Zo, even weer es tijd om wat te schrijven ...
Ik heb een switch gemaakt naar Android en heb er weinig problemen mee als ik eerlijk ben. Ik heb wel een aantal merken goed vergeleken en uitgeprobeerd: Huawei, Samsung, Sony, Nokia en Google. Heb verschillende toestellen geprobeerd. Soms weer doorverkocht en soms retour gebracht ...
Daarbij een paar opmerkingen vanuit een (voormalige) Apple iPhone gebruiker: het moment dat ik Android ging gebruiken was er een zeker onbehagen. Alles voelde bekend, maar toch niet vertrouwd. Ook had ik - zeker een tijd terug - last bij de instapmodellen van niet vloeiende animaties of problemen die echt te herleiden waren naar relatief beperkte rekenkracht, beperkt geheugen of een combinatie van beiden.
Het Android-kamp is er een van diversiteit en volume. Het kamp is ruim 400% groter dan alles wat Apple ooit aan iPhones heeft verkocht. Maar, dat is slechts volume (aantallen). Omdat het merendeel van de leveranciers zich richt op het instapsegment en middensegment. Er is een scala aan leveranciers, waarbij sommigen ook bewust "komen" en "weer gaan" ... Service is dus iets wat een probleem kan zijn op het Android platform. Maar toch, er zijn ook blijvers ...
Mijn achtergrond is computer (systeem) beveiliging, dus helemaal onbekend met die materie ben ik niet. De Mac ken ik sinds de Macintosh Plus en mijn eerste eigen Mac was de Macintosh SE/30. Ik heb zeker tot 2014 de meeste Macintosh computers gehad. Zo ook iPads, iPods, iPhones, Apple Printers (ja die waren er ooit), de Newtons, ook A/UX systemen (Apple Unix) ... Kortom ik bestempel mezelf nog steeds als een Freak ... Maar met de iPhone 7 was ik niet bijzonder happy (en met de opvolgers van de Unibody Macbooks ook niet) ...
... geen headphone jack, en (voor mijn gevoel) ... weer veel van hetzelfde ... Om nog maar te zwijgen van het aantal problemen ... WiFi problemen, te omzeilen pincode schermen, mobiele ontvangst problemen, batterij problemen ... enzovoorts, enzovoorts.
Er kwam ergens een punt dat ik een lijst ben gaan opstellen, van alle hardware en software problemen voor MacOS vs Windows vs Linux, Mac Hardware vs Dell en Lenovo Hardware (arbitraire keuze), iOS vs Android en Apple iPhone Hardware vs Samsung en Sony ...
En eigenlijk kwam ik snel tot de conclusie dat ik me te veel liet leiden door sentiment en te weinig door ratio. Vooropgesteld dat "de waarheid" niet bestaat, omdat dit slechts een invulling is van feiten die vervolgens "gerationaliseerd" maar bovenal "geïnterpreteerd" worden door mensen, was ik dus niet op zoek naar "de waarheid", maar naar cijfers, feiten, incidenten en persoonlijke beleving. Zoals een kapotte Macbook, een kapotte iMac, defecte iPhone, dode pixels op een iPad, defecte Dell computer, Lenovo computer, telefonische ondersteuning bij Microsoft, telefonische ondersteuning bij Apple, telefonische ondersteuning bij Google, Samsung problemen, Sony problemen, etc ...
Ben ook zelf gaan experimenteren met machines: hoe snel kan ik ... een systeem laten hangen, hoe snel kan ik zonder wachtwoord in het systeem komen ... hoe makkelijk kan ik een text kopieren en ergens plakken op iOS, kan ik 50 documenten als batch uploaden, kan ik 10'000 foto's tegelijk wissen, hoe werkt een full backup, en werkt de restore en zo ja - zijn er beperkingen, en ga zo maar door.
Na een jaar een uurtje of 4 per week te hebben gespendeerd was ik eruit: qua user interface en consistentie wint iOS en macOS het op elk front. Zeker genomen door de jaren heen. Maar de concurrentie stond niet stil. Android begon steeds meer te lijken op een volwassen systeem en ook met Windows 10 was toch echt geen vergelijking te maken met Windows Vista of 7.
