antw: XS of Samsung S10...
reactie #25 geplaatst: 18 april 2019 - 17:02
Wat is de beste telefoon? De snelste, de grootste, degene met open NFC, degene met USB-C,...?

Voor mij is het degene met een origineel niet gejat OS en zonder trackers die erop gericht zijn om geld aan mij te verdienen. Hij moet wel betaalbaar zijn.

En als ik mijn ziel toch aan de duivel verkoop, dan zo goed mogelijk, dan wordt het een Huawei voor €250 en geen Samsung voor €1000+. Maar de kans daarop is nihil.
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: XS of Samsung S10...
reactie #26 geplaatst: 18 april 2019 - 17:35
Wat is de beste telefoon? De snelste, de grootste, degene met open NFC, degene met USB-C,...?

Wat de beste zijn en waarom vertellen de twee YouTube film makers, Max Tech & PAINFULLY HONEST TECH volgens hen in hun review filmpjes dat ik geplaatst heb. Maar ik weet al niet meer wat de verschillen zijn hoor.
Zoals geschreven volg ik dat niet erg. Mijn iPhone 6s plus zal nog vele jaren meegaan, ik heb geen behoefte aan een nieuwe en als het een nieuwe wordt zal het terug een iPhone zijn, in zit veel te veel (en graag) verweven in het Apple ecosysteem.

Nu maar wachten op de topic starten dat die zijn aankoop laat weten.
Heb heb aangespoord vandaag dat te doen.  :-)
antw: XS of Samsung S10...
reactie #27 geplaatst: 18 april 2019 - 18:21
Volgens mij had je het al half verraden, boni...  :cool:
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: XS of Samsung S10...
reactie #28 geplaatst: 18 april 2019 - 18:36
Hey allemaal,
Ik ben dus gegaan voor de XS.
Heb mijn 8 voor een deftige prijs kunnen verkopen, dus...
En alles blijft zoals vanouds heerlijk samen werken in het Apple “ecosysteem”
Groeten!
geplaatst door: Dekwoje
antw: XS of Samsung S10...
reactie #29 geplaatst: 18 april 2019 - 18:43
Ik ben dus gegaan voor de XS.

Gefeliciteerd!

En alles blijft zoals vanouds heerlijk samen werken in het Apple “ecosysteem”

Ja, zeg, ATV mee bedienen, samenwerking met je Apple Watch, berichten foto's en syncroon met je iMac. De paar 100 € dat je uitspaarde met voor een Samsung te gaan toch niet waard hé.

Volgens mij had je het al half verraden, boni...  :cool:

En, had je juist gegokt?   :smile:
antw: XS of Samsung S10...
reactie #30 geplaatst: 18 april 2019 - 21:17
@boni
Ik had 2 antwoorden, het Frank-antwoord (TS heeft de beste gekocht, de XS is beter dan de S10, dus hij heeft de XS gekocht), en het YouTube-antwoord (de S10 komt als beste uit de test, dus de TS heeft de S10 gekocht).

Ondanks al je kritiek op Apple, ben je toch een Apple fan, en je kunt ook zelf nadenken, daar heb je geen YouTube voor nodig, dus was ik er al vanuit gegaan dat wat in jouw ogen de beste was ook op deze site algemeen als beste werd gezien.
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: XS of Samsung S10...
reactie #31 geplaatst: 19 april 2019 - 03:24
@boni...
Ondanks al je kritiek op Apple, ben je toch een Apple fan,...

Tuurlijk ben ik nog een Apple fan, geen evangelist meer, dat is voorbij. Ik preek niet meer over Apple computers en Apple smartphones. De topic starter heb ik nog wel mee overtuigd daar hij veel met computers bezig is en heel zijn eco systeem van Apple is.

@boni...
..., en je kunt ook zelf nadenken, daar heb je geen YouTube voor nodig...

Ik kan inderdaad zelf nadenken en tegelijk ook PAINFULLY HONEST TECH YouTube reviews bekijken, dat stimuleert het denken ook.
Zo is mijn zoon opgegroeid onder de Apple boom van zijn vader, vind hij de iMac 27" 2011 die hij van mij kreeg geweldig, wil hij geen windows computer, maar kiest hij wel voor een Android phone omdat hij android beter en de hardware van sommige niet iPhone's beter vind en minder duur, terwijl hij daarvoor toch een iPhone had.
Ik heb hem niet proberen te overtuigen daar hij niet verweven zit in Apple's eco systeem en eigenlijk niet met computers bezig is.
Heb hem zelfs gelijk gegeven (des te meer na het zien van beide YouTube filmpjes gisteren gepost hier) en een Synology DS418play NAS aanbevolen om zijn films en foto's (die hij buiten zijn android smartphone ook met Sony reflex-camera  met losse lenzen maakt) op te bewaren. Die heeft hij zelf gekocht en daar is hij superblij mee. Zijn NAS draait PLEX, maakt over internet back-ups naar mijn Synology NAS'en en in de omgekeerde richting ook.
Er is nog leven buiten Apple.  :cool:
antw: XS of Samsung S10...
reactie #32 geplaatst: 19 april 2019 - 08:26
Wat is de beste telefoon? De snelste, de grootste, degene met open NFC, degene met USB-C,...?

