Verkoop zakelijk afgeschreven producten
geplaatst: 12 februari 2019 - 14:25
Beste Maccers,

Even een zakelijk vraagje voor de mensen hier :)

Ik ben zelfstandige, en heb zakelijk een laptop aangeschaft welke 20% per jaar wordt afgeschreven. Na afschrijving is de laptop dus 5 jaar oud en mag er een nieuwe worden aangeschaft. Maar nu komt het: volgens de belastingdienst moet ik ook bij verkoop via Marktplaats, een factuur opmaken voor de koper en over het verkregen bedrag ook belasting betalen.

Nu heb ik nog nooit via een 2e-hands site een factuur gezien, dus ik vroeg me af hoe jullie hier mee om gaan. Officieel moet je natuurlijk over elke vorm van inkomsten belasting betalen. Maar moet ik nu werkelijk voor een 5 jaar oude computer nog een factuur opmaken, en deze aan een niets vermoedende 2e-hands koper voorleggen? En zo ja, doen jullie dit ook daadwerkelijk?
geplaatst door: Kapotlood
antw: Verkoop zakelijk afgeschreven producten
reactie #1 geplaatst: 12 februari 2019 - 15:47
Tsja, normaal gesproken schrijf je een laptop niet voor de volle 100% af. Je hebt nog zoiets als de restwaarde. Gebruikelijk is 10%. Dit is allemaal ex BTW want die heb je al een keer als voorbelasting afgetrokken.

Wanneer je dan goederen verkoopt dien je die voor minimaal de restwaarde te verkopen. Hier ben je dan idd weer BTW over verschuldigd en dat moet je dan de koper in rekening brengen en het bedrag afdragen.

In jouw situatie heeft de laptop geen restwaarde meer. Je kunt hem dus in de container gooien of weggeven. Kort en goed: verkoop hem gewoon onderhands voor het bedrag dat je ervoor wilt hebben en steek dat in je eigen zak. In de boeken heeft de laptop immers geen enkele waarde meer.
geplaatst door: peerzwart
antw: Verkoop zakelijk afgeschreven producten
reactie #2 geplaatst: 12 februari 2019 - 17:13
Ben blij dat je dat zegt @peerzwart, zo dacht ik er ook over namelijk. Als ik een laptop voor 100% afschrijf ben ik daarna "klaar". Ik kan me daarnaast ook niet voorstellen dat een 2e-hands koper op een factuur zit te wachten, die koopt dat ding immers als particulier voor een mooi prijsje. Ik was ook zeker van plan om na de afschrijving de eventuele restwaarde die ik krijg via MacFreak of Marktplaats (bijvoorbeeld) gewoon in eigen zak te steken.

Sterker, ik moet de eerste nog tegenkomen die z'n sporadische Marktplaats verkopen opgeeft bij de Belastingdienst ;)
geplaatst door: Kapotlood
antw: Verkoop zakelijk afgeschreven producten
reactie #3 geplaatst: 12 februari 2019 - 17:30
Alsof ze bij belastingdienst een computerhunter in dienst hebben die op zoek gaat naar laptops van 5 jaar en ouder, bij zelfstandigen. 😁

Verkoop dat ding en stop de centjes in je zak, niet in je zaak. Volgens mij is het doel van ondernemen dat jij geld uit je bedrijf krijgt, niet dat jij het er in gaat stoppen, dat moet je aan andere overlaten.
geplaatst door: Shmoo

geblokkeerd

antw: Verkoop zakelijk afgeschreven producten
reactie #4 geplaatst: 12 februari 2019 - 18:08
Haha precies dat ja :)