Ik heb goede ervaringen met Samsung en Sony in het Android kamp, maar beide om hele andere redenen: ik heb de Samsung S7, S8 voor langere tijd gebruikt (elk 3 maanden) om vervolgens af te wisselen met een Sony XZ1 en XZ3. Binnenkort ga ik de Samsung S10e eens proberen.
Mijn bevindingen? Wel, allereerst: Ik heb ervaring met de S7 en S8, nog niet met de S10, anders dan in de winkel. Samsung heeft vreselijk grote sprongen gemaakt in gebruiksgemak. De camera's zijn bijzonder goed en er zitten zo veel handigheden in Android dat ik eigenlijk verbaasd ben over de stilstand van iOS. Ik zal dit zo toelichten.
Sony is weliswaar vaak hofleverancier van diverse telefoonmakers en maakt bijzonder goede sensoren, maar ik vind de camera implementatie op de eigen telefoons ' zo - zo ' . Leuke plaatjes, maar niet bijzonder. Wat wel voor Sony spreekt is de lange ondersteuning qua software. Zo ontvangen oude telefoons, zoals de Z5 nog steeds updates. Dus daarmee houdt Sony toch meer klanten die de producten een langere tijd kunnen gebruiken. Samsung stopt er vaak na twee (2) major upgrades. Heel enkele keer zelfs na 1 major upgrade. Beveiligingsupdates blijven overigens vaak wel langer uitgestuurd worden.
Ik vind dat kwalijk en eigenlijk niet nodig. Samsung maakt prima toestellen die veel langer mee kunnen dan 2 OS cycli. Maar met een productportfolio zoals dat van Samsung, snap ik de keuze wel vanuit een bedrijfseconomisch perspectief. Maar voor klanten vind ik dat slecht nieuws.
Er zijn veel dingen anders ingeregeld op Android. Allereerst is de User Interface "groffer", "ruwer" en minder consistent dan bij iOS. Wel kun je deze erg goed tweaken.
Maar veel belangrijker nog: App leveranciers worden minder gecontroleerd op kwaliteit dan bij Apple. Daarmee is mij opgevallen dat bij leveranciers die een App op zowel iOS als Android aanbieden het voorkwam dat de Android versie instabieler was dan de iOS versie.
Natuurlijk was (soms) ook het omgekeerde waar, maar dat was eerder een zeldzaamheid.
Maar wat is instabiel? Namelijk hoevaak crashen mijn Apps op Android dan? Zelden is het antwoord. De meeste Apps werken hartstikke goed en hebben soms ook nog eens meer mogelijkheden. Maar er zijn apps van vooral lokale of landelijke aanbieders die belabberd van kwaliteit zijn. Sommige telebankieren apps en openbaar vervoer apps vallen daar (helaas) ook onder.
Maar dan de voordelen: het uitlezen en valideren van identiteitsdocumenten (RFID) chip kan op de meeste Android telefoons, betalen bij bankautomaten kon eerder dan bij Apple en het gebruik van de NFC chip is gewoon veel gangbaarder in diverse apps.
Split screen werken op een telefoon is een verademing en dat werkt op Android bijzonder goed.
Documenten en geheugenbeheer is uitgebreider. Je hebt bestandsbeheer en de mogelijkheid om ook volwaardig documenten te beheren. Zowel intern als naar cloud als naar een extern opslag medium. Even 24'000 foto's naar een externe schijf verplaatsen is een eitje. Een ZIP bestand uitpakken en vervolgens 2 van de 18 bestanden verwijderen of aanpassen en een nieuw zip bestand maken is eveneens ... een eitje ...
Picture in Picture met een scala aan toepassingen ...
Gebruikers accounts! Ik had nooit gedacht hier gebruik van te zullen maken, maar inmiddels zweer ik erbij: een gebruiksomgeving ZAKELIJK, een gebruiksomgeving PRIVE en een omgeving voor GASTGEBRUIK (of kinderen). IM Chat apps zakelijk (WebEx, Skype Business en vele andere) heb ik niet op de prive omgeving en ook de mails zijn 100% gescheiden. Als ik thuis ben kan ik - desgewenst - me helemaal van de zaak losmaken ... Daarmee ga ik naar de prive omgeving: instagram, facebook, twitter, prive email en ga zo maar door. Allemaal gescheiden.