Volgende keer is het handig om je wensen in te delen met "must have" en "nice to have". Open NFC zul je op een iPhone voorlopig niet tegenkomen, daarom vond ik deze ook best raar staat in je lijstje in combinatie met een iPhone die je gekocht hebt.

Verder: een iPhone is niet beslist beter of slechter dan een Samsung S10. Het is anders.
geplaatst door: Sypie
antw: XS of Samsung S10...
reactie #33 geplaatst: 19 april 2019 - 12:48
Zo, even weer es tijd om wat te schrijven ...

Ik heb een switch gemaakt naar Android en heb er weinig problemen mee als ik eerlijk ben. Ik heb wel een aantal merken goed vergeleken en uitgeprobeerd: Huawei, Samsung, Sony, Nokia en Google. Heb verschillende toestellen geprobeerd. Soms weer doorverkocht en soms retour gebracht ...

Daarbij een paar opmerkingen vanuit een (voormalige) Apple iPhone gebruiker: het moment dat ik Android ging gebruiken was er een zeker onbehagen. Alles voelde bekend, maar toch niet vertrouwd. Ook had ik - zeker een tijd terug - last bij de instapmodellen van niet vloeiende animaties of problemen die echt te herleiden waren naar relatief beperkte rekenkracht, beperkt geheugen of een combinatie van beiden.

Het Android-kamp is er een van diversiteit en volume. Het kamp is ruim 400% groter dan alles wat Apple ooit aan iPhones heeft verkocht. Maar, dat is slechts volume (aantallen). Omdat het merendeel van de leveranciers zich richt op het instapsegment en middensegment. Er is een scala aan leveranciers, waarbij sommigen ook bewust "komen" en "weer gaan" ... Service is dus iets wat een probleem kan zijn op het Android platform. Maar toch, er zijn ook blijvers ...

Mijn achtergrond is computer (systeem) beveiliging, dus helemaal onbekend met die materie ben ik niet. De Mac ken ik sinds de Macintosh Plus en mijn eerste eigen Mac was de Macintosh SE/30. Ik heb zeker tot 2014 de meeste Macintosh computers gehad. Zo ook iPads, iPods, iPhones, Apple Printers (ja die waren er ooit), de Newtons, ook A/UX systemen (Apple Unix) ... Kortom ik bestempel mezelf nog steeds als een Freak ... Maar met de iPhone 7 was ik niet bijzonder happy (en met de opvolgers van de Unibody Macbooks ook niet) ...

... geen headphone jack, en (voor mijn gevoel) ... weer veel van hetzelfde ... Om nog maar te zwijgen van het aantal problemen ... WiFi problemen, te omzeilen pincode schermen, mobiele ontvangst problemen, batterij problemen ... enzovoorts, enzovoorts.

Er kwam ergens een punt dat ik een lijst ben gaan opstellen, van alle hardware en software problemen voor MacOS vs Windows vs Linux, Mac Hardware vs Dell en Lenovo Hardware (arbitraire keuze), iOS vs Android en Apple iPhone Hardware vs Samsung en Sony ...

En eigenlijk kwam ik snel tot de conclusie dat ik me te veel liet leiden door sentiment en te weinig door ratio. Vooropgesteld dat "de waarheid" niet bestaat, omdat dit slechts een invulling is van feiten die vervolgens "gerationaliseerd" maar bovenal "geïnterpreteerd" worden door mensen, was ik dus niet op zoek naar "de waarheid", maar naar cijfers, feiten, incidenten en persoonlijke beleving. Zoals een kapotte Macbook, een kapotte iMac, defecte iPhone, dode pixels op een iPad, defecte Dell computer, Lenovo computer, telefonische ondersteuning bij Microsoft, telefonische ondersteuning bij Apple, telefonische ondersteuning bij Google, Samsung problemen, Sony problemen, etc ...

Ben ook zelf gaan experimenteren met machines: hoe snel kan ik ... een systeem laten hangen, hoe snel kan ik zonder wachtwoord in het systeem komen ... hoe makkelijk kan ik een text kopieren en ergens plakken op iOS, kan ik 50 documenten als batch uploaden, kan ik 10'000 foto's tegelijk wissen, hoe werkt een full backup, en werkt de restore en zo ja - zijn er beperkingen, en ga zo maar door.