Ik probeer de boel een beetje in de gaten te houden bij o.a. de Belastingdienst en kwam toevallig tegen dat je dat op zou moeten geven en daar BTW over zou moeten betalen. Nu ben ik zeker niet beroerd om belasting te betalen en zo, maar met 2ehands spullen vond ik wel erg ver gaan, zelfs als het om voormalig zakelijke aankopen gaat die gewoon netjes afgeschreven zijn.
geplaatst door: Kapotlood
antw: Verkoop zakelijk afgeschreven producten
reactie #5 geplaatst: 12 februari 2019 - 19:00
Het verschil zit hem in een verkoop als bedrijf of als particulier. Een bedrijf is doorgaans BTW plichtig ook al verkoopt die spullen via Marktplaats. Een particulier is dat niet. Hier geeft de zaak jou die laptop cadeau en je verkoopt hem vervolgens als particulier.
geplaatst door: peerzwart
antw: Verkoop zakelijk afgeschreven producten
reactie #6 geplaatst: 12 februari 2019 - 19:33
Werkt dat wettelijk ook zo @peerzwart? Als ik de site van de Belastingdienst goed begrijp staat er namelijk letterlijk dat er bij restantwaarde altijd een BTW-verplichting aan vast zit, omdat hij zakelijk gekocht is. Wie en waarom hij dan verkocht wordt zou dan volgens de Belastingdienst niet ter zake doen.

(niet dat het mij nu veel uit maakt na wat jij en Shmoo ook al aangaven :P )
geplaatst door: Kapotlood
antw: Verkoop zakelijk afgeschreven producten
reactie #7 geplaatst: 12 februari 2019 - 20:01
Ja als je als ondernemer iets verkoopt ben je btw plichtig. Ook als je via MP verkoopt. In het geval van de laptop is het niet van toepassing omdat ie al voor 100% is afgeschreven. Zoals in je boekhouding staat vermeld. Iets wat afgeschreven is daar kun je geen btw meer over af dragen want waarde nul. Dus laptop is uit je boekhouding verdwenen. Opgevolgd door een nieuwe laptop. ->

Ben je bekend met de investeringsaftrek? Wie weet is de aanschaf van een MacBook Pro dan ineens heel aantrekkelijk.
geplaatst door: Jurriaan
5s iOS 12 | Air2 iPadOS | iMac ‘08
antw: Verkoop zakelijk afgeschreven producten
reactie #8 geplaatst: 12 februari 2019 - 20:15
Dat klopt niet volgens mij niet hij is dan wel afgeschreven, maar hij behoudt een restwaarde. Mijn MacBooks zijn na vijf jaar altijd kapot gegaan en in de vuilnisbak beland ;)
geplaatst door: Brinky
 
antw: Verkoop zakelijk afgeschreven producten
reactie #9 geplaatst: 12 februari 2019 - 20:36
@Jurriaan: Ik ben bekend met KIA e.d., maar ik heb al een MacBook Pro uit 2016 dus het was meer een toekomst scenario waar ik een beetje aan zat te denken. Mede omdat die Mac Mini met z'n i5 hexacore wel érg interessant is voor me:
- snelle CPU
- genoeg aansluitingen
- geen dongles nodig
- (in mijn geval) niet onnodig betalen voor een scherm, toetsenbord en touchbar die ik nooit gebruik

Maar goed, 't is maar een beetje toekomstpraat voorlopig :) Maar soms is 't naast "goed om te weten", ook gewoon leuk om een beetje naar toekomstig speelgoed te kijken... zelfs als het zakelijk is ;)
geplaatst door: Kapotlood
antw: Verkoop zakelijk afgeschreven producten
reactie #10 geplaatst: 16 februari 2019 - 09:00
Gewoon verkopen kan ook.
Toestel defect en economisch niet te herstellen.
geplaatst door: McHenri
antw: Verkoop zakelijk afgeschreven producten
reactie #11 geplaatst: 16 februari 2019 - 10:27
Mijn MacBooks zijn na vijf jaar altijd kapot gegaan en in de vuilnisbak beland ;)

Dat is toevallig, de mijne ook!  ;)
geplaatst door: GeorgeM
antw: Verkoop zakelijk afgeschreven producten
reactie #12 geplaatst: 17 februari 2019 - 10:57
Het 'probleem' voor de Belastingdienst bij de 'verdwijnende' Macs van onder andere Brinky en GeorgeM is natuurlijk dat het niet te bewijzen is dat die Mac niet gewoon bij de vuilnisbak gezet is.

Daarbij heeft de Belastingdienst op dit moment de grootste moeite om het allemaal bij te houden, kleine ondernemers worden daardoor nauwelijks gecontroleerd.
geplaatst door: anraadts