antw: CD & DVD collectie op HDD zetten
reactie #25 geplaatst: 8 september 2020 - 22:20
Wat (is er mis) met AIFF ?

Voor AIFF geldt hetzelfde verhaal als voor WAV. Het is een containerformaat, waar in de meeste gevallen uncompressed audio in zit, maar dat hoeft niet. Op zich niks mis mee dus.
geplaatst door: puk1980
επιτέλους το κατάλαβα
antw: CD & DVD collectie op HDD zetten
reactie #26 geplaatst: 8 september 2020 - 22:30
@HEXDIY: klopt!

- ik kan een CD rippen naar een MP3 bestand: dat is een lossy omzetting waarbij de gebruikte codec en bitrate (= de omvang van de continu datastream die het bestand afspeelt) van 64 Kb/s of 128 Kb/s (er zijn ook hogere bitrates mogelijk, dat bepaalt ook de grootte van het resulterende audiobestand en dat wordt gekozen door degene die ript) én de gebruikte codec (= programma wat bepaalt wat behouden moet blijven in de bitstream en wat niet, dus "wat hoorbaar is en wat niet".
Dit MP3 audiobestand is ongelijk aan het originele audiobestand en het originele audiobestand is er ook niet meer mee terug te reconstueren: "het klinkt in meer of minder mate ongeveer als het origineel".
- dit bestand kan ik probleemloos omzetten naar een WAV-bestand. MAAR: details die het MP3-bestand niet meer bevatte, zitten óók niet in het WAV-bestand!! De grootte en extensie van het audiobestand geeft een kans op hoeveel het lijkt op het originele audiobestand, maar méér ook niet.

Dit fenomeen heb ik meermalen meegemaakt op (illegale) Russische websites met muziek, waarbij je denkt dat je een origineel WAV-bestand hebt van bepaalde muziek, maar duidelijk hoorbaar slechts een omzetting van MP3 naar WAV hebt gedownload.
Ik download slechts zelden muziek (uit principe), maar ik maak een uitzondering voor specifieke lacunes in mijn verzameling, die ik probeer op te vullen met gelegenheidsvondsten.
geplaatst door: Heintje
antw: CD & DVD collectie op HDD zetten
reactie #27 geplaatst: 10 september 2020 - 16:30
Er is toch niemand die zijn muziek omzet naar mono?
geplaatst door: ardie
antw: CD & DVD collectie op HDD zetten
reactie #28 geplaatst: 10 september 2020 - 17:49
Er is toch niemand die zijn muziek omzet naar mono?
Precies één iemand zo te zien :happy:.

Zonder gekheid (@polleboos): voor jouw 'probleem' was dat niet de handigste oplossing, je kunt er nooit meer stereo van maken in de toekomst. Je kunt stereo ook op andere manieren op één luidspreker afspelen (een simpel kabeltje bijvoorbeeld).
geplaatst door: boiing
antw: CD & DVD collectie op HDD zetten
reactie #29 geplaatst: 10 september 2020 - 21:09
Daarbij maken mono speakers zoals de HomePod uit zichzelf al mono van het stereosignaal. Hoef je niks voor te doen.
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: CD & DVD collectie op HDD zetten
reactie #30 geplaatst: 10 september 2020 - 21:25
Deed me denken aan...

geplaatst door: puk1980
επιτέλους το κατάλαβα
antw: CD & DVD collectie op HDD zetten
reactie #31 geplaatst: 11 september 2020 - 21:31
Vergezocht? Misschien is dat voor de meesten zo.Maar wel wáár voor wie een heel goede geluidsinstallatie heeft en daarvan met zo min mogelijk verstoring wil genieten.

Volkomen waar. Het enige dat zo jammer is, is dat A: de opnames an sich soms al erbarmelijk slecht kunnen zijn, en B:de wijze waarop die opnames zijn overgezet vanaf de master en/of daarna zijn gemastered de 'basis' op CD al om zeep heeft geholpen, nog vóórdat je het bent gaan rippen...

😁 😉

[ Ger ]
geplaatst door: Ger Nijkamp
antw: CD & DVD collectie op HDD zetten
reactie #32 geplaatst: 11 september 2020 - 22:07
Ik heb eergisteren nog aanwezig mogen zijn bij een demo met Zeddan Origin luidsprekers (die zijn inderdaad niet goedkoop) met relatief goedkope maar wel goede frontend apparatuur (bv. een laptop i.c.m. een externe Arcam DAC) in een normaal gemeenschapshuis-zaaltje.
Daarbij werd muziek afgespeeld vanaf Tidal en Qobuz, maar ook vanaf harddisk.
De geluidskwaliteit die je dan hoort is fenomenaal, óók als de bron een goed geripte CD is met goed opgenomen muziek.
Nou heeft dit niet echt rechtstreeks iets te maken met dit topic, maar als je specifiek de moeite neemt om al je CD's en DVD's te rippen (= op harddisk zetten), doe het dan op een manier waarop je later nog kunt genieten van de origineel aangeboden kwaliteit. En voor muziek mag je dan van mij elk lossless formaat gebruiken, MITS je streamer van onverdacht goede kwaliteit is (want die doet de omzetting van lossless naar het afspeelformaat). 

Audio is al 40 jaar mijn hobby en ik baseer mijn mening op ervaring: ja, een lossless audiobestand is probleemloos om te zetten naar een ander afspeelformaat, maar of dat omzetten tijdens afspelen hoorbaar is, bepaalt écht de gebruikte hardware.
geplaatst door: Heintje
antw: CD & DVD collectie op HDD zetten
reactie #33 geplaatst: 11 september 2020 - 22:38
...
Nou heeft dit niet echt rechtstreeks iets te maken met dit topic, maar als je specifiek de moeite neemt om al je CD's en DVD's te rippen (= op harddisk zetten), doe het dan op een manier waarop je later nog kunt genieten van de origineel aangeboden kwaliteit.
...
Mee eens. En als je kiest voor lossless, ga dan voor echt lossless, en gooi niet links en rechts bij elkaar.
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: CD & DVD collectie op HDD zetten
reactie #34 geplaatst: 11 september 2020 - 23:24
Mee eens! Wanneer de stereo opname niet 100% mono compatible is- wat een strikte vereiste is voor radio en het snijden van LPs, maar waar vele hedendaagse opnames zich niet aan houden- zou je anders wel eens vreemde effecten kunnen krijgen.
Fasecancellaties, bv.

Vraag dat maar aan Gottfried Julius, onze radiospecialist hier... Die kan dat wellicht haarfijn uitleggen.

Zie ook: fase correlatiemeter:
https://www.soundonsound.com/sound-advice/q-what-are-my-phase-correlation-meters-telling-me
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it!
Think different, think twice, Apple! It just used to work!