Na een jaar een uurtje of 4 per week te hebben gespendeerd was ik eruit: qua user interface en consistentie wint iOS en macOS het op elk front. Zeker genomen door de jaren heen. Maar de concurrentie stond niet stil. Android begon steeds meer te lijken op een volwassen systeem en ook met Windows 10 was toch echt geen vergelijking te maken met Windows Vista of 7.

Ik heb goede ervaringen met Samsung en Sony in het Android kamp, maar beide om hele andere redenen: ik heb de Samsung S7, S8 voor langere tijd gebruikt (elk 3 maanden) om vervolgens af te wisselen met een Sony XZ1 en XZ3. Binnenkort ga ik de Samsung S10e eens proberen.

Mijn bevindingen? Wel, allereerst: Ik heb ervaring met de S7 en S8, nog niet met de S10, anders dan in de winkel. Samsung heeft vreselijk grote sprongen gemaakt in gebruiksgemak. De camera's zijn bijzonder goed en er zitten zo veel handigheden in Android dat ik eigenlijk verbaasd ben over de stilstand van iOS. Ik zal dit zo toelichten.

Sony is weliswaar vaak hofleverancier van diverse telefoonmakers en maakt bijzonder goede sensoren, maar ik vind de camera implementatie op de eigen telefoons ' zo - zo ' . Leuke plaatjes, maar niet bijzonder. Wat wel voor Sony spreekt is de lange ondersteuning qua software. Zo ontvangen oude telefoons, zoals de Z5 nog steeds updates. Dus daarmee houdt Sony toch meer klanten die de producten een langere tijd kunnen gebruiken. Samsung stopt er vaak na twee (2) major upgrades. Heel enkele keer zelfs na 1 major upgrade. Beveiligingsupdates blijven overigens vaak wel langer uitgestuurd worden.

Ik vind dat kwalijk en eigenlijk niet nodig. Samsung maakt prima toestellen die veel langer mee kunnen dan 2 OS cycli. Maar met een productportfolio zoals dat van Samsung, snap ik de keuze wel vanuit een bedrijfseconomisch perspectief. Maar voor klanten vind ik dat slecht nieuws.

Er zijn veel dingen anders ingeregeld op Android. Allereerst is de User Interface "groffer", "ruwer" en minder consistent dan bij iOS. Wel kun je deze erg goed tweaken.

Maar veel belangrijker nog: App leveranciers worden minder gecontroleerd op kwaliteit dan bij Apple. Daarmee is mij opgevallen dat bij leveranciers die een App op zowel iOS als Android aanbieden het voorkwam dat de Android versie instabieler was dan de iOS versie.

Natuurlijk was (soms) ook het omgekeerde waar, maar dat was eerder een zeldzaamheid.

Maar wat is instabiel? Namelijk hoevaak crashen mijn Apps op Android dan? Zelden is het antwoord. De meeste Apps werken hartstikke goed en hebben soms ook nog eens meer mogelijkheden. Maar er zijn apps van vooral lokale of landelijke aanbieders die belabberd van kwaliteit zijn. Sommige telebankieren apps en openbaar vervoer apps vallen daar (helaas) ook onder.

Maar dan de voordelen: het uitlezen en valideren van identiteitsdocumenten (RFID) chip kan op de meeste Android telefoons, betalen bij bankautomaten kon eerder dan bij Apple en het gebruik van de NFC chip is gewoon veel gangbaarder in diverse apps.

Split screen werken op een telefoon is een verademing en dat werkt op Android bijzonder goed.

Documenten en geheugenbeheer is uitgebreider. Je hebt bestandsbeheer en de mogelijkheid om ook volwaardig documenten te beheren. Zowel intern als naar cloud als naar een extern opslag medium. Even 24'000 foto's naar een externe schijf verplaatsen is een eitje. Een ZIP bestand uitpakken en vervolgens 2 van de 18 bestanden verwijderen of aanpassen en een nieuw zip bestand maken is eveneens ... een eitje ...

Picture in Picture met een scala aan toepassingen ...

Gebruikers accounts! Ik had nooit gedacht hier gebruik van te zullen maken, maar inmiddels zweer ik erbij: een gebruiksomgeving ZAKELIJK, een gebruiksomgeving PRIVE en een omgeving voor GASTGEBRUIK (of kinderen). IM Chat apps zakelijk (WebEx, Skype Business en vele andere) heb ik niet op de prive omgeving en ook de mails zijn 100% gescheiden. Als ik thuis ben kan ik - desgewenst - me helemaal van de zaak losmaken ... Daarmee ga ik naar de prive omgeving: instagram, facebook, twitter, prive email en ga zo maar door. Allemaal gescheiden.

