WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
geplaatst: 7 januari 2021 - 08:09
https://arstechnica.com/tech-policy/2021/01/whatsapp-users-must-share-their-data-with-facebook-or-stop-using-the-app/

Citaat

WhatsApp gives users an ultimatum: Share data with Facebook or stop using the app

The Facebook-owned messenger with 2 billion users revamps its privacy policy.

WhatsApp, the Facebook-owned messenger that claims to have privacy coded into its DNA, is giving its 2 billion plus users an ultimatum: agree to share their personal data with the social network or delete their accounts.

The requirement is being delivered through an in-app alert directing users to agree to sweeping changes in the WhatsApp terms of service. Those who don’t accept the revamped privacy policy by February 8 will no longer be able to use the app.

Some of the data that WhatsApp collects includes:

- User phone numbers
- Other people’s phone numbers stored in address books
- Profile names
- Profile pictures and
- Status message including when a user was last online
- Diagnostic data collected from app logs


People who object to the new terms and policy should consider using a different messenger. The Signal messenger provides the same robust encryption engine with a much more transparent privacy policy and terms of service. (Those documents are half the length of those from WhatsApp, too.) Besides providing encrypted chats, Signal also offers encrypted audio and video calls.

meer ...

Discussie op HN
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #1 geplaatst: 7 januari 2021 - 08:55
Dat was te verwachten… sinds Facebook Whatsapp heeft overgenomen zitten ze al aan die voorwaarden (en onze data) te morrelen. En nu zijn ze eindelijk zover dat ze via de voorwaarden je gaan verplichten om al je data, dus ook data waar ze niets mee te maken hebben, te delen met het moederbedrijf Facebook. Inclusief alle dochter-ondernemingen.

Ik vind 't nog steeds jammer dat destijds bij de overname men niet massaal is overgestapt naar Signal of Telegram bijvoorbeeld. Ik heb 't geprobeerd, maar als 99% van je contacten bij Whatsapp blijft, dan ontkomt je er bijna niet aan.
geplaatst door: Kapotlood
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #2 geplaatst: 7 januari 2021 - 10:29
Dat was zeker te verwachten, maar ik vind het toch een dilemma. Ben jaren geleden al bewust gestopt met Facebook en zou dat nu dus ook met Whatsapp moeten doen. Maarja, principes vs gemak hè.. Ik realiseer me dat je op een heleboel andere vlakken ook je privacy weggeeft (Google..), alleen Facebook vind ik persoonlijk toch wel een van de meest schaamteloze bedrijven op dit vlak met een aardige 'track-record' aan incidenten de laatste jaren.

Was het niet zo dat de EU de overname van Whatsapp destijds alleen goedkeurde als er nooit data gedeeld zou worden met Facebook? Misschien dat er uit die hoek nog een stokje voor wordt gestoken. En anders toch eens serieus overwegen ermee te stoppen.
geplaatst door: boiing
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #3 geplaatst: 7 januari 2021 - 10:30
Ja, nu gaat Zuckerberg het hard spelen. In zekere zin is dit positief nieuws, want nu is zelfs voor een kind van zes duidelijk dat al dat "we care for your privacy" gedoe, waarmee men een tijdje heeft geprobeerd een rookgordijn op te trekken, complete onzin, om niet te zeggen flagrante hypocrisie was. Wat ieder weldenkend mens allang wist natuurlijk.

Dit bericht doet me denken aan een reactie van iemand op dit forum, die besloten had van WhatsApp over te stappen naar Signal. Hij deelde zijn relaties gewoon mee dat hij overgestapt was naar Signal, en voortaan (voor zover het 'appen' betreft) alleen via dat medium te bereiken was. De hoeveelheid appjes die hij ontving nam na die stap natuurlijk af, maar niettemin was hij achteraf zeer tevreden over die stap; en niet alleen om privacy-gerelateerde redenen. Die overstap had hem namelijk duidelijk gemaakt wie werkelijk geïnteresseerd was in contacten met hem en wie niet; en dat maakte het allemaal een stuk duidelijker en overzichtelijker.
geplaatst door: Timotheus
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #4 geplaatst: 7 januari 2021 - 11:41
Lastig...
Te hopen dat zowel de US als de EU stevige actie gaan ondernemen tegen Big Tech, zoals aangekondigd.