DUAL SIM! Ik moet er altijd zo om lachen als ik een vliegtuig naar Nederland neem en weer even in Nederland ben: twee telefoons ... Allemaal twee telefoons ... In landen waar Android populairder is, zie ik mensen met ... EEN (1) Telefoon. Armoede? Welnee, die hebben gewoon twee simkaarten in hun telefoon en zijn bereikbaar onder twee nummers. Ik heb dat sinds twee jaar nu ook en zweer erbij: zakelijk nummer en prive nummer in een telefoon. Overdag beide nummers actief. In het weekend, vakantie of als ik echt 100% van het werk af moet: klik op een icoon en simkaart is inactief ... Op vakantie gaat de zakelijke SIM kaart eruit en stop ik er een lokale kaart in met - afhankelijk van het land - en dikke internet kaart voor een prikkie ... Gesprekken naar het thuisland gaan nog steeds via de thuisland SIM, maar lokale gesprekken kunnen automatisch gerouteerd worden over de "vakantie SIM". Is een optie, maar is dus mogelijk. Data koppel ik dan op de "vakantie SIM" en klaar ... In sommige landen kun je makkelijk 20 gigabyte aan data kopen voor enkel euries.
Volwaardige USB Toegang: ik kan een USB Microfoon gebruiken, USB koptelefoon, USB Printers kan ik gebruiken om te printen, USB toetsenborden en MUIZEN (handig op Android Tablets), USB schijven kan ik gebruiken voor opslag, kortom: de USB poort is een volwaardige USB poort ... Iets wat ik toch echt mis op een iPhone
En WHAT YOU DO IS WHAT YOU GET ... Eerlijk is eerlijk: ik was altijd superblij met de mogelijkheid om via een control center Bluetooth of WiFi uit te kunnen zetten, of juist weer aan. Totdat er iemand bedacht dat we de functionaliteit kunnen vervangen met "tijdelijk niet meer naar nieuwe verbindingen zoeken" ... Om nu WiFi of Bluetooth uit te zetten moet ik in het instellingenmenu gaan pielen op iOS. Op Android is het gewoon zoals het "vroegah" op iOS was: je klikt op het icoon voor Wifi: WiFi uit (of aan) ... Verder zijn er dingen uit iOS of diens Apps verdwenen die ik toch miste. Zoals meerdere foto's selecteren en wissen of alles tegelijk wissen uit de foto app om maar wat te noemen.
Batterij: ongekend ... Of het nu Sony, Samsung of een ander merk is ... Ik verbaas me echt over de batterijduur en energiebesparende opties. Er is zelfs een speciale "noodmodus" op de meeste android telefoons waarbij je enkel de basis functionaliteiten tot je beschikking krijgt: telefonie en SMS en nog wat basis zaken. Maar daarmee blijft je telefoon dagenlang werken. Ik heb het tijdens een vakantie getest en inderdaad, het werkt.
Uitbreidbaarheid van geheugen: okay, niet alle telefoons op Android bieden die optie. Maar de meeste wel. De implementaties zijn verschillend. Veelal kun je in plaats van de SD kaart een tweede SIM kaart plaatsen, maar er zijn enkele leveranciers waar je en een tweede simkaart en een SD kaart in de telefoon kunt hebben. Maar eerlijk is eerlijk: maakt mij nou uit of een telefoon intern 32 / 64 of / 128 GB RAM heeft? Niet echt, ik heb een micro SD kaart van 256 GB en die werkt perfect ... Heb ik geen zin om eindeloos te wachten totdat alles via het netwerk gesynchroniseerd is? Dan unmount ik de kaart, haal die uit de telefoon, stop em in de computer en kopieer alle bestanden op volle snelheid ...
En dat brengt mij bij het volgende punt: iTunes loos bestaan ... Het heeft mij 8 maanden gekost om een supergrote iTunes bibliotheek te ontvlechten ... DRAMA ...