DUAL SIM! Ik moet er altijd zo om lachen als ik een vliegtuig naar Nederland neem en weer even in Nederland ben: twee telefoons ... Allemaal twee telefoons ... In landen waar Android populairder is, zie ik mensen met ... EEN (1) Telefoon. Armoede? Welnee, die hebben gewoon twee simkaarten in hun telefoon en zijn bereikbaar onder twee nummers. Ik heb dat sinds twee jaar nu ook en zweer erbij: zakelijk nummer en prive nummer in een telefoon. Overdag beide nummers actief. In het weekend, vakantie of als ik echt 100% van het werk af moet: klik op een icoon en simkaart is inactief ... Op vakantie gaat de zakelijke SIM kaart eruit en stop ik er een lokale kaart in met - afhankelijk van het land - en dikke internet kaart voor een prikkie ... Gesprekken naar het thuisland gaan nog steeds via de thuisland SIM, maar lokale gesprekken kunnen automatisch gerouteerd worden over de "vakantie SIM". Is een optie, maar is dus mogelijk. Data koppel ik dan op de "vakantie SIM" en klaar ... In sommige landen kun je makkelijk 20 gigabyte aan data kopen voor enkel euries.

Volwaardige USB Toegang: ik kan een USB Microfoon gebruiken, USB koptelefoon, USB Printers kan ik gebruiken om te printen, USB toetsenborden en MUIZEN (handig op Android Tablets), USB schijven kan ik gebruiken voor opslag, kortom: de USB poort is een volwaardige USB poort ... Iets wat ik toch echt mis op een iPhone

En WHAT YOU DO IS WHAT YOU GET ... Eerlijk is eerlijk: ik was altijd superblij met de mogelijkheid om via een control center Bluetooth of WiFi uit te kunnen zetten, of juist weer aan. Totdat er iemand bedacht dat we de functionaliteit kunnen vervangen met "tijdelijk niet meer naar nieuwe verbindingen zoeken" ... Om nu WiFi of Bluetooth uit te zetten moet ik in het instellingenmenu gaan pielen op iOS. Op Android is het gewoon zoals het "vroegah" op iOS was: je klikt op het icoon voor Wifi: WiFi uit (of aan) ... Verder zijn er dingen uit iOS of diens Apps verdwenen die ik toch miste. Zoals meerdere foto's selecteren en wissen of alles tegelijk wissen uit de foto app om maar wat te noemen.

Batterij: ongekend ... Of het nu Sony, Samsung of een ander merk is ... Ik verbaas me echt over de batterijduur en energiebesparende opties. Er is zelfs een speciale "noodmodus" op de meeste android telefoons waarbij je enkel de basis functionaliteiten tot je beschikking krijgt: telefonie en SMS en nog wat basis zaken. Maar daarmee blijft je telefoon dagenlang werken. Ik heb het tijdens een vakantie getest en inderdaad, het werkt.

Uitbreidbaarheid van geheugen: okay, niet alle telefoons op Android bieden die optie. Maar de meeste wel. De implementaties zijn verschillend. Veelal kun je in plaats van de SD kaart een tweede SIM kaart plaatsen, maar er zijn enkele leveranciers waar je en een tweede simkaart en een SD kaart in de telefoon kunt hebben. Maar eerlijk is eerlijk: maakt mij nou uit of een telefoon intern 32 / 64 of / 128 GB RAM heeft? Niet echt, ik heb een micro SD kaart van 256 GB en die werkt perfect ... Heb ik geen zin om eindeloos te wachten totdat alles via het netwerk gesynchroniseerd is? Dan unmount ik de kaart, haal die uit de telefoon, stop em in de computer en kopieer alle bestanden op volle snelheid ...

En dat brengt mij bij het volgende punt: iTunes loos bestaan ... Het heeft mij 8 maanden gekost om een supergrote iTunes bibliotheek te ontvlechten ... DRAMA ...

Maar het is gelukt, ik ben overgestapt op een heel andere aanpak: een script dat zowel onder Linux als macOS werkt en de bestanden conform mijn eigen standaard hernoemt aan de hand van de metadata en deze ook nog in mappen stopt conform een voor mij passende wijze. Daarmee kan ik de bibliotheek aan Windows, Linux of Mac koppelen. Zolang het programma niet alles naar eigen believen gaat "rangschikken". Playlists maak ik enkel nog in gangbare formaten. Het voordeel? Ik kan ofwel via een programma - ongeacht het platform - de telefoon vullen met content of ... ik kan mappen slepen naar de aangesloten telefoon, alles op een SD Kaart zetten of ... ik gebruik zoals meer en meer mensen dat doen: een van de streaming diensten.