Is Signal -ook op lange termijn- dan wel te vertrouwen, en waarom (niet)?
geplaatst door: Flix
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #5 geplaatst: 7 januari 2021 - 11:48
Toekomst voorspellen kan niemand, maar de intentie is goed in ieder geval (en spreekt me meer aan dan Telegram):

https://signal.org/blog/signal-foundation/

Citaat
We’re glad those are the choices we’ve made. Today, we are launching the Signal Foundation, an emerging 501(c)(3) nonprofit created and made possible by Brian Acton, the co-founder of WhatsApp, to support, accelerate, and broaden Signal’s mission of making private communication accessible and ubiquitous. In case you missed it, Brian left WhatsApp and Facebook last year, and has been thinking about how to best focus his future time and energy on building nonprofit technology for public good.
geplaatst door: boiing
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #6 geplaatst: 7 januari 2021 - 11:59
Hoe dan ook een zeer interessante materie. In mijn werkomgeving (een onderwijsinstelling) is het verboden om gegevens betreffende personen langer dan een bepaalde tijd digitaal te bewaren. Wat echt voor langere tijd bewaard moet worden, moet op papier bewaard worden.

Het gaat me hier niet om de vraag of dit een goede zaak is of niet (ik vind van niet), maar om het argument dat wordt aangevoerd: de privacy van personen is zo beter gewaarborgd. En uiteraard wordt dit alles van hogerhand ingestoken: dit is geen bedenksel van de onderwijsinstelling zelf.

Het moge duidelijk zijn, dat hieruit een visie op privacy spreekt, die diametraal tegengesteld is aan die van Zuckerberg c.s.

De vraag is dus: kan een overheid, die een dergelijk beleid voert, tegelijkertijd de andere kant op kijken als Zuckerberg zijn oekazes afkondigt? Ik ben benieuwd hoe het verder gaat.

 Tip voor mensen die hierin geïnteresseerd zijn: houd Proton in de gaten. Daar heeft men, na email en VPN, nu ook een kalender-applicatie gelanceerd, waarbij privacy voorop staat. Weliswaar vooralsnog alleen voor Android, maar ik heb het idee dat men daar stukje bij beetje een hele privacy-suite aan het ontwerpen is.
geplaatst door: Timotheus
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #7 geplaatst: 7 januari 2021 - 12:30
Signal weer eens geïnstalleerd en toen wist ik het weer: het maakt geen backup! Telefoon weg, alles weg. Dat is een groot nadeel wat mij betreft :dozingoff:.
geplaatst door: boiing
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #8 geplaatst: 7 januari 2021 - 13:05
Maar je kunt toch gewoon de hele inhoud van je telefoon backuppen naar je desktop / laptop? En zijn whatsapp-achtige berichten niet per definitie uiterst vluchtig, en niet de moeite van het bewaren waard? Zelf zou ik een bericht van enige importantie, dat bewaard moet worden, altijd per email versturen.
geplaatst door: Timotheus
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #9 geplaatst: 7 januari 2021 - 13:07
Ja, dit is een lastige.

Jaren geleden heb ik het geprobeerd, met een paar mensen zijn we overgestapt op Telegram, maar dat bloedde na een paar weken dood. Dan is het alsof je de enige bent met een fax: de app is totaal nutteloos. Je moet dus een app hebben die iedereen gebruikt, anders werkt het niet.

De Apple apps werken niet, want er zijn veel mensen die geen iPhone of ander Apple product hebben. Chatten met Google apps werkt ook niet, want Google gooit elk jaar z'n apps en protocollen omver waardoor dit nooit bestaansrecht krijgt. En dan heb ik het nog niet eens over privacy...

Ik wil niet zeggen dat "vroeger" alles beter was, maar wat WhatsApp betreft wel. Je betaalde als particulier €1 per jaar voor het gebruik. Dat is bijna niks, en het maakt duidelijk waar het bedrijf aan verdient: aan z'n gebruikers. Geen datavergaring met jou als product. Gewoon betalen voor een eerlijke dienst.

Ik hoop nog op een gedwongen verkoop van WhatsApp, want het gros van de gebruikers krijg je er niet meer vanaf.
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #10 geplaatst: 7 januari 2021 - 13:10
Maar je kunt toch gewoon de hele inhoud van je telefoon backuppen naar je desktop / laptop?
Ja dat kan (EDIT: niet!, zie m'n volgende post), maar ik maak juist een iCloud backup omdat ik een iOS backup op een Mac (tientallen GB's tegenwoordig) zonde van de ruimte vind.

En zijn whatsapp-achtige berichten niet per definitie uiterst vluchtig, en niet de moeite van het bewaren waard?
Nee, daar ben ik het niet mee eens. Denk maar eens aan mensen die overleden zijn, bewaarde WA conversaties kunnen zeer waardevol zijn. Maar niet alleen dat, in zakelijke of vrienden-groepen kan het uiterst handig zijn om dingen die eerder gezegd zijn nog eens terug te kunnen zoeken. Al regelmatig profijt van gehad.