Maar het is gelukt, ik ben overgestapt op een heel andere aanpak: een script dat zowel onder Linux als macOS werkt en de bestanden conform mijn eigen standaard hernoemt aan de hand van de metadata en deze ook nog in mappen stopt conform een voor mij passende wijze. Daarmee kan ik de bibliotheek aan Windows, Linux of Mac koppelen. Zolang het programma niet alles naar eigen believen gaat "rangschikken". Playlists maak ik enkel nog in gangbare formaten. Het voordeel? Ik kan ofwel via een programma - ongeacht het platform - de telefoon vullen met content of ... ik kan mappen slepen naar de aangesloten telefoon, alles op een SD Kaart zetten of ... ik gebruik zoals meer en meer mensen dat doen: een van de streaming diensten.
En dan komen we bij een punt waar noch Sony noch Apple in uitblinken: desktop functionaliteit van je telefoon. Ik geloof er echt in dat de telefoon uiteindelijk de notebook gaat vervangen. Maar op een manier waarbij je steeds vaker de rekeneenheid lostrekt van het scherm en toetsenbord. Met (gestandaardiseerde) modules of draadloze verbindingen heb je een scherm en toetsenbord en de telefoon als rekeneenheid. Dit kan natuurlijk ook een kleine "computer on a card" "computer on a stick" zijn.
Er zijn reeds initiatieven, maar ik vermoed dat de meeste zullen falen ... Niet omdat het idee slecht is, maar omdat het vrijwel altijd zo gaat met ontwikkelen: de markt / mensen zijn er (nog) niet klaar voor. En als ze dat wel zijn, zijn de initiatieven reeds allang geborgen en komen er dan veel hippere oplossingen. Als ik vandaag de dag moet kiezen tussen een Casio of Sharp danwel Atari Portfolio PDA/Mobile Computer of een iPad dan weet ik het wel :-P ...
Wat ik precies hiermee bedoel laat onderstaande video zien:
En ongetwijfeld vermoed ik dat er geroepen zal worden: "je verkoopt je ziel aan de duivel". Wel, niet alles is wat het lijkt ... Evenals ik overtuigd dat ook Apple inzake Privacy nog de nodige vuile was buiten zal (moeten) hangen. Maar dat komt mettertijd ... Apple heeft bepaalde zaken beter geformuleerd en beter afgeschermd, maar niet alles ... Google betaald Apple miljarden om de default zoekengine te blijven in Safari ... En Apple neemt privacy heel serieus, zo serieus dat het China diverse malen tegemoet is gekomen ... En er zijn meer bewegingen in de backend en beslissingen waar ik wat vragen bij begin te krijgen ... Maar goed, niets wereldschokkends (vooralsnog).
Kort samengevat: ik heb veel twijfels en vooroordelen gehad. De transitie liep niet op alle fronten vloeiend, deels was dit te herleiden tot mijn eigen onkunde op het Android platform en deels tot de wijze waarop Apple de zaken heeft ingericht. iCloud en Android gaan tot op een zekere hoogte prima samen, maar er is een duidelijke grens. Hoe dan ook, welke beslissing je ook neemt. Een foute keuze is er niet: ook de iPhone XS is een prima toestel, een XR eveneens - maar met een ander profiel. Samsung in deze is eveneens een prima (non Apple) keuze, maar zoals door anderen reeds geschreven: bepaalde Apple devices zijn opeens minder bruikbaar (denk maar aan de Apple Watch).
Ik hoop van harte dat met iOS 13 Apple bepaalde zaken gaat aanpakken. Ergens heb ik het gevoel dat de markt dit ook steeds meer van Apple verwacht. Dus ik ben zeker positief over Apple's toekomst, maar onder de voorwaarde dat ze aan het werk gaan. Vooralsnog zit ik op Android en heb ik weinig problemen. Een switch terug is niet ondenkbaar, maar niet op korte termijn vermoed ik.
Luxe problemen van de 1e wereld, maar toch

...
Een vriendelijke Apple Groet,
Doctor