En dan komen we bij een punt waar noch Sony noch Apple in uitblinken: desktop functionaliteit van je telefoon. Ik geloof er echt in dat de telefoon uiteindelijk de notebook gaat vervangen. Maar op een manier waarbij je steeds vaker de rekeneenheid lostrekt van het scherm en toetsenbord. Met (gestandaardiseerde) modules of draadloze verbindingen heb je een scherm en toetsenbord en de telefoon als rekeneenheid. Dit kan natuurlijk ook een kleine "computer on a card" "computer on a stick" zijn.

Er zijn reeds initiatieven, maar ik vermoed dat de meeste zullen falen ... Niet omdat het idee slecht is, maar omdat het vrijwel altijd zo gaat met ontwikkelen: de markt / mensen zijn er (nog) niet klaar voor. En als ze dat wel zijn, zijn de initiatieven reeds allang geborgen en komen er dan veel hippere oplossingen. Als ik vandaag de dag moet kiezen tussen een Casio of Sharp danwel Atari Portfolio PDA/Mobile Computer of een iPad dan weet ik het wel :-P ...

Wat ik precies hiermee bedoel laat onderstaande video zien:En ongetwijfeld vermoed ik dat er geroepen zal worden: "je verkoopt je ziel aan de duivel". Wel, niet alles is wat het lijkt ... Evenals ik overtuigd dat ook Apple inzake Privacy nog de nodige vuile was buiten zal (moeten) hangen. Maar dat komt mettertijd ... Apple heeft bepaalde zaken beter geformuleerd en beter afgeschermd, maar niet alles ... Google betaald Apple miljarden om de default zoekengine te blijven in Safari ... En Apple neemt privacy heel serieus, zo serieus dat het China diverse malen tegemoet is gekomen ... En er zijn meer bewegingen in de backend en beslissingen waar ik wat vragen bij begin te krijgen ... Maar goed, niets wereldschokkends (vooralsnog).

Kort samengevat: ik heb veel twijfels en vooroordelen gehad. De transitie liep niet op alle fronten vloeiend, deels was dit te herleiden tot mijn eigen onkunde op het Android platform en deels tot de wijze waarop Apple de zaken heeft ingericht. iCloud en Android gaan tot op een zekere hoogte prima samen, maar er is een duidelijke grens. Hoe dan ook, welke beslissing je ook neemt. Een foute keuze is er niet: ook de iPhone XS is een prima toestel, een XR eveneens - maar met een ander profiel. Samsung in deze is eveneens een prima (non Apple) keuze, maar zoals door anderen reeds geschreven: bepaalde Apple devices zijn opeens minder bruikbaar (denk maar aan de Apple Watch).

Ik hoop van harte dat met iOS 13 Apple bepaalde zaken gaat aanpakken. Ergens heb ik het gevoel dat de markt dit ook steeds meer van Apple verwacht. Dus ik ben zeker positief over Apple's toekomst, maar onder de voorwaarde dat ze aan het werk gaan. Vooralsnog zit ik op Android en heb ik weinig problemen. Een switch terug is niet ondenkbaar, maar niet op korte termijn vermoed ik.

Luxe problemen van de 1e wereld, maar toch :-) ...

Een vriendelijke Apple Groet,

Doctor :apple:
geplaatst door: doctor_apple
antw: XS of Samsung S10...
reactie #34 geplaatst: 19 april 2019 - 15:00
WoW doktor,
Heel veel dank voor je bijdrage, amai!
Fijn weekend!
🌞
geplaatst door: Dekwoje
antw: XS of Samsung S10...
reactie #35 geplaatst: 19 april 2019 - 15:58
Zo, even weer es tijd om wat te schrijven ...
:worship:
Weer een topper van een post!
Bedankt, opgeslagen in tekstbestand, houd ik bij en stuur ik door!
antw: XS of Samsung S10...
reactie #36 geplaatst: 19 april 2019 - 16:45
Zo, even weer es tijd om wat te schrijven ...

Dat mag je wel zeggen...  ;)

Citaat
En ongetwijfeld vermoed ik dat er geroepen zal worden: "je verkoopt je ziel aan de duivel". Wel, niet alles is wat het lijkt ... Evenals ik overtuigd dat ook Apple inzake Privacy nog de nodige vuile was buiten zal (moeten) hangen. Maar dat komt mettertijd ... Apple heeft bepaalde zaken beter geformuleerd en beter afgeschermd, maar niet alles ... Google betaald Apple miljarden om de default zoekengine te blijven in Safari ... En Apple neemt privacy heel serieus, zo serieus dat het China diverse malen tegemoet is gekomen ... En er zijn meer bewegingen in de backend en beslissingen waar ik wat vragen bij begin te krijgen ... Maar goed, niets wereldschokkends (vooralsnog).