Dan is het alsof je de enige bent met een fax:
Dat ja :happy:.. Leuk om te weten wie je échte vrienden zijn (die twee die ook Signal gaan gebruiken alleen voor jou, en je vrouw misschien) maar handig is anders. Lastig inderdaad.
geplaatst door: boiing
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #11 geplaatst: 7 januari 2021 - 13:26
Signal weer eens geïnstalleerd en toen wist ik het weer: het maakt geen backup! Telefoon weg, alles weg. Dat is een groot nadeel wat mij betreft :dozingoff:.
https://support.signal.org/hc/en-us/articles/360007059752-Backup-and-Restore-Messages
geplaatst door: anraadts
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #12 geplaatst: 7 januari 2021 - 13:28
Die had ik gelezen ja:

Citaat
- Storing messages outside of your active Signal device is not supported.
- Messages are only stored locally.
- An iTunes or iCloud backup does not contain any of your Signal message history.
Bij die laatste valt me nu pas op dat de suggestie van Timotheus (backup op de Mac) dus ook niet werkt! Het feit dat een backup op Android wel kan laat zien dat dit voorlopig een grote misser is van Signal.
geplaatst door: boiing
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #13 geplaatst: 7 januari 2021 - 13:57
Was het niet zo dat de EU de overname van Whatsapp destijds alleen goedkeurde als er nooit data gedeeld zou worden met Facebook?
Aha! Het lijkt destijds toch goed afgesproken:

Citaat
Geldt niet voor de EU

Het ontbreken van die veelbesproken voorwaarden is het resultaat van een afspraak tussen de EU en WhatsApp. De twee partijen hebben namelijk een akkoord uit 2018 over het delen van gegevens met Facebook. WhatsApp heeft destijds beloofd dat er geen data gedeeld mag worden met Facebook. Ondanks het feit dat er op dit moment allerlei manieren gevonden wordt om dit alsnog te kunnen doen, lijken de nieuwe voorwaarden aan te tonen dat deze regel nog steeds van kracht is.

Vanaf 8 februari 2021 gaan nieuwe voorwaarden in en dat geldt ook zeker voor de gebruikers binnen de EU. Het enige verschil is alleen dat wij ons hier aan andere voorwaarden moeten houden dan buiten de EU. Zo worden er meer gegevens gedeeld tussen WhatsApp en Facebook in landen buiten de EU en hebben wij hier voorwaarden waarin het delen van gegevens tussen de twee partijen uitgesloten wordt.
Aldus een artikel op de voorpagina bij de buren (onemorething punt nl). Meestal zijn dat redelijk slechte click-bait artikelen - voor straf dus geen link haha - maar deze is voor de verandering eens interessant. Voorlopig geen drama en blijft het qua gegevens delen bij het oude.
geplaatst door: boiing
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #14 geplaatst: 7 januari 2021 - 14:06
Hier staat het nieuws ook over WhatsApp:

RTL Nieuws
geplaatst door: iGeorge
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #15 geplaatst: 7 januari 2021 - 14:19
Toen ik bovenstaand ultimatum las, gingen mijn gedachten onwillekeurig terug naar Mussolini, die in de jaren dertig een loyaliteitsverklaring aan het regime eiste. Tekende je niet, dan werd je ontslagen. De meesten tekenden, ook heel veel prima mensen, die op zich niets met het regime op hadden. Een enkeling hield vast aan zijn principes, en aanvaardde de gevolgen.

En tegen wie dit een onzinnige, of zelfs zeer ongepaste, vergelijking vindt, zeg ik: werp eens een blik in het boek van Harvard-hoogleraar Shoshana Zuboff, The Age of Surveillance Capitalism. En als je daarvoor de tijd ontbreekt, kijk dan de uitzending van Tegenlicht die daaraan is gewijd eens terug.

Dat de gegevens die door Zuckerberg c.s. worden verzameld, ook voor politieke doeleinden worden aangewend, is boven elke twijfel verheven. Nu al is bijna de helft van de Amerikanen niet meer in staat om zin van onzin te onderscheiden. De kwaliteit van het onderwijs, en daarmee het onderscheidingsvermogen van de jonge generatie, staat overal onder druk. Als dit soort praktijken niet een krachtig halt wordt toegeroepen, gaat de burgerlijke vrijheid donkere tijden tegemoet.

Laatst bewerkt op: 7 januari 2021 - 17:24 door Timotheus
geplaatst door: Timotheus
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #16 geplaatst: 7 januari 2021 - 14:26
..en daarin loopt de EU gelukkig een stapje vooruit. Of het genoeg is moeten we afwachten. Dat boek heb ik een tijd terug al gelezen en is zeer de moeite waard.
geplaatst door: boiing
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #17 geplaatst: 7 januari 2021 - 16:14
Over alternatieven voor WhatsApp wordt dit gemeld door Bits of Freedom. Maar dat gaat dus over Signal. Verder is er ook dit artikel over Wire.

