'rommeliger' is, minder strak. Keiharde verbeelding?

Ik kan je aanraden. Het duurt een uur en gaat soms redelijk diep, maar als je alleen de eerste 15 minuten bekijkt word je al flink wat wijzer.  :smile:
"One experiment is worth a thousand expert opinions."