Zo'n lang verhaal en je dan zo makkelijk afmaken van één van de belangrijkste redenen voor veel mensen om bij Apple te blijven? En dan ook nog innuendo, zonder wat voor detail dan ook?

Tijd voor deel 2.
geplaatst door: GeorgeM
antw: XS of Samsung S10...
reactie #37 geplaatst: 19 april 2019 - 19:14
Mooi stukje leesvoer, Doctor!

Maar, George zei het ook al, voor een beveiligingsspecialist stap je wel heel gemakkelijk van je principes af.
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: XS of Samsung S10...
reactie #38 geplaatst: 19 april 2019 - 19:24
Volgende keer is het handig om je wensen in te delen met "must have" en "nice to have". Open NFC zul je op een iPhone voorlopig niet tegenkomen, daarom vond ik deze ook best raar staat in je lijstje in combinatie met een iPhone die je gekocht hebt.

Verder: een iPhone is niet beslist beter of slechter dan een Samsung S10. Het is anders.

Dat lijstje was een reactie op boni, niet mijn wensenlijst!

Mij boeit NFC niet. Ik wil een goede veilige probleemloze telefoon hebben. En een iPhone, ik wil geen Samsung. Ik heb er ooit één gehad, en dat was mijn grootste vergissing ooit. Traag baggerding. Tegenwoordig is de hardware beter, en Galaxy S modellen zien er goed uit, maar ik ben nog wel allergisch voor de TouchWiz interface.

Mijn eisen aan een iPhone zijn simpel, 3-5 jaar probleemloos gebruik, maximaal 1 keer per dag ('s nachts) aan de lader, snel, aardige camera, Touch ID of Face ID, ...  Dus alles wat een iPhone een iPhone maakt.

Overigens heb ik nog niks gekocht. Het wordt een 8 of XR, de 8 heeft als voordelen de prijs en de compactheid, de XR het ontwerp, de accu, de camera, en waarschijnlijk een jaar langer ondersteuning van Apple.
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: XS of Samsung S10...
reactie #39 geplaatst: 23 juni 2019 - 00:26
Bovenstaande post van Doctor Apple is buitengewoon informatief, en zou het verdienen op een makkelijk vindbare plaats apart gezet te worden. Dat is trouwens iets dat je op sommige andere fora wèl vindt, maar hier nog niet: bepaalde belangrijke bijdragen die ergens worden 'vastgepind'. Misschien iets om in de toekomst te overwegen.

Zelf ben ik een zeer elementaire en spaarzame smartphonegebruiker. Ik heb nooit een iPhone gehad, maar voel van tijd tot tijd een sterke aandrang om er een te kopen, want verder is alles wat de klok slaat al dertig jaar Apple. Maar de enige twee min of meer objectieve redenen om voor een iPhone te kiezen zijn volgens mij de integratie met macOS en de privacy.

Maar er zijn ook een paar redenen om voor Android te kiezen. De lagere prijs bijvoorbeeld: voor 300 euro heb je een heel behoorlijke Android, maar geen iPhone. Of de makkelijke uitbreidbaarheid van het RAM. Of de vrijwel onbeperkte keus aan Apps in de Google store. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het daar. Je vindt daar ook allerlei Apps die beantwoorden aan een zeer specifieke belangstelling, en dat is toch best wel bijzonder.

Het meeste andere is volgens mij óf een kwestie van persoonlijke voorkeur/smaak óf afhankelijk van type of merk, maar niet kenmerkend voor macOS of Android als zodanig.

Momenteel heb ik een Sony Xperia compact. Die kostte me zo'n 450 euro, en is gewoon een prima apparaat. Een echte schaduwzijde heb ik nog niet kunnen ontdekken. Ik wou dat ik een hard argument had om een iPhone te kopen, maar ik heb het nog niet kunnen bedenken.
geplaatst door: Timotheus
antw: XS of Samsung S10...
reactie #40 geplaatst: 23 juni 2019 - 00:41
Ik wou dat ik een hard argument had om een iPhone te kopen, maar ik heb het nog niet kunnen bedenken.

@ Timotheus: ik begrijp dat jij privacy geen 'hard argument' vindt?
geplaatst door: GeorgeM
antw: XS of Samsung S10...
reactie #41 geplaatst: 23 juni 2019 - 08:32
Bovenstaande post van Doctor Apple is buitengewoon informatief, en zou het verdienen op een makkelijk vindbare plaats apart gezet te worden. Dat is trouwens iets dat je op sommige andere fora wèl vindt, maar hier nog niet: bepaalde belangrijke bijdragen die ergens worden 'vastgepind'. Misschien iets om in de toekomst te overwegen.