Update: Maar over Wire kwam ik na enig zoeken dit tegen.
Laatst bewerkt op: 7 januari 2021 - 17:22 door Timotheus
geplaatst door: Timotheus
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #18 geplaatst: 7 januari 2021 - 17:07
@boiing: wil er geen draadje over backups van Signal van maken, maar op diezelfde pagina vindt ik dit:

Citaat
Which devices can I transfer data from?

  • iPhone > iPhone
  • iPhone > iPad
  • iPad > iPad
  • Unlinked iPad > iPhone
geplaatst door: anraadts
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #19 geplaatst: 7 januari 2021 - 17:09
Ja maar daar ging het niet over :wink:? Dat is overzetten van een oude naar een nieuwe telefoon (rechtstreeks). Dat kan inderdaad. Een backup maken niet.

Citaat
When the transfer is complete ... your message history is deleted from your old device.
Ik begrijp niet helemaal wat je wil zeggen met de eerdere link en de vorige post eerlijk gezegd, het is toch vrij ondubbelzinnig wat er staat over iOS?
geplaatst door: boiing
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #20 geplaatst: 7 januari 2021 - 22:07
Maw wist niet dat er geen back-up gemaakt kan worden van Signal terwijl het bij ons in de familie steeds meer terrein wint. Dit kan wel leiden naar een probleem mocht je bepaalde herinneringen willen vastleggen.

Telegram was redelijk populair maar helaas is het ook niet geworden door de meesten om dat ook dit niet breed wordt gedragen, ondanks dat ze de Russisch vuurdoop hebben doorstaan.
geplaatst door: JJmac
Ik gebruik maar 30% van m'n Mac, Maar dat is 30% meer dan Windows
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #21 geplaatst: 8 januari 2021 - 00:11
Telegram, een open source Russische variant, was een doorn in het oog van de FSB (de Russiche geheime dienst na de KGB/ val van de muur): ze geraakten er gewoon maar niet in, blijkbaar!

Hoewel, unhackable schijnt niet meer te bestaan, bv:
https://www.zdnet.com/article/telegram-voicemail-hack-used-against-brazils-president-ministers/

Telegram heeft ondertussen het gat wél gedicht...

https://desktop.telegram.org/

https://github.com/telegramdesktop/tdesktop

https://apps.apple.com/be/app/telegram-messenger/id686449807?l=nl
Niet enkel op iOS, dus. Desktop beta reeds op github. Zie vorige link.

Sorry voor het quasi off-topic wellicht, maar gezien we het hier toch over meerdere messaging apps hebben leek Telegram me bij de club te horen. En hoe.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Telegram_(applicatie)

Telegram privacy Policy:
https://telegram.org/privacy

Pretty straightforward, no?
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it!
Think different, think twice, Apple! It just used to work!
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #22 geplaatst: 8 januari 2021 - 11:14
Ja maar daar ging het niet over :wink:? Dat is overzetten van een oude naar een nieuwe telefoon (rechtstreeks). Dat kan inderdaad. Een backup maken niet.
Sorry, geval van misverstand.

Het enige moment dat ik een backup belangrijk vindt is bij het overgaan naar een nieuw device, vandaar.
geplaatst door: anraadts
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #23 geplaatst: 8 januari 2021 - 11:18
Ik heb ook maar eens gekeken naar Signal als alternatief. Inderdaad geen backup voor iOS, maar wel voor Android. Deze backup wordt op de telefoon gemaakt, maar kan eenvoudig worden verplaatst of gekopieerd naar een extern device (wordt ook aangeraden dat te doen op de support pagina).

Ik heb via de support pagina de vraag gesteld of deze functie ook voor iOS beschikbaar komt. Het antwoord was "Currently, this is not a feature of Signal, but your suggestion will be taken into consideration when app changes are being made".

Het is dus niet uitgesloten dat het er wel komt, vooral als er maar genoeg mensen zijn die er om gaan vragen.
 
geplaatst door: Willem Merkenhof
antw: WhatsApp: data delen met Facebook verplicht
reactie #24 geplaatst: 8 januari 2021 - 11:38
Het enige moment dat ik een backup belangrijk vindt is bij het overgaan naar een nieuw device, vandaar.
Als jij een nieuw device hebt omdat de oude is gestolen, verloren of kapot is, dan vind je die backup vast ook belangrijk. Maar die is er dan dus niet...
geplaatst door: Flix