De mogelijkheid voor zogenaamde Sticky-topics is vorig jaar wel in dit forum ingebouwd, maar tot nu toe nog niet gebruikt. Maar veel belangrijker is waarschijnlijk de mogelijkheid die je onderaan iedere pagina hier vindt om een Bladwijzer aan te maken.

Als je dat bij deze pagina zou doen, dan vind je die altijd weer snel terug door in het Dashboard-menu naar Bladwijzers te gaan. Extra voordeel is dat dit per account werkt (Stickies werken voor iedereen).
geplaatst door: Robert
antw: XS of Samsung S10...
reactie #42 geplaatst: 23 juni 2019 - 08:55
@GeorgeM: ja, dat vind ik zeer zeker wel. Sterker nog: dat vind ik een zeer sterk argument. Ik had de laatste zin beter moeten formuleren.

Maar er zijn wel twee 'maren'. De eerste is dat ik het vermoeden deel van Doctor Apple dat ook Apple op het gebied van de privacy niet zo lelieblank is als het bedrijf zich graag voordoet. Het zou me helemaal niet verbazen als ons wat dit betreft nog onprettige verrassingen te wachten zouden staan. Het grote geld en de moraal zijn twee dingen die nu eenmaal zeer moeilijk samengaan. De tweede is dat een iPhone die mijn serieuze belangstelling heeft (een 7, 128 mb) wel 600 euro kost. En dat is een hele hoop geld, zeker als je dat afzet tegen mijn toch vrij minimale gebruik van de smartphone en de kwaliteit van de Sony die ik nu heb.

@ Robert: die functionaliteit van de bladwijzer is inderdaad zeer praktisch. Alleen: dan moet je zo'n post wel eerst (vaak min of meer toevallig) gevonden hebben. Bij sommige fora vind je bij bepaalde onderdelen direct bovenaan een aantal items die voor zeer velen die dat onderdeel bezoeken van belang zijn. Daar hoef je er dus niet naar te zoeken. Ik vind dat toch wel handig.
geplaatst door: Timotheus
antw: XS of Samsung S10...
reactie #43 geplaatst: 23 juni 2019 - 09:52
De eerste is dat ik het vermoeden deel van Doctor Apple dat ook Apple op het gebied van de privacy niet zo lelieblank is als het bedrijf zich graag voordoet. Het zou me helemaal niet verbazen als ons wat dit betreft nog onprettige verrassingen te wachten zouden staan.

Apple's commitment aan privacy is nu al jaren centraal voor het beleid in Cupertino. Daaraan twijfelen staat iedereen natuurlijk vrij, maar realiseer je wel hoeveel Apple zou verliezen als ze hier een scheve schaats in zouden rijden.

Aan de andere kant hoeven we helemaal niet te speculeren, daar kunnen we gewoon met feiten in de hand de discussie voeren. Bijvoorbeeld de feiten in dit stuk van The Washington Post: Google Chrome has become surveillance software, it's time to switch.

Citaat
Chrome is even sneakier on your phone. If you use Android, Chrome sends Google your location every time you conduct a search. (If you turn off location sharing it still sends your coordinates out, just with less accuracy.)

Wat betreft China, Apple heeft keer op keer gezegd dat het de wetten van landen respecteert. Als we met zijn allen niet te extreem stemmen, dan lijkt de kans groot dat we niet snel onder zo'n regime hoeven te leven.
geplaatst door: GeorgeM
antw: XS of Samsung S10...
reactie #44 geplaatst: 23 juni 2019 - 12:59
@ GeorgeM: qua browser gebruik ik nooit iets anders dan Firefox (of een enkele keer Safari, op sites waarop Firefox niet goed werkt).

En op basis van de thans bekende feiten valt iOS qua privacy inderdaad verre te prefereren boven Android. Maar de ervaring heeft me geleerd dat waar het de wereld van het Grote Geld betreft, een mens niet achterdochtig genoeg kan zijn. Weinig spectaculaire onthullingen uit die wereld zijn nog in staat mij te verbazen.

Maar een mens is een veranderlijk wezen. Misschien besluit ik volgende week dat dit punt mij 600 euro waard is, wie zal het zeggen.
geplaatst door: Timotheus
antw: XS of Samsung S10...
reactie #45 geplaatst: 23 juni 2019 - 14:43
Gezonde achterdocht ben ik altijd voor, net zoals het gezonde verstand gebruiken.

Maar er zijn zoveel bewijzen dat Google veel te veel van ons wil weten dat ik liever een wat oudere (goedkopere) iPhone zou hebben dan een Android.

Het vreemdst vind ik het als dat argument afwezig lijkt in een discussie als deze.
geplaatst door: GeorgeM
antw: XS of Samsung S10...
reactie #46 geplaatst: 23 juni 2019 - 17:07
Waarbij ik me heel erg lang afvraag of die handige nerd-dingetjes in Android waar Doctor Apple het over heeft niet toevallig alleen voor Android bestaan, maar dat dat juist een indicatie is dat je als gebruiker nog daarvan een stuk onveiliger bent.

Zeker als dat soort apps gratis zijn ligt het voor de hand dat het een soort spy-tools zijn.

Weet iemand hier daar meer over?
geplaatst door: anraadts
antw: XS of Samsung S10...
reactie #47 geplaatst: 23 juni 2019 - 17:33
@ GeorgeM: qua browser gebruik ik nooit iets anders dan Firefox (of een enkele keer Safari, op sites waarop Firefox niet goed werkt).

En op basis van de thans bekende feiten valt iOS qua privacy inderdaad verre te prefereren boven Android. Maar de ervaring heeft me geleerd dat waar het de wereld van het Grote Geld betreft, een mens niet achterdochtig genoeg kan zijn. Weinig spectaculaire onthullingen uit die wereld zijn nog in staat mij te verbazen.

Maar een mens is een veranderlijk wezen. Misschien besluit ik volgende week dat dit punt mij 600 euro waard is, wie zal het zeggen.
geplaatst door: Timotheus
antw: XS of Samsung S10...
reactie #48 geplaatst: 23 juni 2019 - 17:45
Citaat
Maar er zijn zoveel bewijzen dat Google veel te veel van ons wil weten dat ik liever een wat oudere (goedkopere) iPhone zou hebben dan een Android.

Het vreemdst vind ik het als dat argument afwezig lijkt in een discussie als deze.

Dat is het inderdaad. Maar de grote meerderheid blijkt hier totaal onverschillig tegenover te staan, ook mensen die in andere opzichten wèl zeer bewust in het leven staan. Vaak heb ik al geprobeerd voor deze kwestie enige interesse te kweken, maar bijna altijd zonder enig resultaat. Een meewarig glimlachje, meer niet, dat is meestal wat je oogst.

Probeer mensen er maar eens van te overtuigen dat ze om privacy-redenen beter geen WhatsApp kunnen gebruiken. Dat is echt verspilde moeite. WhatsApp is hun levensader, en ze gaan bij wijze van spreken liever dood dan dat ze daar afstand van doen.
geplaatst door: Timotheus
antw: XS of Samsung S10...
reactie #49 geplaatst: 23 juni 2019 - 18:25
Zelf ben ik een zeer elementaire en spaarzame smartphonegebruiker. Ik heb nooit een iPhone gehad,

Maar toch heb je een telefoon van €450, voor dat geld had je ook een iPhone kunnen kopen, een SE of een ouder model.

Citaat
Maar er zijn ook een paar redenen om voor Android te kiezen. De lagere prijs bijvoorbeeld: voor 300 euro heb je een heel behoorlijke Android, maar geen iPhone. Of de makkelijke uitbreidbaarheid van het RAM. Of de vrijwel onbeperkte keus aan Apps in de Google store. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het daar. Je vindt daar ook allerlei Apps die beantwoorden aan een zeer specifieke belangstelling, en dat is toch best wel bijzonder.

RAM is nooit uitbreidbaar in een telefoon, opslag vaak wel (alhoewel, de laatste tijd steeds minder).

Welke app die beantwoord aan een specifieke belangstelling heb je wel voor Android en mis je enorm op de iPhone?

Citaat
Het meeste andere is volgens mij óf een kwestie van persoonlijke voorkeur/smaak óf afhankelijk van type of merk, maar niet kenmerkend voor macOS of Android als zodanig.

Zeer veilige Touch ID of Face ID is typisch Apple, bij Android weet je niet hoe veilig het is.

Apple zorgt jarenlang voor updates voor iOS, de concurrentie doet het lang niet zo goed, en bij goedkope toestellen hoef je niet op updates te rekenen.

Citaat
Momenteel heb ik een Sony Xperia compact. Die kostte me zo'n 450 euro, en is gewoon een prima apparaat. Een echte schaduwzijde heb ik nog niet kunnen ontdekken. Ik wou dat ik een hard argument had om een iPhone te kopen, maar ik heb het nog niet kunnen bedenken.

Voor hetzelfde geld heb je een net zo goede, mooie en compacte iPhone SE. Als Apple bezitter die privacy hoog in het vaandel heeft, kan ik me geen reden bedenken om geen iPhone te nemen!
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!